Aang legendája (Avatár 1.) (2005–2008) 184

A világot négy nép lakja: a Víz, a Föld, a Levegő és a Tűz népe. Minden népnek van egy kasztja, melybe olyan mesterek tartoznak, akik képesek megváltoztatni eredeti elemüket; ők a Vízidomárok, Földidomárok, Légidomárok és Tűzidomárok. Közülük a legnagyobb hatalma az Avatarnak van: ő az egyetlen,… [tovább]

Képek 64

Szereposztás

Zach TylerAang (hang)
Mae WhitmanKatara (hang)
Jack De SenaSokka (hang)
Dee Bradley BakerAppa (hang)
Dante BascoZuko (hang)
Grey GriffinAzula (hang)
Jessie FlowerToph (hang)
Dee Bradley BakerMomo (hang)
MakoIroh (hang, 2006-ig)
André SogliuzzoHakoda (hang)

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 181

Várólistára tette 80


Kiemelt értékelések

moonchristal 

Az úgy volt, hogy a párom évek óta mondogatja, hogy ez jó mese, nézzük meg, én meg évek óta mondogatom neki, hogy ez nem az én stílusom, nem akarom megnézni.
Aztán egyik nap véletlenül láttunk egy fél részt a tévében, és hirtelen elfogott a kíváncsiság. Elkezdtük nézni, és persze pillanatok alatt beszippantott. Csodálatos ötvözete a keleti filozófiának, a természet szeretetének, a jó és a rossz harcának, a bölcsességnek és az emberségnek. Gyönyörű gondolatok vannak benne, szuperek a karakterek, akik egytől egyig nem csak jók vagy csak rosszak, hanem mindenkiben megvolt mindkettő.
Ahogy vége lett, legszívesebben kezdtem volna elölről, annyira szívmelengető és szép mese volt. Minden pillanatát élveztem, tanultam is belőle, és együtt izgultam a szereplőkkel. Zukoba teljesen beleszerettem, és Appa is a kedvenceim közé került, hihetetlenül cuki. ♥
Nagyon nagy élmény volt, be is került a kedvencek közé.

4 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

És ezt is javítom/kiegészítem. Az Aang legendáját én az egyik legjobb gyerek-kiskamasz szériának tartom, ami valaha készült. Noha a főszereplői gyerekek, és maga a történet stílusa is néha mutatja, hogy kik a célközönség, élvezhető, sőt, nagyon izgalmas felnőttek számára is.
Ahogy sokszor szoktam emlegetni, ebben a szériában az a jó, hogy úgy szájbarágós, hogy nem veszed észre. Gyakorlatilag nyíltan magyarázza el a keleti filozófiák alapjait, leginkább a buddhizmusra fókuszálva, de előkapja a kínai, japán, inuit kultúrkört is. Gyerekek számára abszolút ideális első találkozás ezzel a gondolatvilággal, engem személy szerint rá is bírt, hogy jobban beleássam magam. A világ maga egyedi fantasy, ami már itt is látható, hogy nagyon kidolgozott, a fő szál mellett komplett történelme van, rengeteg a helyszín, és rengeteg olyan szereplő él és mozog benne akikkel csak egy-egy részre kerülünk interakcióba, de a háttérben többször láthatjuk őket, úgy érezhetjük, hogy van életük a képernyőn túl is. A szellemek, a szellemvilág itt még viszonylag kisebb szerepet kap a Korra legendájához képest, de már itt is a legizgalmasabb részek kapcsolódnak hozzá.
A karakterek alapvetően archetípusok, négy főszereplő konkrétan egy az egyben épült rá egy elem jellemzőire (Aang – levegő, Katara – víz, Toph – föld, Zuko – tűz), mégis szerethetőek, megérthetőek, a küzdelmeik átérezhetőek, ez pedig az archetípusok alkalmazásának egyik legszebb példájává teszi a sorozatot. Itt is megvannak a rétegek – a gyerekek is megkedvelhetik őket, de sok olyan témát érintenek (Aang – gyász és magány, Zuko – súlyosan bántalmazó apa, Sokka – szülői és legfőképpen férfi támogatás hiányában felnőtté válni, felvenni egy családfői szerepet, Toph – szembesülni azzal, hogy a szülők teljesen lemondanak róla egy fogyatékosság miatt… még folytathatnám a sort) amik felnőttként is gondolkodásra késztetik az embert. Itt az én személyes, verhetetlen kedvencem egyébként mindig Toph lesz, valahányszor újranézem, és az első évadban megingok, amint belép a cselekménybe, meggyőz, hogy továbbra is övé ez a hely. De természetesen kedvelem Zukót, Aangot, és lényegében Ozai-t leszámítva mindenkiben találtam valami megérthetőt.
A sorozat humora is kellemes, rengeteg megjegyzést otthon a mai napig idézgetünk (Barátságos gomba! Hatalmas gomba barát!), a tálalás is szép, az animáció, a zenék igazán jól megteremtik az atmoszférát. A szinkronból a magyar is jól sikerült, a fordítás működik, a karakterekhez passzolnak a hangok, én mégis azt ajánlom, akinek van lehetősége, nézze angolul, mert bár a magyar jó, de az angol zseniális. Ez különösen az antagonista szekció érdeme, Dante Basco (Zuko) az egyik legkiválóbb alakítást nyújtja, de Mark Hamill mint Ozai, és Grey DeLisle mint Azula is említést érdemelnek. Nagyon sok humoros momentum is sokkal jobban működik eredeti nyelven.
Ezt a sorozatot (és folytatását) bárkinek merem ajánlani, kortól függetlenül, aki csak egy kicsit is érdeklődik a keleti kultúrkör iránt. Biztos, hogy nem fogja megbánni.
És persze ebből is írtam elemzéseket. Az első, a karakterelemzésem régebbi, ez volt az első elemzésem a KataraFanSite-on:
https://katarafansite.gportal.hu/gindex.php…
A második tavalyi, a sikerre való tekintettel készítettem egy filózófiai apróságok elemzést:
https://katarafansite.gportal.hu/gindex.php…

16 hozzászólás
LaBelle

Ezer éve nem daráltam le ilyen gyorsan egy sorozatot. Még ha rövidek is az epizódok, egy ponton megcsömörlök, és olykor akár évekig is félbemarad a dolog. Most viszont lehetetlen volt megállni, az események törtetnek előre, mint egy borzvakond, és mindig megnézed azt a „csak egy epizódot még”. És most, hogy végeztem, legszívesebben kezdeném is újra, hogy ne csak átrobogjak a történeten, hanem alaposan figyelve elmélyedjek benne.
Ahogy már írtam, itt nincs üresjárat. Még a látszólag epizodikus kaland jellegű részek is viszik előre a történetet, vagy egy szereplő fejlődése által, vagy pedig a mellékszereplők térnek vissza később. Minden pillanat előremutat, az utolsó részekben pedig egésszé áll össze.
A szereplők jelleme szerintem zseniálisan van összerakva. Nagyon elkapja az alapvető vonásokat a múltbeli események tükrében, és ezeket szuperül fejleszti, kombinálja – s az egész logikus! A reakciók, a motivációk a kételyek… És a legjobb, hogy az írók végig szem előtt tartották, hogy a szereplők gyerekek! De a gyerekség nem (mindig) gyerekesség, nem megy a sorozat rovására. Amit kapunk, az nem kis felnőttként viselkedő gyerekek, sem idegesítő kölykök, hanem leginkább a kettő keveréke, helyzettől függően, teljesen reálisan. Igen, megy a háború, igen, tudják, hogy mi a feladatuk, fogy az idő, világmegmentés, satöbbi, és igen megállnak chillezni egyet, mert 12 éves gyerekek, azért. Órákig tudnám elemezgetni a különböző jellemeket így meg úgy, szóval gondolom, már rájött mindenki, hogy főképpen ez vett le a lábamról…
… meg még egy dolog. És ne röhögjetek, de totálisan belezúgtam a faunába. Ahányszor feltűnt valami újdonság, könnyeztem a gyönyörűségtől. :)
Tulajdonképpen egy átlagos történet, átlagosnál eggyel jobb világban (nekem egy működő, kidolgozott világ alap, bár itt azért többet is kap az ember) szuper logikusan összerakva karakterszinten.
Egyedüli bánatom, hogy a végén szinkront váltottak, és valamiért a fordítás is megváltozott itt-ott.

4 hozzászólás
lilla_csanyi

Új kedvencet avattam. :)
Amikor az ember már közelebb van a 30-hoz, mint a 20-hoz, hajlamos egy megfáradt sóhajjal viszonyulni az olyan történetekhez, ami tinédzserekkel, és azok problémáival foglalkozik, mert kevésbé releváns és érdekes számára.
Na, ez itt k**vára nem igaz. :D
Ez persze nagyban köszönhető annak, hogy a karakterek mind ki vannak találva, mindnek vannak mélységei, motivációi, érdeklődése, és ezt normálisan fel is építi a sorozat. Így kell tökéletesen karakterizálni, ha másért nem, csak ezért érdemes megnézni. Nem is tudnék egy karaktert megnevezni, aki abszolút kedvenc, mert annyi érdekes és szórakoztató szereplő van. Bár, azért General Iroh…:D
A történetvezetés is hibátlan, végig érdekes, színes, fokozatosan ismerteti meg a világot, és a látszólag elsőre lényegtelennek tűnő részletek is értelmet kapnak valamilyen formában. Apropó világ: csak szuperlatívuszokban lehet róla beszélni, hangulata van, él, lélegzik. Az összes fura állatot imádtam. :)
Emellett rég láttam ennyire szórakoztató, kedves és vicces romantikus szálat is, nagyon élvezetes módon színesítette a sztorit. Mindazok ellenére, hogy spoiler Nagyon könnyen beszippant az egész: rettentő szórakoztató egyébként, hogy annak ellenére, hogy úgynevezett felnőtt emberek vagyunk, a párommal reggelente azon filóztunk, hogy ki milyen „bender” lenne, hogy ezek a képességek dominánsan vagy recesszíven öröklődnek-e, illetve ivari vagy testi kromoszómához kötötten, és hasonló létfontosságú kérdések. :D Abszolút 10/10, mindenkinek ajánlom! :)

2 hozzászólás
Everrie

Az anime, amit milliószor (túlzás nélkül) újra tudnék nézni. Tanulságos, humoros, egyszerre felnőtt és gyerek, bármilyen korosztályú egyént odatud vonzani a képernyő elé. Egyszerre szórakoztat és tanít emberségre. Izgalmasak a sztorik. Hiába látsz már egy részt sokadjára, ugyanúgy izgulsz hátha másképp történik. Figyelemmel követhetjük mindenkinek a jellemfejlődését, főleg Zukoét, ahogy harcol benne a jó és a rossz. Elég meglátnom az animéről dolgokat (címét, képeket stb), egyből megjön a kedvem, hogy újra nézzem. Ki se tudok emelni kedvenc szereplőt, hiszen minden egyes szereplőt másért szeretek. Aki még nem látta az animét, csak a filmet, az megnyugodhat, mert ezt nagyon is élvezni fogja.

Nyelv: Magyar szinkron
Felirat: –

1 hozzászólás
GokYuuSa

Ugyan rengeteg részt láttam elszórva a tévében és szerettem is azokat, valahogy sosem néztem meg egyben, egészen tavalyig. Ez a sorozat valami zseniális. Kimondottan mély, összetett karakterekkel. A képességek is elkélesztőek, a karakterek mind fejlődnek szellemileg és fizikailag egyaránt. A hangulata varázslatos. Olyan sorozat ez, amit bárkinek ajánlok. És tudom, itthon úgy működik, (pl az animékkel is) hogy ami rajzolt, az csak gyerekmese lehet. De sokkal lazább ilyen téren, mint a Korra, ezt még megemészthetik a gyerekek is. Bármikor újra tudom nézni, imádom. (Zuko pedig számomra felülmúlhatatlan :D )

krlany 

1. évad
Azt hiszem én ezt túl későn láttam… Remélem a következő évadokban lesz Aangnál némi jellemfejlődés, mert kicsit unalmas, hogy majd minden rész azzal kezdődik, hogy Aangnak szórakozni támad kedve, amivel jó nagy galibát okoz, mások isszák meg a levét, majd próbálja rendbe hozni a dolgokat, és amikor sikerül, újra kezdődik elölről, elköveti ugyanazt a hibát ésatöbbi… Persze gyerek, de pl. az északi víztörzs hercegnője is az, spoiler
2. évad
Még mindig idegesít Aang. Mire megtanulja mi a dolga, belehal a fél világ…
3. évad
Ez volt a legjobb évad, de igazán csak a második felétől kezdett el tetszeni.

Összességében ez egy jó történet: érdekes, izgalmas, időnként humoros. Minden tévelygésével együtt is, Zuko a legkirályabb benne, és Aang a legbénább, leggyerekesebb, leghisztisebb. A végére sem sikerült megkedvelnem, és nem hinném, hogy jó avatar lesz belőle, pedig ott élnek benne a bölcs előzők… és hát Katarának Zukoval kellett volna összejönnie. Kíváncsi lettem volna a tűz és víz dalára.;)

11 hozzászólás
Avatarfan_Oncer

Hűűha! Mit is mondjak? :D Az összes rész, úgy, ahogy van, nagyon-nagyon tetszik :)

Kemiviki 

1. évad: Szerintem nem én vagyok a célközönség, mégis nagy kedvelője vagyok Aang történetének. Másodszori nézésre is (az első után jó 10 évvel) oda tudott tapasztani a képernyő elé, s egy percig sem untatott.
Már egy évad alatt is látni, hogy mennyit fejlődtek a karakterek főleg Aangnál, és Zukonál. Katara is jó karakter, jó látni, hogy egyenrangú társa a fiúknak, de engem ő még sokszor idegesített.
A történet nincs túlhúzva, minden rész érdeke s és szórakoztató.
A megvalósítás nagyon szép. Az opening pedig zseniális.
A kedvenc karaktereim: Iroh, Zuko, Sokka.
2.évad: Igazi szíven ütő évadzáró lett, minden úgy alakult ahogy az ember nem várta volna. Zukora nagyon mérges vagyok, amiért nem lát át a szitán. Sajnos a hibáiból tanul az ember.
Jó évad volt ez is!
Kedvenc szereplők: Iroh, Sokka, Zuko.
3. évad: Nagyon hamar elfogytak a részek, még szívesen néztem volna tovább.
Nagyon tetszett Aang saját útja, így lett tökéletes a lezárás. A karakterek is „célba” értek, s ezt a fejlődést Zukon és Aangon lehet a legjobban észrevenni. A végére még Toph is belopta magát a szívembe :)
Össz: Egy izgalmas, elgondolkodtató és néhol vicces történet, mely egy próbát mindenképpen megérdemel. Lenyűgöző a világ melyben játszódik, a grafika is szép. A karakterek szerethetőek, és jól kidolgozottak, fejlődő képesek. A történet is izgalmas, fordulatos.
Ui: A magyar szinkron is jó hozzá, de komolyan :)

Fondorka

Ez a sorozat…El sem tudom mondani mennyit jelent nekem. Mikor elkezdtem nézni, csupán fel akartam eleveníteni a régi emlékeket. Ám ennél sokkal többet kaptam. Csodás gondolatokat, szeretni való karakterek és egy olyan világfilozófiát ami mély nyomot hagyott bennem. Elképesztő belegondolni, hogy az elején milyen gyerekek is voltak Aangék. Tapasztalatlanok, szerencsétlenek. Ám az idő során, mely közben a világot igyekezték megmenteni, felnőttek. Barátokká csiszolódtak, egy olyan társasággá akik mindig egymás mellett állnak majd. Most, hogy befejeztem, tudom, évek múltán is vissza fogom nézni a kedvenc részeimet. Toph, Aang, Katara, Zuko, Sokka és még sokan mások, olyan szereplők, akiktől sokan tanulhatnának, ráadásul végtelenül sokoldalúak és szórakoztatóak is.
Hamarosan folytatom a Korra Legendájával, (melyet már elkezdtem nézni korábban) ám most, így vissza gondolva, nem fogom ugyanazt érezni miközben majd nézem. A két sorozat, még ha egymáshoz szorosan kapcsolódik is, nem hasonlítható össze. Merőben másak a problémák, sőt maga a világ is. Mindkettő a maga módján csodálatos, ám tudom, az én szívemben az „Avatár csapat” mindig is előkelőbb helyet fog elfoglalni, mint bármi más.


Népszerű idézetek

Krenai 

Víz. Föld. Tűz. Levegő.
Réges-régen a négy nép békében élt együtt, de minden megváltozott, amikor a tűz népe támadást indított. Csak az avatár, a négy elem mestere képes megállítani őket. Ám amikor a legnagyobb szükség volt rá, ő eltűnt. Azóta 100 év telt el, és a bátyámmal megtaláltuk az új avatárt, egy Aang nevű levegőidomárt. Neki páratlan képességei ellenére is sokat kell még tanulnia, mielőtt bárkit megmenthetne. De én hiszem, hogy Aang megmentheti a világot!

Julos

Hull a szép levél,
Lassan hull alá,
Mint apró kis kagylók
A tó hulláma habján.

Kicsi katona
Gyere hát haza!
Bátor katona
Elindult haza.

4 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Iroh: Ez a tea nem több leforrázott tealeveleknél!
Zuko: Bácsikám, minden tea az!
Iroh: Hogy pont az unokaöcsém ejtsen ki ilyet a száján!

7 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Katara: Elég koszos… úgy mindened.
Toph: Szerinted ez kosz. Szerintem egy egészséges védőréteg.

duracell 

Iroh: A Tűz a hatalom eleme. A Tűz Népe tagjainak megvan az akaratereje és energiája ahhoz, hogy elérjenek mindent. A Föld az állhatatosság jelképe. A Föld Királyságának Népe sokszínű, de erős. Kitartóak és szívósak. A Levegő a szabadság eleme. A Levegő Nomádjai távol tartották magukat a földi hívságoktól és megtalálták a békéjüket. És ha hinni lehet a legendáknak, akkor kitűnő humorérzékük volt. A Víz a változás jelképe. A Víz Törzsének tagjai sok mindenhez képesek alkalmazkodni. Fontos számukra a közösség és a szeretet, amely minden nehézségen átsegíti őket.
Zuko: Miért mondod ezt el nekem?
Iroh: Fontos, hogy más népek bölcsességét is magadévá tedd. Hiszen ha csak egy helyről tanulunk, a tudásunk merev és poshadt lesz. Mások megértése, más elemek és más népek segítenek teljessé válni.
Zuko: Ez a négy elem együtt leginkább az avatárnak való.
Iroh: Annyiban tényleg igazad van, hogy az avatár azért olyan erős, mert mind a négy elem egyesül benne. De ez téged is erősebbé tehet!
(2x09)

5 hozzászólás
annna

Néha a barátság olyan erős, hogy akár több életen is átível.

Julos

Bár az a lényeg, hogy az ember mindig magában higgyen, azért egy kis segítség másoktól nagy áldás tud lenni.

1 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Zuko: Megbocsátani annyi, mintha nem tettél volna semmit.
Aang: Tévedsz. Semmit tenni könnyű. Megbocsátani viszont nehéz.

3 hozzászólás

Folytatása

Összehasonlítás

Avatár


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján