Az ébredő Erő (Csillagok háborúja VII.) (2015) 904

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
136' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, fantasy 12 !

11 díj · 23 jelölés

30 évvel a Birodalom legyőzése után új veszély fenyegeti a Leia irányította Ellenállókat. A Galaktikus Birodalom hamvaiból új gonosz erő támad fel, az Első Rend. Az Ellenállók egyetlen reménye a kis droidba rejtett térkép, melynek segítségével legyőzhetik ellenfelüket. A robot mellett kis csapat… [tovább]

angol
angol

Képek 57

Szereposztás

Gwendoline ChristiePhasma kapitány
Oscar IsaacPoe Dameron
Harrison FordHan Solo
Mark HamillLuke Skywalker
Carrie FisherLeia hercegnő
Peter MayhewChewbacca
Anthony DanielsC-3PO
Kenny BakerR2-D2
Lupita Nyong'oMaz Kanata
Andy SerkisSnoke legfelsőbb vezető

További szereplők

Kedvencelte 120

Várólistára tette 121


Kiemelt értékelések

Nyx

Előre figyelmeztetek mindenkit, hogy száz százalékosan be vagyok zsongva, így nem kizárt, hogy az értékelésemnek semmi értelme sincs.

Úristen. Úúúúúúúúúristen. Úr. Isten.

Hol kezdjem? Hogyan kéne összefoglalnom ezt a hatalmas élményt? Mást sem akarok csinálni, csak erről beszélni, de mikor arra kerül a sor, hogy na, leírom a gondolataimat, cserbenhagynak a szavak. Oké, akkor kezdem magával a moziélménnyel.

Ez volt az első alkalom, hogy éjféli vetítésre mentem, és úgy érzem ennél jobb filmmel nem is kezdhettem volna. Háromnegyed hétkor kellett kelnem reggel, de fel sem merült bennem, hogy nem érte meg. Nagyon sokan voltak, és már a hangulat is annyira felemelő és családias volt.

Én ugyan eléggé „friss” rajongó vagyok (ugyanis májusban kapott el a nagy Star Wars-őrület), mégis, lekapcsolták a villanyokat, lement pár előzetes, megjelent a Lucasfilm Ltd logója és aztán… jött az intro. Harsogott a zene, és az egész testem beleremegett, kirázott a hideg. Tudtam hogy igenis, része vagyok ennek a gigászi jelenségnek, ami annyi embert hoz össze és akkora hatással van a világra.

A film maga pedig hát… mit mondhatnék róla? Csakis a leírhatatlan, eszméletlen, csodálatos, fantasztikus szavak és szinonimáik jutnak eszembe. J.J. Abrams gyakorlatilag a lehetetlent vállalta be, de zseniálisan összerántott mindent és mindenkit, és egy remek filmet készített belőle. Nem csak egy sima remek filmet, hanem egy Star Wars-élményt.

Jó sztori, látványos akciójelenetek, gyakorlati effektek, szép operatőri munka, nosztalgia, érzelmek, boldogság, meghökkenés, fordulatok, szomorúság, együttérzés, szeretet. Mennyi vagyok nyálas? Sokan kissé túlzónak tartják a nosztalgiázást, hogy sok elemet vettek át az eredeti trilógiából, és ugyan megértem, miért gondolják így, tényleg eléggé feltűnő a sok azonos szál, de engem ez különösképpen nem zavart. Tényleg elég remake-szaga van itt-ott, de (legalábbis szerintem) annyi potenciált és újdonságot hozott be a sorozatba, hogy ezt megbocsátom neki.

És ami teljes egésszé kovácsolja a filmet, azok a karakterek. Fú…

Rey megtestesíti azt, amire nagy szükség van mostanában a mozikban: egy erős női karakter, aki nem csak egy kickass hős, hanem egy szerethető, érdekes ember is. Finnel nagyon tetszett az összhangjuk, aki egyébként elég jó humorforrás volt, és rettentően érdekesnek tartottam a hátterét. Poe kicsit többet is szerepelhetett volna, szegény kissé háttérbe szorult, pedig nagyon király szereplő. És hát Oscar Isaac… na. A régi szereplők közül is sokan visszatérnek, Han továbbra is Han, és jó volt látni, hogy Harrison Ford mennyire odatette magát, ez egyébként az összes színészről elmondható. Tényleg, beleadtak apait-anyait. Luke-ról nem mondok semmit. :D

Na és ott van még… Kylo. Ren.
Én nem tudom miért imádtam őt ennyire, de egyszerűen nem tudtam betelni vele. Természetesen egy seggfej és nem egy borzasztó dolgot megtesz a film alatt, de egyszerűen… Adam Driver mozgása, a hangja, és a tény, hogy nem csak egy Darth Vader 2.0-t kaptunk, hanem egy valódi rétegelt karaktert, azonnal a kedvenc szereplőim egyikévé tette.

Nem tudom még mit kéne leírnom, mert tudom, hogy ez a „kritika” már így is egy nagy tányér összevisszaság. Sok mindent kihagytam, de tényleg most teljes extázisban vagyok. Szóval, ez nem egy tökéletes film, közel sem. De annyira élettel és szeretettel teli, látszik, hogy a készítők mekkora odaadással néznek az alapanyagukra. 2015 egyik legnagyobb élménye volt számomra, alig várom, hogy vasárnap megint moziba menjek, és az idő elteltével rongyosra nézzem. Szétrobban a szívem. Ez normális?

Update (második nézés után): Aki csak teheti, menjen feliratos vetítésre. Ugyan én már láttam eredeti nyelven, de valószínűleg aki magyarul nézi először, annak nem fog teljesen átjönni az érzés.

6 hozzászólás
Theana 

Számomra teljesen hihetetlen volt az, hogy folytatják a Star Wars-t. Bár igaz, hogy kicsi voltam még, mikor lezártam magamban, hogy a Jedi visszatértben Han és Luke és Leia és mindenki boldogan élnek, míg meg nem halnak. Úgyhogy az utolsó pillanatban el sem hittem, hogy én ott ülök a moziban, és várok a kedvenc sorozatom folytatására.
Nem hiába várták a filmet (nem csak a rajongók, az egész emberiség, hiszen minden erről szól(t)!!), mert fantasztikus lett. Engem kirázott a hideg, a lábam remegett (xD), hogy mi lesz. Nekem pár perc kellett, hogy feldolgozzam spoiler, és spoiler. De mint rajongó, megértettem, hogy ez így logikus. De mindegyis.
A film visszahozta a régi filmekbeli érzést (?), mégis vannak benne „modern dolgok". Szóval olyan kettős.
A szereplők sem hoztak szégyent, mivel erős, mégis érzékeny, néha váratlan dolgokat műveltek (spoiler). Nekem Finn nem nőtt annyira a szívemhez…
Szerintem megéri mindenkinek megnézni. :)
A sokk alatti hatás már kezd lejjebb menni… :D
Nagyon nagy élmény volt, ami az eddigi mozis élményeimet teljesen felülmúlta.

12 hozzászólás
Kopaszkutya 

A harmadik megtekintés után írom ezt az értékelést.

A rendező

Sokan kritizálják Abremset, hogy egyszerűen lemásolta az eredeti trilógia első részét, ami lényegében így is van. DE! Képzeljük el a következő helyzetet. Csinál egy teljesen egyedi filmet, ami vagy jól sikerül, vagy nem. Ha jó, akkor isteníteni fogják, ez nem is kérdés, de ha rossz, akkor a Disney soha többet nem engedi őt oda a mézescsuporhoz és a rajongók is kérelmezik a nyilvános keresztrefeszítését. Most csinált egy filmet, amivel „biztosra ment”. A rajongók nagy többségének tetszik és ez pont elég ahhoz, hogy a Disney is elégedett legyen (dől a pénz), Abremsen se legyen akkora a nyomás (elégedett rajongók). Azt, hogy Rian Johnson a nyolcadik részzel mit alkot majd meglátjuk 2017 májusában.

A film

Fentebb leírtam, ez egy másolata az Új reménynek. Engem nem zavar igazából, mert kapunk a másolt elemeken kívül egy csomó pluszt is. A díszletek gyönyörűek voltak, végre nem minden a CGI-ról szólt. A helyszínek változatosak voltak, bár már mindet láttuk a korábbi epizódokban. Az űrcsaták izgalmasak és látványosak, bár én hiányoltam a nagyobb hajókat. Voltak hiteltelen részletek is persze, pl. mikor spoiler. A humor jobban jelen van itt, mint bármelyik másik részben volt (nem, Jar Jar nem volt vicces!), néha talán egy picit túlzásba is estek. Párbeszédek terén sem lett maradandó alkotás sajnos.

A karakterek

Rey a legnagyobb fejlődésen átment karakter a filmben. Végre kapunk személyében egy erős női főszereplőt. Imádom, hogy elolvad, amikor találkozik Han Solo-val, vagy amikor spoiler :) Finnel való kapcsolatát még nem tudom hová tenni, de nem szeretném, ha átmenne romantikusba. A dezertőr rohamosztagos előtörténetére is kíváncsi lennék. Poe igazi nagyágyú, de abszolút nem éreztem azt a hencegő stílust, mint anno Solo-nál. Szerencsére ezt nem másolták le. A szüleiről és a múltjáról már tudni néhány információt, hála a könyveknek és képregényeknek amik a film előtt megjelentek. Kylo Ren karaktere egyedi. Rey mellett ő fejlődik a legtöbbet a film alatt. A fiatalsága miatt még nagyon szétszórt, hisztis, de érződik rajta, hogy nagy dolgokra hivatott. Az „öregek” közül Leia van legjobban a háttérbe szorítva, annak ellenére, hogy nem az övé a legkevesebb szerep. Minden esetre szépen összekapta magát a film kedvéért. Han és Csubi még mindig olyan jó páros, mint 30 évvel korábban. Luke spoiler. R2-D2 és C-3PO is megmutatták magukat, de nem zavartak sok vizet egyelőre. BB-8 annál inkább. Féltem, hogy ő csak a cukiságfaktor miatt lesz a filmben, de ez abszolút nem így lett. Ki merem jelenteni, hogy lesz olyan népszerű mint Artu. Snoke, Hux és Phasma karaktereiről sem tudtunk meg sokat, talán majd a következő részben. Az ezer éves Maz Kanata érdekes karakter, bár kicsit veszélyesebbnek gondoltam Han figyelmeztetése miatt. Őt jó lenne még viszont látni, hiszen ő spoiler :)

A zene

John Williams. A premier előtt beültünk még a Star Warstól Schindlerig – John Williams gálakoncert (2015) koncertfilmre, ami zseniális volt. Az ébredő Erő ehhez képest kicsit gyengébb, kicsit visszafogottabb lett. Kevésnek éreztem sajnos az új témákat és csak a régi megszokott dallamokra kaptam fel a fejem. Kár érte.

A szinkron

Sajnos eddig csak szinkronos vetítésre volt lehetőségem beülni. Nem lett a szívem csücske. Vannak benne hibák sajnos, bár a hangok nagy részét eltalálták. Egyedül Poe magyar hangja irritál, de Rajkai Zoltán hangját egyszerűen nem tudom elviselni.

Teóriák, kérdések

Rey származása – Talán a legtöbb embert érdeklő kérdés az, hogy ki is valójában Rey. A filmből elég kevés információ derül ki, de ezekből össze lehet rakni pár érdekes teóriát. Először is spoiler
Fénykard – Itt két dolog is érdekes lehet. Ki és hogyan találta meg spoiler A másik dolog a vívás. Miért hiszi azt mindenki, hogy a fénykarddal annyira nehéz bánni? Szerintem pont ugyan olyan, mintha egy husángot, vagy egy normális kardot használna valaki. spoiler
Az Erő – Rey honnan spoiler? Nos, erre nem tudok magyarázatot adni :)
Phasma százados – Nem kapott sok szerepet ahhoz képest, hogy minden promó anyagon rajta volt. De emlékezzünk Aurra Singre, akivel a Baljós árnyakat promózzák. Phasma mellesleg benne lesz a következő részben is.
Snoke – Nem akarok belemenni, hogy ki lehet ő. spoiler

7 hozzászólás
annna

*Szirmai G hang* NEM LETT SZAR! NEM LETT SZAR! NEM LETT SZAR! NEM LETT SZAR!

Törpillaa 

Ez a része is tetszett nekem. Nagyon látványos volt, szórakoztató, akciódús, voltak benne vicces, humoros részek is azokon jókat nevettem. :-D Jó pár szereplő, hogy megöregedett, Leia, Han Solo és Luke is, Chewbacca, de még mindig kedvencek. Ez a BB-8 annyira cuki volt, nekem is kell egy ilyen. :-D Habár hiányzott R2-D2 az elején nekem, de legalább a vége felé ott volt, C-3PO-val együtt. :-D Az új szereplők Rey és Finn is nagyon szerethetőek voltak, és az új főgonosz Kylo Ren sem volt olyan rossz karakter. :-) spoiler Voltak látványos jelenetek, Kylo Ren és Rey harca az volt, és tetszett is.

Nihilchan 

Eszméletlenül látványos és kiváló a zene; gyakorlatilag azonnal beszippantott az univerzumba. Az új karakterek nem igazán nyűgöztek le, főleg nem a férfiak. Amikor először láttam a moziban, csak arra tudtam koncentrálni, hogy mennyire nosztalgikus az egész. Most, másodjára ismételten csak erre figyeltem. Mindent elkövettek, hogy visszarázzák a régi nézőket ebbe a világba, de sokat nem adott számomra az élményhez.

Röfipingvin 

Hát végre eljött a megnézés pillanata egy teljesen átlagos májusi szerda délután, amikor sikerült korán hazaérni a munkából, és még a férj is szabadnapos. Szóval, kisült a kenyérlángos és megnyomtuk a play gombot…
És tetszett! Igazándiból az egész nagyjából a negyedik rész története, persze karakter-újításokkal és új line-okkal, de nem érdekel.
Nem érdekel, mert megkaptam a hangulatot, amire vágytam, tudtam önfeledten dúdolni az ismerős dallamokat, értettem minden utalást, és rejtett poént, és persze, hogy beleszerettem BB-8-ba. Szóval R2D2-nak osztozkodnia kell ^^

Razor 

Nos, végre sort kerítettem én is a filmre. A spoilereket most kivételesen kerültem (egyébként sem nagyon zavarnak), de a trailereket megnéztem azért.
A moziból úgy jöttük ki @Szencsike-vel, hogy jó volt, jó volt, de valami még hiányzott. Az én ízlésemnek túlságosan remake volt a film. A tiszteletadás egy dolog, de spoiler már túlzás volt. A film nagy leleplezése és nagy sokkjelenete sem ütött igazán: előbbi a már törölt EU-ból adta magát, utóbbi pedig a korábbi részek készítésének és spoiler miatt adta magát, ráadásul a jelenet is elég nyilvánvalóvá tette. Ráadásul az új dolgok – gondolok itt az Első Rendre, Ren lovagjaira (???) vagy épp Snoke-ra – túlságosan lógtak a levegőben, honnan jöttek, kik ők, mik ők, nem igazán volt kifejtve. Ami még nagyon bökte a csőröm, az a Falcon: spoiler.
Hogy ne csak negatívumot mondjak, az új szereplők maguk bejöttek (ebbe Kylot is beleértve, még ha a háttere „meh” is), BB-8 cuki, és jó volt látni a régi karaktereket is, még ha csak rövid pillanatokra (gondolok itt pl. Ackbarra). A látványvilág is jól sikerült, egyrészt jól megidézi a klasszikus trilógiát, másrészt szépen nézett ki. Az "űr"csaták dinamikusak, de követhetőek voltak, a fénykardpárbaj pedig reális, senki nem ugrált úgy először fénykarddal a kezében, mint a profi mesterek az előzménytrilógiából.
Összességében nem volt rossz a film – még ha a negatívumokkal is kezdtem :) – de nagyon sok múlik innét a folytatáson. Bízom benne, hogy ez lesz az új trilógia Baljós árnyakja és a következő rész még jobb lesz.

7 hozzászólás
Valentine_Wiggin

Természetesen elemzés várható, de dióhéjban:
Összességében nagyon élveztem, remek film lett, Star Wars hangulatom volt… ez már jó pont. Az új karakterek szimpatikusak, jó látni végre egy erőérzékeny, erős női főhőst, hiszen akármennyire volt szimpatikus Leia is, Padmé is, egyértelműen nem ők vitték a cselekményt. A probléma, hogy Reyről még nem tudunk meg szinte semmit, honnan jött, hová tart, de trilógiakezdő részről van szó, vagyis ez megbocsátható.
Finn és Poe szintén nagyon jó stílusú, szerethető figurák, de ismét kénytelen vagyok megjegyezni, egyelőre kidolgozatlanok. Nagyon várom, hogy több derüljön ki róluk, mert egyenlőre Rey-jel együtt kissé lógnak a levegőben.
Kylo Ren, az aktuális antagonista már kidolgozottabb. Bravúros megoldás a világítással, mikor Han Solóval a hídon áll, és az arcára két oldalról kék és vörös fény esik. Ismét egy remek szürkeárnyalatos figura, bár mindig azt hittem, mikor hátulról mutatták, hogy Revan érkezett a KOTOR játékokból, de ez legyen a legnagyobb baj. Mindenképp remélem, hogy még hozzá is elér a Star Wars filmek megbocsátásról és visszatérésről szóló üzenete, mert a háttere megvan hozzá.
És a régi gárda… igazából a sztori legnagyobb hibája véleményem szerint, hogy nem állt a saját lábán. Han Solóék erőteljesebben vitték előre a cselekményt, mint az aktuális főhősök. Persze ennek is megvolt a jó oldala, és J. J. Abrams mindig értett a fanservice-hez, de én szívesen láttam volna egy kicsit többet a Rey-Poe-Finn hármasból, és kevesebbet a Han-Leia-Chewbaccából. És persze ott volt spoiler
A filozófiát még nem tudom annyit dicsérni, annyira szenved a film attól, hogy trilógiakezdő, hogy még nem volt másra idő, mint bemutatni mindenkit, átkötni a cselekményelemeket (ami nem is sikerült tökéletesen, mert komolyan olyan érzésem van, mintha alig történt volna valami az eltelt időben), és megteremteni a hangulatot. Viszont nagyon sok benne a potenciál, megkockáztatom, több, mint az előzménytrilógiában, pedig az is nagyon összeszedte magát három rész alatt. Meglátjuk J. J. Abrams mit hoz ki belőle, mindenesetre megérte megszavazni neki a bizalmat.
Részletes kritika a blogomon: https://todaywiggin.blogspot.com/2020/05/star-wars-az-e…

1 hozzászólás
luthienlovemagic 

Előjáróban csak annyit mondanék, hogy az Erő nagyon, de nagyon felébredt, és nagyon megérte fél egyig várni az éjféli premier kezdésére. Fülig ér a szám.

Hol kezdjem… hol is… Na jó ott, hogy imádtam, még hozzá nagyon. Minden percéért, momentumáért megérte. Most hirtelen nem is tudok belemenni a részletekbe, csak azt tudom mondani, hogy nekem azt adta, amit már rég nem adott Star Wars film.

Köszönöm JJ, köszönöm színészgárda. Jó kis csapat gyűlt a filmben össze.


Népszerű idézetek

Razor 

[Poe-t elkapják a rohamosztagosok, és Kylo Ren elé vezetik.]
Poe: Ki kezdje? Mondod te? Vagy mondjam én?
Kylo Ren: Neked adta a térképet.
Poe: Nagyon nehéz megérteni ebben a…
Kylo Ren: Megmotozni!
Poe: …szerkezetben.

2 hozzászólás
Kija

Leia: Can't believe I was so foolish to think I could find Luke and bring him home.
Han Solo: Leia.
Leia: Don't do that.
Han Solo: Do what?
Leia: Anything.
[Leia walks off]
C-3PO: Princesses.
Han Solo: I'm trying to be helpful.
Leia: When did that ever help? And don't say the Death Star.

Kija

Finn: Okay, stay calm. Stay calm.
Poe Dameron: I am calm.
Finn: I was talking to myself.

Kija

Han Solo: You hurt Chewie, you're gonna deal with me!
Finn: Hurt him? He almost killed me six times!
[Chewbacca grabs his throat]
Finn: Which is okay!

Kija

Maz Kanata: [to Finn] I have lived long enough to see the same eyes in different people. I see your eyes… I know your eyes!

Evione

Rey: So you're with the Resistance?
Finn: …Obviously. Yes, I am. I'm with the Resistance, yeah. I am with the Resistance.
Rey: I've never met a Resistance fighter before.
Finn: Well, this is what we look like. Some of us. Others look different.

Kija

Leia: You know, as much as we fought, I always hated it when you left.
Han Solo: That's why I did it, so that you'd miss me.
Leia: I do miss you.


Folytatása

Összehasonlítás

Csillagok háborúja


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján