Pán (2015) 185

Pan
111' · amerikai · kaland, fantasy 6

0 díj · 1 jelölés

A történetet mindenki ismeri Sohaországról, az elveszett fiúkról és a zöld csákós, repülő rosszcsontról. De a valóság egészen másmilyen. Vagy, ha nem is ez a valóság: talán létezik egy másik történet, amelyet ugyanezekkel a szereplőkkel lehet elmesélni.
Egy árva fiú megszökik a… [tovább]

angol
angol

Szereposztás

Levi MillerPán Péter
Garrett HedlundHook
Hugh JackmanFeketeszakáll
Amanda SeyfriedMary
Rooney MaraTiger Lily
Nonso AnozieBishop
Paul KayeMutti Voosht
Cara DelevingneSellő
Adeel AkhtarSmee
Lewis MacDougallNibs

Kedvencelte 12

Várólistára tette 188


Kiemelt értékelések

krlany 

Nos, ez megérdemli az Arany Málnát. Sőt, én még néhány kategóriában kiosztanám… Hook-ból Indiana Jones-t csináltak, a bennszülöttek meg szivárványtörzs, még jó, hogy a trambulinharc mellé csillámpónijuk nem volt. A történettel nem az a baj, hogy köze nincs az eredetihez, hanem hogy elnagyolt és hézagos, rengeteg mindenre nem kapsz választ. Szegény Hugh Jackman, ez a Feketeszakáll közröhej! Jó nagy idióta volt, aki a karaktert ilyenre szabta, és keljfeljancsi mandarint csinált belőle. A rabszolga dalként felharsanó Nirvana meg egyenesen kudarc.
Ez a film olyan, mint a modern, kortárs művészet, ahol minden agyfaszt kapott balfék azt hiszi magáról, hogy mekkora művész, miközben eredetiség meg nuku.
A kölök volt az egyetlen értékelhető dolog az egész filmben.

15 hozzászólás
Theana 

Ha nem gondolok az eredetire, egész elviselhető… De aztán a másik pillanatban eszembe jut százezer dolog, amit megváltoztattak és nem tetszett.
Rövidre fogom, mert ma nem akarom felhúzni magam még egy adaptáción…

Pán Péter nem ilyen. Nem ez az eredeti karaktere. Ő lázad. Ez meg nem. (És még sok minden…) De azért értékelem egy kicsit Levi Miller színészi játékát. Próbálkozott.

Hooknak miért nincs kampókeze? Jó lett volna. És milyen kis romantikus lelkű lett…

Hugh Jackman nevetséges volt, az elejétől fogva a végéig. Nem is, borzasztó.

Ezek. Megint. Képesek. Voltak. Belerakni. CARA DELEVINGNE-t? EZ MOST HALÁL KOMOLY?!

Aranyosnak tartottam, hogy Péter keresi még az útját, és szerencsére meghagyták a rosszcsont szerepét. Valahol. Legalább ennyit.
Kb. ezt is vártam a filmtől. Valahogy a plakát alapján… De sokkal jobbnak kellett volna lennie! Legalább Pétert… Áh. :(

4 hozzászólás
Charityy 

Az eredeti sztori nekem csak homályosan rémlik, így ettöl elvonatkoztatva egészen élvezhetö volt a film. Voltak benne furcsaságok, furcsa jelmezek, jelenetek, de egyszer simán megnézhetö.
Btw. Feketeszakáll valami borzalom

Nadja_Blue

Olyan nagy csalódás volt ez a film. Sajnos úgy ugrottam neki, hogy nem néztem utána a kritikáknak, de amikor felszólalt a Nirvana szám már tudtam, hogy sokkal lejjebb kell vinnem az elvárásaimat. Aztán az indiánok láttán el is tört a mécses. Az egész egy giccses vicc, aminek semmi köze az igazi Sohaországhoz.

4 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Hát… engem nem tudott megnyerni. Kezdjük azzal, hogy annyi logika van a történetben mint… nem, nem tudok olyat mondani, amiben kevesebb logika lenne. Én megpróbáltam, nagyon megpróbáltam, de nem sikerült megszeretnem.
A filmzene gyönyörű, de a modern számok éneklése a második világháború alatt Sohaországban kezdésnek már ki is csapta a biztosítékot. Feketeszakáll karakterében lett volna lehetőség, de komikusabb, komolytalanabb és idegesítőbb lett a végére mint az eredeti rajzfilm Hookja. Maga az alapkonfliktus értelmetlen. Sohaország alaptörvénye, hogy senki nem öregszik, de persze Feketeszakáll igen, és tündérporra van szüksége az örök fiatalsághoz. Hook kijelenti, hogy ezer éve van ott, és meglehetősen jól tartja magát, de nem Feketeszakáll nyilván öregszik. Apropó Hook. Alapvetően a karakter nem lenne olyan rossz (koppintás a Once Upon a Time-os karakterről… de mivel őt megszerettem, itt sem volt bajom vele), jó a stílusa, csak oka nincs, hogy miért jó, miért nem gonosz, miért ennyire romantikus figura. Arra pedig aztán végképp nincs magyarázat, hogy spoiler
A film vége giccsparádé, és ezzel azt hiszem el is mondtam mindent. Csingiling örüljön a két és fél másodperces szerepének, több nem jutott neki, pedig a film kezdete óta vártam. Tigrisliliom persze fehér, dehogy lenne indián, és idős is a szerepre. A harci festése inkább hasonlít arra, amikor valaki beleesik a sminkesdobozba, mint amikor valaki komolyan kifesti magát, illetve az apja bőrszínéből ítélve az anyja legalább albínó, ha nem fehérfestékes vödör volt. És jöjjön a legnagyobb probléma.
Pán Péter. Hát, ő nem szerepelt. Persze, tényleg aranyos volt a kisfiú aki a főhőst játszotta, de nem Pán Péter. Tériszonyos, önmagában bizonytalan, szerény, kedves, hű barát, jólelkű, és az anyjához ismeretlensége ellenére végletekig ragaszkodó kölyökről van szó, szemben az eredeti történet önző, beképzelt, a szabadságot, repülést élvező, felnőtteket, szülőket, ragaszkodást megvető figurájával ellentétben. Pán Pétert a hibáiért szerettük (én legalábbis nem tudtam gyűlölni, mert minden jó tulajdonsága sokkal nagyobb erővel esett latba, ha mellette ott volt millió hibája, és hát pont azok tették gyerekké), nem azért, mert hős volt. Végig vártam a traumát, az árulást, ami majd azzá teszi, akinek én ismerem, és millió lehetőség volt rá. Ott volt mellette Hook, és én vártam, hogy árulja el, és már dacból is tanuljon meg ez a gyerek repülni, és dobja félre a félelmeit. Hát, nem sikerült. Amikor láttam, hogy nem tud olvasni, szinte ujjongtam, hiszen az eredeti történetben sem tudott, ott is dacból sosem tanult meg, mondván, az olvasás a felnőttek világához tartozik. Itt azonban csak diszlexiás, és a tündérnyelvet képes olvasni. A hibrid mivoltának ötlete ugyan az eredeti történetben gyökerező gondolat (ott ugye Pán Péter félig madár) itt azonban a szentjánosbogárra emlékeztető tündérekkel (amik tömegben inkább tűntek pornak mint a tüdérpor) elképzelt szerelem kissé túl romantikus, és túl esélytelen volt az én ízlésemnek.
És ami végleg kiakasztott, az Pán Péter kultikus, ezerszer idézett mondatának, más szájba adása „A halál lesz a legnagyobb kaland…” Ez az ő szájába való, és senki máséba. Az idős törzsfőnökhöz nem is illett. Ráadásul a halál mutatásának kínos kerülésével (a jókat nem látjuk, hogy leszúrják, ők színes füstté változnak) olyan, mintha legfeljebb hatéveseknek szánták volna. De persze tizenkettes karika, hogy feltegyük a koronát a logikátlanság eme eddig koronázatlan királyára.
Négy csillag, mert jobb volt, mint az Utolsó Léghajlító, amit háromra értékeltem, illetve mert szép volt a látvány, jó volt az alap filmzene (nem a modern dalok) és mert a színészek azért próbálkoztak, még akkor is, ha a forgatókönyv nem adott nekik lehetőséget, hogy tényleg a Pán Péterhez méltót alkossanak. (A végén komolyan oda merték írni, hogy „Based on the book by J. M. Barrie?” Loosely Based. Maximum.)

4 hozzászólás
NaNa_88 

Ennél meg kellett néznem, hogy mivel érdemelte ki az Arany Málnát. Legrosszabb női mellékszereplők Lehet. Annyira nem botránkoztam meg rajta. Láttam már rosszabbat is.
A film maga nem volt rossz. Egy számomra egyszer nézhető mese. Voltak hibák, meg részek, amikor felhúztam a szemöldököm. Különösen a végén. spoiler Hugh Jackmant a végére sem sikerült megszoknom.
Nagyon tetszettek viszont a színek. Rengeteg szín és fény. Azok szépek voltak. :)
Most egyszeri kikapcsolódásnak jó volt.

Samantha

Sosem hittem volna hogy bármi ilyesmit is valaha mondani fogok, de a szüleim vettek arra rá, hogy megnézzem ezt a filmet velük. Persze láttam a trailerjét, jó volt meg minden, de annyira nem fogott meg, mint például a hamarosan megjelenő A Vadász és a Jégkirálynő.
Amikor az előzetest néztem akkor felfigyeltem arra, hogy a neveken kívül semmi köze nincsen a történetnek Pán Péteréhez. Furcsálltam is, de őszintén szólva nem nagyon foglalkoztatott. A film nézése alatt jöttem rá, hogy ez a múlt. Pán és Hook közös múltja. Mindezáltal könnyen ki tudjuk következtetni, hogy ennek igenis lesz folytatása, amit szerintem elsők között fogok megtekinteni a moziban, ugyanis nagyon tetszett az első rész. Humoros és akciódús volt ez a két óra számomra, amíg néztem a Pánt, ráadásul még emlékezetes is volt, ugyanis Hugh Jackman Nirvana-t énekelt. :D
Egyébként az kifejezetten tetszik, hogy erről szól az első rész. A mesében nem hiányoltam régen a múlt elmesélését, viszont így filmben egy kicsit zavaró tud lenni az, hogyha hirtelen egy varázslatos országba csöppensz, találkozol egy őrült, repülő sráccal, akinek van egy ellensége, de hogy miért, azt nem tudod, csak úgy menekül tőle, ezért te is, mert Pán Péter biztos hogy jófiú, és ezért Hook a gonosz, mert kell egy gonosztevő. Az egyedüli dolog, ami nem tetszett benne, az az, hogy mindig mindent meg akartak magyarázni a történetben, viszont állandóan félbehagyták a mesélést. Én nem tudom, hogy a következő részben fogják-e folytatni őket, de ez egy kicsit felidegesített. Akinek nem tetszett annyira a mese, az szerintem mindenképpen adjon egy esélyt a filmnek, hiszen ez az első rész nem annyira kapcsolódik az eredeti történethez (egyedül a nevek). A második rész meg… Hát nem tudom, azt meg azért nézzétek meg, mert valamit félbehagyni sosem jó, így ha megnéztél egy részt, muszáj a folytatását is. :)

kritta

Mostanában ritkán mondom azt egy filmre, hogy tetszik, de ez a film nagyon tetszett. Igaz, a történetet átírták, de ez egyáltalán nem volt zavaró, mert a gyerekszínész mindent vitt, bájos, elragadó, ízig-vérig visszaadta a karaktert, igazi kis Pán Péter volt. A látvány sem volt rossz, egyedül a sötétben játszódó jelenetek idegesítettek, de az általában szokott mindegyik filmnél. Jackman most igencsak háttérbe szorult, szerintem nem igazán jött át a karaktere, de ettől függetlenül nagyon ott volt a film. Remek film egy családi mozizáshoz.

piciszusz 

Kicsit fellengzős, meg nagyon gyerek, de a dalok, a ruhák meg a látvány nagyon tetszett.

Kiss_Ákos

Az eredeti sztorit „természetesen” átírták, de azért a lényege megmaradt: egy igazi szegény fiúból-hős fejlődéstörténet. Hogy az újrafazonírozott sztori kinek tetszik és kinek nem, az egyéni ízlés kérdése.
Kiemelendő azonban Hugh Jackman, mint Feketeszakáll, és a Nirvana valamint Ramones klasszikusokat viktóriánus stílusban való kóruséneklése.
Összességében ez egy tök jó hétvégi családi mozi. Főleg akkor ha a családban van egy, vagy több örök gyerek…


Népszerű idézetek

Theana 

Pán Péter: Gondolj valami szépre!

Near 

Smee, ne beszéljen magáról harmadik személyben, mert megszüntetem a személyét!

Theana 

Pán Péter: Örökké barátok maradunk, Hook, ugye?
James Hook: Örökké. Mégis min veszhetnénk össze?

Pandalin

Feketeszakáll: Igazságos vagyok mint az Úr, törvényem csak annyi van, ami egy fecnin is elfér. Ezért hát odaírtam.

Pandalin

Feketeszakáll: Sohaország egy mély álom, amelyből nem ébredsz fel. Álmodtál már olyat? Borzalmas rémálom, tudod, hogy nem igaz, de közeben olyan mélyen alszol, olyan jól, olyan édesdeden, hogy nem tudsz felébredni. És megfulladsz álmodban, lassan belefulladsz és elnyel a puha fekete tenger. Ismered azt a tengert Péter? Az a halál fiam. Ő duruzsol neked. Így jön el a vég…. A többségnek… Kérsz egy kis csokoládét?

Pandalin

Hook: És kik ezek a szép lányok?
Péter: Nem tudom, de biztos tetszenek neked.

Theana 

Pán Péter: Nem bízhatok benned. A nevedet sem tudom!
James Hook: Hook vagyok. A nevem James Hook. Örülsz?

Theana 

Smee: Bal lábat a jobb elé, jobb lábat a bal elé, úgy ni, így kell járni! Menjél már. Menjél!

Little_Sunshine 

Hányszor mondtam, hogy senki ne zavarjon mikor fiatalodom!

Drucocu

– Aki csak túlélte Fekete Szakáll támadását, a bányában van. Voltam ott. Nem megyek vissza! Semmiért és senkiért!
– Jó. Ha nincs miért maradnod, menj csak! Indulj! Hagyj sorsunkra!
– De én nem akarlak itt hagyni! Azt akarom, hogy velem gyere!
– És ha nem akarok?
– Akkor az a te döntésed… nem az enyém…


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján