Egy új remény (Csillagok háborúja IV.) (1977) 787

Csillagok háborúja · Star Wars / Star Wars: Episode IV - A New Hope
121' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, fantasy 12 !

12 díj · 10 jelölés

Réges régen, egy távoli galaxisban kezdődött a nagy kaland, amikor Leia Organa hercegnő (Carrie Fisher) két fura robottal egy alig értékelhető hologramot küldött az egyetlen Jedi lovagnak, a remeteként élő Ben Kenobinak (Alec Guinness). Az idős jedi Luke Skywalker (Mark Hamill), Han Solo… [tovább]

angol
magyar

Képek 51

Szereposztás

Mark HamillLuke Skywalker
Harrison FordHan Solo
Carrie FisherLeia hercegnő
Alec GuinnessObi-Wan Kenobi
Anthony DanielsC-3PO / CZ-3
David ProwseDarth Vader
James Earl JonesDarth Vader (hang)
Peter CushingTarkin nagymoff
Kenny BakerR2-D2
Peter MayhewChewbacca

További szereplők

Kedvencelte 304

Várólistára tette 57


Kiemelt értékelések

Theana 

Annyira király ez a film, akárhányszor nézem is meg! A gyerekkoromat végigkísérte, emlékszem, hogy egy vasárnap kaptuk meg az öcsémmel CD-n, és már aznap megnéztük mind a három részt.

Először nem is értettem belőle sokat, sok szereplőt összekevertem, azt sem tudtam, mi hol van, hány centi, de arra is emlékszem, hogy Leia hercegnő már akkor is nagyon szép és kedves volt (főleg Han Solóval, haha), ez persze mind évekkel ezelőtt történt.
Most pedig jó volt visszanézni, és az emlékek is előjöttek…

A zeneeeeee!!! Ahaahahaa. Csodálatos, és nem csak a világhírű tam tam tam ta ta taaa ta ta taa, hanem a többi dallam is, varázslatos.

Nagyobb fejjel már nyilván több dolog feltűnt, mit hogyan csinálhattak, bár volt, hogy kicsit magoltnak tűnt néhány szöveg, de sok dialógot fejből fújok, és a viccek, tejóég, akkora poénok voltak benne, imádtam minden egyes percét a filmnek!

1 hozzászólás
krlany 

Most, hogy megnéztem a filmet, rá kellett döbbenjek, hogy én ezt az elmúlt 15 évben egyszer sem néztem meg az elejétől a végéig. Pedig…
Ez volt az első sci-fi, amit láttam (azt hiszem), mindenesetre ezelőttről nem emlékszem másra. Arra viszont igen, hogy a gimi elején voltak olyan házibulik, ahol az egyik szobában ment a táncolás, a másikban pedig VHS-en ezt néztük vagy macska vagy tengerimalac társaságában, miközben szendvicset majszoltunk és azt boros kólával öblítettük, mert hű, de kirúgtunk a hámból…
Sajnálatos módon túl pici voltam ahhoz, hogy ezt anno moziban lássam, pedig biztosan kiütött volna a látvány, meg úgy az egész.
És az az igazság, hogy Obi-Wan és Vader kardforgató jelenete bár nem bővelkedik repkedésben, de mégis kifejezőbb szerintem még most is, mint ahogy az újhullámos trilógia párharcaira emlékszem, vagyis inkább nem emlékszem, csak hogy volt olyan. Obi-Wan eltűnő trükkös haláláról meg az jutott eszembe, hogy erre mintha nem emlékeznék más jediknél a későbbiek során, pedig elég jó járható útnak tűnik átörökítésképpen.
Ami viszont a mai napig lenyűgöz, az a határtalan fantázia, amilyen állatokat, lényeket fel bírtak vonultatni anno, nem olyan bénaságokat, mint a később megjelent Jar-Jar.
Ámazonbandeviszont!!! Most azonnal kérem vissza azt az időszakot, amikor még senkinek még csak meg sem fordult a fejében, hogy Skywalkert a Stolh szinkronizálhatná. Ne legyünk már nevetségesek kérem szépen!

14 hozzászólás
AniTiger 

Igazi klasszikus… emlékszem, amikor még a Star Wars VHS-videókaziért könyörögtem. :D Imádom a modern kor technikai leleményességeit, de ez így jó. Ezen nem kell változtatni, sok-sok év múltán is épp annyira élvezem.

Törpillaa 

Nem volt olyan rossz, ez a része sem. Tetszeni tetszett, csak az eleje kicsit lassan indult be, mire Luke és Obi-Wan Kenobi színre lép. :-) Háromszor is neki álltam ennek a résznek, mire most végig is néztem. De azért a látvány jó volt, a zenék is jók, a sztori is, szórakoztató is, izgalmas, bár nem sok akciójelenet volt. Az elején és a vége felé volt inkább a legjobban. A végén a tűzijáték még tetszett is, csak spoiler A szereplők még mindig jók, szerethetőek, különösen Obi-Wan Kenobi, Luke Skywalker, Leia, Han Solo és R2-D2 még mindig über cuki őt nagyon, de nagyon bírom, meg még Chewbacca is. :-D spoiler De amúgy nem volt rossz ez sem, végül is tetszett. :-)

Juci

Első emlékem erről a filmről: a panellakásban, ahol hétéves koromig laktunk, a nappali és a gyerekszoba közötti ajtó mellett állt egy narancssárga, rücskös huzatú fotel (a hozzá tartozó kanapé még mindig megvan a szüleimnél). E mögött a fotel mögött gubbasztok, kb. hatéves vagyok, és a Csillagok háborúja megy a tévében. Már aludnom kéne, de anyukámék nyitva hagyták az ajtót, és kiosontam, hogy lássam a filmet. Egész sokáig nem vettek észre, még láttam, ahogy Luke-ék kimenekülnek a szeméttárolóból :) Egyszerűen so much awesome az egész trilógia, nem csoda, hogy így imprintálódtam rá.
Nemrég újranéztük a régi trilógia felújított változatát – még mindig ugyanolyan jó, bár kár volt felújítani. Ami csak most tűnt fel, hogy Han és Leia nevét összevissza mondják a színészek :)

LoneWolf 

A nagy klasszikus. Gyerekként kellett látni az embernek, hogy igazán élvezhesse és a mai napig rajongjon érte, de kizárólag a Lucas által évekkel később hozzápakolt, plusz effektek nélkül, mert csak úgy az igazi. ui.: Aki pedig továbbra is azzal jön, hogy a Star Wars jobb, mint a Star Trek, azt tarkón csapom, mert két teljesen más kategória a kettő és lehet őket egyszerre is szeretni.

1 hozzászólás
Valentine_Wiggin

Legendás univerzum, és fantasztikus történet, ami szépen lassan, ahogy filmről filmre összeáll messze túlmutat a felszínen. A karakterek emberiek, kidolgozottak (mondjuk a véleményeket olvasva kezdek gyanakodni, hogy én vagyok az egyetlen, akinek Luke a kedvenc Star Wars karaktere… hát ízlések és pofonok.), és már az eredeti trilógia is tele van pl. bibliai utalásokkal, filozófiai és etikai kérdésekkel, és mindez annyira izgalmasan, annyira lenyűgözően jelenik meg a vásznon, olyan fantasztikus színészi játékkal, hogy generációkat sikerült lenyűgöznie (és azt hiszem, még le is fog néhányat). Bővebb értékelés a blogomon:
https://todaywiggin.blogspot.com/2020/04/regi-emlekek-s…

7 hozzászólás
Nihilchan 

Érdekes, hogy azután szerettem meg az eredeti trilógiát, miután láttam a három előzmény filmet. Igazából mindig elvarázsol, hogy mennyire összetett ez az univerzum, mennyi különböző bolygó, lény, űrhajó és karakter bukkan fel a filmekben. Ugyanolyan katartikus élményt tud nyújtani sokadik nézésre is, ráadásul ténylegesen meg is kell nézni párszor, hogy az ember a szájtátáson kívül másra is fókuszálni tudjon. Viszont mindegy, hányszor nézem újra, valamiért Han Solo sosem kerül közel a szívemhez.

Fummie

Nem véletlen ez az egyik kedvenc trilógiám. Nem csak azert, mert gyakorlatilag ezen nőttem fel, és unokatesóimmal milliószor láttuk, hanem mert nagyon jó film. Az eredeti verziót nézzük épp (két film között vagyunk), és meg kell állapítanom, hogy 37 év elteltével ez a film még mindig zseniális. Mai szemmel nézve sem tűnik bénának a cgi, és ugyanúgy végigizgultam az akciójeleneteket, mint a korábbi 999 nézés alkalmával.

luthienlovemagic 

Sokadik alkalommal is kitűnően szórakoztam rajta. Han Solo és Leia hercegnő párbeszédei továbbra is verhetetlenek. A világ és a történet sokadjára is lenyűgözött, a karakterek, űrhajók, lények még mindig ott vannak. X-szányú mániám újra feléledt. Mit mondhatnék még? Várom azt a hetest :)


Népszerű idézetek

Pikachu

Obi-Wan Kenobi: Nem nagyobb ostobaság megpróbálni, mint itt ülni és várni, hogy mi lesz.

Pikachu

Obi-Wan Kenobi: Az én szótáramban nincs olyan szó, hogy szerencse.

Pikachu

Leia hercegnő: Rosszabb is történhetett volna.
Han Solo: Most fog.

Pikachu

Leia hercegnő: Ezzel a ronccsal jöttek? Bátrabb, mint gondoltam.

Pikachu

Obi-Wan Kenobi: Neked a végzet más utat jelölt ki, mint nekem.

Negative_Singularity

Obi-Wan Kenobi: Mintha milliók kiáltottak volna fel rémületükben, aztán néma csend lett.


Folytatása

Összehasonlítás

Csillagok háborúja


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján