Egy új remény (Csillagok háborúja IV.) (1977) 407

Star Wars
121' · amerikai · akció, sci-fi, kaland 12

10 díj · 10 jelölés

Réges régen, egy távoli galaxisban kezdődött a nagy kaland, amikor Leia Organa hercegnő (Carrie Fisher) két fura robottal egy alig értékelhető hologramot küldött az egyetlen Jedi lovagnak, a remeteként élő Ben Kenobinak (Alec Guinness). Az idős jedi Luke Skywalker (Mark Hamill), Han Solo… [tovább]

angol
magyar

Képek 10

Szereposztás

Mark HamillLuke Skywalker
Harrison FordHan Solo
Carrie FisherLeia hercegnő
Alec GuinnessObi-Wan Kenobi
Anthony DanielsC-3PO
David ProwseDarth Vader
James Earl JonesDarth Vader hangja
Peter CushingTarkin nagymoff
Kenny BakerR2-D2
Peter MayhewChewbacca

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 175

Várólistára tette 42


Kiemelt értékelések

Theana 

Annyira király ez a film, akárhányszor nézem is meg! A gyerekkoromat végigkísérte, emlékszem, hogy egy vasárnap kaptuk meg az öcsémmel CD-n, és már aznap megnéztük mind a három részt.

Először nem is értettem belőle sokat, sok szereplőt összekevertem, azt sem tudtam, mi hol van, hány centi, de arra is emlékszem, hogy Leia hercegnő már akkor is nagyon szép és kedves volt (főleg Han Solóval, haha), ez persze mind évekkel ezelőtt történt.
Most pedig jó volt visszanézni, és az emlékek is előjöttek…

A zeneeeeee!!! Ahaahahaa. Csodálatos, és nem csak a világhírű tam tam tam ta ta taaa ta ta taa, hanem a többi dallam is, varázslatos.

Nagyobb fejjel már nyilván több dolog feltűnt, mit hogyan csinálhattak, bár volt, hogy kicsit magoltnak tűnt néhány szöveg, de sok dialógot fejből fújok, és a viccek, tejóég, akkora poénok voltak benne, imádtam minden egyes percét a filmnek!

1 hozzászólás
krlany 

Most, hogy megnéztem a filmet, rá kellett döbbenjek, hogy én ezt az elmúlt 15 évben egyszer sem néztem meg az elejétől a végéig. Pedig…
Ez volt az első sci-fi, amit láttam (azt hiszem), mindenesetre ezelőttről nem emlékszem másra. Arra viszont igen, hogy a gimi elején voltak olyan házibulik, ahol az egyik szobában ment a táncolás, a másikban pedig VHS-en ezt néztük vagy macska vagy tengerimalac társaságában, miközben szendvicset majszoltunk és azt boros kólával öblítettük, mert hű, de kirúgtunk a hámból…
Sajnálatos módon túl pici voltam ahhoz, hogy ezt anno moziban lássam, pedig biztosan kiütött volna a látvány, meg úgy az egész.
És az az igazság, hogy Obi-Wan és Vader kardforgató jelenete bár nem bővelkedik repkedésben, de mégis kifejezőbb szerintem még most is, mint ahogy az újhullámos trilógia párharcaira emlékszem, vagyis inkább nem emlékszem, csak hogy volt olyan. Obi-Wan eltűnő trükkös haláláról meg az jutott eszembe, hogy erre mintha nem emlékeznék más jediknél a későbbiek során, pedig elég jó járható útnak tűnik átörökítésképpen.
Ami viszont a mai napig lenyűgöz, az a határtalan fantázia, amilyen állatokat, lényeket fel bírtak vonultatni anno, nem olyan bénaságokat, mint a később megjelent Jar-Jar.
Ámazonbandeviszont!!! Most azonnal kérem vissza azt az időszakot, amikor még senkinek még csak meg sem fordult a fejében, hogy Skywalkert a Stolh szinkronizálhatná. Ne legyünk már nevetségesek kérem szépen!

11 hozzászólás
AniTiger

Igazi klasszikus… emlékszem, amikor még a Star Wars VHS-videókaziért könyörögtem. :D Imádom a modern kor technikai leleményességeit, de ez így jó. Ezen nem kell változtatni, sok-sok év múltán is épp annyira élvezem.

Valentine_Wiggin 

Legendás univerzum, és fantasztikus történet, ami szépen lassan, ahogy filmről filmre összeáll messze túlmutat a felszínen. A karakterek emberiek, kidolgozottak (mondjuk a véleményeket olvasva kezdek gyanakodni, hogy én vagyok az egyetlen, akinek Luke a kedvenc Star Wars karaktere… hát ízlések és pofonok.), és már az eredeti trilógia is tele van pl. bibliai utalásokkal, filozófiai és etikai kérdésekkel, és mindez annyira izgalmasan, annyira lenyűgözően jelenik meg a vásznon, olyan fantasztikus színészi játékkal, hogy generációkat sikerült lenyűgöznie (és azt hiszem, még le is fog néhányat). Bővebb értékelés a blogomon:
http://todaywiggin.gportal.hu/gindex.php…

8 hozzászólás
Juci

Első emlékem erről a filmről: a panellakásban, ahol hétéves koromig laktunk, a nappali és a gyerekszoba közötti ajtó mellett állt egy narancssárga, rücskös huzatú fotel (a hozzá tartozó kanapé még mindig megvan a szüleimnél). E mögött a fotel mögött gubbasztok, kb. hatéves vagyok, és a Csillagok háborúja megy a tévében. Már aludnom kéne, de anyukámék nyitva hagyták az ajtót, és kiosontam, hogy lássam a filmet. Egész sokáig nem vettek észre, még láttam, ahogy Luke-ék kimenekülnek a szeméttárolóból :) Egyszerűen so much awesome az egész trilógia, nem csoda, hogy így imprintálódtam rá.
Nemrég újranéztük a régi trilógia felújított változatát – még mindig ugyanolyan jó, bár kár volt felújítani. Ami csak most tűnt fel, hogy Han és Leia nevét összevissza mondják a színészek :)

LoneWolf 

A nagy klasszikus. Gyerekként kellett látni az embernek, hogy igazán élvezhesse és a mai napig rajongjon érte, de kizárólag a Lucas által évekkel később hozzápakolt, plusz effektek nélkül, mert csak úgy az igazi. ui.: Aki pedig továbbra is azzal jön, hogy a Star Wars jobb, mint a Star Trek, azt tarkón csapom, mert két teljesen más kategória a kettő és lehet őket egyszerre is szeretni.

1 hozzászólás
luthienlovemagic

Sokadik alkalommal is kitűnően szórakoztam rajta. Han Solo és Leia hercegnő párbeszédei továbbra is verhetetlenek. A világ és a történet sokadjára is lenyűgözött, a karakterek, űrhajók, lények még mindig ott vannak. X-szányú mániám újra feléledt. Mit mondhatnék még? Várom azt a hetest :)

Fummie 

Nem véletlen ez az egyik kedvenc trilógiám. Nem csak azert, mert gyakorlatilag ezen nőttem fel, és unokatesóimmal milliószor láttuk, hanem mert nagyon jó film. Az eredeti verziót nézzük épp (két film között vagyunk), és meg kell állapítanom, hogy 37 év elteltével ez a film még mindig zseniális. Mai szemmel nézve sem tűnik bénának a cgi, és ugyanúgy végigizgultam az akciójeleneteket, mint a korábbi 999 nézés alkalmával.

Cody_parancsnok

Új remény, ahogy a cím is utal arra, hogy újra eljöhet a Jedik korszaka! És ebben nagy szerepe van Luke Skywalkernek! Bár ekkor még a Sithek erősek, és a nagy Birodalom ellen is csak a picinyke lázadók veszik fel a küzdelmet! És elég jól, mert a Halálcsillag elpusztul! De ehhez kell olyan nyerő karakter is, mint Han Solo! Aki nagyon vicces és vagány figura! Obi-Wan Kenobi is beteljesíti a sorsát, megmérkőzik Darth Vaderrel, és a jövőben mindent Luke sikereinek rendel alá! Nagyszerű film, nem véletlen volt akkora siker a hetvenes évek végén! Korszakújító film, amelyet a digitális felújítása után újabb kiadásban kaphatunk meg, remek magyar szinkrongárdával ellátva! Érdemes megnézni, aki megteszi ezt, azt beszippantja ez az űrmese! Na mire vársz? Nézd meg az összes részt! :)


Népszerű idézetek

Zajec 

Obi-Wan Kenobi: Mintha milliók kiáltottak volna fel rémületükben, aztán néma csend lett.

Dia9117 

Leia: Szeret lövöldözni…
Luke: De csak amíg őt is le nem lövik.

PAVideoStudio 

– De hát kivégzik! Nem érted?!
– Inkább őt, mint engem!

PAVideoStudio 

Han: – Nem hallottak még az Ezeréves Sólyomról?
Kenobi: – Kellett volna?
Han: – Birodalmi cirkálókat rázott le egyhuszad másodperc alatt.

6 hozzászólás
Evione 

Obi-Wan: The Force is what gives a Jedi his power. It's an energy field created by all living things. It surrounds us, penetrates us, it binds the galaxy together.

Evione 

Luke: She's rich.
Han Solo: Rich?
Luke: Rich, powerful. Listen, if you were to rescue her, the reward would be…
Han Solo: What?
Luke: Well, more wealth than you can imagine.
Han Solo: I don't know, I can imagine quite a bit.

Evione 

Obi-Wan: It's your father's lightsaber. This is the weapon of a Jedi knight. Not as clumsy or random as a blaster. An elegant weapon for a more civilized age. For over a thousand generations, the Jedi knights were the guardians of peace and justice in the Old Republic, before the dark times, before the Empire.


Folytatása

Összehasonlítás

Csillagok háborúja


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján