Vissza a jövőbe (Vissza a jövőbe 1.) (1985) 722

Back to the Future
116' · amerikai · sci-fi, kaland, vígjáték 12

1 díj · 12 jelölés

Marty McFly átlagos kamasznak látszik, de van egy őrült barátja, Doki, aki megépítette a plutónium meghajtású időgépet. Dokit váratlanul halálos támadás éri, s Marty is csak az új találmánnyal nyer egérutat. Arra azonban ő sem számít, hogy 1955-be utazik vissza, épp abba az időszakba, amikor… [tovább]

magyar
angol

Képek 11

Szereposztás

Michael J. FoxMarty McFly
Christopher LloydDr. Emmett Brown (Doki)
Lea ThompsonLorraine Baines
Crispin GloverGeorge Douglas McFly
Thomas F. WilsonBiff Tannen
James TolkanMr. Strickland
Claudia WellsJennifer Parker
Marc McClureDave McFly
George DiCenzoSam Baines
Frances Lee McCainStella Baines

További szereplők

Kapcsolódó zónák

Vissza a jövőbe

53 tag · 20 karc · Utolsó karc: 2020. november 4., 17:01 · Bővebben


Kedvencelte 356

Várólistára tette 105


Kiemelt értékelések

ChöppMoly

Nagyon-nagyon jó volt moziban! Sosem gondoltam volna, hogy látni fogom moziban!
Nagyon élveztem, hogy tudtam, mit kell nézni!
Szinte az összes ember a moziban idősebb volt (húszon felüli), és nagy izgalommal várta a vetítést. Miután kijöttünk, a hátam mögül hallottam, amint egy lány azt mondja a barátjának:
– „Sosem láttam még ilyen jó filmet moziban! Köszönöm!”
Huszonévesek voltak.
Én kétszer is tropára áztam a film miatt, de abszolút nem bántam!

4 hozzászólás
Nihilchan 

Kit érdekel, ha vannak hibái? Olyan szinten szórakoztató és nosztalgikus, hogy kicsit sem tud zavarni semmi. Imádom a zenéjét, imádom a szereplőket és a cselekményt; rengetegszer láttam gyerekként és örömmel fedeztem fel, hogy felnőttként is pont annyira beszippant, mint régen. Végig úgy tudtam izgulni, mintha sosem láttam volna és nem ismerném a történetet. Egyszerűen csak szerethető és élvezetes, tele ikonikussá vált jelenetekkel és mondatokkal. Az időutazós filmek alfája és omegája.

AniTiger 

Rég láttam az elejéről, általában csak ott ragadok a csatornán, ahol éppen megy… Mit mondhatnék… Kicsit old school, kicsit gagyi, de imádom. :)

krlany 

Ezt a filmet sem láttam már vagy 30 éve!;) … de amúgy, most hogy jobban belegondolok, tényleg kb annyi, bár ugye nálunk pár évvel később adták, mint a megjelenés! És én ezt még moziban láttam apró kölökként, és Anya szokás szerint beáldozta magát, mert felnőtt nélkül nem engedtek be a moziba…
Hogy ez még mindig mennyire izgalmas! Mondjuk vannak benne olyan jelenetek, amelyeket rongyosra néztem (pl. Johnny B. Goode, azon mindig röhögök, hogy Chuck Berry-t felhívják!:D), de pl. a trágyás jelenet teljesen új volt. No meg a diétás pepsi… úgy látszik ez a hullám 25 évente végigsöpör a világon.:D
Időtálló. Asszem 30 év múlva újranézem!;)

Filmdoki 

Az ilyen filmek láttán tehetjük össze a kezünket és adhatunk hálát azért, hogy feltalálták a mozgóképet. Zemeckis, ha csak ezt a trilógiát rendezi meg, akkor már beírta volna magát a filmtörténelem nagyjai közé. Na de nézzük az első epizódot.
A Vissza a jövőbe első részében minden megvan, ami az igazi nagybetűs moziélményhez kell: humor, kaland, némi romantika, jól összerakott történet és persze felejthetetlen karakterek! A film tele van jobbnál jobb poénokkal, fergeteges beszólásokkal, a végén pedig tényleg az ember majdhogynem a karfát tépi ki, mikor Marty Silvestri ikonikus zenéjére visszatér 1985-be.
A sztori teljes mértékben kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket, egy ’80-as évekbeli srác kalandjai az ’50-es években, ahol kicsit bekavar szülei szerelmi életébe. A hangulat nagyon ott van, a film elejéből tényleg csak úgy árad a ’80-as évek, de az ’50-es éveket is hihetetlen jól kreálták újra.
A színészek parádésan játszanak, még a legutolsó mellékfigura is, de természetesen ez Fox és Lloyd kétszemélyes showja, akik minden idők egyik legjobb párosát alkotják. Hihetetlen jól működik közöttük a kémia, elég csak az egymás tetteire adott reakciókat megfigyelni. Lloyd pedig még ügyesen rá is játszik, olykor eltúlzott mozdulatok és felejthetetlen grimaszok tarkítják játékát, de ez egyáltalán nem erőltetett.
A film kultikus státuszára a szinkron is rátett egy hatalmas lapáttal. Rajhona Ádám és Rudolf Péter külföldi kollégáikhoz hasonlóan brillíroznak, a magyar szöveg pedig olykor az eredetinél is jobb, pedig a film angolul is piszok szórakoztató. Viszont, óva intek mindenkit attól, hogy az új szinkronnal nézze meg a filmet, ami a DVD kiadványon is rajta van, mert az szinte hallgathatatlan.
A Vissza a jövőbe egy csont nélkül 10 pontos film, melyhez foghatót ma már nem igazán tudnának csinálni, még maga Zemeckis se.

Zzsófi 

Aztarohadt… Nem gondoltam volna, hogy új kedvencet avatok, de így lett!! Halálian jó ez a film, izgalmas, eredeti… Mostmár értem, hogy miért ilyen népszerű!
A zenéje is rendkívül jó, és amikor spoiler hát szakadtam a nevetéstől. :D

Raizo

Gyerekkorom egyik kedvenc filmje. Sajna 11 éves koromig csak németül láttam, nem sokat értettem belőle, de úgyis nagyon bírtam. Pár évente újranézem, mert megunhatatlan. :)

2 hozzászólás
mufók

Imádom. Meg se tudom számolni hányszor láttam már, de ez unhatatlan. Mindenkinek ajánlom. Sokan nem látták, sőt nem is ismerik, amin én meglepődtem, mert nekem ez kiskorom nagy kedvence volt (és még mindig az), és el se tudom képzelni, hogy lehetett valaki 10 éves, anélkül hogy nem a Vissza a jövőbe filmeket nézte? :D

duracell

Egyike azoknak a filmeknek, melyeken felnőttem, ráadásul minden újranézésre felfedezek benne valamilyen újdonságot. :) Kislányként fülig szerelmes voltam Marty McFlyba, amire most is mosolyogva emlékszem vissza, és még mindig értem, hogy miért. :) (Nem véletlenül tetszik meg a saját mamájának, na :D). Zseniális az egész, úgy, ahogy van, és a szinkron is kiemelkedően jó. A kedvenc részem egyértelműen a báli jelenet, főleg a szuper dalok és a sok izgalom miatt. Legalább kétévente illik újranézni a családdal. :)

Honey_Fly 

@alaska kihívásának köszönhetően néztem újra. Fogalmam sincs, hogy miért nem került elő (30 éve??? Ebbe bele sem gondolok…) újra és újra, mert ez a film nagyon menő! Most is tökéletesen megállja a helyét. Nekem is időutazás volt, amit nagyon élveztem.


Népszerű idézetek

Kopaszkutya 

George McFly: Marty! Tegnap itt járt Darth Vader a Vulkán bolygóról, és azt mondta, ha nem hívom el Lorraine-t a bálba, kiolvasztja az agyamat!

ggizi

Utolsó mondat:
Doki: Utak… Ahová megyünk ott nincs szükség utakra!

Pandalin

Lorraine Baines: Még sosem láttam lila alsógatyát Calvin.
Marty McFly: Miért szólítasz folyton Calvinnek?
Lorraine Baines: Nem az a neved? Calvin Klein?

Pandalin

Doki: Ez teszi lehetővé az időutázást: a flukszuskondenzátor!

3 hozzászólás
ggizi

George: Loraine, a négyzet nekem hergelt. (…) Én vagyok a négyzeted!

ggizi

Doki: Nézd csak! Ritmikus társasági rituálé lesz szombaton!

Róka

Marty McFly: Whoa. This is heavy.
Dr. Emmett Brown: There's that word again. „Heavy.” Why are things so heavy in the future? Is there a problem with the Earth's gravitational pull?


Folytatása

Összehasonlítás

Vissza a jövőbe


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján