Aang legendája (Avatár 1.) (2005–2008) 132

A világot négy nép lakja: a Víz, a Föld, a Levegő és a Tűz népe. Minden népnek van egy kasztja, melybe olyan mesterek tartoznak, akik képesek megváltoztatni eredeti elemüket; ők a Vízidomárok, Földidomárok, Légidomárok és Tűzidomárok. Közülük a legnagyobb hatalma az Avatarnak van: ő az egyetlen,… [tovább]

angol

Képek 63

Szereposztás

Zach TylerAang (hang)
Mae WhitmanKatara (hang)
Jack De SenaSokka (hang)
Dee Bradley BakerAppa (hang)
Dante BascoZuko (hang)
Grey GriffinAzula (hang)
Jessie FlowerToph (hang)
Dee Bradley BakerMomo (hang)
MakoIroh (hang, 2006-ig)
André SogliuzzoHakoda (hang)

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 130

Várólistára tette 57


Kiemelt értékelések

LaBelle 

Ezer éve nem daráltam le ilyen gyorsan egy sorozatot. Még ha rövidek is az epizódok, egy ponton megcsömörlök, és olykor akár évekig is félbemarad a dolog. Most viszont lehetetlen volt megállni, az események törtetnek előre, mint egy borzvakond, és mindig megnézed azt a „csak egy epizódot még”. És most, hogy végeztem, legszívesebben kezdeném is újra, hogy ne csak átrobogjak a történeten, hanem alaposan figyelve elmélyedjek benne.
Ahogy már írtam, itt nincs üresjárat. Még a látszólag epizodikus kaland jellegű részek is viszik előre a történetet, vagy egy szereplő fejlődése által, vagy pedig a mellékszereplők térnek vissza később. Minden pillanat előremutat, az utolsó részekben pedig egésszé áll össze.
A szereplők jelleme szerintem zseniálisan van összerakva. Nagyon elkapja az alapvető vonásokat a múltbeli események tükrében, és ezeket szuperül fejleszti, kombinálja – s az egész logikus! A reakciók, a motivációk a kételyek… És a legjobb, hogy az írók végig szem előtt tartották, hogy a szereplők gyerekek! De a gyerekség nem (mindig) gyerekesség, nem megy a sorozat rovására. Amit kapunk, az nem kis felnőttként viselkedő gyerekek, sem idegesítő kölykök, hanem leginkább a kettő keveréke, helyzettől függően, teljesen reálisan. Igen, megy a háború, igen, tudják, hogy mi a feladatuk, fogy az idő, világmegmentés, satöbbi, és igen megállnak chillezni egyet, mert 12 éves gyerekek, azért. Órákig tudnám elemezgetni a különböző jellemeket így meg úgy, szóval gondolom, már rájött mindenki, hogy főképpen ez vett le a lábamról…
… meg még egy dolog. És ne röhögjetek, de totálisan belezúgtam a faunába. Ahányszor feltűnt valami újdonság, könnyeztem a gyönyörűségtől. :)
Tulajdonképpen egy átlagos történet, átlagosnál eggyel jobb világban (nekem egy működő, kidolgozott világ alap, bár itt azért többet is kap az ember) szuper logikusan összerakva karakterszinten.
Egyedüli bánatom, hogy a végén szinkront váltottak, és valamiért a fordítás is megváltozott itt-ott.

4 hozzászólás
Everrie 

Az anime, amit milliószor (túlzás nélkül) újra tudnék nézni. Tanulságos, humoros, egyszerre felnőtt és gyerek, bármilyen korosztályú egyént odatud vonzani a képernyő elé. Egyszerre szórakoztat és tanít emberségre. Izgalmasak a sztorik. Hiába látsz már egy részt sokadjára, ugyanúgy izgulsz hátha másképp történik. Figyelemmel követhetjük mindenkinek a jellemfejlődését, főleg Zukoét, ahogy harcol benne a jó és a rossz. Elég meglátnom az animéről dolgokat (címét, képeket stb), egyből megjön a kedvem, hogy újra nézzem. Ki se tudok emelni kedvenc szereplőt, hiszen minden egyes szereplőt másért szeretek. Aki még nem látta az animét, csak a filmet, az megnyugodhat, mert ezt nagyon is élvezni fogja.

Nyelv: Magyar szinkron
Felirat: –

1 hozzászólás
GokYuuSa 

Ugyan rengeteg részt láttam elszórva a tévében és szerettem is azokat, valahogy sosem néztem meg egyben, egészen tavalyig. Ez a sorozat valami zseniális. Kimondottan mély, összetett karakterekkel. A képességek is elkélesztőek, a karakterek mind fejlődnek szellemileg és fizikailag egyaránt. A hangulata varázslatos. Olyan sorozat ez, amit bárkinek ajánlok. És tudom, itthon úgy működik, (pl az animékkel is) hogy ami rajzolt, az csak gyerekmese lehet. De sokkal lazább ilyen téren, mint a Korra, ezt még megemészthetik a gyerekek is. Bármikor újra tudom nézni, imádom. (Zuko pedig számomra felülmúlhatatlan :D )

krlany 

1. évad
Azt hiszem én ezt túl későn láttam… Remélem a következő évadokban lesz Aangnál némi jellemfejlődés, mert kicsit unalmas, hogy majd minden rész azzal kezdődik, hogy Aangnak szórakozni támad kedve, amivel jó nagy galibát okoz, mások isszák meg a levét, majd próbálja rendbe hozni a dolgokat, és amikor sikerül, újra kezdődik elölről, elköveti ugyanazt a hibát ésatöbbi… Persze gyerek, de pl. az északi víztörzs hercegnője is az, spoiler
2. évad
Még mindig idegesít Aang. Mire megtanulja mi a dolga, belehal a fél világ…
3. évad
Ez volt a legjobb évad, de igazán csak a második felétől kezdett el tetszeni.

Összességében ez egy jó történet: érdekes, izgalmas, időnként humoros. Minden tévelygésével együtt is, Zuko a legkirályabb benne, és Aang a legbénább, leggyerekesebb, leghisztisebb. A végére sem sikerült megkedvelnem, és nem hinném, hogy jó avatar lesz belőle, pedig ott élnek benne a bölcs előzők… és hát Katarának Zukoval kellett volna összejönnie. Kíváncsi lettem volna a tűz és víz dalára.;)

11 hozzászólás
Avatarfan_Oncer 

Hűűha! Mit is mondjak? :D Az összes rész, úgy, ahogy van, nagyon-nagyon tetszik :)

Valentine_Wiggin 

Noha én a Korra legendáját jobban megszerettem, azért vitathatatlan, ezzel a sorozattal csöppentem bele az avatar világába, ami azóta sem enged. Mély kérdések, kiváló karakterek, érdekes, izgalmas történetszál… csak ajánlani tudom mindenkinek. Szinte észrevétlenül tanít a keleti filozófia alapjaira, beszél fontos eszmékről… és ezt utódja is továbbfejlesztette, csak sokkal felnőttebb, komorabb formában.
A szinkron ennél a szériánál még fantasztikus, a Korráét inkább nem kommentálnám… De újabban mindkettőt inkább eredeti nyelven nézem, ennél leginkább Dante Basco mint Zuko vett rá erre, mert bár a magyar hang sem volt rossz, egyszerűen annyira jól hozza ezt a karaktert, hogy megéri miatta angolul nézni.

adrica 

1. évad
Mondjátok csak, én miért nem ilyen rajzfilmeken nőttem fel?
Egyszerűen nem találok hibát benne. A világ jól felépített és hangulatos, a szellemvilágot és a különleges állatokat homlokon csókolta Miyazaki (nekem ne mondja senki, hogy Appa nem egy Totoro-Macskabusz keresztezés :D), ugyanakkor semmi koppintás-íze nincs, a rajzolása gyönyörű, a cselekmény pörgős, nincsenek fillerek, sem rétestészta-betegség. Ez már önmagában tök jó, de akkor még ott vannak a zseniális karakterekből kibomló drámák, és a mondanivalók, amik mentén a készítők olyan szépen lopják nyugatra a keletet, hogy csak elfogódottan bólogatni tudok. És akkor még van benne erős női karakter, aki végre nem csak egyedül próbál bizonyítani (sokszor a társai lekicsinylése ellenére), hanem akit a bátyja és a barátja kérdés és kétely nélkül, helyből egyenrangú partnerként fogad el. De amik a legjobban megmelengettek ebben az évadban, azok a normális szerelmi/érzelmi szálak. Mondjuk például, hogy a zsenge korú hősszerelmes nem passzív-agresszív módon viselkedik a kiszemeltjével, és még csak nem is fojtja el vagy tagadja le minden áron az érzéseit. Hogy csodák csodája, lehet(ne) ezt egyébként normálisan is. Annyi uncsi és káros klisét kikerültek eddig ezen a fronton, hogy simán kenterbe vertek egy rakás népszerű shounen animét (már ameddig az én információim terjednek – de az ilyen shounenekre vevő lennék, szóljatok, ha van még, és nem 100 rész felett jár :D )

Szóval most nagyon lelkes vagyok, mert ez eddig több mint ígéretes. Felnőttként is abszolút élvezhető, ajánlom mindenkinek, akitől nem idegen a fantasy műfaj. :)

2. évad
Továbbra is hibátlan. Továbbra is az emberi kapcsolatok ábrázolása a kedvencem. Továbbra is rácáfol minden elvárásomra, egyetlen tipikus dolgot sem hoznak be. Továbbra is következetesek a karakterábrázolások, és még senkinek nem volt egyetlen OOC levegővétele sem. Egy sorozat, amiben még a filler is jó! És egyre csak fokozódik az egész. :D
Az eddig is hatalmas kedvenc Zuko mellé ebben az évadban felzárkózott Iroh is spoiler, és nagyon örülök Toph személyében egy másmilyen erős női karakternek, mert nem, nemcsak hogy a nők nem egyformák, de még a határozott nők sem csak egyfélék lehetnek.
Az évadzárás meg… Haragudtam érte, de ez olyan jóféle harag, maradjunk annyiban. :D

3. évad
Nem voltam maradéktalanul elégedett minden szál elvarrásával (khm, Mai, khm), kicsit soknak éreztem a hülyéskedést és az időhúzást is. De amit az első évadnál írtam, az mindvégig állt a sorozatra, és ez is mutatja, hogy a jóhoz könnyű hozzászokni, és az ember mindig többet akar. :D
Ami viszont kritikát érdemel, hogy az utolsó epizódban feldobnak egy fontos kérdést, amit nem válaszolnak meg, mert majd olvasd el a képregényben. Nemár. Jóhogy nem: vedd meg a beszélő Zuko-babát, és majd ő elmondja a megfejtést. Meh.

Összefoglalva:
Továbbra is az a helyzet, hogy nem láttam még olyan sorozatot, amit ennyire szívesen ajánlanék célcsoporton belül és kívül, aminek ebben a műfajban ennyire egyet tudnék érteni a mondanivalóival és a filozófiájával, ami ennyire szuper és sokféle felnövéstörténetet mutatna be, és amiben ennyire rajongható a karakterektől a helyszíneken át a hangulatig úgy… minden. :)

1 hozzászólás
Fondorka 

Ez a sorozat…El sem tudom mondani mennyit jelent nekem. Mikor elkezdtem nézni, csupán fel akartam eleveníteni a régi emlékeket. Ám ennél sokkal többet kaptam. Csodás gondolatokat, szeretni való karakterek és egy olyan világfilozófiát ami mély nyomot hagyott bennem. Elképesztő belegondolni, hogy az elején milyen gyerekek is voltak Aangék. Tapasztalatlanok, szerencsétlenek. Ám az idő során, mely közben a világot igyekezték megmenteni, felnőttek. Barátokká csiszolódtak, egy olyan társasággá akik mindig egymás mellett állnak majd. Most, hogy befejeztem, tudom, évek múltán is vissza fogom nézni a kedvenc részeimet. Toph, Aang, Katara, Zuko, Sokka és még sokan mások, olyan szereplők, akiktől sokan tanulhatnának, ráadásul végtelenül sokoldalúak és szórakoztatóak is.
Hamarosan folytatom a Korra Legendájával, (melyet már elkezdtem nézni korábban) ám most, így vissza gondolva, nem fogom ugyanazt érezni miközben majd nézem. A két sorozat, még ha egymáshoz szorosan kapcsolódik is, nem hasonlítható össze. Merőben másak a problémák, sőt maga a világ is. Mindkettő a maga módján csodálatos, ám tudom, az én szívemben az „Avatár csapat” mindig is előkelőbb helyet fog elfoglalni, mint bármi más.

Blue_Bonnie

Konkrétan vagy ezerszer néztem már meg, és még mindig imádom! 10 éves koromban mutatta meg nekem egy barátom, és azonnal beleszerettem mind a történetbe, mind a szereplőkbe. A világ, melyet Michael Dante DiMartino és a többiek összehoztak, már az első résszel magával ragadott. És itt hallottam meg először a kedvenc szinkronszínészem nem mindennapi hangját. Szalay Csongorét, aki Aang magyar hangja. Ennek a sorozatnak is köszönhetem a szinkronmániámat, a rajzolás utáni vágyat, valamint igen sokat tanultam belőle, így kissé meg is változtam. Az Avatár-ról elmondhatom, hogy a részemmé vált. Bár a film nem csak tönkretette, de szerintem meg is gyalázta, és Korra története sem az igazi. Egyszerűen vannak olyan történetek, amelyek úgy jók, ahogy vannak. És Aang-ék története ilyen. Épp ezért remélem, hogy le fogják fordítani a képregényeket, és a rajongói könyveket.
Egyszer vendégül láttuk az unokatesóimat (most 8, 6 és 3 évesek), és a legidősebb, aki akkor csupán 6 éves volt, leült velem, és megnézett egy részt. Mikor véget ért, folytatást követelt :) Nem véletlenül ő a kedvencem :3 És ez is bizonyítja, hogy nem lehet elég korán elkezdeni! Kortalan, így bárkinek lehet ajánlani.


Népszerű idézetek

Krenai 

Víz. Föld. Tűz. Levegő.
Réges-régen a négy nép békében élt együtt, de minden megváltozott, amikor a tűz népe támadást indított. Csak az avatár, a négy elem mestere képes megállítani őket. Ám amikor a legnagyobb szükség volt rá, ő eltűnt. Azóta 100 év telt el, és a bátyámmal megtaláltuk az új avatárt, egy Aang nevű levegőidomárt. Neki páratlan képességei ellenére is sokat kell még tanulnia, mielőtt bárkit megmenthetne. De én hiszem, hogy Aang megmentheti a világot!

duracell 

Iroh: A Tűz a hatalom eleme. A Tűz Népe tagjainak megvan az akaratereje és energiája ahhoz, hogy elérjenek mindent. A Föld az állhatatosság jelképe. A Föld Királyságának Népe sokszínű, de erős. Kitartóak és szívósak. A Levegő a szabadság eleme. A Levegő Nomádjai távol tartották magukat a földi hívságoktól és megtalálták a békéjüket. És ha hinni lehet a legendáknak, akkor kitűnő humorérzékük volt. A Víz a változás jelképe. A Víz Törzsének tagjai sok mindenhez képesek alkalmazkodni. Fontos számukra a közösség és a szeretet, amely minden nehézségen átsegíti őket.
Zuko: Miért mondod ezt el nekem?
Iroh: Fontos, hogy más népek bölcsességét is magadévá tedd. Hiszen ha csak egy helyről tanulunk, a tudásunk merev és poshadt lesz. Mások megértése, más elemek és más népek segítenek teljessé válni.
Zuko: Ez a négy elem együtt leginkább az avatárnak való.
Iroh: Annyiban tényleg igazad van, hogy az avatár azért olyan erős, mert mind a négy elem egyesül benne. De ez téged is erősebbé tehet!
(2x09)

5 hozzászólás
annna 

Néha a barátság olyan erős, hogy akár több életen is átível.

Valentine_Wiggin 

Katara: Elég koszos… úgy mindened.
Toph: Szerinted ez kosz. Szerintem egy egészséges védőréteg.

Julos

Hull a szép levél,
Lassan hull alá,
Mint apró kis kagylók
A tó hulláma habján.

Kicsi katona
Gyere hát haza!
Bátor katona
Elindult haza.

1 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Zuko: Rossz hírem van. Eltűnt a dolog.
Toph: Ne rám nézz, én nem loptam el semmit.
Zuko: A tűzidomításról beszélek.

3 hozzászólás
Julos

Bár az a lényeg, hogy az ember mindig magában higgyen, azért egy kis segítség másoktól nagy áldás tud lenni.

1 hozzászólás

Folytatása

Összehasonlítás

Avatár


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján