A klónok támadása (Csillagok háborúja II.) (2002) 441

Star Wars: Episode II - Attack of the Clones
142' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, fantasy

Tíz év telt el az előző részben elbeszélt események óta. A titokzatos Dooku gróf (Christopher Lee) vezetésével naprendszerek lépnek ki a Galaktikus Köztársaságból, míg a maroknyi jedi lovag kevés ahhoz, hogy fenntartsa a békét és a rendet. Padmé Amidala (Natalie Portman) ellenzi a hadsereg… [tovább]

angol

Képek 4

Szereposztás

Ewan McGregorObi-Wan Kenobi
Natalie PortmanAmidala szenátor / Padmé
Hayden ChristensenAnakin Skywalker
Christopher LeeDooku gróf
Samuel L. JacksonMace Windu
Frank OzYoda (hang)
Ian McDiarmidPalpatine főkancellár
Pernilla AugustShmi Skywalker
Temuera MorrisonJango Fett
Jimmy SmitsBail Organa szenátor

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 93

Várólistára tette 32


Kiemelt értékelések

Theana

Hol is kezdjem? Ez a film számomra akkora traumát okozott most, mivel régen (amikor még fingom sem volt semmiről, most sincs, de akkor még jobban nem volt) nagyon szerettem.

Szerintem rengeteg időt pazaroltak a szerelmi szálra, mert szenvedés volt az egész, már nem izgatott voltam miattuk, hanem inkább zaklatott. És az egész nekem volt kínos. Nekem! Túl sok idő… Kb. a film fele, az tuti. És az a homokos jelenet?! (https://snitt.hu/idezetek/29237) Jesszusom, az mégis mi a fészkes fene volt??? Padmé meg kapott még egy ruhát, amiben pózolni tud.

De minden tiszteletem a színészek felé, azért jól alakítottak. Főleg Christensen. Natalie pedig nagyon szép volt már akkor is. És értékeltem a homokos cölöpöknél azt a mutatványát.

A másik… A jedik, miért ilyen nyomik?
(És Obi-Wan????? Mikor spoiler)
Hogy nem ismerik fel, spoiler spoiler

Na jó. Anakinról meg már ne is beszéljünk! Mennyi is lehetett itt? 19 körül? Az emberek ennyire nyávogósak „felnőttkorukban”? Mennyire engedetlen már! És milyen hálátlan! Ó, te jó ég, és hogy lehet valaki ennyire egocentrikus?! Rossz volt nézni.
Ó, és én láttam benne bőven vívódást, köszönöm szépen!
És ebben nagyon igazat tudok adni Szirmainak, aki nem ugyanezekkel a szavakkal, de azt mondja a kritikavideójában, hogy ha már az első jelenetekben engedetlen a Mesterével szemben (és nyilván még előtte is az elmúlt 10 évben – ezt én mondom), akkor spoiler?.?.?. Update: Gondolom, hogy kihívást biztosítsanak számára, hogy tudjon fejlődni. Talán.

Btw, tetszettek a harcjelenetek. És Obi-Wan nagyon menő, csak nem értem. C-3PO pedig már itt nyávog, nem csak az ötödikben, yaa.

Valentine_Wiggin 

Oké, tény, hogy a leggyengébb film az első és második trilógiából. Szerelmi szenvedés, Anakin hisztizik, Obi-wan szuper, Anakin hisztizik, Padmé legalább talpraesett, Anakin hisztizik… nos, igen. Viszont ennek ellenére én összességében szeretem. Obi-wan tényleg szuper, nagyon szerethető a szála érdekes. A világ tovább tágul, új helyzetek, helyszínek, lehetőségek, részletek derülnek ki, amiket utána a Klónok háborúja, és a sorozatok tovább mélyítenek és boncolgatnak. Anakin hisztizik, de valamennyire én személy szerint rá tudom fogni, hogy egy tizenkilenc éves kamasz/fiatalfelnőtt, aki alá egy kicsit túlságosan is adták a lovat a „te vagy a kiválasztott, ilyen erős vagy, olyan erős vagy” témával, majd megpróbáltak korlátokat állítani, csak kicsit későn. Padmé tényleg talpraesett, észnél van, és egészen korrektül kezeli a szituációt, elgondolkodtató megnyilvánulásai vannak. A szerelmi szál valóban elég erőltetett, és őszintén fogalmam sincs, miért nem tudtak rájönni a nyilvánvaló kompromisszumos megoldásokra (pl. „Jó, szeretjük egymást, Jedi tilalmak, stb. Mi lenne, ha megegyeznénk, hogy várunk két-három évet, mindketten haladunk az életünkkel, aztán találkozunk, kiderül, hová jutottunk, változtak-e az érzéseink, és ha nem, akkor valószínűleg minket tényleg egymásnak teremtettek, és megéri ezért feladni a Jedi és politikai karriert.” Ennyi.), de azért akadnak szép jelenetei.
A karok lábak meg repülnek, mint mindig.
Kicsit régi, de bővebb értékelés a blogomon: http://todaywiggin.gportal.hu/gindex.php…

krlany 

Unalmas. Nem történik semmi izgalmas, csak a 'sebaj jövök, lövök', mint egy harmadrangú akciófilmben. Star Wars-t nem ezért néz az ember…
… de nem is azért, hogy egy hisztis ifjút bámuljon, akiben a megfontoltság több volt mielőtt még jedinek állt volna, mint most tíz év tanítványkodás után. Nagyon nem jó ez a karakter. Össze-vissza, kidolgozatlan, saját magának ellentmondó, és nincs mélysége. Nincsenek vívódásai, nincsenek belső küzdelmei, nem látni, ahogyan kerekedik benne felül a Sötét Oldal, pedig ez a rész lenne hivatott ezt bemutatni. Csak egy dac-korszakos kamaszt látok, akire a konyhapénzt nem bíznám, nem hogy valakinek az életét… No ebbe a fazonba művészet aztán beleszeretni… De persze Padménak sikerül. Csak tudnám mit lát benne… Fura az ízlése, a tapasztalatlan, fiatalabb fiúkra bukik… Amúgy nekem a szerelmi szállal nincs gondom, már azzal, hogy van, hiszen valahogy Luke-nak csak össze kellett jönnie, bár ugye ebbe a sztoriba már a Szűz Máriát is belekeverték egyszer, úgyhogy kinézem belőlük akár a kis zöld emberkék felvonultatását is… Mindenesetre a klisés 'szaladjunk a réten, hagyj lobogjon a hajunk'-jelenetek sem tudtak meggyőzni arról, hogy húú, de nagy a szerelem kettőjük között, és egymásért mindenre képesek.
Ez a panem et circenses is unalmas már. Ebbe a filmbe is kellett egy ilyen, hiszen a nép, az istenadta nép, hogy is lenne meg nélküle. És nyilván C-3PO is megint darabokban, de csak azért, mert olyan sem volt még soha…
Következetlen, klisés, eredetiségtől mentes. Úgy érzem ez volt a mélypont.

Kopaszkutya 

A legunalmasabb epizód mind közül. Alig emlékszek valamire belőle, a geonosisi harcon kívül. Anakin és Padmé kínlódása már-már elviselhetetlen volt.

8 hozzászólás
KillerCat

A trükkök ezúttal is pazarul kidolgozottak, Natalie Portman ezúttal is gyönyörű, a mellékszereplők is a helyükön vannak.

Fummie

Az a baj az új trilógiával, hogy nem konzisztens sem az eredetivel sem önmagával. Tele van logikai bakikkal, a Jedi tanács egy rakás inkompetens idiótából áll. Vegyük például azt a jelenetet, amikor kijelentik, hogy Anakin nem megbízható, kiszámíthatatlan meg a félelem vezérli, majd rábízzák, hogy védje meg azt a csajt, akit mindenki ki akar nyírni. Teljesen logikus lépés.
Ez egy tök jó bukástörténet… lehetett volna. Ha Anakin karaterét és az okokat normálisan felépítik, és gyakorlatilag a film legnagyobb baja az, hogy ezt nem teszik meg. Anakin a kezdetektől fogva csak nyafog, mint egy öt éves kislány, aki nem kapott nyalókát. Soha, semmi nem jó neki, minden utasítást megkérdőjelez, nem hallgat a mesterére. Viszont rájöttem, miért működik a „szerelmi” szál. Mindenki erre panaszkodik, de sikerült kideríteni. Anakin nem találkozik Padméval tíz évig, és benne addig az a kép él a lányról, amit még kisfiúként elraktározott magában. De könyörgöm, azóta eltelt tíz év, azóta nagyon sok dolog megváltozott. Padmé még mindig kisfiúnak látja az elején Anakint. Anakin valójában pszichopata. Nem, nem, most komolyan, ha belegondoltok, tényleg az. Ráerőszakolja Padméra azt a képet, ami benne él, érzelmileg zsarolja, manipulálja és bűntudatot kelt benne. Padmé pedig a végén elhiszi, hogy neki ilyennek kell lennie, és szerintem a végére Stockholm-szindrómás lesz. Végig kell néznünk egy bántalmazó kapcsolat kialakulását, és a film ezt romantizálni próbálja. Ez a legdühítőbb az egészben.

2 hozzászólás
Kija 

Nem mondom, hogy az előző rész tökéletes volt, de nekem egészen tetszett, köröket vert rá erre az epizódra minden tekintetben. A 49. percben meg kellett kérdeznem, hogy mennyi van még hátra a filmből, ami Star Wars filmnél még nem fordult velem elő.
A legnagyobb probléma talán az volt, hogy ebben a részben kellett volna megalapoznia Lucaséknak Anakin karakterét úgy, hogy a bukásánál megszakadjon érte a szívem, ehelyett valami katyvaszt borítottak elénk, hogy nesze sajnáld a gyereket és ennyivel elintézték a dolgot. Ennyire borzalmas karakterizációt szinte még nem is láttam, ilyen jó alapanyaggal. Volt egy-két rövid momentum, amikor egészen megtudtam volna kedvelni Anakint, de ezeket a jeleneteket általában 3 másodperc alatt valamivel szétzúzták és ismét teljesen távol éreztem magam a karakterétől. Se a gyászában, se a szerelmi szenvedésében, sem semmilyen más megnyilvánulásában nem éreztem azt, hogy bármennyire is tudnék kötődni a karakteréhez. Annyira rossz sorokat adtak a szájába, annyira nem sikerült Hayden Christensennek átadnia azokat az érzelmeket, amiket kellett volna, hogy egyszerűen ellökött magától a karakter az összes drámai jelenetben. Például spoiler azt vártam, hogy tombolni fog, sírni, üvölteni, de nem ő csak szerelget és egy-két könnycsepp folyik az arcán és ez nem az a fajta csendes, elfojtott gyász, hanem az a „nem sikerült rendesen eljátszani és megírni a karaktert és csak erre telt, mert rendes érzelmeket nem ismerek” fajta gyász.
A szerelmi szál Anakin és Padme között pedig konkrétan szánalmas. Én bármikor vevő vagyok egy jól megírt románcra főleg, ha nem szorítja háttérbe az akciót, de itt olyan érzésem volt egész végig, mintha Padme és Anakin egy teljesen más világegyetemben lennének és kb. semmi közük nem lenne egymáshoz. Két ember beszélt egymáshoz, de olyan volt, mintha idegenek társalognának egymással. Padme előző részbeli remek karakterét elkezdték teljesen lerombolni és kb. a film nagy részében csak ruhákat váltogatott és nagy szemekkel nézett Anakinra. Amikor Anakin elmondta, hogy mit tett azokkal a sivatagi emberkékkel, akik elrabolták az anyját, Padme egyáltalán nem reagált csak bámult rá ugyanúgy tovább, én meg nem hittem a szememnek, hogy Lucas azt gondolta, hogy bárki is így reagálna, ha valaki egy ilyesmit elmondana neki. A nagy szerelmi vallomás sem igazán érintett meg, Anakin nagy szenvedése Padme iránt inkább érzelmi zsarolás volt, Padme vallomása pedig teljesen lelketlennek tűnt, az összes közös jelenetük alatt kényelmetlenül éreztem magam. Az egész kapcsolatukat két angol szóval tudnám a legjobban összefoglalni: cringe worthy.
ja és nagyon idegesített az az egy szál fonott haj, meg Hayden Christensen haja úgy egészében.
Obi-Wan karakterét sem használták ki túl jól, de az ő részei még valamennyire izgalmasak voltak. Ez a klón dolog nem kötött annyira le, de érdekes volt ez a Boba Fett, Jango Fett szál, én örülnék ha az előbbi kapna egy saját filmet a közel jövőben.
A CGI itt is túl sok volt és a klónok is borzalmasan festettek. De legalább Jar Jar keveset volt a képernyőn. Amúgy nem vagyok meglepve, hogy ő is segített Palpatine hatalomra jutásában, amilyen remek és okos karakter ennél kevesebbet nem is vártam volna tőle.
De akkor végre beszéljünk arról, hogy mi az ami nagyon tetszett. Palpatine kavarását a háttérben, ahogy mindenkit manipulál, hogy növelje a hatalmát, imádom. Annyira jól be van mutatva, hogy szépen lassan, hogyan szerzi meg a teljes hatalmat, miközben mindenkit átver. Jelenleg ő a kedvenc karakterem és ez a szál a kedvencem. :D
A Jedi Tanács következő részben várható teljes összeomlását pedig már nagyon várom, mert rettenetesen idegesítőek, ahogy a kis kollégiumi társasági szobájukban felsőbbrendűen adnak parancsokat és képtelenek az orruknál tovább látni és verik a mellüket arra, hogy milyen királyok. Amúgy Yoda karaktere is eléggé zavaró. Az eredetiben sokkal szerethetőbb és nem úgy néz ki, mint aki egyfolytában dühös valakire.
Összefoglalva csak annyit mondanék, hogy Lucasnak szerintem fingja nem volt, hogy mi csinált, amikor ezt a részt forgatta.
(Amúgy, aki azt meri nekem mondani, hogy Kylo Ren egy nyávogós kislány, azzal leülök és loopban fogom nézetni Anakin szenvedős jeleneteit, addig amíg észre nem tér, mert ez a csávó egy teljesen más szinten űzi az ipart, mint az spoiler.)

Cendrillon0002 

Oké, ebből a részből csak Anakin és Padmé fűben hempergős jelenete maradt meg gyerekkoromból, de ahogy néztem, úgy vált minden ismerőssé, úgyhogy megint nosztalgiarohamom lett mint a az előzményfilmektől és az eredeti trilógiától úgy általában
A hat film közül, amiket láttam ezt szeretem a legkevésbé. A szerelmi szálat erőltetettnek éreztem, a létezését azonban indokolja az eredeti trilógia.
Anakint ebben a részben még bírtam, de néha nagyon idegesített, hogy folyton nyavalyog. Itt már érezhető, hogy elindult a lejtőn, affelé, hogy Darth Vader legyen, mert borzasztó arrogáns és engedetlen. Ahhoz képest meg, hogy kb. 19-20 éves, elég gyerekesen viselkedik néha.
A droidokat itt is bírtam, az a jelenet különösen aranyos volt, amikor C-3PO spoiler. A kedvenc szereplőm Obi Wan, és ez meg 8 éves korom óta nem változott.
(közben leesett,hogy ezt már egyszer félig láttam magyarul, nemcsak franciául. Most viszont eredetiben néztem, így sokkal élvezetesebb volt)

Juci

Az a baj, hogy a Christensen gyerek az első perctől az utolsóig idegesített. És nem olyan jóféle módon, hanem azért, mert nem jó színész. A szerelmi jelenetek kifejezetten kínosak, pedig Portmanért rajongok, szerintem ő remek színész, de semmiféle kémia nem működött közöttük. Ráadásul ennek a résznek a cselekménye szerintem kicsit túl van csavarva.

Coralie 

Alakul ez, már jobban tetszett, mint az első rész. :) Igaz, ugyanolyan lapos a cselekmény, de a romantika nekem tetszett benne, megalapozza a későbbi eseményeket. Valahogy meg tudom érteni Anakin érzéseit, lehet, hogy jediként másképp kellene viselkednie, de van igazság is az érveiben. Például nem értem, hogy miért hagyták meg a jóságos jedik az anyját rabszolgának. Ha elvileg a köztársaságban már nem lehetett rabszolgákat tartani, de mégis tudtak róla, hogy a Tatooine bolygón még vannak, akkor miért nem szabadították fel őket 10 év alatt? Mivel töltötték azt a rengeteg időt, ha eddig nem is tudtak az ellenségről? Vagy legalább az anyját, ha már olyan fontos volt a jediknek a kis Anakin. Ha ő a kiválasztott, akkor hadd szenvedjen? Felejtse el a családját, a múltját, hátha még instabilabb lesz a személyisége? Azt még értem, hogy jediként le kell tudnia győzni az érzéseit, de hé, attól még egy ártatlan ember (vagyis sok ártatlan) szenved tovább valahol a sivatagban. Most akkor a jedik védik a békét és rendet, az „emberi jogokat” vagy sem? Vannak azért fura dolgok benne…
A színészek amúgy szimpatikusak, szerintem Hayden jó választás volt, illik hozzá a lázadó ifjú szerep, bár lehetne mélyebb és értelmesebb is a karaktere. Natalie szép és tehetséges mint mindig. Csak a színorgiát vették volna lejjebb, mert engem még mindig nagyon zavar, a gagyi CGI lényekkel együtt. Az arénás rész elég béna volt, még mindig nagyon meseszerű az egész. De legalább már kezd beszippantani a történet. :)


Népszerű idézetek

Theana

– Nem veszel pár halálpálcát?
Obi-Wan Kenobi: Nem akarsz halálpálcát eladni.
– Nem akarok halálpálcát eladni.
Obi-Wan Kenobi: Mész és átgondolod az életed.
– Megyek és átgondolom az életem.

Theana

C-3PO: Jóságos Tervezőm! Megáll a processzorom. Gépek gyártják a gépeket! Oh, milyen bizarr!

Theana

Dooku gróf: Azt hittem, megtanultad a leckét!
Anakin Skywalker: Nehéz a felfogásom.

Theana

Anakin Skywalker: Aztán idejöttünk, hogy segítsünk neked.
Obi-Wan Kenobi: Ez megnyugtat.


Folytatása

Összehasonlítás

Csillagok háborúja


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján