Aang legendája (Avatár 1.) (2005–2008) 321

A világot négy nép lakja: a Víz, a Föld, a Levegő és a Tűz népe. Minden népnek van egy kasztja, melybe olyan mesterek tartoznak, akik képesek megváltoztatni eredeti elemüket; ők a Vízidomárok, Földidomárok, Légidomárok és Tűzidomárok. Közülük a legnagyobb hatalma az Avatarnak van: ő az egyetlen,… [tovább]

Képek 64

Szereposztás

Zach TylerAang (hang)
Mae WhitmanKatara (hang)
Jack De SenaSokka (hang)
Dee Bradley BakerAppa (hang)
Dante BascoZuko (hang)
Grey GriffinAzula (hang)
Jessie FlowerToph (hang)
Dee Bradley BakerMomo (hang)
Mako IwamatsuIroh (hang, 2006-ig)
André SogliuzzoHakoda (hang)

További szereplők

Kapcsolódó zónák

Avatár – Aang és Korra

15 tag · 7 karc · Utolsó karc: 2023. június 23., 17:01 · Bővebben


Kedvencelte 298

Várólistára tette 137


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin

És ezt is javítom/kiegészítem. Az Aang legendáját én az egyik legjobb gyerek-kiskamasz szériának tartom, ami valaha készült. Noha a főszereplői gyerekek, és maga a történet stílusa is néha mutatja, hogy kik a célközönség, élvezhető, sőt, nagyon izgalmas felnőttek számára is.
Ahogy sokszor szoktam emlegetni, ebben a szériában az a jó, hogy úgy szájbarágós, hogy nem veszed észre. Gyakorlatilag nyíltan magyarázza el a keleti filozófiák alapjait, leginkább a buddhizmusra fókuszálva, de előkapja a kínai, japán, inuit kultúrkört is. Gyerekek számára abszolút ideális első találkozás ezzel a gondolatvilággal, engem személy szerint rá is bírt, hogy jobban beleássam magam. A világ maga egyedi fantasy, ami már itt is látható, hogy nagyon kidolgozott, a fő szál mellett komplett történelme van, rengeteg a helyszín, és rengeteg olyan szereplő él és mozog benne akikkel csak egy-egy részre kerülünk interakcióba, de a háttérben többször láthatjuk őket, úgy érezhetjük, hogy van életük a képernyőn túl is. A szellemek, a szellemvilág itt még viszonylag kisebb szerepet kap a Korra legendájához képest, de már itt is a legizgalmasabb részek kapcsolódnak hozzá.
A karakterek alapvetően archetípusok, négy főszereplő konkrétan egy az egyben épült rá egy elem jellemzőire (Aang – levegő, Katara – víz, Toph – föld, Zuko – tűz), mégis szerethetőek, megérthetőek, a küzdelmeik átérezhetőek, ez pedig az archetípusok alkalmazásának egyik legszebb példájává teszi a sorozatot. Itt is megvannak a rétegek – a gyerekek is megkedvelhetik őket, de sok olyan témát érintenek (Aang – gyász és magány, Zuko – súlyosan bántalmazó apa, Sokka – szülői és legfőképpen férfi támogatás hiányában felnőtté válni, felvenni egy családfői szerepet, Toph – szembesülni azzal, hogy a szülők teljesen lemondanak róla egy fogyatékosság miatt… még folytathatnám a sort) amik felnőttként is gondolkodásra késztetik az embert. Itt az én személyes, verhetetlen kedvencem egyébként mindig Toph lesz, valahányszor újranézem, és az első évadban megingok, amint belép a cselekménybe, meggyőz, hogy továbbra is övé ez a hely. De természetesen kedvelem Zukót, Aangot, és lényegében Ozai-t leszámítva mindenkiben találtam valami megérthetőt.
A sorozat humora is kellemes, rengeteg megjegyzést otthon a mai napig idézgetünk (Barátságos gomba! Hatalmas gomba barát!), a tálalás is szép, az animáció, a zenék igazán jól megteremtik az atmoszférát. A szinkronból a magyar is jól sikerült, a fordítás működik, a karakterekhez passzolnak a hangok, én mégis azt ajánlom, akinek van lehetősége, nézze angolul, mert bár a magyar jó, de az angol zseniális. Ez különösen az antagonista szekció érdeme, Dante Basco (Zuko) az egyik legkiválóbb alakítást nyújtja, de Mark Hamill mint Ozai, és Grey DeLisle mint Azula is említést érdemelnek. Nagyon sok humoros momentum is sokkal jobban működik eredeti nyelven.
Ezt a sorozatot (és folytatását) bárkinek merem ajánlani, kortól függetlenül, aki csak egy kicsit is érdeklődik a keleti kultúrkör iránt. Biztos, hogy nem fogja megbánni.
És persze ebből is írtam elemzéseket. Az első, a karakterelemzésem régebbi, ez volt az első elemzésem a KataraFanSite-on:
https://katarafansite.gportal.hu/gindex.php…
A második tavalyi, a sikerre való tekintettel készítettem egy filózófiai apróságok elemzést:
https://katarafansite.gportal.hu/gindex.php…

16 hozzászólás
Szeszj 

Hatalmas kedvenc ez a sorozat. Már többször láttam az elejétől a végéig, és még mindig olyan mintha először láttam, igaz hogy tudom mi történik a szereplőkkel de akkor is izgulok miattuk. Emlékszem még az első nézést a nickelodeon-on láttam, csak véletlenül fedeztem fel, mert akkoriban fél 10-kor kezdődött és másnap suli volt, a szüleim pedig nem nagyon engedték hogy ilyenkor nézek még tv-t, de aztán rábeszéltem őket hogy miután ennek vége akkor megyek aludni. Meg még emlékszem hogy hogy nem is az első résztől láttam hanem már a 6 vagy 7 rész ment. Szóval nagyon hálás vagyok a nickelodeon-nak hogy adták a tv-ben, meg persze az íróknak hogy egy ilyen fantasztikus történetet találtak ki.
Maga a világ tökéletesen kidolgozott, annyira színes és bámulatos. A történet érdekes és izgalmas is, mind a főszál, mind a mellékszál. Azt is nagyon szeretem benne hogy minden-mindennel összefügg. Meg persze magát a világot ahogy ábrázolják, azok a gyönyörű tájak, a különleges állatok és még sorolhatnám. A szellemvilág pedig nagyon érdekes volt, igaz hogy nem sokat mutattak belőle, de amit igen az valami csodálatos.
A szereplők is bámulatosak, megmondom őszintén nem tudok kedvencet választani mert mindegyiküket nagyon de nagyon imádom. A szemünk előtt nőnek fel, látszik hogy nem tökéletesek és nem is akarják őket annak ábrázolni, vannak hibáik és ők is rájönnek és helyre akarják tenni. A karakter fejlődések valami eszméletlenek főleg Zuko és Aang jellemében.
Annyi mindent tudnák mondani erről a csodálatos sorozatról de már így is össze vissza van az értékelésem. :D Igazából ez egy nagy szerelem köztem és a sorozat között, biztos vagyok benne hogy megnézem még többször is, főleg hogy most legszívesebben újra nézem de nem lehet mert rengeteg sorozat van még! :D
Szóval a lényeg hogy egy csodálatos, izgalmas, fontos mondanivalójú sorozat, ami vicces és közben nagyon kis aranyos is. Bárkinek szívesen ajánlom! ❤❤https://media1.tenor.com/images/060a9402e890c3ad9fbf74d…
https://64.media.tumblr.com/tumblr_m8usynV48M1r34wem.gif
http://images6.fanpop.com/image/photos/33300000/GIF-ava…
http://1.bp.blogspot.com/-V_azbp1fYdo/U-KeVry2B7I/AAAAA…
https://i.imgur.com/psqHrTF.gif
https://www.youtube.com/watch…

Yuuko 

Hát nem tudom mit mondhatnék, ami még nem hangzott el. Gyerekként nekem sajnos kimaradt, mert nem igazán nézhettünk tv-t, szóval csak a nagyszülőknél csíptem el belőle pár részt. És kb az összes emlékem ekkorról Zukóhoz kapcsolódik.

Ő is a kedvenc karakterem Toph, Sokka és Iroh mellett. Nagyon szerettem benne, hogy a Tűz Népe közül sem mindenki gonosz, és a többi törzsben sem csak jók vannak spoiler A karakterek komplexitását is nagyon szerettem, hogy senki sem tökéletes, és tényleg hatalmas utat tesznek meg a sorozat elejétől a végéig. Minden karakternek megvannak a maga titkai, motivációi, körülményei. Összességében néhány rész kivételével – pl a strandon röplabdázó Azula látvány szívesen elfelejteném – imádom ezt a sorozatot és bármikor újra tudnám nézni. Egy kis teával együtt – teljes mértékben átérzem Iroh tea-mániáját.

pvik13 

Annyi mindenről mesélt és sokat adott ez a sorozat. A soundtrackje egyszerűen gyönyörű vagy napokig tudnám hallgatni. A karakterek egytől egyig egyéniségek, különböznek de mégis egyformák. Anno, ez a sorozat nagyon a szívemhez volt nőve, de az idő múlásával valami nem változik :D https://www.youtube.com/watch…

moonchristal

Az úgy volt, hogy a párom évek óta mondogatja, hogy ez jó mese, nézzük meg, én meg évek óta mondogatom neki, hogy ez nem az én stílusom, nem akarom megnézni.
Aztán egyik nap véletlenül láttunk egy fél részt a tévében, és hirtelen elfogott a kíváncsiság. Elkezdtük nézni, és persze pillanatok alatt beszippantott. Csodálatos ötvözete a keleti filozófiának, a természet szeretetének, a jó és a rossz harcának, a bölcsességnek és az emberségnek. Gyönyörű gondolatok vannak benne, szuperek a karakterek, akik egytől egyig nem csak jók vagy csak rosszak, hanem mindenkiben megvolt mindkettő.
Ahogy vége lett, legszívesebben kezdtem volna elölről, annyira szívmelengető és szép mese volt. Minden pillanatát élveztem, tanultam is belőle, és együtt izgultam a szereplőkkel. Zukoba teljesen beleszerettem, és Appa is a kedvenceim közé került, hihetetlenül cuki. ♥
Nagyon nagy élmény volt, be is került a kedvencek közé.

4 hozzászólás
LaBelle 

Ezer éve nem daráltam le ilyen gyorsan egy sorozatot. Még ha rövidek is az epizódok, egy ponton megcsömörlök, és olykor akár évekig is félbemarad a dolog. Most viszont lehetetlen volt megállni, az események törtetnek előre, mint egy borzvakond, és mindig megnézed azt a „csak egy epizódot még”. És most, hogy végeztem, legszívesebben kezdeném is újra, hogy ne csak átrobogjak a történeten, hanem alaposan figyelve elmélyedjek benne.
Ahogy már írtam, itt nincs üresjárat. Még a látszólag epizodikus kaland jellegű részek is viszik előre a történetet, vagy egy szereplő fejlődése által, vagy pedig a mellékszereplők térnek vissza később. Minden pillanat előremutat, az utolsó részekben pedig egésszé áll össze.
A szereplők jelleme szerintem zseniálisan van összerakva. Nagyon elkapja az alapvető vonásokat a múltbeli események tükrében, és ezeket szuperül fejleszti, kombinálja – s az egész logikus! A reakciók, a motivációk a kételyek… És a legjobb, hogy az írók végig szem előtt tartották, hogy a szereplők gyerekek! De a gyerekség nem (mindig) gyerekesség, nem megy a sorozat rovására. Amit kapunk, az nem kis felnőttként viselkedő gyerekek, sem idegesítő kölykök, hanem leginkább a kettő keveréke, helyzettől függően, teljesen reálisan. Igen, megy a háború, igen, tudják, hogy mi a feladatuk, fogy az idő, világmegmentés, satöbbi, és igen megállnak chillezni egyet, mert 12 éves gyerekek, azért. Órákig tudnám elemezgetni a különböző jellemeket így meg úgy, szóval gondolom, már rájött mindenki, hogy főképpen ez vett le a lábamról…
… meg még egy dolog. És ne röhögjetek, de totálisan belezúgtam a faunába. Ahányszor feltűnt valami újdonság, könnyeztem a gyönyörűségtől. :)
Tulajdonképpen egy átlagos történet, átlagosnál eggyel jobb világban (nekem egy működő, kidolgozott világ alap, bár itt azért többet is kap az ember) szuper logikusan összerakva karakterszinten.
Egyedüli bánatom, hogy a végén szinkront váltottak, és valamiért a fordítás is megváltozott itt-ott.

4 hozzászólás
Everrie 

audio: magyar, felirat: –

A mese, amit milliószor (túlzás nélkül) újra tudnék nézni. Tanulságos, humoros, egyszerre felnőtt és gyerek, bármilyen korosztályú egyént odatud vonzani a képernyő elé. Egyszerre szórakoztat és tanít emberségre. Izgalmasak a sztorik. Hiába látsz már egy részt sokadjára, ugyanúgy izgulsz hátha másképp történik. Figyelemmel követhetjük mindenkinek a jellemfejlődését, főleg Zukoét, ahogy harcol benne a jó és a rossz. Elég meglátnom a meséről dolgokat (címét, képeket stb), egyből megjön a kedvem, hogy újra nézzem. Ki se tudok emelni kedvenc szereplőt, hiszen minden egyes szereplőt másért szeretek. Aki még nem látta ezt a mesét csak a filmet, az megnyugodhat, mert ezt nagyon is élvezni fogja.

lilla_csanyi

Új kedvencet avattam. :)
Amikor az ember már közelebb van a 30-hoz, mint a 20-hoz, hajlamos egy megfáradt sóhajjal viszonyulni az olyan történetekhez, ami tinédzserekkel, és azok problémáival foglalkozik, mert kevésbé releváns és érdekes számára.
Na, ez itt k**vára nem igaz. :D
Ez persze nagyban köszönhető annak, hogy a karakterek mind ki vannak találva, mindnek vannak mélységei, motivációi, érdeklődése, és ezt normálisan fel is építi a sorozat. Így kell tökéletesen karakterizálni, ha másért nem, csak ezért érdemes megnézni. Nem is tudnék egy karaktert megnevezni, aki abszolút kedvenc, mert annyi érdekes és szórakoztató szereplő van. Bár, azért General Iroh…:D
A történetvezetés is hibátlan, végig érdekes, színes, fokozatosan ismerteti meg a világot, és a látszólag elsőre lényegtelennek tűnő részletek is értelmet kapnak valamilyen formában. Apropó világ: csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni, hangulata van, él, lélegzik. Az összes fura állatot imádtam. :)
Emellett rég láttam ennyire szórakoztató, kedves és vicces romantikus szálat is, nagyon élvezetes módon színesítette a sztorit. Mindazok ellenére, hogy spoiler Nagyon könnyen beszippant az egész: rettentő szórakoztató egyébként, hogy annak ellenére, hogy úgynevezett felnőtt emberek vagyunk, a párommal reggelente azon filóztunk, hogy ki milyen „bender” lenne, hogy ezek a képességek dominánsan vagy recesszíven öröklődnek-e, illetve ivari vagy testi kromoszómához kötötten, és hasonló létfontosságú kérdések. :D Abszolút 10/10, mindenkinek ajánlom! :)

2 hozzászólás
crissy 

Igazából nem tudok sok olyasmit írni, amit mások előttem ne mondtak volna már el.
Nagyon, de nagyon tetszett. Lehet, hogy már nem tartozom a célközönségbe, de van benne valami, ami kortalanná teszi, s nagyon élveztem annak ellenére, hogy a főszereplő, Aang csak 12 éves.
Ez pedig el is vezet az első dologhoz, ami már az elején feltűnt: oké, hogy Aang és a barátai épp a világ megmentéséért harcolnak, de valahogy mégsem felejtődik el az, hogy ők még csak gyerekek/tinik. Főként az elején, és főként Aangon volt érezhető az, hogy ő még nagyon fiatal, tud a korához híven bohókás lenni, de mégsem feledkezik meg arról, hogy ő az Avatar. Zuko viszont pont az ellentéte, neki az élete nem engedte, hogy valaha megengedjen magának olyan dolgokat, amik más tinédzsernek abszolút hétköznapi dolog, például a szerelem, egészen addig, amíg messze nem került az apja hatalmától.
A másik dolog, ami különösen tetszett az, hogy itt a férfi és női karaktereket abszolút egyenrangúnak éreztem. Nem volt jelen az a szokásos hierarchia, hogy a férfinek a harcban a helye, a nőnek meg „a konyhában”, és ezzel nem estek a ló túloldalára sem, vagyis nem hoztak létre túlságosan férfias női karaktereket sem. Itt is, és sok minden másban is érződött, hogy milyen harmonikus és kerek ez a történet.
A szereplőbrigádból én ki tudom emelni Zukót és Sokkát, mint kedvenceket, de azt muszáj megemlítsem, hogy ebből a szempontból is mennyire zseniális a sorozat – nem voltak fekete-fehér karakterek. Mindegyik szereplőnek megvolt az erős egyénisége, és sok olyan volt, aki megosztotta az embereket, például engem is, hogy éppen szeretik, vagy éppen nem, vagy az elején nem szerették, de a végére igen.
Általában nem szeretem azokat a történeteket, ahol tinikre van bízva a világ sorsa, de itt konkrétan a karakterfejlődésekben nagy szerepet játszott az, hogy tini korában mennyire befolyásolható az ember, és mennyit formálódik ebben az időszakban a személyisége. A legjobb karakterfejlődése szerintem Zukónak és Aangnak volt.
Azt is szerettem, hogy senki se jelent meg véletlenül a sorozatban. Mindenkinek megvolt a szerepe.
Tudom, rengeteget beszélek a karakterekről, de a történetről tényleg csak annyit tudok mondani, hogy nagyon jól volt kitalálva elejétől a végéig. Szép, kerek sztori, amiről nem éreztem úgy, hogy lennének nyitott szálai, hanem minden szinte sorsszerűen volt lezárva.
Na végszóként pedig annyit, hogy szerintem ez egy kihagyhatatlan mű, és mindenki nézze meg, aki csak tudja.

GokYuuSa

Ugyan rengeteg részt láttam elszórva a tévében és szerettem is azokat, valahogy sosem néztem meg egyben, egészen tavalyig. Ez a sorozat valami zseniális. Kimondottan mély, összetett karakterekkel. A képességek is elkélesztőek, a karakterek mind fejlődnek szellemileg és fizikailag egyaránt. A hangulata varázslatos. Olyan sorozat ez, amit bárkinek ajánlok. És tudom, itthon úgy működik, (pl az animékkel is) hogy ami rajzolt, az csak gyerekmese lehet. De sokkal lazább ilyen téren, mint a Korra, ezt még megemészthetik a gyerekek is. Bármikor újra tudom nézni, imádom. (Zuko pedig számomra felülmúlhatatlan :D )


Népszerű idézetek

Krenai

Víz. Föld. Tűz. Levegő.
Réges-régen a négy nép békében élt együtt, de minden megváltozott, amikor a tűz népe támadást indított. Csak az avatár, a négy elem mestere képes megállítani őket. Ám amikor a legnagyobb szükség volt rá, ő eltűnt. Azóta 100 év telt el, és a bátyámmal megtaláltuk az új avatárt, egy Aang nevű levegőidomárt. Neki páratlan képességei ellenére is sokat kell még tanulnia, mielőtt bárkit megmenthetne. De én hiszem, hogy Aang megmentheti a világot!

2 hozzászólás
Valentine_Wiggin

Zuko: Megbocsátani annyi, mintha nem tettél volna semmit.
Aang: Tévedsz. Semmit tenni könnyű. Megbocsátani viszont nehéz.

2 hozzászólás
Valentine_Wiggin

Iroh: Ez a tea nem több leforrázott tealeveleknél!
Zuko: Bácsikám, minden tea az!
Iroh: Hogy pont az unokaöcsém ejtsen ki ilyet a száján!

7 hozzászólás
Julos

Hull a szép levél,
Lassan hull alá,
Mint apró kis kagylók
A tó hulláma habján.

Kicsi katona
Gyere hát haza!
Bátor katona
Elindult haza.

4 hozzászólás
Valentine_Wiggin

Katara: Elég koszos… úgy mindened.
Toph: Szerinted ez kosz. Szerintem egy egészséges védőréteg.

annna

Néha a barátság olyan erős, hogy akár több életen is átível.

duracell

Iroh: A Tűz a hatalom eleme. A Tűz Népe tagjainak megvan az akaratereje és energiája ahhoz, hogy elérjenek mindent. A Föld az állhatatosság jelképe. A Föld Királyságának Népe sokszínű, de erős. Kitartóak és szívósak. A Levegő a szabadság eleme. A Levegő Nomádjai távol tartották magukat a földi hívságoktól és megtalálták a békéjüket. És ha hinni lehet a legendáknak, akkor kitűnő humorérzékük volt. A Víz a változás jelképe. A Víz Törzsének tagjai sok mindenhez képesek alkalmazkodni. Fontos számukra a közösség és a szeretet, amely minden nehézségen átsegíti őket.
Zuko: Miért mondod ezt el nekem?
Iroh: Fontos, hogy más népek bölcsességét is magadévá tedd. Hiszen ha csak egy helyről tanulunk, a tudásunk merev és poshadt lesz. Mások megértése, más elemek és más népek segítenek teljessé válni.
Zuko: Ez a négy elem együtt leginkább az avatárnak való.
Iroh: Annyiban tényleg igazad van, hogy az avatár azért olyan erős, mert mind a négy elem egyesül benne. De ez téged is erősebbé tehet!

2. évad 9. rész – Nehéz feladat
5 hozzászólás
Julos

Bár az a lényeg, hogy az ember mindig magában higgyen, azért egy kis segítség másoktól nagy áldás tud lenni.

1 hozzászólás
Valentine_Wiggin

A legnagyobb tévhit a világon a különbözőség tévhite. A dolgok, amelyeket különbözőnek gondolsz, valójában ugyanannak a dolognak a változatai. […] Egy nép vagyunk, de úgy élünk, mintha különbözőek lennénk.

annna

A legsötétebb időkben a reményt saját magadban kell keresned. Ehhez kell az igazi lelkierő.


Folytatása

Összehasonlítás

Avatár


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján