Tudtad-e?! zóna

Hirdetés
Zakuro 
Tudtad-e?!

#kalózbuzilettem
Érdekességek:
– A filmet a Walt Disney vidámparkjának egyik látványossága ihlette.
-A film akkora sikernek bizonyult, hogy a Disney lezárta a Pirates of the Caribbean látványosságát Disneylandben és Disney Worldben, hogy felújítsák őket. Az újítások között szerepel egy animatronikus szakasz, amiben Barbossa Jack Sparrow kapitányt üldözi. Disneylandben 2006. június 26-án nyílt meg az átépített produktum, Disney Worldben pedig a film második részének mozibemutatója napján, július 7-én.
-A jelenet, amiben Jack Sparrow süllyedő hajójának árbócán áll, egyfajta főhajtás Buster Keaton A navigátor című 1924-es filmje előtt.
– A film utolsó mondatát -„Vár ránk a horizont”- maga Johnny Depp ötlötte ki a jelenet felvételének reggelén.
– Mikor Will magához tér Port Royalban a kalóztámadás után, s a kikötő felé pillant, észrevehető a kislány, aki a fiatal Elizabethet játssza (Lucinda Dryzek).
– Isla de Muerta sziget neve spanyolul van, s annyit tesz: „holtak szigete”. Tortuga ugyanezen a nyelven a „teknős” megfelelője és szintén egy sziget neve.
– Mikor egy éjszakai felvételről tértek haza a Karib-tenger szigeteiről, Keira Knightley hajója léket kapott és süllyedni kezdett. A fedélzeten rajta kívül csak anyja és a hajó irányítója volt, akiket sérülés nélkül kimentettek pár órán belül. Ám az incidens arra késztette az alkotókat, hogy a további hasonló jeleneteket stúdióban rögzítsék.
-Eredetileg a cím csak A Karib-tenger kalózai volt, de annak reményében, hogy a film jól szerepel a jegypénztáraknál és folytatás is készülhet, megváltoztatták.
-A film ősbemutatója a kaliforniai Disneyland Parkban volt, az eredeti Pirates of the Caribbean attrakció otthonában, 2003. június 28-án. Ez volt az első film, amit Disneylandben mutattak be.
-Johnny Depp karakterének, Jack kapitánynak aranyfogai vannak a filmben. Ezeket Depp fogorvosával valóban elkészíttette a produkció kedvéért, ám a Disney akkori vezérigazgatója, Michael Eisner túl soknak találta a fogsorátalakítást, így néhány kivételével eltávolításukat javasolta.
-Jerry Bruckheimer producer és Gore Verbinski rendező szerette volna igénybe venni a mexikói Rosaritóban található hatalmas víztartályt, amit a Titanic (1997) és a Pearl Harbor – Égi háború (2001) forgatásához is felhasználtak, ám az idő tájt Peter Weir foglalta le a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán felvételeihez.
– A jelenet, amiben Orlando Bloom utánozza Johnny Depp játékát, Bloom ötlete volt, s megkérte Jerry Bruckheimer producert, hogy bekerülhessen a filmbe.
– A stábból többen is tengeribetegek lettek a forgatás befejeztével.
– A Fekete Gyöngy Port Royal-i támadásakor az utolsó ágyúlövés robbanása egy Miki Egér fejet formáz az éjszakai égen.
– Ruházatával és faszénnel takarták el Johnny Depp jópár tetoválását. A „Jack Sparrow” tetoválás a kezén a filmben nem igazi, de a forgatás után Depp valójában is megcsináltatta fia, Jack tiszteletére.
-Mikor a forgatókönyvírók, Ted Elliott és Terry Rossio eredetileg felhozták a film ötletét a Disney vezetőinek a ’90-es évek elején, elutasításra találtak.
-Eredetileg Alan Silvestri lett volna a zeneszerző, de végül Klaus Badelt ugrott be a helyére. Néhány moziplakáton azonban még olvasható a „Zene: Alan Silvestri” kredit. Ezeken a posztereken Jay Wolpert, a negyedik író neve pedig hiányzik.
-Swann kormányzó keresztneve Weatherby, Norringtoné James, Barbossáé pedig Hector. Egyikükét sem említik a filmben. Utóbbié a DVD egyik kommentárjából derül ki.
-A Brit Kelet-indiai Társaság valóban megbillogozta a kalózokat egy „P” betűvel, de nem a karjukon, hanem a homlokukon.
-A különböző „eunuch”-os szövegek Johnny Depp improvizációi.
– A „kalóz” és „kalózkodás” szavak 56 alkalommal hangzanak el a film folyamán.
-Johnny Depp kontaktlencsét viselt, ami egyúttal napszemüvegként is szolgált, így nem kellett hunyorognia felvétel közben, ha a Nap éppen úgy sütött.
-A forgatókönyvírók DVD-kommentárja szerint Will Turner a legjobb kardvívó a filmben, Barbossa és Norrington nagyjából egyenlőek, míg Jack Sparrow a legrosszabb.
-A brit Channel 4 csatorna „Legjobb családi filmek” listáján negyediknek szavazták meg a filmet.
-Keira Knightleynak hajkiegészítést kellett hordania, mivel előző filmje, a Csavard be, mint Beckham! óta haja még nem nőtt eleget.
-Mivel meggyőződése, hogy a 18. századi kalózok a mai kor rocksztárjainak felelnek meg, Johnny Depp játékának inspirációjaként nevezte meg barátját, Keith Richardsot.
-Michael Keaton, Jim Carrey és Christopher Walken mind esélyesek voltak Jack Sparrow szerepére.
-Jude Law, Ewan McGregor, Tobey Maguire, Christopher Masterson és Christian Bale mind esélyesek voltak Will Turner szerepére.

Kapcsolódó filmek: A Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átka (2003)

A Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átka (2003)

Almost_Zed 
Tudtad-e?!

Jean Claude Van Damme a Breakin' című 1984-es film egyik táncjelenetének háttérszereplőjeként tűnt fel először (a videóban 2.30-tól)
https://youtu.be/7_pzk83luwo

Kapcsolódó filmek: Breakin' (1984)

Breakin' (1984)

Kapcsolódó művészek: Jean-Claude Van Damme

Zakuro 
Tudtad-e?!

Néha a véletlennek is köszönhetők a változások. Híres jelenet például az, amelyik a kupec lovának pusztulását örökíti meg. Ennek felvételénél a lovat valóban elaltatták, hogy hiteles legyen a halála. A Toppancsot alakító Haumann Péter azonban elfelejtette a ló nevét. A jelenetet csak egyszer lehetett felvenni, ezért a színész a rendező nevét kezdte kiabálni: „Sanyi! Sanyikám!” Így lett a ló neve a filmben Ráró helyett Sanyi.

Kapcsolódó filmek: Indul a bakterház (1980)

Indul a bakterház (1980)