Raya és az utolsó sárkány (2021) 323

Raya and the Last Dragon
114' · amerikai · akció, animációs, kaland, vígjáték, fantasy, családi 12

0 díj · 2 jelölés

Kumandra birodalmában egykoron békében éltek egymással az emberek és a sárkányok, miután azonban egy démoni erő nyert hatalmat, a sárkányok feláldozták magukat, hogy megmentsék az embereket. Ötszáz évvel később a gonosz visszatért, így egy magányos harcosra, Rayara hárul a feladat, hogy… [tovább]

angol · angol
angol · magyar
angol · angol

Képek 36

Szereposztás

Kelly Marie TranRaya (hang)
AwkwafinaSisu (hang)
Alan TudykTuk Tuk (hang)
Gemma ChanNamaari (hang)
Sandra OhVirana (hang)
Benedict WongTong (hang)
Izaac WangBoun (hang)
Daniel Dae KimBenja (hang)
Jona XiaoGyerek Namaari (hang)
Thalia TranBaba (hang)

További szereplők

Kedvencelte 62

Várólistára tette 239


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Azt kell mondanom: ez a film egy jó irányvonal a Disney-nek. Felnőtt fejjel másfél órán keresztül abszolút lekötött, sőt, igazság szerint a végén úgy voltam vele, hogy szívesebben néztem volna egy hosszú, akár több évados, avatár jellegű sorozatot a csapatról, ahol bőven van idő a karakterek hátterére, és a világ kibontására, mert úgy éreztem, hogy én itt mindenkit kedvelek, és nem volt belőlük elég.
Raya eleve nagyon jó karakter. Hoz egy hülye döntést a film elején, ami igazából eléggé megalapozza a motivációit a hátralévő részén, de felelősséget vállal, intelligens, gondolkodik, egyébként egy jó barát, aki viszi előre a cselekményt, és egy végtelenül vagány harcos. Tényleg egy olyan figura, akit kislányok is példaképnek tekinthetnek, mert a hibáival együtt nagyon emberi, és nagyon szépen megírt jellem. Namaari egy női Zuko, de igazából őt is meg tudtam érteni, és meg tudtam szeretni. spoiler Eszméletlen stílusa van, nagyon jó humora, és a karakterdizájnjára egy külön pontot adok. Egy rövid hajú, kifejezetten fiús alkatú, izmos, harcos lány, aki viszont ennek ellenére szerintem gyönyörű. Ismételten, tök jó kép a kislányoknak, hogy nem kell ahhoz Barbie babának lenni, hogy szépnek érezhesd magad. Sisut pedig csak imádom. Túlpörgött, nagyhangú, bohókás, de mégis nagyon megvolt a helye a filmben, a stílusa pedig kicsit a Végtelen történet sárkányára emlékeztetett.
Ki szeretném emelni azt is, hogy azon túl, hogy klassz, hogy milyen jó női karakterek vannak, a férfi szereplők is fantasztikusak. Tong Nie Mingjue. Minden vicc nélkül. Nagydarab, harcos karakter, egy harcos népből, de nem ennyiben merül ki. Taktikus, ha arról van szó, meglepően józan, és egyébként valahol nagyon törődő és gondoskodó. Raya apja éppolyan vagány, mint a lánya, sőt, egy kicsit talán még jobban, nagyon szerethető vezető, Boun pedig az a srác, akiről a néző meg tudja mondani, kamaszkorára az összes lány hever majd a lábai előtt, felnőttkorára a fél világ.
A világkép maga izgalmas. Igazából kicsit olyan, mintha összegyúrták volna az avatárt és a Mo Dao Zu Shit, és esetleg meghintették volna egy pici Final Fantasy-val… A hangulatvilága inkább avatáros, a népek maguk, a kultúra, a látvány inkább MDZS, a problémakör pedig inkább Final Fantasy, de nagyon szép egészet alkot – pont ezért sajnálom kicsit, hogy csak másfél órát tölthettem benne.
James Newton Howard meg nem hiába a kedvenc zeneszerzőm, ezúttal is fantasztikus OST-t alkotott.
Összességében merem ajánlani. Vártam is, tartottam is tőle, de nagyon pozitív a végső véleményem.

Haspók 

Az animáció gyönyörű volt, az üzenet többek közt az volt, hogy félre kell tennünk a különbségeket, meg kell tanulnunk bízni egymásban és közös nevezőre jutni egy nagyobb cél érdekében, a hagyományok és kultúrák miként működhetnek együtt elősegítve mindannyiunk összefogását.

Szeszj 

Halottam a filmről jót és rosszat is, ezért kicsit tartottam tőle hogy nem fog tetszeni mert nagyon város mese volt nekem. De hála égnek tetszett, sőt imádtam.
Szerintem egy nagyon szépen felépített mese lett, a világa egyszerűen bámulatos, a szereplők is szerethetőek és emberiek, az üzenete pedig nagyon szép és szerintem a mostani helyzetben pedig reális is.
Az animáció szép, a színek játéka nagyon tetszett, egyszerűen csodálatosan nézett ki. Főleg az eső.
A történet érdekes volt, a karakterek fejlődése pedig kidolgozott. Viccek is jók voltak benne.
Sisu volt a kedvencem, nagyon bírtam. De Raya is erős karakter lett. A többi szereplő is rendben van. :D
Nekem nagyon tetszett, szívesen néztem volna még tovább. Bátran ajánlom mindenkinek. ^-^
http://images6.fanpop.com/image/photos/43600000/tenor-2…
https://64.media.tumblr.com/9e3c845d7cbf87c4eaf611f1a3a…

LoneWolf 

Erősen indított. Ezzel a gyönyörű animációval, a kreatív keleti design választásokkal, és a piszkosul hangulatos zenével minden adott volt, hogy egy újabb legendás Disney alkotás születhessen, de végül egy brutálisan közepes darab lett csak a végeredmény.
Már ott kezdődtek a bajok, hogy az Agyar nevű törzs a szerencsére építette a tervét. Miből gondolták, hogy spoiler. Persze, ez egy mese, így nem is erre alapozom ezt az 5 csillagos értékelést, ugyanis a Disney kissé túltolta itt a „girl-powert”. Miért? Nézzük csak meg a karaktereket. Nincs egy épkézláb férfi karakter a történetben. Egyedül Raya apja (A „harmatcseppezés” csak engem emlékeztetett a Zsivány Egyes „csillagporozására”? Még az ottani apa-lánya duó is pont egy hídon vált el egymástól.) mondható talán annak, de ő meg spoiler. Kik maradnak? Minden más férfi szolga, gonosz, idióta, csúnya, kövér (plusz félszemű). Nagyon pozitív kép, nem igaz? Mi van a hajós sráccal? Ő is csupán gyerek, férfinak nem tekinthető, plusz ő is mit csinál főként? Főz és kiszolgálja a többi szereplőt. Könyörgöm még a sárkány is nőstény… de nem csak ő, hanem szinte az összes sárkány. Egy résznél ugyan elhangzott, hogy Sisu-nak akadt egy bátyja is, de ennek nem volt különösebben jelentősége. (Egyszerűen érződött, hogy „férfi elleneség” vezérelte a filmet, hisz az írók láthatóan úgy gondolták: Csak a másik nem komolyabb szerepeltetése nélkül lehet erősnek és függetlennek ábrázolni az ő karaktereiket. Sarah Connor-nak, vagy Ellen Ripley-nek volt szüksége anno ilyen olcsó húzásra? Ugye, hogy nem.) Természetesen ezen ma már úgymond „nem szabad” fennakadni, tehát igyekeztem az értékelőm legelején említett pozitívumok mellett újabbakat találni, de sajnos nem nagyon sikerült. Tuk Tuk kifejezetten aranyos, de ő már csak a szokásos Disney sablon része, a kötelező cuki figura, mint az Aranyhajban a kaméleon, vagy a ló, a Jégvarázsban a szarvas, vagy akár a Mandalorian-ben Grogu. (Kell valami, amiből jól fogyó plüssöket / pólókat lehet gyártani.) Emellett jöttek az erőltetetten laza, harmatgyenge poénok és szövegek, amiktől az arcomat téptem, ráadásul mindez kapásból az úgynevezett sárkányunktól, ami inkább emlékeztetett egy betépett, mutáns csillámpónira, mintsem klasszikus, ázsiai sárkányra. Borzalmasan gagyi és bugyuta jelleme lett, legszívesebben úgy kivágtam volna a filmből, ahogy van, majd jött nála rosszabb… a baba, meg a „majmai”. Elsőre ugyan vicces volt, de nem gondoltam, hogy a legvégéig maradnak és tovább roncsolják a megmaradt agysejtjeimet is. A sztori egyébként még tetszett is, de annyi fárasztó és klisés pillanattal sikerült megtölteni a cselekményt, hogy ezek súlya a végére totálisan magával rántotta számomra az egészet. spoiler
Kapott tehát egy csillagot az animációra, egyet a zenére, a design-ra, a sztori alapjaira, bár az is egy több helyről összelopkodott valami, továbbá még Tuk Tuk-ot is megszántam egyel, de minden más borzalmas, vagy épphogy csak közepes. Megértem, hogy ez nem az én korosztályomnak készült, de úgy érzem, hogy a célcsoport korában se élveztem volna ezt, ha pedig mégis, akkor se hagyott volna bennem olyan nyomot, hogy ne felejtsem el kb. 1-2 héten belül. Ennek fényében tehát elég értetlenül állok az itteni magas pontszám előtt, bár az Enola Holmes, meg a Dolittle után már semminek sem kéne meglepnie.

12 hozzászólás
MrsCumberbatch 

A mese elején:
Na végre! Egy mese arról, hogy az agyatlan naivitás mekkora bajt okoz!

A mese közepén:
Igen, és tanítva is van, hogy ne bízz vakon! Gondolkozz is néha!

A mese végén:
Ok.. Mit vártam..? Disney… Mese… Hagyjuk…

De ahhoz képest, hogy a végén gerincbe törték az egész mese mondanivalóját és hiteltelen lett… Egyébként mégis aranyos mese volt. Jó sok kedves kis poénnal.

_Vica_ 

Kicsit féltem az elején megmondom őszintén. Vegyes értékeléseket olvastam róla, de engem teljesen levett a lábamról. Az üzenete nagyon tanulságos. A képvilág meg tízből tíz.
A karakterek is jól kilettek dolgozva és Sisu lett az új favorit karakterem:) Szerintem teljes egész volt a története, a végével egyetemben. Igazán megható volt. Ámbár elnéztem volna akár több órán keresztül is. Új kedvenc lett. ^^
Szóval mindenkinek ajánlom!

Kemiviki 

Amennyire vártam, annyira nem jött be. Azt hittem az eleje alapján hogy a tanulság majd az lesz, hogy ne legyünk naivak és ne bízzunk meg mindenkiben azonnal. De nem ám, Disney szerint ez butaság legyünk csak naivak és bízzunk meg abban, spoiler . Agyhalál.
Amúgy a grafika gyönyörű lett, a tájak elképesztőek és Raya haja varázslatos volt. A zenék is tetszettek.
OFF: spoiler

3 hozzászólás
desertangelable 

Hosszú idő óta talán az első mese, ami igazán tetszett, mind a rajzolás, mind a történet szempontjából. Azt veszem észre, hogy mostanra már telítődött a piac, de legalábbis tömegesen jönnek ki az újabb és újabb animációs filmek és mostanra messze elmaradnak a korábbi színvonaltól. Ha valamelyik egy kicsit is jobb a többinél, annak már biztos készítenek legalább 3 folytatást. Nekem ez most jót tett a lelkemnek, valóban mese volt és szépek voltak benne a karakterek (!), unom már ezeket az eltorzított mesehősöket öklömnyi fejjel és hordónyi testtel vagy fordítva.

VMalfoy 

A látványvilág egyszerűen fantasztikusan volt megcsinálva, a cselekmény pörgős, egy percre sem unalmas, és a karakterek is szerethetők benne. Egyértelműen többször nézős.

Katyesz 

Azt elmondhatom, hogy nekem tetszett. Annak kifejezetten örülök, hogy Disney ellenére nem dalolásztak benne. Ebből nem hiányzott. Pici mellékízt az okozta, hogy a feléig erősen Vaiana érzésem volt. Logikai összefüggéseket nem nagyon kell benne keresni (gondolok a sárkányok és a népesség összetételére. Kerestem a kínai vonalat, de inkább volt hawaii beütése, akik ninjának érezték magukat.) De ez Disney, ne is várjunk nagy megváltásokat.
A karakterek erősek voltak, mind a női, mind a férfi szerepek. Főhősnőnk, a cuki tobzoskájával kicsit hasonlított egy Star Wars-ból csöppent Jedire(jó, Padavanra). Sárkányunknak (szerintem) nagyon nem volt szerepe, azon kívül, hogy osztotta a „szeressük egymást” szöveget. De ennek ellenére jó arc volt. Picit több sajátosságot is kaphatott volna.
A poénokat hiányoltam. Lehet, hogy volt, de semmit nem tudnék felidézni.


Népszerű idézetek

Christinewinchester 

Sisu: It may feel impossible but sometimes you just have to take the first step, even before you’re ready.

Christinewinchester 

Sisu: Also, you broke the gem!
Raya: But I still have a big chunk of it though.
Sisu: Is that supposed to make me feel better? If you lost a puppy, and I said, “Well, we still have a big chunk of it.” Would that make you feel better?

Mentavirág

Namaari: You and the dragon gems are coming with me.
Raya: Hmm… my sword here says we're not.

Pandalin 

Sisu: Azért ismerd be, a bogár popsi elég cuki.

Christinewinchester 

Raya: Yeah, well, the world’s broken. You can’t trust anyone.
Sisu: Or maybe it’s broken, because you don’t trust anyone.

Christinewinchester 

Sisu: This beetle’s got a booty.
Raya: Careful. It’s a Toot N Boom.
Sisu: Why is it called a…
[the beetle toots and explodes]
Sisu: Got it. Noted. Makes sense.

Christinewinchester 

Boun: What are Druun anyways?
Sisu: A plague, born from human discord. They’ve always been here, waiting for a moment of weakness to attack. They’re like the opposite of dragons. Instead of bringing water and life to the world, they’re like a relentless fire that consumes everything in its wake until there is nothing left except ash and stone.

Christinewinchester 

Benja: Shrimp paste from Tail, lemon grass from Talon, bamboo shoots from Spine, chilis from Fang, and palm sugar from Heart.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján