Várólistára tette 26


Kiemelt értékelések

Yuuko 

Hááát… igazából elég kettős érzésem van tőle. Egyrészt voltak benne olyan részek, amik miatt elkapott a fangörcs. De máskor meg csak pislogtam, hogy ezt hogyan gondolták? Totál amatőrként is leesett, hogy nem feltétlen a jelenetről jelenetre való adaptáció a jó adaptáció. Hiába ragaszkodunk rajongóként egyes jelenetekhez, dialógusokhoz, motívumokhoz, ha azok egyszerűen nem mutatnak jól egy másik médiumban. Ahogy @Janus is írta, vannak olyan dolgok, amik egy animében viccesnek tűnnek – lásd Ed „dührohamai”, amikor valaki törpének nevezi, vagy éppen a lassított harcjelenetek, ahol két összecsapás között mindenki megosztja a tragikus háttérsztoriját a világgal –, de élőszereplős verzió esetében egyszerűen cringe vagy éppen hiteltelen. És nem most láttam egyik animét sem, de azért annyi még rémlik, hogy nem igazán így volt benne egy csomó dolog. Ami nem feltétlen baj, ha lenne értelme így a dolognak, eléggé össze lett csapva.
A színészekkel nem volt nagy bajom. Ed úgy nézett ki, mint Ed, és amikor nem vitte túlzásba a dolgot, olyan is volt. Mackenyu remek Scar volt eltekintve attól, hogy nekem kicsit túl fiatalnak nézett ki (de várom, hogyan fog festeni Zoróként). Envyt is bírtam, bár nem kapott sok szerepet.
A kedvenc jelenetem miatt viszont zabos vagyok. Az anime egyik legmaradandóbb jelenete nekem az első Ed & Scar összecsapás, de itt egyáltalán nem jött át, hogy miért is szeretem ennyire mindkét animében.

2 hozzászólás
GentleRain 

Végre én is túl vagyok a filmen – eredeti nyelven persze –, és meg kell mondjam, nagyon tetszett. Megérte a várakozás, és a változtatások ellenére is ez egy jól sikerült adaptáció lett. Bár az elején úgy éreztem, mintha kissé a lyukakat tömködnénk az első film kimaradt részeibe, de aztán már csak élveztem a képernyőn zajló eseményeket. Kaptunk a mangából, és a 2003-mas animéből is jócskán, de engem nem zavart. A színészek nagyon jól lettek kiválasztva, de engem May Chang még mindig zavar. A mangában is egy felesleges, irritáló karakternek tartottam és ez sajnos most sem változott. Csak idősítették a karaktert. De ettől még nem kevésbé ellenszenves.
Mackenyu nagyon jól hozta Scart, és végre láthattunk még néhány homonculust. Ugye felbukkant ismét Envy – aki a film nagy részében inkább fogócskát játszott a xingi pajtásokkal –, Gluttony, valamint megkaptuk végre Wrath-t és Pride-ot is. Lust ugye sajnos már elhalálozott, de nem lennék meglepve, ha Apa kreálna egy újat. Már csak Sloth és Greed kell nekünk a boldogsághoz, remélem, a kövi filmben ők is érkeznek. Meg a többi karakter.

Viszont a hadsereg tagjaiból sem volt hiány, jött Armstrong őrnagy, Falman, Breda – őket zseniálisan eltalálták –, valamint Havoc, aki ha nem cigizett volna, nem is tudtam volna, hogy ő az. És mind Ed, mint Riza baromi jól néznek ki leengedett hajjal.
Megjelent Pinako – akinél egyáltalán nem hátrány, hogy nem olyan apró termet –, valamint ugye Hohenheim is tiszteletét tette Apával együtt. Meg ugy itt van még nekünk Ling Yao és Lan Fan is. Meg az öreg Foo is, és egyik karakterre sem lehet panasz.
A történet szerintem picit komorabb a mangánál, ami nem is baj, én úgy érzem, a túl sok poénos jelenet nem áll volna itt jól. Winry meg végre nem idegesített, talán mert jóval kevesebbet szerepelt, és akkor sem volt egy arrogáns p****. Nem kedveltem meg, de itt nem utálom annyira.

A látvány pazar lett, a környezet gyönyörű, a ruhák pedig mangahűek egy kis változtatással. Az akciójelenetek is jók lettek, látványosak, gyorsak, dinamikusak, a párbeszédek meg nem ostobák. Szóval, engem meggyőzött, és minden hibája ellenére sem tudok 9 csillagnál kevesebbet adni neki. Igen, nem tökéletes, igen, van néhány gyerekbetegsége – pl. mikor May Chang lekicsizi Edet szegény Yamada Ryosuke úgy remeg, mint egy Parkinson-kóros –, de én úgy tekintek rá, mint egy másfajta látásmódra. Láttam mindkét animét, olvastam a mangát és még így imádom a filmet. Nekem jobban tetszett, mint az első film, betömött néhány lyukat, adott pár választ, meg lettek még kérdések.

Amúgy, az első film végén spoiler
Mindegy, nagyon várom az utolsó filmet, kíváncsi vagyok, milyen módon fogják lezárni.

Nikolett_Varga 

Az első rész nekem valahogy jobban feküdt mint ez a rész, bár Mackenyu nagyon tuti volt Scar szerepére. A szinkronnal se volt bajom szóval összességében nem volt ez rossz

3 hozzászólás
Janus 

Hát… hiába tartom gyenge filmnek az első részt is, megvolt bennem a várakozás izgalma, onnantól kezdve, hogy az első trailer megjelent ehhez a folytatáshoz. Talán mert váratlanul ért, talán mert pont a legjobbkor kapott el, mindenesetre vártam és kíváncsi voltam erre a filmre. És hogy milyen lett? Hogy úgy fogalmazzak, olyan, mint egy rajongói film. Egyrészt, érződik benne a rajongás, a rendező nyilvánvalóan oda-vissza ismeri a mangát és a Brotherhoodot, erre nem lehet panaszunk. De a CGI borzalom, a színészi alakítások közül vannak jók, pl a Scar-t játszó Mackenyu, vagy Watanabe Keisuke Ling-je, de a többség igencsak túljátssza a szerepét. Hű próbál lenni az animéhez, de néha túlságosan is. Ezt úgy értem, hogy megvannak benne azok a tipikus anime jelenetek, amik rajzoltan jól nézhetnek ki, de élőben irtó hülyén. Gondolok itt arra, hogy Scar elkezd futni Mustang felé, nagyjából tíz méter távolságból. Mustang pedig nekiáll magyarázni és monologizálni, és fél perc duma után kezd el csak védekezni. Mindenki látott már ilyet animében, de élő szereplőkkel borzasztó gagyin nézett ki. Vagy a hiper-szuper-pörgőrúgások, amikor a karakter percekig fentmarad a levegőben, vagy amikor Ed a dühkitörése előtt elkezd remegni, mint akinek rohama van… Maradjunk annyiban, hogy nem állja meg a helyét a film filmként.
Az akciójelenetek lassúak, álmosak és álmosítóak, de ha esetleg jobban meg is lettek volna koreografálva, az is édesmindegy lenne, mert a kamera végig ott van három centire a küzdőktől, így nem lehet látni semmit.
És még a feldolgozott jelenetek is olyanok, hogy megpróbálja többé-kevésbé alapműhűen végigvinni a sztorit, de valahogyan a jelenetek nem következnek egymásból. Túl sok szálat vezet be egyszerre, túl sokszor nincs ötletünk se, hogy mi miért történik. A film elején egyszerre kapjuk meg a sima FMA (és a manga) egyik elején lévő részét, amikor Edék visszafoglalják a robotkezű férfitól a vonatot, Ling első megjelenését, a harcot Lan Fanékkal, mindezt úgy, hogy megjelenik a harc közben teljesen véletlenszerű módon Irigy is. Három percről beszélek. Olyan, mintha minden dolgot, ami eszükbe jutott, beledobáltak volna egy darálóba, és ami a végeredmény lett, azt pedig kiadták filmként?
Amúgy érezhető a filmen a fejlődés az első részhez képest. Edward végre olyan, mint Ed, a látvány általában jól néz ki – bár a zöldhátterezés pocsék és következetlen. Következetlen? Hogy ezt hogy értem? Úgy, hogy van egy jelenet, amikor kint állnak a zugogó esőben, és konkrétan minden karakter csontszáraz. –, és van benne egy-két viccesebb jelenet is. Érezhetően a Rurouni Kenshin filmek adták az egyik támpontot a film stílusához, ami szerintem abszolút jó irány. A legnagyobb gondom továbbra is az azonban, hogy nem áll össze. A jelenetek nem kapcsolódnak egymáshoz, sokszor jeleneten belül van éles váltás.
Arról nem is beszélve, hogy ez a két rész kb az anime felét dolgozta fel, ami azt jelenti, hogy a maradék második fele az utolsó részre marad. Az Apa és Kapzsi megjelenése, Briggs, a nagy titok, Liore, a Megígért Nap, meg a végső csata, kb 35 epizód. Hát… érdekes lesz, az biztos.

Leah 

Vannak túl játszott jelenetek, vannak olyanok amikor animében működik de a filmekben nem..
Ezért a lepontozás.

Magyar szinkron. Egész jó. De:
Alphonse hangja jaj.
A sírások. Kicsit tanuljanak még.. Ez nem sírás volt. ehm.


Folytatása

Összehasonlítás

Fullmetal Alchemist - Live Action


Hasonló filmek címkék alapján