Az utolsó Jedik (Csillagok háborúja VIII.) (2017) 575

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
152' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, fantasy 12

0 díj · 9 jelölés

Rey rátalált Luke Skywalkerre, azonban még sok kérdésre kell választ találnia sorsát illetően, miközben Kylo Ren erőt gyűjt, hogy visszavágjon. Rey az Ahch-To szigetbolygón tanul Luke Skywalkertől, az utolsó Jeditől, a Rend utolsó képviselőjétől, aki titkon még mindig abban reménykedik, hogy… [tovább]

angol
angol · magyar
angol · magyar
magyar

Képek 101

Szereposztás

Daisy RidleyRey
Oscar IsaacPoe Dameron
John BoyegaFinn
Carrie FisherLeia
Gwendoline ChristiePhasma százados
Mark HamillLuke Skywalker / Dobbu Scay
Benicio Del ToroDJ
Adam DriverKylo Ren
Andy SerkisSupreme Leader Snoke
Lupita Nyong'oMaz Kanata

További szereplők

Kedvencelte 78

Várólistára tette 123


Kiemelt értékelések

Kopaszkutya 

A negyedik megtekintés után írom ezt az értékelést.

A rendező

Rian Johnson sosem volt a szívem csücske és ez most sem változott. Az az érzésem, hogy az Abrams által felvezetett történetet annyira meg akarta csavarni, amennyire csak lehet, de ezzel átesett a ló túloldalára. Míg J.J. egy „másolatot” tett le az asztalra, ő egy a Star Wars (eddigi) világától nagy mértékben eltérő filmmel jött elő. A zenén kívül (erre majd később visszatérek) ez az egy dolog az, amiről nem változott a véleményem a második, harmadik és negyedik megtekintés után sem.

A film

Eddig mindenkinek, aki kérdezett a filmről azt válaszoltam, hogy ez a legfurább SW film, amit valaha láttam. Még egyszer be kellett ülnöm rá, hogy kiderüljön számomra (egy-két jelenettől eltekintve) mennyire jól felépített az egész film. Díszletek terén ismét nem lehet panasz. Talán csak Snoke trónterme volt kicsit művi. Ásványbolygót eddig még nem mutattak a filmekben, ez mindenképpen jó ötlet volt, nem mellesleg nagyon látványos. Megint azt hiányoltam, hogy az előzőleg megismert fajok közül egy sem szerepelt a filmben (bár mintha láttam volna egy Kel Dor férfit a kaszinóban, legalábbis nagyon hasonlított rá). A poénkodást még jobban túltolták, mint az előző filmben (Disney betegség).

Karakterek

Luke: spoiler
Rey: spoiler
Finn spoiler
Poe: spoiler
Kylo: spoiler
Snoke: spoiler
Leia: spoiler

Zene

Sajnos nem tudok jókat írni róla. Bármennyire is kedvelem Williamst, ez most nagyon gyenge lett. Újrahasznosított témák, minimális egyedi dallam.

Teóriák, kérdések

Phasma spoiler
A Cantonica bolygón lévő spoiler
DJ szerepe ennyi volt, vagy találkozunk még vele?
Fogjuk látni még a többi spoiler
Rey egy spoiler

1 hozzászólás
LoneWolf 

Nem fogom szépíteni. Hiába a 6 csillag, számomra ez lett az év csalódása, még ha nem is akkora, mint legutóbb az Ébredő Erő. Rengeteg olyan előzetes véleményt olvastam, miszerint ez a film végre kockáztatott és nem egy újragondolt Birodalom Visszavág lett belőle… pedig de, csak annyira talán itt nem tolják az arcunkba, mint az előző részben. Emellett persze máris merített a Jedi Visszatér-ből is, szóval már azt sem értem miből tudnak majd nyúlni a következőre. Oké-oké, akadtak benne meglepetések, pár eredeti jelenet, de a Disney-től már megszokott túltolt humor mellett a legfontosabb kérdéseinkre pl. teljesen elkeserítő válaszokat kaptunk. Ez pedig még a jobbik eset, hisz akad olyan rejtély is, amire már sosem derül fény. Kezdeném akkor a spoileres részét a dolognak:
spoiler
Rengeteg problémám volt tehát a filmmel, de valahol mégis élveztem és ezért a hat csillag. Ennek ellenére a 9. résszel kapcsolatban már csak rossz előérzeteim vannak.

Kiegészítés a Skywalker Kora fényében:
spoiler

7 hozzászólás
Theana 

Első gondolatom, amikor meghallottam a Main Theme-et, hogy „Légyszi, ne rontsátok el!”. A másik, hogy nagyon dizni. A látványvilág szép, szép, de nekem nagyon sok volt. Bumm és tuff tuff, de egy idő után untam, pedig eddig soha nem volt erre példa. A „poénokon”, „humoros” megszólalásokon nem is emlékszem, hogy nevettem volna. Ja, emlékszem, spoiler akkor felnevettem, de ezt a pillanatot sem éreztem annyira természetesnek a karaktertől. A szereplők sokan voltak, mint általában a SW filmekben, és mindig belepillanthattunk az adott történésbe. Finn az agyamra ment, Rosát sem tudtam megkedvelni (spoiler), a többiek semlegesek maradtak. Rey színésze igazán kitett a karakterért, láttam rajta, hogy tényleg van benne remény. Érdekes volt látni, hogy mennyire „"""átvette a tanítvány szerepét"""” a nő. Kylo meg… Nem tudom, mit akar, elég ingovány, nem tudok vele mit kezdeni.

Szomorú vagyok, mert Luke Skywalkertől (és Leia hercegnő miatt) éreztem csak azt, hogy ez egy Star Wars film. Mi lesz a következővel, ahol már nem lesz(nek) ott? Mi történik a Csillagok háborúja sorozattal? A birodalmiak vicces kedvükben vannak, a lázadók engedetlenek és mindent jobban tudnak, nem hallgatnak a vezetőikre, Kylo mit csinál?, Snoke ki spoiler, hogyan került hozzá Kylo? …

Nekem is feltűntek a „kopizások” az eredeti szériából, elég feltűnőek voltak. De láttam, erről már más is írt, egyebet pedig nem tudok hozzáfűzni.

Ha Luke nem lett volna benne a filmben, elveszett volna a Last Jedi. Nem lett volna benne a Star Wars, a SW lényege! Alig-alig volt szó benne az Erőről, és a kopizásokon kívül semmi a régi szériából. A híres „Az Erő legyen veled!” mondatból is mintha valami elcsépelt kifejezés maradt volna, „Én már sokszor mondtam.”… És a fent említett Finn-Rosa párbeszéd is.

Ezt most nagyon túltolták. Aki hiszi, aki nem, nekem fizikai fájdalom volt jó néhány jelenet.

“In loving memory of our princess, Carrie Fisher”

Sydney 

Ha megölelgeted, megszeretgeted a halálos sugárlövõ izét véget ér a háború és béke lesz!!
Olyan demagóg párbeszédek vannak ebben a filmben, hogy az õrület.
Luke, Leia és Chewie nélkül ez a film még nyomokban sem tartalmazna Star Wars-t.
Rey és Finn az idegeimre ment, Rose-nál rosszabbra számítottam. Poe mint egy hisztis tini, Kylo Ren szintén, éppen földhöz nem vágta magát.
Hux tábornok tetszett, jól állt Domhnall Gleeson-nak ez az idegbeteg szerep.
Nem is értem a film lényegét, haladtunk egyáltalán elõre?? spoiler.
Benicio Del Toro-nak nagyon jól állt az egyenruha és tetszett a végefõcím.

Leia lebegése és a „Mayday! Mayday! Zuhanunk!” mégis mi volt???
Mindjárt 3 csillag lesz a 4 helyett.

3 hozzászólás
csartak 

Címkefelhő:
barátság család háború harc idegen bolygó kiborg lázadás szülő-gyermek kapcsolat űrlény űropera űrutazás

Úgy van.

Valahogy mindent beleszórtak ebbe a k. nagy olvasztótégelybe, és felköpött valami egyveleget.
spoiler

Nyx

Második nézésre is eléggé kuszák a gondolataim, viszont egy dolog azonnal realizálódott bennem:
Mark Hamill olyan mértékben megérintette a lelkemet, amire egyáltalán nem számítottam. Úgy érzem, talán ez lett számomra az érzelmileg legmegindítóbb és legmélyebb Star Wars film az összes közül.

Ha egy pillanatra is élt bennem a gondolat, miszerint Luke Skywalker nem az egyik legtökéletesebb és legszerethetőbb karakter, akit a filmtörténelem, vagy akár a történetmesélés művészetében alkottak, most végleg kimúlt.

3 hozzászólás
Törpillaa 

Ez jó volt, látványos, szórakoztató, akciódús, vicces volt benne pár humoros rész is. Még mindig nagyon bírom BB-8-t és R2-D2, annyira cukik, és Chewbacca meg az új kis barátja is. :-D Rey még mindig szerethető, nagyon tetszik a karaktere, és jófej egy csaj. Kylo Ren is hiába főgonosz én bírom, tetszett a Reyyel közös jelenetei. Leia és Luke is elég jók, spoiler Finn és Poe is jók, szerintem nem olyan rossz karakterek. Voltak nagyon látványos jelenetek és harcok, amik tetszettek és azért izgalmas is volt. Jó volt látni Yodát is, habár csak egy kis jelenete volt. Han Solo egy kissé hiányzott belőle.

kvázimozi 

(2D-OV) Rian Johnson előtt J.J. már elvégezte a nehezét: egy nézhető, működő, tisztességes filmet rakott össze, ami újraindította a frencsájzt. Sőt, Johnsonnak most lehetősége lett volna egy sötét és epikus 'középső' filmet rendezni, mint amilyen a Birodalom Visszavág is volt, de úgy tűnik nem élt vele… vagy nem hagyták, nem tudom. Minden esetre, még majmolni sem sikerült túl jól, mert hiába rakta bele azt a néhány (kifejezetten az V.-részre jellemző) kötelező dolgot, olyan változtatásokat is eszközölt, amik nagyon-nagyon nehezen értelmezhetőek. És még a legnagyobb jóindulattal sem állíthatom, hogy értelmes módosítások ezek; sajnos minden jel arra mutat, hogy Johnson… bemutat… nekem, nektek, a Star Wars-nak!

Az SW filmek mindig igyekeztek trükkös és lenyűgöző nyitányt produkálni: a negyedik rész bitang nagy Csillagrombolójától kezdve a hetedik rész 'bolygófogyatkozásos' látványeleméig; még a tavalyi Zsivány Egyes is megfogott, amikor hirtelenjében nem tudtam megmondani, hogy egy bolygó gyűrűit látom a legelején. Lényeg, hogy ezek kicsit mindig elcsavarják az ember fejét, megalapozzák a hangulatot. Ebben? Nyílegyenesen kocsizik be a kamera a lázadók flottájába és aztán vágás. Oké hogy „ez csak technikai” de nagyon ötlettelen is. Rossz előjel volt.

Bár a kezdeti űrcsata látványos és izgalmas jeleneteket tartogat, már a hetedik részben sem volt passzos az a humor, amit Poe Dameron vezetett be… és most meg folytatja. Továbbra sem illeszkedik jól és kissé tisztelettelen is. spoiler A Jedi-sziget apácaszerű őslakosai túl direktek, a lények dizájnja meg amúgy az egész film alatt 'nemtörődöm-egyszerű. Csiszolatlan koncepcióknak tűntek. Rey-nek meg még mindig nem volt értelmes tréningje, mégis annyira érzi az Erőt, hogy kb. már felesleges is volna. spoiler

spoiler Poe is.. a trailerben pont látszik a jelenet, amint kb. az arcába robban egy hajó és repül tőle vagy húsz métert. Aztán feláll és megy tovább. Szuper! Itt volt az alkalom kicsit építeni rajta, de á-köszi-nem. Finn és Rose mellékszála jóformán csak időhúzás, Benicio Del Toro karaktere pedig ugyanúgy kukába való, mint Phasma-kapitányé… akit mellesleg pont a kukából szedtek elő, nem igaz? Mert a hetedik részben még abban hagyták. És most nehogy valaki beírja, hogy „oké de azt nem mutatták” -inkább arra kérnék választ, minek szerepelt ebben a részben is? -azon kívül, hogy lehessen csillogó páncélú Phasma-kapitány játékokat árulni Star Wars logóval. Mert szerintem is k*rva jól néz ki, de akkor miért nem látom pl. Margot Robbie-t a cast-ben?

spoiler NAHÁT! Csak úgy ámultam a kreatív meglepetéseken. spoiler

A látvány összességében szép és jó, de a Jedi-szigeten néhány fényelést nem kellett volna erőltetni; itt-ott kellemetlenül erős műanyagszag volt, ami egy ilyen filmnél rendkívül kínos. Kathleen Kennedy is folyvást hangoztatta, hogy Johnson micsoda remek akció-rendező. Igen, az akciót valóban jól rendezi, de azon kívül olyan, mintha ott sem lenne. A laposságot kivéve nincsenek egyértelmű stílusjegyek a filmben. Star Wars_ kellene, hogy legyen. Persze, megvoltak a jó pillanatai… spoiler Ami egyébként önmagában is egy vicc. Mármint az Első Rend. (honnan-hová, s hogyan… MIBŰŰL!!?)

Nem csodálkozok Mark Hamill kiábrándultságán. Ez a film semmibe veszi a Star Wars történetét, jelentőségét és hagyatékát. Ráadásul egy vagyont költöttek rá és hiába minden csilli-villi trükk, trendi poén meg belemagyarázás: sem élvezetes, sem pedig működő film nem született. Nem tudom, hogy ez most leginkább a író-rendező sara (ugyanazon személy) vagy a Disney-nél tényleg csak és kizárólag a pénz sajtolása érdekel mindenkit? (megjegyzem a Disney egy olyan óriásvállalat, ami a Marvel, a Star Wars, a Pixar és persze a Disney filmek szereplőinek és jogainak tulajdonosa; +a héten kiderül valóban megveszik-e az egész 20th Century FOX-ot is… -ehhez képest a Star Wars nem is származhatna messzi-messzibb galaxisból).

UPDATE: „The Walt Disney Company has formally announced that they have officially acquired 21st Century Fox's film and TV assets, meaning the X-Men and Fantastic Four are coming home”
+ spoiler

A hetedik rész sikeres soft-rebootja után megint Abrams-et kérték fel, hogy zárja le a trilógiát a kilencedik résszelx de a káosz amit a nyolcadik hagy maga után… hát nem lennék a helyében (ő sem tudhatta még milyen lesz a film, amikor elvállalta a kilencet). A logikátlanságok és gyalázatosságok listája még bőven tart, de így is jóóóvaal többet írtam, mint kellett volna. Legalább annyira egyértelmű, mire megy ki a játék ezekkel a filmekkel, mint amikor facebook-on hozzáférést adsz az adataidhoz, hogy megtudhasd mi az indián-neved. Bár aki ott nem gyanakszik, az ennél biztosan remekül szórakozott. Jó neki!

Amúgy csak a teaser-t láttam a film előtt (ami nagyon tetszett) kerültem a többit (előzetesek, interjúk, stb.) -tényleg nem nagy elvárásokkal ültem be a moziba. Már megszoktam, hogy hülyének nézik a nézőt, de amikor filmtörténeti klasszikusokat gyaláznak csak mert bevásárolták magukat, elég felháborító. Annak ténye, hogy mindezt ízléstelenül és nagyképűen teszik, lehetne valamiféle művészeti bűntény precedense is. (A Disney fizetett kritikusai is indíthatnának #metoo kampányt)

Sóhaj. Tehát egy-egy csillag Mark Hamill, Daisy Ridley, Oscar Isacc és Carrie Fisher alakításáért, s még vagy három a technikai erőfeszítésekért; mínusz 5 csillag az írás-rendezés, kultúrmenedzsment és marketinges hitványságért. A pénznyErő legyen veletek!

UPDATE 2019.12.22: megnéztem újra (ezt a nyolcadikat) és sokkal jobban tetszett, mint amikor írtam róla. egyébként a mozizás után eredetileg csak két csillagot adtam rá, aztán lett belőle 5 -de most. hogy újranéztem, úgy érzem talán hét-nyolcat is érdemelhet… ha lesz Erőm, megírom majd miért

14 hozzászólás
Bálint_Péter 

Ez most egy paródia volt? Annyi röhejes és kínos jelenet volt benne, hogy a testvéreimmel már alig hallottuk a filmet a röhögéstől. Amiatt kap pár csillagot, mert jól szórakoztunk, de lehet az alkotók nem pont ezt a hatást szerették volna elérni. Talán a színészeket emelném ki, lehetséges, hogy direkt túlozzák el az arcjátékukat? vagy ezt nem is értem, mintha valami kezdő drámakörben lettek volna ahol onnan tudjuk, hogy valaki gonosz ha nagyon ráncolja a homlokát és vicsorog.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Leia: Nem oldhat meg mindent azzal, hogy beül egy X-szárnyúba, és lövöldözik!
[…]
Poe: Beülhetek egy X-szárnyúba? Lövöldözni?
Leia: Engedélyt megadom.

Nocharity 

Luke: Honnan jöttél?
Rey: Sehonnan.
Luke: Nem, onnan még biztosan nem jött senki.
Rey: A Jakkuról…
Luke: Jogos, az tényleg majdnem ugyanaz.

Valentine_Wiggin 

Luke: Mit tudsz az Erőről?
Rey: Az az a dolog… amivel irányíthatsz embereket… meg reptethetsz tárgyakat.
Luke: Lenyűgöző! Minden szavad téves.

Valentine_Wiggin 

Luke: Nem tudsz meggyőzni.
*R2D2 lejátssza a felvételt Leiáról az Új reményből*
Luke: Na jó. Ez övön aluli volt.

Valentine_Wiggin 

A remény olyan mint a nap. Ha csak akkor hiszel benne, ha látod […] nem éled túl az éjszakát.

Kylo: Nincs helyed a történetben, a semmiből jöttél. Semmi vagy. De számomra nem. Állj mellém. Kérlek.

Valentine_Wiggin 

Rose: Csak akkor győzhetünk, ha nem a gyűlölet vezet, hanem a szeretet.

Valentine_Wiggin 

Snoke (Kylo Rennek): Te nem vagy Vader… csak egy gyermek álarcban.


Folytatása

Összehasonlítás

Csillagok háborúja


Hasonló filmek címkék alapján