Baljós árnyak (Csillagok háborúja I.) (1999) 809

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace
136' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, fantasy 12 !

1 díj · 28 jelölés

Nyugtalanság uralkodik a Galaktikus Köztársaságban. A távoli csillagrendszerekbe irányuló kereskedelmi utak megadóztatásának tervét heves viták övezik. A kapzsi Kereskedelmi Szövetség felfegyverzett csatahajóival blokád alá veszi a parányi Naboo bolygót. A Főkancellár titokban útnak indít két… [tovább]

magyar

Képek 45

Szereposztás

Liam NeesonQui-Gon Jinn
Ewan McGregorObi-Wan Kenobi
Natalie PortmanAmidala / Padmé
Jake LloydAnakin Skywalker
Samuel L. JacksonMace Windu
Ian McDiarmidPalpatine szenátor
Pernilla AugustShmi Skywalker
Hugh QuarshiePanaka kapitány
Ahmed BestJar Jar Binks
Anthony DanielsC–3PO (hang)

További szereplők

Kedvencelte 168

Várólistára tette 69


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Nekem tetszett, látványos volt, izgalmas, akciódús, szórakoztató, humoros, szerethető karakterek, és nagyon jó színészek, a zene is jó. Az elejétől a végéig élvezhető volt, én cseppet sem unatkoztam rajta. Néha egész vicces, és jókat nevettem Jar Jar Binks-en a beszédén, és amilyen ügyetlen volt néha. :-D Anakin itt még tök cuki gyerek, én megszerettem őt is, és Qui-Gon Jinn-t is, na meg Obi-Wan Kenobi-t is, és Padmé-t, Amidala hercegnőt is megkedveltem. :-)

krlany 

Én ezt a filmet nem tudom komolyan venni, főleg a régiek után. Elég béna felütése az új trilógiának… és ez a Szűz Mária-sztori meg végképp nem teszi vonzóbbá. A midiklorián, meg a mitokondrium magyar hangja, ami ugye a sejten belül „az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske” (wikipédia). Értem én, hogy az erő velem van, de most komolyan idáig terjed a kreativitás? Meg a büdöset fingó ormányos dromedárig a humor? Hogy Jar-Jar Binks-et ki ne felejtsem, aki a kötelező vicces figura a Disney-mesékből, csak épp itt vállalt haknit… de legalább nem énekel. Na, őt sosem bocsátom meg…
Ámdeviszontlegalább van egy fess sith-ünk, akinek szép az ábrázata. Na, őt tényleg tudom értékelni, dögös. Meg Ewan McGregort és a zenemuzsikát. De azért arra a fénykard párbajra gyúrhattak volna még egy kicsit… és mióta az a Jedi-style, hogy kettő egy ellen, amolyan sok lúd disznót győz alapon? Ááá, hagyjuk!
Igen, igen, jól látod. Nem a kedvenc SW-m… és ha jól emlékszem, akkor a következőtől sem leszek elragadtatva.

7 hozzászólás
Nihilchan 

Imádok mindent, ami Star Wars, legyen régi vagy új (igen, én az újakat is szeretem, vállalom!), de a többihez képest ezt szörnyen tudom unni. Jó, ez nem igaz, mert az univerzum szerelmese vagyok és a zenék is szuperek, meg a látvány és Ewan McGregor, de összegészében úgy érzem, hogy abszolút nem a történet szórakoztat, hanem a nosztalgia. (És én azon kevés emberek közé tartozok, akiket nem idegesít Jar Jar.)

Solo_Mayer 

Ami ebben – és az ezt követő két részben – a mai napig zavar, az a szembetűnő technikai fölény az eredeti részekhez képest, amik ugye történetileg később játszódnak. Plusz legelőször hiányzott belőle az imádott triumvirátus, mert nekem a Star Wars fogalma egybeforrt Luke, Han és Leila nevével, de aztán megszoktam az új szereplőket, és magukkal sodortak az események. Még az idétlen Jar Jart is bírom benne, nagyon vicces, ahogy beszél. :D Hát… ezt a trilógiát sosem fogom úgy szeretni, mint az eredetit, mert mégiscsak az az igazi, de a sokszor újranézős kedvenc sci-fik között azért ennek is mindig ott lesz a helye.

Leah 

Nekem akkor is ez a kedvenc részem :D
A verseny miatt – a racer 1 játék meg is van :D hú de játszanék vele most *.*
(és kazettán ez után következett a mátrix 1 . *.*)
Igen . Kazin láttam utoljára .

Blissenobiarella 

Az előző részekhez hasonlóan tagadhatatlanul ehhez is fűz némi nosztalgia, de nagyjából ennyi jót tudok elmondani erről a filmről.

Én vállalom. Komolyan. Kövezzenek meg a rajongók, tiltsanak ki minden filmes körből, legyen bármi is a következménye, ki kell mondanom: ez sz@r, sz@r, sz@r.
Sajnálom a rajongókat, akik 20 évet vártak erre a talicska ganéra.

Bár őket valószínűleg nem zavarta, hogy Lucas minden idők egyik legrosszabb forgatókönyv-írója, mert szerintük ezekkel az egymásra halmozott értelmetlen és minden következetességnek fittyet hányó jelenetekkel semmi gond nincs.
A sztori egy nulla. Erőlködnek, hogy valami hátteret adjanak az egésznek ezekkel az űrközi politikai dumákkal minden film elején, de úgyis csak annyi a lényeg, hogy vannak a jók meg a rosszak, akik a film végén kardozni fognak, szóval nem csoda, hogy nem érdekelnek senkit.
Azon felül ez a film unalmas is, és hihetetlenül blőd dolgokkal van tele. Midokloriánok (amiről szerintem senki nem tudja, hogy mi az isten, még Lucas sem), szűznemzés és Jar Jar, aki amolyan poénforrás kéne, hogy legyen, de kétlem, hogy 12 éves kor felett bárki értékelné. Úgy egyáltalán, az egész film, sőt, az egész brand szerintem gyerekeket céloz meg, legalábbis én így érzem.
Amikor azt kellett látnom, hogy fingós vicc van egy Star wars-filmben, már tudtam, hogy megváltás lesz elaludnom rajta.
Fel nem foghatom, hogy imádhatják ezt felnőttek milliói. Egyszerűen nem.


és azokat a droidokat az előző részek katonáival együtt küldeném el lőgyakorlatra, mert SOHA nem találnak el senkit és semmit.

1 hozzászólás
Pandalány 

Történelmi pillanat: életemben először megnéztem egy SW-filmet. És tetszett. :) Jöhet a következő!

barbikaunatkozik 

Nem csak az időben „mentünk” vissza, hanem a minőségben is. Én nem szeretem az előzmény trilógiát. Már csak azért sem, mert midi-chlorian. Ez hogy jött ki? Eddig nem úgy volt, hogy az erő egyfajta mágikus tér, ami mindennek az alapját képezi? Én nem géneket akarok, hanem „Harry Pottert az űrben”.
De sajnálatos módon, még nem is ez a legrosszabb rész szerintem, annak ellenére, hogy van itt ez a gangen szál, meg a fogatparádé, ami gyerekkoromban még tetszett, de ma konkrétan tovább kellett rajta lépnem, mert annyira unalmas. Az a végén levő párbaj meg a párja. Látványosnak látványos, csupán annyira el van nyújtva, hogy ripsz-ropsz megunja az ember.
Nagyon érződik, hogy ez csak valami felvezetés féle lehet az igazi előzményeknek, ugyanis azon kívül, hogy Anakin elment jedinek tanulni, semmi olyan nem történt, ami előmozdította volna Vader-é válását. Volt itt politika bőven, de mivel elméletileg ez Star Wars, nem ezt várom, hanem a mesémet, amit olyan szépen adagolt az eredeti hármas.
A droidokon kívül nem igazán tudtam megszeretni senkit ebben a történetben. Még Obi-Wan-t se, pedig kedvelem a karakterét és az őt játszó Ewan McGregor-t is (aki mellesleg itt is korrektet alakít, de ennél többet nem). Annyira zöldfülű benne, hogy az elképesztő. Mintha az eredeti első részből Luke-ot kellene néznem. Hmm…így visszaolvasva már tudom mi a problémám ezzel a 3 filmmel.
Aztán egy még lesújtóbb dolog a jedi rend. Én nem ilyennek képzeltem el. Mind olyan semmilyenek, akik csak sodródnak az árral és néha úgy érezni, hogy azt sem tudják, miért ülnek ott. Ahogy elnézem őket, én sem értem, hogy miért ülnek ott.
És hol van Qui-Gon Jinn? Komolyan ő volt a mestere Obi-Wannak? Egy valamit tanulhatott tőle, a dörzsöltséget, különben nem úgy lett volna vége a pályafutásának, ahogyan (az a pillantás Luke-ra többet mondott minden szónál). Ennyi érdeme biztos van, mert a többi tanítást még önmaga sem fogadja meg. Ne használd az erőt saját célokra, erre megfordítja a kockát a fogadásnál. Mi ez, ha nem a használata? Most akkor döntsük már el, hogy mi van.
Pozitívumok közé tartozik még mindig a zene. Jók a vizuális effektek is. Meg azért mégiscsak elment az a kisfiú szerencsét próbálni.
Ajánlani csak azoknak, akik még nem látták, de az eredetit igen. Én személy szerint nem ezzel kezdetném az univerzum megismerését, de ha bevállalós vagy és kevésbé szereted a meséket, akkor próba szerencse.

ChöppMoly

Egyedül ültem be a moziba, hogy megnézzem, mert nem volt, aki eljöjjön velem. Új lakhelyem első mozizása volt ez. Emlékezetes sok szempontból. Előtte elolvastam a könyvet új városom új könyvtárából. Rémesen izgatott voltam. Végre egy új Star Wars!

Juci

Ennyi CGI a világon nincs. Ez végig zavart az új trilógiában (vagy mostantól minek nevezzük? az előző trilógiában?). Itt még bírtam Anakint, de túlságosan jógyerekre csinálták szerintem ahhoz, hogy hihető legyen, mi lett belőle később. Jar-Jar szövege pedig eredetiben feleannyira sem idegesítő, mint magyarul.
Ja és az megvan, hogy a Padmé-decoy, az a 12 éves Keira Knightley? :O

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Negative_Singularity

Yoda: A félelem a sötét oldal kapuja. A félelem dühöt szül, a düh gyűlöletet, a gyűlölet… kínt és szenvedést.

Theana 

Watto: Jedinek képzeled magad, vagy micsoda, hogy itt integetsz nekem?!

Kopaszkutya 

Padmé Amidala: Rabszolga vagy?
Anakin Skywalker: Ember vagyok és Anakinnak hívnak.

Theana 

– De Nagyúr, biztos, hogy ez törvényes?
Palpatine szenátor: Majd én azzá teszem!

impalagirl

Tudod Anya, az a baj nálunk, hogy az emberek nem segítenek egymáson.

Theana 

Obi-Wan Kenobi: Elismerem, igazad volt, Mester. A tárgyalás tényleg rövid volt.

Theana 

Qui-Gon Jin: Mindig van egy nagyobb hal.
Jar Jar Binks: Jobb lenne egy hátra pofon!


Népszerű triviák

UViki 

Stuart Freeborn készítette Yoda külsejét és úgy döntött, hogy két arcot kever össze: sajátját és Albert Einsteinét. Így jött létre a filmtörténet egyik legemlékezetesebb karaktere.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: Csillagok háborúja I. – Baljós árnyak (1999)

Csillagok háborúja I. – Baljós árnyak (1999)

Kapcsolódó művészek: Stuart Freeborn

2 hozzászólás

Folytatása

Összehasonlítás

Csillagok háborúja


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján