Fekete Párduc 2. (Marvel 30.) (Fekete Párduc 2.) (2022) 288

Black Panther: Wakanda Forever
161' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, dráma, fantasy, thriller 12 !

2 díj · 8 jelölés · Snitt-díj-jelölt 2023

Ramonda királynő, Shuri, M’Baku, Okoye és a Dora Milaje azért küzdenek, hogy megvédjék országukat a világhatalmak beavatkozásától T’Challa király halálát követően. A vakandaiak számára új fejezet nyílik a történelemben, hőseik pedig Nakia és Everett Ross segítségével új ösvényt jelölnek ki a… [tovább]

angol · angol
angol · magyar
magyar

Képek 1

Szereposztás

Letitia WrightShuri
Tenoch HuertaNamor
Danai GuriraOkoye
Angela BassettRamonda
Dominique ThorneRiri Williams (Ironheart)
Lupita Nyong'oNakia
Winston DukeM’Baku
Martin FreemanEverett K. Ross
Florence KasumbaAyo
Michaela CoelAneka

További szereplők

Kapcsolódó zónák

Minden, ami MARVEL

667 tag · 921 karc · Utolsó karc: 2023. szeptember 2., 20:36 · Bővebben


Kedvencelte 18

Várólistára tette 173


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Szerettem nézni, szép megemlékezés volt, bár nekem indokolatlanul hosszú; a közepe táján ránéztem, mennyi van még hátra. Tetszett a cselekmény, voltak kifejezetten izgalmas részei, meg alapvetően szerettem, hogy ez egy külön kis világ, remekül el lehet vonatkoztatni a többi szuperhős filmtől. Az új szereplők közül Namor és az, amit képviselt, tetszett, a mérnök leány viszont teljesen felesleges elem volt; gyakorlatilag semmit nem tudott kezdeni vele a film. Az érzelmi része egészen szép, úgy emlékszem, egyszer el is sírtam magam, de nem vagyok benne biztos, hogy a történet melyik pontján, szóval túl mély benyomást nem tett rám. Jó volt nézni, számomra ez kifejezetten a jobban sikerült Marvel-filmek közé tartozik, de nem hiszem, hogy újráznám. (Teljesen off, de szerintem a Rihanna dalnál a Con La Brisa sokkal szebb és hatásosabb szám.)

Törpillaa 

Nekem ez most jobban tetszett, mint a Thor Szerelem és mennydörgés, látványos volt, mint az első része, a helyszín választások is tetszettek, csak egy valaki hiányzott nagyon nekem, T'Challa. Szép megemlékezés volt róla, jól összerakták a filmet, és a sztori is, bár az kiszámítható volt, hogy ki lesz az új Fekete Párduc, de jó sokáig elhúzták azt a részét. A film több, mint a fele a gyászról szól, és T'Challa hiányáról, spoiler A film maga egész hangulatos volt, végig érezhető volt a gyász, és a fájdalom, meg a feszültség, a dráma, a színészek ismét odarakták magukat. Csak M'Baku volt nekem eleinte fura, az első részben sokkal tökösebb volt, és harciasabb, de gondolom a Thanossal való balhé, lecsillapította őt. De bírtam őt. :D Főleg a szövegelését. :D Shurit is nagyon megszerettem már az első részben, meg Ramonda királynőt, Nakia-t, Okoye-t és a Dora Milaje-t, Aneka-t is bírtam. :D Namor és a haverjai meg tök érdekesek voltak, kíváncsi leszek, fel fognak-e még bukkanni legközelebb is, vagy nem. :D De látványos volt az összecsapások, csak a mérnök csaj volt ritka idegesítő, és a karaktere se tetszett, nagyon zavaró volt egész végig. spoiler Szerintem a film jó lett és izgalmas, a szereplők is odatették magukat, látványos, nekem tetszett, bár nem túl sok akciójelenet volt, és az eleje lassan indult be, de tetszett nekem, sokkal jobban, mint Thor 4 része. spoiler A zenék is jók voltak, a tenger látványa is tetszett, meg a homokos part is. :)

LoneWolf 

Miután James Cameron megtudja, hogy Talokanban gyártják a Wish-ről rendelhető na'vi jelmezeket, melyek után galád módon még jogdíjat sem fizetnek, a rendező megcsörgeti Kevin Feige-et, kinek zseniális ötlete támad a konfliktus megoldására. Háborút robbant ki az óceán népe és Wakanda között, amit később filmként ad el. Ezzel szépen megtömi a saját zsebét, illetve kárpótolja Cameron-t a kiesett merchandise bevételekért is.
A béna kis viccem félretéve, egyértelműen jobban tetszett, mint az 1. rész… de csak egy fokkal. Megemlékezésnek szép, illetve a CGI is javult egy hangyányit, (A bevezetőmben említett Avatar franchise mellett még mindig kb. egy Skorpiókirálynak tűnik. Lásd.: A múmia visszatér.) ugyanakkor minden másban egy teljesen átlagos darab az MCU sztorik hosszú sorában. Namor eleinte egy Wanda 2.0 volt, aki egy teljesen nevetséges okból (Melynek megoldására kismillió egyéb mód is lett volna…) akarta elvenni egy ártatlan lány életét, majd pár jelenettel később úgy döntött, hogy inkább Koncoló 2.0 lesz és inkább az egész világon tölti ki a bosszúját, mert: „A népem blugy, blugy, blugy” (A bla, bla, bla víz nyelven.). Milyen eredeti. Emellett a designja továbbra sem nőtt a szívemhez, hogy finoman fogalmazzak. A karaktertől teljesen idegen és tipikusan „gonosz mexikói drogcsempész” szakáll, az átlagos testalkat, meg az ocsmány orr-piercing a széria egyik legnevetségesebb gonoszává tette számomra, nem beszélve a Superman-t is megszégyenítő gyengepontjáról. (spoiler)
Emellett értem, hogy az óceán mélyén fény hiányában nem lehet világos, de jelen esetben a realitást kissé túltolták, és az állítólag gyönyörű városból nagyjából sz*rt se láttam. Különösen vicces, hogy a darkosnak mondott DC univerzum Atlantisza színesebb, világosabb és látványosabb volt, mint a Marvel-es megfelelője.
Mi volt még itt? Ja, Tony Stark jr… nem, nem srác a Vasember 3.-ból, hanem a másik. Nem is Peter Parker, hanem a másik, aki lány. A lánya? Nem! A fekete. Rhodey? Mondom lány és jr.! Ah. Túl sok Vasember fan / pótlék van már ebben világban. Szóval kaptunk még egyet, mert csak. Amúgy nem derül ki, hogy miért csinál pont ilyen páncélt és van-e bármi köze Tony-hoz (valószínűleg nincs), de eme infók gondolom a saját sorozatára maradnak, ha akad majd még, akit érdekel.
Ha eddig szinte csak negatívumokat tudtam írni, hogy élvezhettem jobban, mint az előzőt? Őszintén szólva: Gőzöm sincs. A kisebb-nagyobb buktatói ellenére is összetettebbnek érződött. Kissé sokat ugráltunk ide-oda, mégis remekül egyensúlyozott a rengeteg karakter között és mindenkire jutott elég idő. Foglalkozott a gyásszal, nemzetek közti politikával, a vezetői felelősséggel, a bosszúval, szóval sok-sok témát érintett valamilyen szinten. Továbbá az is bejött, hogy emelte a téteket, hisz az előzőleg kb. sebezhetetlennek bemutatott nemzet ezúttal majdnem totálisan elbukott, pedig még Thanos seregével is nagyjából megbirkóztak.
Az akció jelenetek koreográfiájával sem volt most bajom, egész pofásra sikeredtek (bár a vágásuk lehetett volna kevésbé kapkodós) illetve Ludwig Göransson zenéi, plusz a betétdalok válogatása is egész magával ragadó hangulatot teremtett a Párduc legújabb kalandjának.
Valahogy egyébként már bevonhatták volna a történetbe az Örökkévalók végén megmaradt égi „tetemet”, mert gondolom az az óceáni életet is fölkavarta kissé. Állítólag majd az új Amerika Kapitány mozi foglalkozik az üggyel, de addig sem kéne úgy tenni, mintha nem állna ki a Földből egy az űrből is tisztán látható isteni lény. (Az egyetlen elfogadható magyarázat, hogy még ez a film is az említett események előtt játszódik.)
A 7 csillagból mindenesetre látható, hogy a taglalt problémák ellenére sem találtam rossznak és az otthon melegében simán nézhető darab, mégsem bántam meg, hogy a Shang-Chihez, meg az Örökkévalókhoz hasonlóan ezt is passzoltam moziban.

ui.: Azért megint befigyelt egy „Simba, emlékezz, hogy ki vagy…” jellegű jelenet is. XD

MewIchigo_Fan_Daniel 

Igazából mindenki tudja, hogy ez a rész miért is adózott. Már évek óta tudtuk.
A búcsúnak és a gyásznak. Szépen bele lett írva sztoriba Chadwick Boseman betegsége. Elbúcsúzott maga a film is mind mint karaktertől, mind mint színésztől… hús-vér embertől. :(
A sztori kicsit kiszámítható volt számomra. Valahogy érzékelhető volt a végkimenetel már a film eleje óta, illetve a gonosz felbukkanása után is. Az érzelmekkel és emlékekkel való vívódás, a Fekete Párduc „léttel” vagy „nemléttel” való megbírkózás igazi próbatétel volt Shuri -nak, amit valljuk be, jól sikerült vennie a végére. Felnőtt a karakter, ha fogalmazhatok így.
Az utódlás is szépen be lett építve a sztoriba. Valahol tudni lehetett, hogy nem marad utód nélkül T'Challa.
A képi világ és az egész vízi világ -meg persze Wakanda is- csodaszépen lett ismét ábrázolva.
A zenék minden tekintetben illettek a filmhez.
Igazándiból én ezt nem tudom a 4. fázis befejezéseként tekinteni. Kicsit kevés volt ahhoz. Minden más szempontból helyt állt, mint film.

Bunney 

Nem volt rossz, de felesleges volt elnyújtani ennyire ezt a filmet. Vannak benne jó jelenetek, de igazából ez az egész Chadwick előtti tisztelgés, dráma és az új Fekete párduc felvezetése, ami szerintem eléggé kiszámítható.

Vannak benne jó kis akció jelenetek, de inkább a fej-fej elleni „bunyók” voltak a jobbak.
Shuri mindig is szimpi volt, igazából ő vitte a filmet. A főellenség is fura, nem tudtam hova tenni, a serege szintén fura :))
Ironheart pedig.. Vagy minek is nevezik ezt a feltaláló kiscsajt. Úristen mi ez a Vasember utánzat? Na tőle rosszul voltam :(( Ráadásul volt egy olyan jelenete, ami totál Vasember koppintás volt a Bosszúállók filmből :'((

Ami nagyon pozitív volt, az a zene. A törzsi zenéktől kezdve, nagyon passzolt.

Nem akarom lehúzni, mert nem volt rossz, de kicsit nagyobb felvezetést vártam valamire, amit végül nem kaptam meg. De gondolom majd az új Hangya filmnél várható ez az áttörés.

Victorious 

Még egészen jól indult szerintem az elején. Jól felvezette a későbbi konfliktust és ellenséget, Chadwick Boseman is kapott egy szép búcsút.
A hidas rész után viszont eléggé alábbhagyott a lendület, így az érdeklődésem is. Nagyon elnyújtott volt, egy 20-25 percet simán átadhatott volna a Dr. Strange 2-nek vagy a Quantumaniának (amik vészesen rövidek. Az utóbbi persze még nem jött ki, de komolyan csak 125 perc? :/)
Az első nagyobb támadás még visszatudta valamennyire hozni, spoiler , de a végső csata szerintem eléggé antiklimatikus lett. Egyelőre Namor annyira nem fogott meg, de mivel meglepő módon spoiler. Valahogy így vagyok Shuri spoiler Meglátjuk.
Az after credit jelentben kifejezetten csalódtam, őszintén bevallom, hogy ez engem nem érdekel :D spoiler
Ez a negyedik fázis elég felemás és felvezető volt, remélhetőleg az ötödik jobbra sikerül. (már idén jön két film amit nagyon várok)

dulkap 

Egy hangyányival jobb, mint az első rész, de ez lehet, hogy csak annak köszönhető, hogy inkább negatív elvárásom volt vele szemben az elődje után. De attól, hogy kicsit jobb, ettől még ez is egy rossz film szerintem. Kis túlzással két órán keresztül felvezetik a végső csatát, hogy aztán a végén spoiler Plusz spoiler

Irasalgor 

Hogy ez az alkotás lenne a negyedik fázis zárásának nagy fináléja? Hát, mondanivalóját és komplexitását tekintve tényleg az egyik leginkább kidolgozott és emocionálisan legmélyebb alkotás ebből a fázisból, de mint az összes többi az elmúlt két évből, sokkal inkább egy önmagában értelmezendő, „plusz egy epizód” jelleget kapott, mintsem egy központi narratívát megfelelően tovább bővítő alkotás, amelyben ismét felvázolnak új történetszálakat, de hogy ebből mikor lesz valami, az továbbra is évek kérdése. Ettől függetlenül a film nem rossz, de szemben az első párduccal, ez nem karmol akkorát.

Értékelés: 7/10

S_Bíborka 

Moziélményként nagyon jó volt. Viszont a film hagy kivetnivalót maga után. Volt itt minden Avatar és Aquamen keverék, kék vizi emberek, Némó, Asterix a kis repülő cipőjével, Transformers (a pulzusom úgy megugrott amikor kirajzolódott az égen az a páncél. Mindenki tudja, hogy miért.) Shurit az előző filmben is nagyon kedveltem, ő itt se okozott csalódást, nagyon tetszettek a temetkezési fehér ruhák. spoiler

FélszipókásŐsmoly 

Kiemelkedő alkotás! Nem csupán Marvel filmként, hanem moziélményként is. Namor háttere remekül megmagyarázta a színészválasztást, és hogy miért más, mint a képregények hófehér Spock-szerű Torpedója. Ő itt tulajdonképp egy mezo-amerikai istenség. Vagy mutáns, mert ezt is egyre többször kell mondogatniuk, hogy bevezessék az MCU-ba az X-Meneket (Ms. Marvel is mutáns lett, nem nemember) – bár nekem jobban tetszik a mitológiai vonal… Wakanda terén is remekeltek, építkeztek mindarra, ami eddig történt, a jelmezek továbbra is a legjobbak, amit valaha láttam filmen. Tele van bámulatos ötletekkel, találékony eszközhasználattal a film, nagyon odatették magukat a készítők. Sőt, bevezettek egy új fiatal hőst is spoiler. Az MCU (eddigi, de lehet, hogy a) legjobb filmje!

Méltó tiszteletadás Chadwick Boseman emléke előtt.


Népszerű idézetek

MrsCumberbatch 

Shuri: Az itt tényleg egy iPhone?
Okoye: Ősemberek…

Pandalin 

Ramonda királynő: A népem soha nem volt hajlandó vibrániummal kereskedni, ehhez szigorúan ragaszkodtunk. Nem azért, mert annyira veszélyes lehet a vibránium, hanem azért, mert annyira veszélyesek lehetnek maguk.

MrsCumberbatch 

Okoye: Csak velem van baj, vagy ez tényleg egyre rondább?
Shuri: Veled van baj!

Christinewinchester 

Namor: Only the most broken people can be great leaders.

Christinewinchester 

Okoye: [to Riri] You have two choices: you can come to Wakanda conscious, or unconscious.

Bogesxd 

Ramonda: It has always been our policy to never trade vibranium under any circumstance. Not because of the dangerous potential of vibranium, but because of the dangerous potential of you.

S_Bíborka 

Riri: I'm not even a real character. I'm just a plot pooooooint!

Bogesxd 

Shuri: So now you are keen to hear from a child who scoffs at tradition?
M'Baku: The world has taken too much from you for you to still be considered a child.

Ancsi0526 

Nakia: Ha pusztán bosszúból indulsz harcba, azzal nem töltöd ki a veszteség okozta űrt. Az csak egyre nagyobb lesz, és végül fölemészt.
Shuri: Már fölemésztett.

Pandalin 

Shuri: De mint mindig Okoye mondott ezt-azt.
Ramonda királynő: Miket mondott?
Shuri: Hogy kell a fenének.


Hasonló filmek címkék alapján