Korra legendája (Avatár 2.) (2012–2014) 117

A Korra legendája az Avatár – Aang legendája világában játszódik, annak cselekménye után 70 évvel. Ebben a világban az emberiség négy népbe van osztva: a Víz Törzsei, a Föld Királysága, a Tűz Népe, és a Levegő Nomádjai. Minden népben vannak különleges emberek, az idomárok, akik képesek a népre… [tovább]

Angol

Képek 55

Szereposztás

Janet VarneyKorra (hang)
Jeff BennettShiro Shinobi - Radio Broadcaster (hang)
P.J. ByrneBolin (hang)
David FaustinoMako (hang)
J. K. SimmonsTenzin (hang)
Seychelle GabrielAsami Sato (hang)
Mindy SterlingLin Beifong (hang)
Logan WellsMeelo (hang)
Kiernan ShipkaJinora (hang)
John Michael HigginsVarrick (hang)

További szereplők

Kedvencelte 66

Várólistára tette 106


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Igazából már hosszú ideje újra akartam írni ennek, és az Aang legendájának az értékelését is, mert nem voltam megelégedve vele. Bizonyos szempontból én együtt nőttem fel ezzel a sorozattal – nem annyira szó szerinti a dolog, hogy tizenkét évesen láttam az Aangot, és huszonegy évesen fejeztem be a Korrát, mint sok ősrajongó, de az Aang legendája után ezt már végigkövettem, hétről-hétre, becsülettel, mindig várva az új részt. Kezdetben persze egy dolog érdekelt – Aangék. Ők hogy jelennek meg, milyenek voltak felnőttekként, hová fejlődtek. Aztán a második évadtól, ami nekem mindig a legyőzhetetlen etalon lesz, a szemléletem megváltozott. Persze, szeretem a régieket, de Korra áttört egy falat, elért egy szintet, amikortól tényleg miatta, és az ő csapata miatt néztem a szériát.
Az Aang legendája nagyon klassz kis ismeretterjesztő gyerekeknek, elmagyarázza a keleti filozófia alapjait, rájuk épít egy izgalmas fantáziavilágot, szerethető karakterekkel, humorral. A Korra esetén már nincs alapozás, nincs ismeretterjesztés – ez már a mélyvíz. Különösen a Szellemek könyvre igaz, hogy ha az ember nem idézi fel az előző sorozatot, és nem olvas utána pár dolognak, akkor nagyon hamar bele lehet zavarodni, hogy mi miért és hogyan történik. Gyakorlatilag az egész történet (talán az első könyv kivételével) már nem a fizikai világról és annak eseményeiről szól, hanem egy ember, jelen esetben Korra szellemi fejlődéséről, az útról, ahol egy teljesen földhözragadt harcosból nagyon sok lépésen, bukáson és mesteren keresztül ő maga is eljut egy olyan magas szintre, ahol már taníthat és vezethet másokat.
A karakterek esetén még visszaköszönnek az elemi archetípusok, de nagyon ritkán tiszta bármi. Itt már nincs az, hogy négy főszereplő felépül egy-egy elemre, hanem egy alapgondolatra sokdimenziós jellemeket húznak fel. Nekem a személyes kedvenceim Korra és Lin lettek, de muszáj megemlítenem Want is, annak ellenére, hogy sok szempontból kilóg a sorból.
Ami pedig a legjobb, hogy nem csak az új csapat sikerült elég összetettre, a régieket is árnyalják – egyszerűen imádom, hogy Aang például lehet, hogy fantasztikus, tisztelt, megbecsült avatár, közéleti személy, népeket egyesített, de közben borzalmas apa. Toph csodált mester, sokakat inspirált, neki is volt egy fontos közéleti szerepe… de a két lányának az egész életére rányomta a bélyegét az életstílusa. A sorozat mert hibákat, bűnöket adni olyan figuráknak, akiket szerettünk, és akikről jó emlékeket őrzünk, ami számomra egy nagyon pozitív extrát jelentett.
Belép egy új tényező, a társadalomkritika, az antagonisták társadalmi rendszereket, történelmi helyzeteket idéznek fel, és egy kivétellel mindegyiküknek komoly indoka van arra, hogy miért és hogyan került az ellentétes oldalra – Zaheer nekem verhetetlen, de Amon története is nagyon megrázó.
Természetesen a hangulat nagyon eltér az eredetitől, egyrészt mert idősebb korosztályt szólít meg, másrészt, mert maga a világ is változott – bátor lépés, ami érthető okokból nem mindenkinek jön be. Hibái, természetesen vannak – én itt tudom említeni a női karakterek kezelését (ebbe nem akarok belemenni, különösen nem, mert rengeteg képregényekben előkerülő elemet kéne említenem, de ahhoz képest, hogy mennyi korrekt példakép, talpraesett, okos, fizikailag és lelkileg is erős nőt írtak a készítők, akik ráadásul egyedi és különleges figurák, nem Mary-Sue-k és egymás másolatai, valahogy sikerrel elcsúszott pár elem, amitől nem biztos, hogy mindig az az üzenete ezen nők harcainak és cselekedeteinek, aminek kéne), a szerelmi szálak, különösen a finálé páros néhol elképesztően gyenge kezelését (ennek is vannak jó aspektusai, kezdetben viszonylag reálisan mutatják be a tinipárkapcsolatokat, de azért nagyon sok a baki), és a kevés mellékszereplőcentrikus részt (ismét, érthető, indokolt, de mégis árt a mellékszereplők megismerésének és megértésének), de ennek ellenére is a folytatások koronázatlan királynőjének tartom – számomra nem csak elérte a nagy előd szintjét, de túl is szárnyalta azt. Bármikor szívesen újranézem, és előszeretettel ajánlom bárkinek.
És végre belinkelem az elemzéseimet is:
Karakterelemzés, mind a négy könyv eseményeit szemügyre véve: http://katarafansite.gportal.hu/gindex.php…
És a legmegosztóbb könyv, a Szellemek elemzése. Többször láttam, hogy általánosságban egy kis réteg az, akik nagyon szeretik ezt az évadot (ők pedig többnyire a harmadikat nem kedvelik annyira), és ahogy írtam, ebben szerepe lehet, hogy az az évad nagyon tömény. Annyi a szimbólum, és annyira nem magyarázzák őket, hogy könnyű elveszni, onnantól pedig sokkal kevésbé szerethető. Részben ezek összeszedésére és tisztázására törekedtem, mikor megírtam ezt az elemzést – kicsit régi már, így a stílusom is teorizálósabb: http://katarafansite.gportal.hu/gindex.php…

3 hozzászólás
Szeszj 

Már nagyon régóta halogatom ezt a sorozatot, huu még nem is tudom kb olyan 4 évvel ezelőtt megnéztem aszt hiszem olyan 3 rész de nem nyerte el a tetszésemet. De most újra néztem az Aang legendáját és tudtam hogy ezt is látnom kell, meg persze barátaim is sokszor mondták hogy nézem meg. Tetszett, sőt imádtam. De nálam nem múlja fel Aang legendáját, persze nem is kell de az a sorozat előbb áll a szívemben mind ez, talán mert kb Aang-ékal nőttem fel és a Korrát túl későn láttam, vagy egyszerűen az a világ közelebb áll hozzám. Persze ez nem azt jelenti hogy a Korra legendáját nem szeretem meg, pont ellenkezőleg nagyon sokat adott a sorozat, rengeteget nevetem, izgultam a szereplőkért, remek karaktereket ismertem meg, mind évad rengeteget adott mind történetileg mind tanulságilag. Fontos témákat boncolgatott és nem félt felvállalni önmagát.
Térjünk rá a szereplőkre, avattam rengeteg új kedvenc is: Tenzin és a családja, Iroh tábornok, Lin és Su meg a családja, Bolin, Mako, Asami, Varrick, Bumi, Kya, Kai, Wu, és még sorolhatnám.
A fő gonoszok is érdekesek voltak, igazából számomra az egyik legérdekesebb Zaheer volt és valami szinten a kedvencem is, de én Amon-t is bírtam. Unalaq hidegen hagyott, inkább csak idegesített, Kuvira pedig borzasztó volt én nagyon kedveltem de persze az a jó gonosz akit az ember nem kedvel.
Maga a világ felépítés nagyon szép volt. Igaz az elején elégé nehezen ment hogy megszokjam de utána már imádtam minden percét. Főleg annak örültem nagyon hogy a Szellemvilágból ilyen sokat kaptam és még jobban megértettem.
Kedvenc évadom: Na ez nehéz, igazából mindegyik nagyon jó, az elsőben igaz hogy mindenki a szárnyát bontogatja de akkor is szépen bemutatja a világot és hogy mennyi minden változott. A másodikban egyértelműen a Szellemvilág tetszett. A harmadik főleg a spoiler tetszett, a negyedik pedig nagyon összetette és kidolgozott volt. Szóval nehéz döntés, de azért a harmadik évadot mondanám.
Aminek a legjobban örültem az hogy igaz nem sokat de láthattam a régi szereplőket, nekem mindig is ők lesznek az elsők és a kedvenceim. Nagyon jó volt mikor megjelentek. ❤❤ Bár azért jobb lett volna ha egy kicsit többet szerepeltek volna de hát ez nem az ő történetük volt.
Még egy dologról nem írtam és az a főszereplő. Én nagyon hadilábon állok Korrá-val, sajnos nem lett kedvenc, oké rengeteget változott és felnőtt a szerepére, nem azt mondom hogy nem kedvelem mert tényleg bátor, okos, talpraesett lány akiből remek avatár lesz/lett. De nagyon sok mindenben nem értek vele egyet, néha nagyon sok volt és nem csak az első 2 évadban, tudom hogy a hibáiból tanul az ember de akkor is amit néha leművelt Korra, az nem semmi volt. Nem lesz kedvenc, talán majd újranézésnél megkedvelem még jobban, de azért mert rakom a kedvenceim közé azért még kedvelem és sok esetben pedig büszke is voltam rá. Főleg a 4-dik évadban! ^-^
A kedvenc avatár-om még mindig Aang de utána már nem Kyoshi hanem Wan-akinek nagyon jó volt megismerni a történetét- utána jön csak Kyoshi.
Ami még annyira nem tetszett az a szerelmi szálak, oké milyenek a tinik- felfedezik magukat, hibáznak, bénáznak- de nagyon sokáig húzták a készítők egyes szálakat. Nem nagyon van kedvenc párosom, csak spoiler.
Szóval örülök hogy megnéztem, nálam nem múlja fel az eredetit de egy fantasztikus történet, remek karakterekkel és kidolgozott történettel. Biztos hogy még újra fogom nézni. ❤❤❤
https://media.giphy.com/media/O4UYP7GKiAlig/giphy.gif
https://media1.tenor.com/images/f4786f6c9ff29662b93f8d6…
https://media2.giphy.com/media/mEUfexNBs1o35b7MyI/source.gif
https://i.imgur.com/GhLvosG.gif
Ohhh igen a rajzolás valami gyönyörű volt. ❤❤ Meg imádtam a részek előtti mi történt bemondót az nagyon jól eltalálták! :D
https://www.youtube.com/watch…

moonchristal 

Az Aang legendájához képest ez a sorozat számomra hatalmas csalódás. Amit szerettem a másikban, a keleti vallás vonalát, az itt teljesen eltorzult, túl sok volt benne a harcjelenet, a főgonoszok túl sokan voltak, és lényegében nem különböztek semmit egymástól, és a céljaiktól.
Egyedül a régi szereplőknek örültem, de róluk túl keveset esett szó… persze voltak itt is jó karakterek, érdekes részek, de összességében nem azt kaptam, amit vártam. spoiler
Kár érte, de továbbra is meggyőződésem, hogy ami egyszer kerek, egész volt, azt vétek folytatni. Hát ez is ilyen volt.

2 hozzászólás
Tiko 

Régóta tervezem megírni az értékelést, de még mindig nem ülepedtek le a dolgok bennem teljesen.

1-2 évvel ezelőtt néztem meg a sorozat előzményét, az Avatár – Aang legendáját, amely rögtön a szívembe lopta magát. Utána belekezdtem ebben is, de az első pár rész után feladtam, nem jött be ez a pro-idomítós sztori. Most újra elővettem (bár az első évadon megint kicsit nehezen verekedtem át magam) és ebben sem kellett csalódnom. Aang legendájánál nem tudtam eldönteni, hogy gyerekeknek vagy fiatal felnőtteknek szánták inkább a történetet (érzésem szerint az előbbi), itt már egyértelműbb volt, hogy ez már az idősebb korosztálynak készült.

Dolgok, amik nagyon tetszettek:
– nagyon jó volt látni egy önálló, komplexen gondolkodó, problémamegoldó avatárt, aki történetesen lány
– nekem Bolin és Mako párosa sokkal szimpatikusabb volt, mint Katara és Sokka (őket bírtam a legkevésbé a korábbi sorozatban)
– itt már kicsit felnőttesebb témák kerültek előtérbe, bonyolultabb volt a cselekmény, nem csak jók és gonoszok álltak szemben egymással
– nagyon jó volt látni, hogy hogyan valósul meg a népek békés együttélése, szerintem nagyon eltalálták
– a mitológia, történelem bemutatása nagyon érdekes volt, pl Wan avatár történetét elmesélő rész volt az egyik legjobb
– tetszett a kicsit steampunk-os hangulat, ami Köztársaságvárost jellemezte
– a szellemvilág, a szellemek bemutatása és az ott játszódó részek lettek a kedvenceim
– nagyon jó volt látni újra a régi szereplőket
– J.K. Simmons, mint Tenzin ♥
– Tenzin családja és testvérei, Aang későbbi életének bemutatása
– valamint a befejezés is nagyon tetszett, meglepő és bátor, de nagyon szép

Ami kevésbé tetszett:
– pro-idomítás, nem-nem, nagyon nem
– hol van a gyönyörű intro?
– Shiro Shinobi-t sikerült meggyűlölnöm a végére, nem tudtam elviselni, ahogy minden rész az ő ordítozásával kezdődik

Nagyon szuper élmény volt, hamar a végére értem, olyan jó lett volna, ha van még több rész :(
Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy nézze végig ezt is az Avatár – Aang legendája után.

Victorious 

Kövezzetek meg, de nekem idősebb fejjel sokkal jobban bejön ez, mint Aang. Az gyerekként tökéletes és most is nagyon jó, de ha idősebben nézed sokkal komolytalanabb az egész.

2 hozzászólás
lilla_csanyi

Nincs több Korra. :(:(:( Nincs több Avatar rééész. :(:(:(
Mindig szomorú valaminek a végére érni, ami teljesen beszippant, ahol együtt fekszel-kelsz a szereplőkkel, ahol nap közben is a történeten kattogsz. Az avatar széria mindkét sorozata, az Aang és a Korra is abszolút ilyen volt nekem.
Korrával magával kicsit felemás volt a viszonyom, alapvetően kedveltem. Kompetens, értelmes női főszereplő, de a lobbanékonysága és az érzelmi viharai helyenként fárasztóak. A szinkronhangját sem irigylem; ahány falnak/kőnek/földnek nekicsapódik ez a csaj, annyi nyögést leszinkronizálni…Szerintem kívülről simán pornónak tűnhetett a hangok alapján. :D A team Avatar is nagyon jól lett összerakva megint: Bolin, Mako és Asami külön-külön is mind hibátlan karakterek, személyiségükkel sokat adnak hozzá a történethez. Asamit azért is kiemelném, mert annak ellenére, hogy nő, és még csak nem is bender, soha egy pillanatra sem érezzük, hogy haszontalan lenne, útban van, vagy csak töltelék szereplő – mindig feltalálja magát, és nem kell semmitől félteni, ráadásul érzelmileg is meglehetősen stabil. A többi szereplő közüll Tenzin, Varrick, Bhumi és Jinora állt a legközelebb a szívemhez. Az írók zsenialitását dicséri, hogy mindenben szembementek az előző sorozattal: női főszereplő aki harcosként kiváló, viszont kicsit suta a spiritualitáshoz (Aang-gal ellentétben), a szereplők idősebbek, a problémák teljesen mások, a környezet középkorias helyett steampunkos, egy darab küldetés helyett folyamatosan új és új problémák bukkannak fel…és mindezek ellenére a hangulat, a világ ugyanaz marad, csak fejlődik; remekül bővítik tovább a mitolóiáját, a működését. A végére a gonoszok lesznek kicsit gyengébbek sajnos: sem Kuvirának, sem Zaheernek nem lett olyan jól kidolgozott és mély háttérsztorija. Ezt leszámítva imádtam, és üresnek érzem kicsit a világot most, hogy nincs több Avatar. XD

Kemiviki 

1.évad: Jó évad volt, és a vége nagyon ütősre sikeredett. Egy gondom van, hogy jobban kibonthatták volna ezt az idomár, nem idomár ellentétet.
A karakterek jók, szerethető mindegyikük. Korra pedig rettentően sokat fejlődik ez alatt az évad alatt is.
Kedvencek: Meelo, Bolin, Lin.
2. évad: Nem rossz évad, de az eleje unalmas lett, plusz rettentően idegesítő, hogy Korra megint ennyire makacs, naiv megint. Nagyon érződött, hogy túl sok volt a karakter sokukkal nem is nagyon tudtak érdemben mit kezdeni.
Remélem a szerelmi szálakat végre hanyagolni fogják, ebben a sorozatban a romantika nagyon nem megy nekik.
Kedvenc részem Wan és Raaava története volt.
Kedvenc karakterek: Jinora, Bumi, Wan, Raava, Lin
3. évad: Igazán pörgős és eseménydús évad lett. Ez a legnagyobb kedvencem ( mondjuk ezen kijelentés előtt. érdemes lenne a 4. évadot is megnézni :D ).
Szerintem egy nagyon jó ellenfelet kaptunk Zaheer személyében, az eddigi legjobbat.
Kedvenc karakterek: Zaheer, Jinora, Asami, Lin
4. évad: Nem volt rossz évad, de számomra ez lett a leggyengébb. A történet lezárása nagyon tetszett, és rettentően sajnálom, hogy nem folytatódik tovább a történet. De végül is ez így lett kerek.
Összegezve: Fel kellett nőnöm, hogy megértsem és megszeressem Korra történetét, így felnőtt fejjel már teljesen más érzés nézni a történetet. Még szívesen néztem volna tovább, nagyon érdekel, vajon mik történtek a szellemvilágban történt látogatás után, merre vitte az út hőseinket.

Karolina_K

Amikor legelőször (talán egy éve) közvetlenül az Aang legendája után megnéztem az első részt, be kell valljam, egyáltalán nem tetszett. Túl modernnek tűnt, és valójában csak az Aang folytatására vágytam. De így, kicsit később már látom, hogy ez sokkal több annál. Nem csak a történetet folytatja, de a világot is kiszélesíti, az élményt is bővíti. A karaktereket már az első évadban megszerettem, a főgonoszok is jól ki voltak találva (talán Zaheer tetszett a legjobban) és Korra jellemfejlődéséhez semmi nem fogható. (Majdnem annyira tetszett, mint Zukóé) Hihetetlen élmény volt ez a sorozat is, és pontosan annyira imádtam minden percét, mint az Aangnak. Kíváncsian várom, hogy a képregények is meg tudnak-e még lepni. :)

lklk

Emlékszem, amikor először láttam a Korra legendáját a tévében, éppen akkor ment a második évad valahanyadik része. Már akkor megszerettem, de mindig csak a tévében leadott epizódokat néztem, aztán valami oknál fogva elkezdtem online nézni az elejétől és onnan már nem volt menekvés. Teljesen magába szippantott a világ, és bár az Aang legendáját is szeretem (ami hamarosan újranézésre kerül, csak találjam meg oroszul), valahogy az utódja sokkal jobban belopta magát a szívembe. Leginkább a karakterfejlődéseket imádom, hihetetlen, mennyi mindenen ment keresztül Korra, és hogy milyen sokat változott ilyen kevés idő leforgása alatt. Amikor először néztem meg a harmadik és negyedik évadot (kb. hat-hét éve, mert hetente követtem az új részeket), az utolsó évad tetszett a legkevésbé. Nem bírtam lenyelni azt, ami ott történt spoiler, de mai fejjel nálam ez az évad vitte a prímet, és pont azért, amiért nem tetszett pár évvel ezelőtt. :D
A zene pedig valami csodálatos. Imádtam az összes betétdalt, egytől-egyig. Az értékelésem végére pedig itt az egyik nagy kedvencem: https://www.youtube.com/watch…


Népszerű idézetek

pvik13 

Aang: When we hit our lowest point, we are open to the greatest change.

1. évad 12. rész – Végjáték
Valentine_Wiggin 

Korra: Tudom már! Milyen volt, amikor megtanította az avatárt földet idomítani?
Toph: Á, nem volt nagy dolog. Hozzávágtam pár sziklát, panaszkodott, Sokka meg beleesett egy lyukba.
Korra: Valahogy azt hittem, nagyobb szám lesz… és mikor legyőzték a Tűz Urát? Az nem lehetett semmi!
Toph: Ó, igen. Meleg volt, egy léghajón voltam, és azt hiszem, megjelent valami óriási teknős. Micsoda nap…
Korra: Maga borzalmas mesélő…
Toph: Te vagy borzalmas hallgatóság!

Valentine_Wiggin 

Toph: Kövess, Piciláb!
Aang: Toph… negyven éves vagyok, nem hagyhatnánk végre a beceneveket?
Toph: Bocs, de nem.

perpetua

– Ha úgy nézel ki, mint én, tök mindegy milyen a dumád.
/Mako/

pvik13 

Amon: Én vagyok a megoldás.

1. évad 9. rész – A múlt árnyéka
Valentine_Wiggin 

Wan: I'm sorry Raava. I've failed to bring peace. Even with Vaatu locked away, darkness still surrounds humanity. There wasn't enough time…
Raava: Don't worry. We will be together for all of your lifetimes. And we will never give up.

Valentine_Wiggin 

Toph: Á, én már nem harcolok. El ne mondjátok Korrának, de iszonyúan fáj a hátam. Katarának is megvoltak az okai, hogy kihagyja a polgárháborút… Előbb-utóbb hagyni kell a gyerekeket játszani.

Valentine_Wiggin 

Mako: Figyelj, ha már nem akarsz vele járni, akkor csak szakítsatok.
Bolin: Szakítani? Olyat lehet?
Mako: Persze. A srácok elég gyakran csinálják.
Bolin: Hogyan?
Mako: Csak megmondod neki, hogy már nincs meg a szikra, vagy ilyesmi.
Bolin: Nem… hiszem, hogy ez tetszene neki.
Mako: Figyelj, egy kapcsolatot lezárni olyan, mint megszabadulni egy vérszívó piócától. Csináld gyorsan, aztán túl leszel rajta.
Bolin: Kösz, Mako. Mázlim, hogy ennyire profin töröd össze a lányok szívét.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján