Az utolsó Jedik (Csillagok háborúja VIII.) (2017) 72

Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi
150' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, fantasy 12

Rey rátalált Luke Skywalkerre, azonban még sok kérdésre kell választ találnia sorsát illetően, miközben Kylo Ren erőt gyűjt, hogy visszavágjon. Rey az Ahch-To szigetbolygón tanul Luke Skywalkertől, az utolsó Jeditől, a Rend utolsó képviselőjétől, aki titkon még mindig abban reménykedik, hogy… [tovább]

angol
angol · magyar
angol
angol · magyar
magyar
magyar

Képek 82

Szereposztás

Daisy RidleyRey
Oscar IsaacPoe Dameron
John BoyegaFinn
Carrie FisherLeia
Gwendoline ChristiePhasma kapitány
Mark HamillLuke Skywalker
Benicio Del ToroDJ
Adam DriverKylo Ren
Andy SerkisSupreme Leader Snoke
Lupita Nyong'oMaz Kanata

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 14

Várólistára tette 203


Kiemelt értékelések

kvázimozi

(2D-OV) Rian Johnson előtt J.J. már elvégezte a nehezét: egy nézhető, működő, tisztességes filmet rakott össze, ami újraindította a frencsájzt. Sőt, Johnsonnak most lehetősége lett volna egy sötét és epikus 'középső' filmet rendezni, mint amilyen a Birodalom Visszavág is volt, de úgy tűnik nem élt vele… vagy nem hagyták; nem tudom.

Az SW filmek mindig igyekeztek trükkös és lenyűgöző nyitányt produkálni: a negyedik rész bitang nagy Csillagrombolójától kezdve a hetedik rész 'bolygófogyatkozásos' látványeleméig; még a tavalyi Zsivány Egyes is megfogott, amikor hirtelenjében nem tudtam megmondani, hogy egy bolygó gyűrűit látom a legelején. Lényeg, hogy ezek kicsit mindig elcsavarják az ember fejét, megalapozzák a hangulatot. Ebben? Nyílegyenesen kocsizik be a kamera a lázadók flottájába és aztán vágás. Oké hogy „ez csak technikai” de nagyon ötlettelen is. Rossz előjel volt.

Bár a kezdeti űrcsata látványos és izgalmas jeleneteket tartogat, már a hetedik részben sem volt passzos a Poe Dameron féle kortárs humor.. vagy mi. Ez most sem illeszkedik jól és kissé még tisztelettelen is; spoiler A Jedi-sziget apácaszerű őslakosai túl direktek, a lények dizájnja meg amúgy az egész film alatt 'nemtörődöm-egyszerű. Csiszolatlan koncepcióknak tűntek. Rey-nek meg még mindig nem volt értelmes tréningje, mégis annyira érzi az Erőt, hogy kb. már felesleges is volna. spoiler

spoiler Poe is.. a trailerben pont látszik a jelenet, amint kb. az arcába robban egy hajó és repül tőle vagy húsz métert. Aztán feláll és megy tovább. Szuper! Nincs is kedvem tovább írni ezt az egészet. A kiábrándítóan sekélyes (karakterű) Kylo Ren csak egy agresszív idióta maradt. Itt volt az alkalom kicsit építeni rajta, de á-köszi-nem. Finn meg Rose mellékszála jóformán csak időhúzás, Benicio Del Toro karaktere pedig ugyanúgy kukába való, mint Phasma-kapitányé… akit mellesleg pont a kukából szedtek elő, nem igaz? Mert a hetedik részben még abban hagyták. És most nehogy valaki beírja, hogy „oké de azt nem mutatták” -inkább arra kérnék választ, minek szerepelt ebben a részben is? -azon kívül, hogy lehessen csillogó páncélú Phasma-kapitány játékokat árulni Star Wars logóval. Mert szerintem is k*rva jól néz ki, de akkor miért nem látom pl. Margot Robbie-t a cast-ben?

spoiler NAHÁT! Csak úgy ámultam a kreatív meglepetéseken. spoiler

A látvány összességében szép és jó, de a Jedi-szigeten néhány fényelést nem kellett volna erőltetni; itt-ott kellemetlenül erős műanyagszag volt, ami egy ilyen filmnél rendkívül kínos. Kathleen Kennedy is folyvást hangoztatta, hogy Johnson micsoda remek akció-rendező. Igen, az akciót valóban jól rendezi, de azon kívül olyan, mintha ott sem lenne. A laposságot kivéve nincsenek egyértelmű stílusjegyek a filmben. -Mert hogy egyébként hiányozni? Hát még jó hogy, EZ STAR WARS!! …pontosabban, Star Wars kellene, hogy legyen. Persze, megvoltak a jó pillanatai… spoiler Ami egyébként önmagában is egy vicc. Mármint az Első Rend. (honnan-hová, s hogyan… MIBŰŰL!!?)

Nem csodálkozok Mark Hamill kiábrándultságán. Ez a film semmibe veszi a Star Wars történetét, jelentőségét és hagyatékát. Ráadásul egy vagyont költöttek rá és hiába minden csilli-villi trükk, trendi poén meg belemagyarázás: sem élvezetes, sem pedig működő film nem született. Nem tudom, hogy ez most leginkább a író-rendező sara (ugyanazon személy) vagy a Disney-nél tényleg csak és kizárólag a pénz sajtolása érdekel mindenkit? (megjegyzem a Disney egy olyan óriásvállalat, ami a Marvel, a Star Wars, a Pixar és persze a Disney filmek szereplőinek és jogainak tulajdonosa; +a héten kiderül valóban megveszik-e az egész 20th Century FOX-ot is… -ehhez képest a Star Wars nem is származhatna messzi-messzibb galaxisból).

UPDATE: „The Walt Disney Company has formally announced that they have officially acquired 21st Century Fox's film and TV assets, meaning the X-Men and Fantastic Four are coming home”
+ spoiler

Továbbra sem irigylem J.J. Abrams-et. A hetedik rész sikeres soft-rebootja után megint őt kérték fel, hogy zárja le a trilógiát a kilencedik résszel. De a káosz amit most ez a nyolcadik hagy maga után… hát tényleg nem lennék a helyében (ő sem tudhatta még milyen lesz a film, amikor elvállalta a kilencet). A logikátlanságok és szégyenletes gyalázatosságok listája még bőven tart, de így is jóóóvaal többet írtam, mint kellett volna. Legalább annyira egyértelmű, mire megy ki a játék ezekkel a filmekkel, mint amikor facebook-on hozzáférést adsz az adataidhoz, hogy megtudhasd mi az indián-neved. Bár aki ott nem gyanakszik, az ennél biztosan remekül szórakozott. Szerettem volna én is, legalább kicsit is jól szórakozni. Nagy kérés volt??

Amúgy csak a teaser-t láttam a film előtt (ami nagyon tetszett) kerültem a többit (előzetesek, interjúk, stb.) -tényleg nem nagy elvárásokkal ültem be a moziba. Már megszoktam, hogy hülyének nézik a nézőt, de amikor filmtörténeti klasszikusokat gyaláznak pusztán mert megtehetik (értsd: bevásárolták magukat s így már módukban áll) az elég felháborító. Annak ténye, hogy mindezt ízléstelenül és nagyképűen teszik, lehetne valamiféle művészeti bűntény precedense. (A Disney által lefizetett kritikusok is indíthatnánk #metoo kampányt)

Sóhaj. Tehát egy-egy csillag Mark Hamill, Daisy Ridley, Oscar Isacc és Carrie Fisher alakításáért, illetve a technikai erőfeszítésekért; mínusz 8 csillag az írás-rendezés, kultúrmenedzsment és marketinges hitványságért.

Mindeközben: Rian Johnson már az új trilógián dolgozik, ami a jelenlegitől teljesen független lesz, új világokban, új szereplőkkel és új legendákkal; de a nyolcadik részt elnézve, mindez új szarvashibákkal, új bénaságokkal és újabb ötlettelenséggel együtt érkezik majd. Persze reméljük a legjobbakat! Csak így tovább Disney: a pénznyErő legyen veletek!

13 hozzászólás
LoneWolf 

Nem fogom szépíteni. Hiába a 7 csillag, számomra ez lett az év csalódása, még ha nem is akkora, mint legutóbb az Ébredő Erő. Rengeteg olyan előzetes véleményt olvastam, miszerint ez a film végre kockáztatott és nem egy újragondolt Birodalom Visszavág lett belőle… pedig de, csak annyira talán itt nem tolják az arcunkba, mint az előző részben. Emellett persze máris merített a Jedi Visszatér-ből is, szóval már azt sem értem miből tudnak majd nyúlni a következőre. Oké-oké, akadtak benne meglepetések, pár eredeti jelenet, de a Disney-től már megszokott túltolt humor mellett a legfontosabb kérdéseinkre pl. teljesen elkeserítő válaszokat kaptunk. Ez pedig még a jobbik eset, hisz akad olyan rejtély is, amire már sosem derül fény. Kezdeném akkor a spoileres részét a dolognak:
spoiler
Rengeteg problémám volt tehát a filmmel, de valahol mégis élveztem és ezért a hét csillag. Ennek ellenére a 9. résszel kapcsolatban már csak rossz előérzeteim vannak.

barbikaunatkozik 

Úgy gondolom, mindenképpen újra kell néznem ahhoz, hogy megmondhassam, mi a véleményem a filmről. Egyelőre hagyom még ülepedni. Hátha második alkalom után már közelebb leszek a megfejtéshez. Minden esetre, nem volt rossz, Kylo Ren miatt pedig valószínűleg a kedvenceim között lesz a helye, de a többi dolgot illetően vannak bennem kavargó érzések. Most megelőlegezem a filmnek a hét csillagot, viszont amint leülepedett és újfent minőségellenőrzök, egy kicsit bővebben kifejtem majd véleményem.

sipiarpi 

Látom sokan még az élmény hatása alatt csillagoznak 10-t. Nem mondom, hogy rossz volt, de a felesleges köröktől megkímélhették volna a nézőket. Elmozdultunk az eredeti trilógia másolásától, még ha a film eleje ismerős is, de ez kevés ahhoz hogy kedvencem legyen.

3 hozzászólás
_Dora_

Hát ő. Párom nagy rajongó és a sóhajtásaiból ítélve, már a film közben tudtam, hogy neki sem nyerte el a tetszését ez a csoda.
Komédia volt. Elvesztette az SW-re jellemző miliőt és sci-fi hangulatot. A komoly részeket sem lehetett komolyan venni. Túl sok volt a poén… tényleg sok. Még a valójában nem poénosnak szánt, feszült, drámai részeket is felszabdalták valami ócska viccel o.O
Szörnyű volt…pedig (párommal ellentétben) nekem nem voltak elvárásaim. :/

1 hozzászólás
Ashtray_Heart 

Az ébredő erőről valami olyasmit írtam, hogy ugyan új Star Wars filmnek értékelhetetlen, mert az Új remény szégyentelen remake-je A Birodalom visszavág és A jedi visszatér elemeivel átszőve, DE jól szórakoztam és szerettem a karaktereket. Kurva lelkes voltam, no, aztán tavaly a Zsivány egyes teljesen lenyűgözött, és ezt a filmet is vártam, de úgy nem sok elvárással, mert az mindig csak kiábrándultságba vezet; talán ezért is tudtam jó kedvvel kijönni a moziból. Hogy milyen a film? Az utolsó jedik burkoltabban másol, de másol; meg se kísérlem a felsorolást, de néhol igencsak mikrós felmelegített kaja íze volt a dolognak. Ugyanakkor voltak pillanatok, főleg egyes poénoknál, amikor az volt az érzésem, hogy egyáltalán nem is SW hanem Marvel filmet nézek és bármikor előugorhatnak a bosszúállók meg a galaxis őrzői, ami azért lágyan zavaró. Logikátlanságokból is akadt jócskán; továbbra is értetlenül állok Rey képességei/erőérzékenysége előtt, amik nem lettek megalapozva semmilyen szinten. Továbbiakban spoileresen, bár spoilerek igazán nincsenek is,
mert olyan D&D-féle Trónok harca szintű „megoldásokat” kaptunk. spoilerSzóval az ilyenek elég… zavaróak voltak. Persze a SW egy mese, rettenetesen komolyan venni nem kell, de egy mesétől is elvárom, hogy a saját szabályait kövesse, és hogy ne nézze hülyének a nézőjét. Számomra megint a szereplők és a színészek vitték el a hátukon a filmet. Finn meg Rose szála kifejezetten tetszett. Oscar Isaac karaktere még mindig szerelem, olyan karizmatikus, hogy wow. Daisey Ridley is nagyon inspiráló Rey-ként, Mark Hamillt és Carrie Fishert látni pedig ajándék. A Hux-Ren párost is élveztem (nyilván a shipperek is…), Domhnall Gleesont dicséri hogy egy ilyen felszínes figurát is feltud tölteni élettel.

6 hozzászólás
züzzentdamo

Disney Princess: -1 csillag
Enyhén kavalkád: -1 csillag
Stratégiai mélypont: -1 csillag
Papucs főgonosz: -1 csillag
Erőltetett humor: -1 csillag

Szép látvány elemek: +1 csillag
Fejlődni képes szereplők: +1 csillag
Néhány erősebb jelenet: +1 csillag
Plusz kérdésék: +1 csillag
A remény: +1 csillag

dulkap 

A filmről túl sok mindent nem tudnék elmondani. Vannak benne pozitívumok: szép képek (egy-kettőből idővel ikonikus kép is lehet), pár jó poén és Del Toro. Összességében azonban egy nagyon unalmas filmről van szó, ami semmi másról nem szól csak vívódásokról. Hiányoztak a számomra igazi fordulatok, a markáns új karakterek és a látványos csaták.

Aki meg nem tudná, hogy valójában ki Snoke, annak javaslok egy 2001-es filmet. :)
Segítség (nem spoiler): http://oi63.tinypic.com/348rtjq.jpg

fazsom01

1 csillag: Érdekes konfliktusok kialakítása
2 csillag: látvány [kivéve snoke idióta háttere]
3 csillag: Luke összes jelenete.

szövegkönyv: 3/10
karakterek: 5/10 [kivéve Luke]
zene: 6/10 [nem fogott meg, de nem is zavaró] <-- Szépség és szörnyeteg koppintás!!!!!!!!

az arcomat lekarmoltam a film alatt… 1-2 jó jelenetért nem érte meg ez a sok kínlódás, és erőltetett mozi…

a többit mind nagyon szépen leírták az előttem Solo-k

Kedves Diseny féle Star Wars.
„You're going down a path, I can't follow”

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Nocharity 

Luke: Honnan jöttél?
Rey: Sehonnan.
Luke: Nem, onnan még biztosan nem jött senki.
Rey: A Jakkuról…
Luke: Jogos, az tényleg majdnem ugyanaz.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján