A múmia (A múmia 1.) (1999) 333

The Mummy
125' · amerikai · akció, kaland, vígjáték, fantasy, horror 12

1 díj · 12 jelölés

Imhotepet, Osiris főpapját, a Holtak Őrzőjét halálra ítélték az ókori Egyiptomban, Seti fáraó uralkodása alatt a fáraó és emberei ellen elkövetett égbekiáltó bűneiért. Imhotep férgektől nyüzsgő, bomló teteme 3000 éven át feküdt titokban elrejtve Hamunaptra elveszett városában, a legendás Holtak… [tovább]

angol

Képek 21

Szereposztás

Brendan FraserRick O'Connell
Rachel WeiszEvelyn 'Evy' Carnahan
John HannahJonathan Carnahan
Arnold VoslooImhotep
Kevin J. O'ConnorBeni Gabor
Jonathan HydeDr. Allen Chamberlain
Oded FehrArdeth Bay
Erick AvariDr. Terrence Bey
Stephen DunhamMr. Henderson
Corey JohnsonMr. Daniels

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 124

Várólistára tette 35


Kiemelt értékelések

bonnie9 

Emlékszem, két éve jártunk férjjel és a nagy mozizások közepette erre úgy vitt el, hogy talált „valami jó kis múmiás horrort”. Én meg sóhajtottam egyet, hogy jó… legyen…már megint – épp kezdtem túltöltődni horror fronton, pedig szeretem.
És aztán vége lett a filmnek, én meg úgy vigyorogtam, mint a vadalma, mert nem horror volt, hanem kalandfilm és hogy méééééééég akarom nézni. Már a film elején végérvényesen szerelmes lettem Brendan Fraser hangjába, majd a film végén észrevettem, hogy jééé, az egész mindenébe is. :P Aztán otthon rájöttem, hogy ismerem őt Az őserdő hőséből
Azóta milliószor néztem újra, mert:
-visszakaptam gyerekkorom Indiana Jones-át új formában
-mert kellemesen jó humorú és nem ordenáré
-mert Egyiptom igen, én is egyiptomi régész akartam lenni
-mert könyvtáros a főszereplő igen, az is akartam lenni
-mert kaland is meg akció is
-mert Brendan Fraser
-mert még a gonosz is kedvelhető spoiler
-mert Evy és Rick párosa annyira szerethető
-mert Jonathanon nem tudok nem röhögni :)
-mert, mert, mert… :D
Csak annyiszor láttam (mégegyszer moziban, kazettán az első szinronnal, dvd-n, tv-ben, felirattal, szinkronosan, felirat nélkül, a színészek audiokommentárjaival, a készítők audiokommentárjaival, csak zenével – a dvd-n van ilyen opció, szóval nagyjából minden lehetséges formában), hogy legutóbb már azt vettem észre, Brendan könyökén nézegetek egy sebhelyet a film elején és azon gondolkodom, melyik jelenet forgatásakor szerezhette, mert a történet szerint még nem sérülhetett meg. :)
És még arra is emlékszem, hogy a moziban a film előtt egy Abdulos tusfürdő reklám ment, amitől az elején, mikor Evy spoiler, a mozi közönsége visítva röhögött. :D

12 hozzászólás
Törpillaa 

Én szeretem ezt a filmet, izgalmas, humoros, szórakoztató, és a látvány is egész jó. Jók a szereplők, nagyon bírom őket, lehet rajtuk nevetni is azért. :-) Megunhatatlan ez a film, akárhányszor megnézem, de még mindig tetszik. :-)

4 hozzászólás
Imma 

Régen volt egy rádió, Est.fm volt a neve, és volt nekik egy műsoruk, azt hiszem, Filmszakadás. Ezt éjjel adták, amikor nem teszi tönkre a hallgatottsági mutatókat, és abból állt, hogy leadták egy-egy film teljes hanganyagát. Én akkoriban gimnazista voltam, lelkes Est.fm rajongó, és busszal jártam iskolába, tehát ha be akartam érni nulladik órára tesizni (akart a fene!), igencsak korán kellett kelnem. Ilyenkor (szerdánként?) hajnalban ezt a műsort hallgattam, persze mindig csak a filmek végét kaptam el. Így sikerült felvennem kazettára ennek az általam már akkor is nagyon kedvelt filmnek a végét, és így hallgattam meg még vagy tucatszor a walkmanemen, amikor utazás közben nem volt jobb dolgom. Igen, ezek voltak azok az idők, amikor még ilyesmire is volt időm.

7 hozzászólás
Emerson 

Valami okból kifolyólag ez a film eddig elkerült engem, aztán itt pár snittes rám ripakodott, hogy mi az, hogy én ezt még nem láttam? – Jó az, ha noszogatják az embert, mert igazi, klasszikus kikapcsolódást nyújtott a múmiázás. Rájöttem, hogy nagyon hiányoznak ezek az élmények, amikor úgy vicces egy kalandfilm, hogy senki sem obszcén dolgokat vág a másik fejének, a romantikus szál, meg nem valami lepedőszaggatós túlhevült grandiózus zenével aláfestett jelenetben teljesedik ki.
A film elején ugyan vártam, mikor bukkan elő a homokbucka alól a Csillagkapu, de hát nem lehet minden film tökéletes, khm. Amit még hiányoltam: John Hannah akcentusa. Hová lett?! Teljes döbbenet.
Hiába a két órás menetidő, itt nem voltak fölösleges töltelékek, időhúzás, látványra fordított plusz fél óra. Kellemes kis kaland volt, szerethető karakterekkel, kiváló (és megérthető) gonosszal. Könnyen elképzelhető, hogy a második részre is benevezek csak megvárom, amíg valaki piszkálni kezd miatta, hogy mi az hogy én azt még nem láttam?

5 hozzászólás
viky0222

Néha elcsodálkozok, hogy milyen klasszikusnak mondható filmek maradtak ki eddig az életemből, ez is egy volt a sok közül. Komolyan nem értem, miért nem néztem meg eddig, mert nagyon élveztem. Kalandfilm, kincsvadászos, vicces (és nem obszcén..), jók a színészek és a szereplők is. Megmondom őszintén, kicsit én is spoiler Óóó, és időnként rám hozta a frászt, persze az olyan jeleneteknél csak, aminél az ember tudja, hogy meg fog ijdeni, felkészül, és mégis megijed. :D Biztosan többszörnézős lesz, és hamar sort kéne keríteni ezek után a második részre is.

NaNa_88 

Nem tudom meddig tudom még ezt nézni, úgy hogy ne unjam meg. Lényegében már csak az egyiptomi szöveget nem fújom kívülről. :D

Izgulni most már nem izgulok rajta, hiszen minden képkockát láttam vagy százszor, de a poénokat mindig várom és mindig nevetek is rajta. Ez nekem örök kedvenc, így nem hagyhattam ki a Brendan Fraser maratonból.

lilla_csanyi

Ez a film az a fajta habkönnyű humoros akció-romantika, amit bármikor, bárhol és bármennyiszer képes vagyok megnézni.

Kemiviki 

Az gáz, ha én mindig Imhotep-nek szurkoltam? Arnold Vosloo engem jobban lenyűgözött, mint Brendan Fraser :D
De eme apró dolgot félretérve szerintem ez egy hihetetlenül jól sikerült gyöngyszem. Már láttam vagy 100x, de bármikor megnézném még ugyan ennyiszer, ha nem többször:)

Ui: Ha valahol Anck Su Namun jelenik meg mindig Patricia Velasquez arca ugrik be. Olyan gyönyörű az a nő!

2 hozzászólás
Londonna 

Én ehhez a filmhez még nem írtam értékelést? :O Botrány! Pedig, tulajdonképpen az egyik kedvenc filmem. Jó, itt az oldalon konkrétan nincs annak jelölve, de mondhatjuk, hogy ettől még az. Rengetegszer láttam, és ha bárhol „szembejön”, meg szoktam nézni. Simán odaszögez a képernyő elé, mint egy kisgyereket, pedig elmondható, hogy kb. kívülről fújom a szövegkönyvet…
Emlékszem, annak idején nagyon sokat kellett könyörögnöm nagyikámnak, hogy vegye meg nekem ezt a filmet videokazettán, mert olyan jóóóó… Addig rágtam a fülét, amíg végül beadta a derekát. :-) Pedig amikor anno egy osztálytársam előrántotta egyik este a(z ottalvós) falusi iskolában, hogy legyen ez az aznap esti program, húztam rá a szám. Már akkor gyűlöltem a horrorokat, és semmi kedvem nem volt borzongani. Igazából nem is nagyon értem, miért maradtam ott akkor este mégis… Na jó, sejtem. Egyiptom volt a kulcs. :-)
Én lepődtem meg a legjobban, hogy én ettől a filmtől nem féltem. Mi az, hogy nem féltem, de még fülig bele is estem a múmiába – még oszló formájában is, igen. :'D (Szerintem én voltam az egyetlen a csapatban, akit konkrétan hidegen hagyott Mr. O'Connell. :P) Imhotep azóta is szerelem, és tőlem feltámaszthatják még 200x, én akkor is neki fogok szurkolni. :P
Aztán ott van még Eve (Rachel Weisz). Itt szerettem meg a színésznőt, és lettem komoly, őszinte híve a könyvtárosoknak. spoiler :D
Szerény véleményem szerint tehát ez a film tényleg amolyan örökzöld, megunhatatlan és szórakoztató. Továbbá muszáj megjegyeznem, hogy az akkori, jóval szegényesebb technikát használva a készítők mennyivel valósághűbb és hitelesebb alkotást tudtak kiadni a kezeik közül, mint manapság… Ha akkor ment, most miért nem? :(

dorinasenkar

Jaj, hát még mindig imádom. Bár azért 11 évesen sokkal rémisztőbb volt számomra, amikor először láttam. Az egész film számomra hibátlan, bár talán egy kicsit elfogult vagyok, mert nagyon de nagyon sokszor megnéztem már, és a szövegét is szinte kívülről tudom.
Evie mondjuk nem a kedvenc karakterem, ellentétben Rick-kel és Jonathan-nal szemben. :) Benny, pedig szintén fergeteges.
A történet jól felépített, nincsenek benne buktatók. Kellő akció, történelem és izgalom. :)


Népszerű idézetek

NaNa_88 

Ardeth: – Allah mosolyogjon rátok!
Jonathan: – És… beléd is.

NaNa_88 

– Jaj ne! Maga mit keres itt?!
– Vigyázok a befektetésemre, csókolom a kezét!

Aprile

– Szerintem a Holtak Könyve lehet.
– Akkor talán nem kéne játszanod vele!
– Még sosem lett baj az olvasásból…

Marcsi 

Beni: O'Connell, úgy tűnik nálunk van az összes ló!
O'Connel: Beni, Nekem meg úgy tűnik, hogy a folyó rossz oldalán vagytok!

ltimi12

Tudom, azon töpreng, mit keres egy ilyen hely, mint én, egy olyan lányon, mint ez.

Aprile

– De maga mit keres itt?
– Úúúh. Nézze, talán nem vagyok felfedező, vagy vagy kalandor, vagy vagy kincsvadász, vagy revolverhős, Mister O'Conell, de én büszke vagyok arra, ami vagyok!
– És mi lenne az?
– Én könyvtáros vagyok!

Aprile

– Tud úszni?
– Hát persze, hogy tudok, ha a helyzet úgy kívánja.
– Higgye el, úgy kívánja!

benhargreeves 

Evelyn: Egy kicsit sem tiszteled a holtakat?
Jonathan: Dehogynem, szívesen be is állnék közéjük!


Folytatása

Összehasonlítás

A múmia


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján