Az elveszett frigyláda fosztogatói (Indiana Jones 1.) (1981) 494

Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói · Raiders of the Lost Ark
115' · amerikai · akció, kaland, vígjáték, fantasy 12 !

11 díj · 13 jelölés

Indiana Jones régész, professzor és kalandor egy személyben, aki semmilyen veszélytől sem riad vissza, hogy megszerezzen egy műkincset. 1936-ban híre jön, hogy a németek hatalmas ásatásokba kezdtek Egyiptomban. A Biblia legendás ereklyéjét, a frigyládát keresik, amiben Mózes kőtáblái találhatók… [tovább]

angol
angol · magyar

Képek 21

Szereposztás

Harrison FordIndy
Karen AllenMarion Ravenwood
Paul FreemanDr. René Belloq
John Rhys-DaviesSallah
Ronald LaceyArnold Toht őrnagy
Denholm ElliottDr. Marcus Brody
Alfred MolinaSatipo
Wolf KahlerDietrich ezredes
George HarrisKatanga
Anthony HigginsGobler őrnagy

További szereplők

Kedvencelte 114

Várólistára tette 121


Kiemelt értékelések

Zahra 

Mindig is ez lesz a kedvenc részem, ezt láttam a legtöbbször és ez szerintem így is marad :)

Törpillaa 

Ez idáig egyszer sem láttam ezt a filmet, maximum akkor, amikor anya nézte, de csak pár percet láttam belőle akkor, az meg nem tetszett. De most, hogy végignéztem rendesen, vicces, bár nem tökéletes, de egyszer megéri végignézni. Milyen fiatal volt itt még Harrison Ford. :D A karakterét nagyon bírtam a csajt már kevésbé. :D spoiler Most már kíváncsi vagyok a többi részre is, szórakoztató volt. :D A helyszínek tetszettek, és a zene is.

LoneWolf 

A nagybetűs KALANDFILM. A műfaj egyik legnagyobb mérföldköve, ami gyermeket és felnőttet egyaránt magával ránthat, hisz ki ne lenne vevő egy karakteres, ostorforgató főhős (Picit a Clark Kent / Superman duót is beleláttam a karakterbe, ahogy az egyetemen elegánsan öltözve, szemüvegben tanít, majd az utazásai során fegyvert ragadva, bőrkabátban és kalapban küzd rosszfiúkkal. Mintha két teljesen különböző embert látnánk.) versenyfutására a nácikkal, egy rejtélyes műkincsért, melynek sorsa eldöntheti a történelem alakulását? Akció, humor, misztikum szinte tökéletes összhangban.
Természetesen akadnak apróbb hiányosságai, mint a lapos gonoszok és mellékszereplők, a helyenként kissé megkopott effektek, illetve a történet azon furcsasága, hogy Dr. Jones nélkül is hasonlóan végződött volna a sztori (spoiler), de mindezt leszámítva is kifejezetten izgalmas és szórakoztató darab, melyben még bőven volt hely a ma már egyre ritkábbnak számító praktikai megoldásoknak, ami leginkább a látványos akciójelenetek során, a gyönyörűen megalkotott ősi csapdákban, és szépen fölépített, akkori szemmel monumentálisnak számító helyszíneiben mutatkozik meg leginkább. Külön kiemelném, hogy közvetetten olyan későbbi csodákat köszönhettünk, mint pl. az első két Múmia „remake”, ami talán még csiszolt is az itt bevezetett formulán.
Mindenképp ajánlott darab, hisz továbbra is ott a helye kategóriájának legjobbjai közt.

viky0222 

Szüleim leültettek megnézni, mert mégis mi az, hogy én ezt még nem láttam. :D
Nem ez volt a legizgalmasabb, legjobb, legprögősebb film, amit láttam, de nagyon élveztem. Néhol azért már érződik rajta a kor, de annak megfelelően néztem rá. Szeretem a kincsvadászatos dolgokat, így nem is nagyon lőhettem mellé Indana Jones-szal. Valószínű nem utoljára láttam, de először a többi részt kéne beiktatni.

3 hozzászólás
lipotdorka

Egyszerűen imádom a Jones filmeket. Mindent szeretek benne. A hangokat, a rendezést, a történetet, a színészi munkát, még a béna harcjeleneteket is. Amíg másoknak a Star Wars meg a Harry Potter nekem örökre ez a széria marad a kedvencem :)

Popovicsp87 

Mai szemmel nézve nem hibátlan darab, de még mindig szórakoztató.
Megvan a maga bája, de az akciójelenetek megmosolyogtattak és egy kicsit lassúnak is éreztem a mostani pörgős felhozatalhoz képest.
A trükkjei viszont nem öregedtek jól.

madárka

Hatalmas hiányosságomat pótoltam most ezzel a filmmel, ugyanis még egyetlen Indiana Jones-filmet sem láttam… (Milyen jó ha az embernek van egy @WolfEinstein -e, akivel bepótolhatja ezeket a hiányosságokat…)
Tetszett. Végig lekötötte a figyelmemet, bár nem rágtam tövig a körmömet az izgalomtól. Időnként nagyon jókat nevettem rajta, jó poénok vannak benne. A fiatal Harrison Fordtól pedig mindig kihagy egy kicsit a szívem… :D John Williams zenéje pedig itt is kifogástalan! :)

WolfEinstein

Az egyik kedvenc kalandfilmem. Nagyon szeretem Spielberg rendezéseit, John Williams zenéit, Harrison Ford alakításait, és ebben ez a három együtt van. Végig izgalmas, pörög a cselekmény. Spielbergre jellemző, hogy a „főszereplőt” alig mutatja. A frigyláda összesen két jelenetben látható, akkor is pár másodpercre, mégis érezzük a jelenlétét az utolsó filmkockáig. Mondjuk Jones régészeti módszerei szakmailag hagynak némi kívánnivalót maguk után. A szívem szakadt meg, amikor a kőszarkofág tetejét ledobták a padlóra, és a 3000 éves feliratot áttörte egy szoborral…

1 hozzászólás
Zzsófi

Amennyire tetszett a Vissza a jövőbe, annyira nem tetszett az Indiana Jones. Tehát nagyon.


Népszerű idézetek

S_Bíborka 

Marion: You're not the man I knew ten years ago.

Indiana: It's not the years, honey, it's the mileage.

S_Bíborka 

Belloq: What a fitting end to your life's pursuits. You're about to become a permanent addition to this archaeological find. Who knows? In a thousand years, even you may be worth something.

Indiana: Ha ha ha ha! Son of a bitch.

S_Bíborka 

Indiana: There's a big snake in the plane, Jock!

Jock: Oh, that's just my pet snake Reggie.

Indiana: I hate snakes, Jock! I hate 'em!

Jock: Come on! Show a little backbone, will ya!

S_Bíborka 

Indiana: Snakes. Why'd it have to be snakes?

Sallah: Asps… very dangerous. You go first.

S_Bíborka 

Belloq: All your life has been spent in pursuit of archaeological relics. Inside the Ark are treasures beyond your wildest aspirations. You want to see it opened as well as I. Indiana, we are simply passing through history. This… this *is* history.

S_Bíborka 

Toht: We meet again, Fraulein. You Americans, you're all the same. Always overdressing for the wrong occasions.

S_Bíborka 

Indiana: You want to talk to God? Let's go see him together, I've got nothing better to do.

S_Bíborka 

Indiana: Hello, Marion.

Marion: Indiana Jones… I always knew some day you'd come walking back through my door.

S_Bíborka 

Brody: The Bible speaks of the Ark leveling mountains and laying waste in entire regions. An Army that carries the Ark before it… is invincible.

S_Bíborka 

Belloq: It's a transmitter, a radio for speaking to God.


Népszerű triviák

Sakara 

A forgatókönyv eredetileg azt kívánta volna, hogy Indiana a védjegyének számító ostorral üsse ki a kardot támadója kezéből, ám Harrison Ford éppen ételmérgezéstől szenvedett, ezért improvizálva rövidre zárva a jelenetet inkább előrántotta a fegyverét, és lelőtte a rosszfiút. A rendezőnek, Steven Spielbergnek megtetszett a rögtönzés, így ez került a film végső változatába.

Kapcsolódó filmek: Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)

Kapcsolódó művészek: Harrison Ford


Folytatása

Összehasonlítás

Indiana Jones


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján