Fullmetal Alchemist – Testvériség (2009–2010) 108

Fullmetal Alchemist: Brotherhood · 鋼の錬金術師 (Hagane no Renkinjutsushi)
24' · japán · akció, animációs, kaland, dráma, fantasy, sorozat, anime 18
1 évad · 64 rész

A legendák szerint létezik egy titokzatos tárgy, amely többszörösére növeli használója erejét; egy tárgy, amelynek segítségével áthághatók a tudomány és természet szabta határok. Egy vérvörösen csillogó kő, amelynek titkát évszázadok óta kutatják az alkímia mesterei: a Bölcsek Köve. Sokan… [tovább]

Képek 12

Szereposztás

Park RomiEdward Elric (hang)
Kugimiya RieAlphonse Elric (hang)
Takamoto MegumiWinry Rockbell (hang)
Miki ShinichiroRoy Mustang (hang)
Utsumi KenjiAlex Louis Armstrong (hang)
Takayama MinamiIrigy (hang)
Kayumi IemasaApa (hang)
Ishizuka YukinoriVan Hohenheim (hang)
Fujimura ChikaSheska (hang)
Tachiki FumihikoRest (hang)

További szereplők

Kedvencelte 91

Várólistára tette 72


Kiemelt értékelések

Leara 

Az egyik legjobb anime sorozat, amely valaha napvilágot látott. Megvan benne minden, ami kell: érdekes világ, izgalmas sztori, szerethető karakterek. Az egyetlen, amit sajnálok, hogy a zenéje nem lett olyan emlékezetes, mint a régebbi sorozaté.

ᛕٱกѻ

Beletelt pár évbe, de végül találtam egy animációs sorozatot, ami van annyira jó, mint az Avatar. Bizonyos tekintetben jobb is. A kettő elég hasonló egymáshoz. A háborús múlt, ami áthat a jelenre, mindkettőben megvan, a karakterek szuperképessége mindkettőben leginkább abból áll, hogy adott anyagot, elemeket irányítanak, formálnak. Mindkét sztori követel áldozatokat és a különféle karakterek (különféle motivációkkal) a hosszú útjuk során számos dilemmával találkoznak, amik fényében döntéseik árnyalják őket. Mindkettőben igen kevés a filler epizód. Vannak persze kifejezett erősségek, amik az FMA: Brotherhood mellett szólnak. Ilyen a zene (gyengéim a waltz-szerű zenék), ilyen a fájdalmasan groteszk, éjsötét és véres Elric-háttérsztori, vagy némely epizód, ami még erre is ráver egy kört, tehát senki kedvéért nem fogja vissza magát (igaz, az első sorozat-változat még a mangánál meg ennél is kegyetlenebb tébollyal nyit), és hát minden egyéb tekintetben hozza az Avatar szintjét, annyi morális és filozófiai kérdéssel, amennyi belefér. Az évad-lezárások ütősek, a kalandos elemek és a humor pedig jól kitöltik a teret, amikor épp nem a dráma vagy a harc folyik. Mindennek van benne logikája vagy magyarázata, a képességek bizonyos kereteken belül működnek, nincs elcsalva, sok karakter van, de a 80-90%-uk erős, vagy erőssé válik, nem is véletlen, hogy mind a protagonisták, mind az antagonisták közül akad all-time kedvencem, a militarista vonal és a háttérben meghúzódó összeesküvés pedig külön színt ad a küzdelmeknek, ahol a civilek, vagy azok akik nem alkimisták sem teljesen magatehetetlen jobbágyok a táblán. Epikus történet többek közt arról, hogy a hatalomnak mindig ára van. Aki szereti az Avatart, annak KÖTELEZŐ, nem fog csalódni. Aki pedig szereti ezt, annak épp úgy az Avatar is az.

3 hozzászólás
EeNii 

Ha létezik zseniális anime, akkor szerintem ez az. A történet számomra fantasztikusan volt felépítve, a különböző szálak, és karakterek megfűszerezték az egészet, és amióta csak megnéztem az a cél lebeg a szemeim előtt, hogy legalább ilyen minőségű történetet alkossak majd egyszer én is.

1 hozzászólás
Sárkánybaby

Nem lenne fair ezt az animét a 2003-as kistestvérkéhez hasonlítani, nagyon sokban különbözik a kettő, és most nem csak a történetről és végkifejletről beszélek.
Nem, ezt az animét a mangához kell hasonlítani, vagy önállóan kell tekinteni, kinek mi esik kedvére.
Nekem a manga az alap, és amellett…

Az anime kapkod. Ami működik papíron, az nem feltétlenül működik animálva. Nagyon sok nagyon jó poén kimaradt a haladás jegyében, az anime sokszor érződik emiatt száraznak. Emellett nagyon furcsa a tempója is, megkérdőjelezhető döntésekkel (Youswell miért maradt ki, kellett-e az első rész oda, miért kellett a fiúk múltját expozícióként tálalni rögtön a második részben, stb). A manga sokszor eljátszotta az olvasóval, hogy egy-egy rész végére történt valami megrázó, valami drámai, valami meghökkentő, egyenesen cliffhanger, hogy a következő részben kiderüljön: csak porhintés volt az egész, vagy éppen tálalja, hogy hőseink hogyan menekülnek meg. Ilyen téren az anime nagyon nem jeleskedik, a feszültségek furcsa helyeken vannak, a visszaemlékezések olykor furcsa időben jönnek.
Olyan érzésem volt, mintha a rendezés az utolsó kb 15 részre szedte volna össze magát, de az már késő volt.
Minden, ami a történet érdeme, az a mangából fakad, az anime semmi pluszt nem ad hozzá.

Külcsínre nagyon bejött, hogy a karakter design sokkal jobban ragaszkodik a mangához, mint az elődje, hogy Al a színeiben olyan, mint Ed (vagyis mint amilyennek lennie kell), hogy a háttérben álló névtelen katonák is különböznek egymástól, és hogy az esetek túlnyomó részében a design és az animáció szép volt.
Ezzel szemben a hátterek részről részre egyre rosszabbak. Önmagukban talán elmennének, de mindent összevetve botrányosak.
Amikor 2009-ben kijött az első rész, ránéztem, és szomorúan konstatáltam, hogy a seiyuuk jelentős hányadát is lecserélték. Így utólag érthetőnek tartom, és mindenki hozta az elvárt szintet, de azért lenne itt egy aprócska bökkenő: bár szerettem Kugimiya Rie munkáját, a sorozat legvégén spoiler. A zenei aláfestések hullámzóak, az én verziómban például néha túl hangosnak érződött a zene, ami kissé elnyomta a színészek hangját. A zenék maguk is vegyesek: sokszor jól passzolt a katonai vonal, a fő téma, de néha átestek a ló túloldalára, és az egyébként is elnyújtott lezárásra még dobtak egy melodrámában csöpögő dalt is. Az összesen 10 openingől és endingből jobb esetben is csak négyet tudnék kiemelni, a képi anyag bár sokszor volt szép, lehet, hogy nem nagyon mutogatnám olyannak, aki nem kíván a spoilerekből.

Olyan érzésem volt, hogy ezt az animét azoknak készítették, akik olvasták a mangát, így én is csak azt tudom mondani: olvassátok a mangát!

Abnaxus

Epic, minden értelemben. Hangulatos zenék, különösen az openingek, szerethető, kidolgozott karakterek, igényes, szép rajz, és hatalmas történet! Még a magyar szinkront is jónak tartom, ami nem sűrűn fordul elő animék közt. Ha rosszat mondhatok róla, az az, hogy hamar vége lett. Bár, ez lehet, hogy nem is baj, ugyanis a történet kerek, egész. Időről időre újra előveszem, nem bírom megállni!

annna

Natehát. Úristen.
Szerintem ez volt úgy az első komolyabb anime sorozat, aminek a világa teljesen lekötött. (Death Note-ot is néztem, de az sajnos nem győzött meg.) A történet olyan gyönyörűen kerek egész volt, teljesen áthatott a katarzisélmény a végére. Egy-két rész volt, ami nem feltétlen volt olyan kiemelkedően jó, de ezért megbocsátok, hiszen így is túlteljesítette az előzetes elvárásokat. Sokkal keletibb hangulatra számítottam. A karaktereket imádtam, az elején angol szinkronnal kezdtem nézni, aztán átváltottam japán + feliratra, és az egyetlen karakter, akinek a hangjával nem voltam megelégedve Al volt. Annyira zavart a női szinkron. Persze ő a vétlen, naiv kisöcs, de nem hiszem hogy ehhez a szükséges volt a női hang.. Bár legyen ez a legnagyobb hibája a sorozatnak!
Összességében egy új kedvencet avathatok fel aminek naggggyon örülök, annak sajnos kevésbé, hogy gyorsan daráltam le, gyorsan fogytak az epizódok. :(

3 hozzászólás
Kiskakukk 

Nagyon klassz anime. Akinek a régebbi széria tetszett, csak túl dögszagúnak találta, az ezt imádni fogja.

LeaIris2001

A másik olyan anime, amit nagyon, nagyon szerettem, és ha valaki kifejezetten ebbe az irányba akar menni, akkor alapdarab. Ha nem, akkor is tud adni, nem is keveset. Egy kiváló, zseniális sorozat, csak ajánlani tudom.


Népszerű idézetek

Eirian 

A fájdalom nélkül járó tanulság értelmetlen… Mert az emberek nem nyerhetnek semmit anélkül, hogy fel ne áldoznának valamit. De ha elviseli, és legyőzi azt a fájdalmat, egy erős és legyőzhetetlen szívre tehet szert… Igen, egy acélszívre.

Andro 

Hohenheim: Szörnyű vagy!
Ed: Fogd be, és menjünk!

50. epizód

Dia9117

Ed: Pull yourself together! Think about the future, not the past!

Dia9117

Al [shrikes after his head has been taken out from an automail]: M-my hair!
[Looks into a mirror]
I look ridiculous.

Dia9117

Colonel Mustang [to Envy]: I don't have time to entertain your vulgar hobbies.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján