A múmia (A múmia 1.) (1999) 583

The Mummy
125' · amerikai · kaland, fantasy 12 !

1 díj · 12 jelölés

Imhotepet, Osiris főpapját, a Holtak Őrzőjét halálra ítélték az ókori Egyiptomban, Seti fáraó uralkodása alatt a fáraó és emberei ellen elkövetett égbekiáltó bűneiért. Imhotep férgektől nyüzsgő, bomló teteme 3000 éven át feküdt titokban elrejtve Hamunaptra elveszett városában, a legendás Holtak… [tovább]

angol

Képek 48

Szereposztás

Brendan FraserRick O'Connell
Rachel WeiszEvelyn 'Evy' Carnahan
John HannahJonathan Carnahan
Arnold VoslooImhotep
Kevin J. O'ConnorBeni Gabor
Jonathan HydeDr. Allen Chamberlain
Oded FehrArdeth Bay
Erick AvariDr. Terrence Bey
Stephen DunhamMr. Henderson
Corey JohnsonMr. Daniels

További szereplők

Kedvencelte 228

Várólistára tette 66


Kiemelt értékelések

bonnie9 

Emlékszem, két éve jártunk férjjel és a nagy mozizások közepette erre úgy vitt el, hogy talált „valami jó kis múmiás horrort”. Én meg sóhajtottam egyet, hogy jó… legyen…már megint – épp kezdtem túltöltődni horror fronton, pedig szeretem.
És aztán vége lett a filmnek, én meg úgy vigyorogtam, mint a vadalma, mert nem horror volt, hanem kalandfilm és hogy méééééééég akarom nézni. Már a film elején végérvényesen szerelmes lettem Brendan Fraser hangjába, majd a film végén észrevettem, hogy jééé, az egész mindenébe is. :P Aztán otthon rájöttem, hogy ismerem őt [[Az őserdő hőse / George, a dzsungel hőse (1997) |Az őserdő hőséből]]
Azóta milliószor néztem újra, mert:
-visszakaptam gyerekkorom Indiana Jones-át új formában
-mert kellemesen jó humorú és nem ordenáré
-mert Egyiptom igen, én is egyiptomi régész akartam lenni
-mert könyvtáros a főszereplő igen, az is akartam lenni
-mert kaland is meg akció is
-mert Brendan Fraser
-mert még a gonosz is kedvelhető spoiler
-mert Evy és Rick párosa annyira szerethető
-mert Jonathanon nem tudok nem röhögni :)
-mert, mert, mert… :D
Csak annyiszor láttam (mégegyszer moziban, kazettán az első szinronnal, dvd-n, tv-ben, felirattal, szinkronosan, felirat nélkül, a színészek audiokommentárjaival, a készítők audiokommentárjaival, csak zenével – a dvd-n van ilyen opció, szóval nagyjából minden lehetséges formában), hogy legutóbb már azt vettem észre, Brendan könyökén nézegetek egy sebhelyet a film elején és azon gondolkodom, melyik jelenet forgatásakor szerezhette, mert a történet szerint még nem sérülhetett meg. :)
És még arra is emlékszem, hogy a moziban a film előtt egy Abdulos tusfürdő reklám ment, amitől az elején, mikor Evy spoiler, a mozi közönsége visítva röhögött. :D

12 hozzászólás
Yuuko 

Vicces, de nekem erről a filmről a család jut eszembe, rengetegszer láttuk együtt ezt a filmet, mondjuk kár, hogy kb mindig lemaradtam a legelejéről. Minden hibája ellenére imádom ezt a filmet, szórakoztató, vicces – néha azért kínos, néha pedig nagyon para. Azoktól a bogaraktól a mai napig rettegek A főszereplő páros szerethető, mostanában elég sok hasonló felállásról olvastam. spoiler Jonathan pedig hatalmas arc. És igen, a macskák néha nagyon félelmetesek, azon a jeleneten mindig szétröhögöm magam.

2 hozzászólás
Törpillaa 

Én szeretem ezt a filmet, izgalmas, humoros, szórakoztató, és a látvány is egész jó. Jók a szereplők, nagyon bírom őket, lehet rajtuk nevetni is azért. :-) Megunhatatlan ez a film, akárhányszor megnézem, de még mindig tetszik. :-)

4 hozzászólás
Imma 

Régen volt egy rádió, Est.fm volt a neve, és volt nekik egy műsoruk, azt hiszem, Filmszakadás. Ezt éjjel adták, amikor nem teszi tönkre a hallgatottsági mutatókat, és abból állt, hogy leadták egy-egy film teljes hanganyagát. Én akkoriban gimnazista voltam, lelkes Est.fm rajongó, és busszal jártam iskolába, tehát ha be akartam érni nulladik órára tesizni (akart a fene!), igencsak korán kellett kelnem. Ilyenkor (szerdánként?) hajnalban ezt a műsort hallgattam, persze mindig csak a filmek végét kaptam el. Így sikerült felvennem kazettára ennek az általam már akkor is nagyon kedvelt filmnek a végét, és így hallgattam meg még vagy tucatszor a walkmanemen, amikor utazás közben nem volt jobb dolgom. Igen, ezek voltak azok az idők, amikor még ilyesmire is volt időm.

7 hozzászólás
Emerson 

Valami okból kifolyólag ez a film eddig elkerült engem, aztán itt pár snittes rám ripakodott, hogy mi az, hogy én ezt még nem láttam? – Jó az, ha noszogatják az embert, mert igazi, klasszikus kikapcsolódást nyújtott a múmiázás. Rájöttem, hogy nagyon hiányoznak ezek az élmények, amikor úgy vicces egy kalandfilm, hogy senki sem obszcén dolgokat vág a másik fejének, a romantikus szál, meg nem valami lepedőszaggatós túlhevült grandiózus zenével aláfestett jelenetben teljesedik ki.
A film elején ugyan vártam, mikor bukkan elő a homokbucka alól a Csillagkapu, de hát nem lehet minden film tökéletes, khm. Amit még hiányoltam: John Hannah akcentusa. Hová lett?! Teljes döbbenet.
Hiába a két órás menetidő, itt nem voltak fölösleges töltelékek, időhúzás, látványra fordított plusz fél óra. Kellemes kis kaland volt, szerethető karakterekkel, kiváló (és megérthető) gonosszal. Könnyen elképzelhető, hogy a második részre is benevezek csak megvárom, amíg valaki piszkálni kezd miatta, hogy mi az hogy én azt még nem láttam?

7 hozzászólás
Nihilchan 

Hatalmas, szórakoztató élmény ez a film! A horror címkének bedőlők mondjuk csalódhatnak; inkább izgalmas és vicces, könnyed kaland, mint horrorisztikus alkotás. A főszereplő páros nagyon szerethető duó, Jonathan nem teljesen százas, gyerekkoromban pedig szerelmes voltam Imhotepbe (és mai napig abszolút favorit karakter a filmben). Ráadásul Egyiptom, kincs, múmia, szóval minden, ami élvezhetővé tesz egy kalandfilmet. Csak azért nyolc, mert a második részét jobban szeretem.

viky0222 

Néha elcsodálkozok, hogy milyen klasszikusnak mondható filmek maradtak ki eddig az életemből, ez is egy volt a sok közül. Komolyan nem értem, miért nem néztem meg eddig, mert nagyon élveztem. Kalandfilm, kincsvadászos, vicces (és nem obszcén..), jók a színészek és a szereplők is. Megmondom őszintén, kicsit én is spoiler Óóó, és időnként rám hozta a frászt, persze az olyan jeleneteknél csak, aminél az ember tudja, hogy meg fog ijdeni, felkészül, és mégis megijed. :D Biztosan többszörnézős lesz, és hamar sort kéne keríteni ezek után a második részre is.

Kemiviki 

Az gáz, ha én mindig Imhotep-nek szurkoltam? Arnold Vosloo engem jobban lenyűgözött, mint Brendan Fraser :D
De eme apró dolgot félretérve szerintem ez egy hihetetlenül jól sikerült gyöngyszem. Már láttam vagy 100x, de bármikor megnézném még ugyan ennyiszer, ha nem többször:)

Ui: Ha valahol Anck Su Namun jelenik meg mindig Patricia Velasquez arca ugrik be. Olyan gyönyörű az a nő!

2 hozzászólás
NaNa_88 

Nem tudom meddig tudom még ezt nézni, úgy hogy ne unjam meg. Lényegében már csak az egyiptomi szöveget nem fújom kívülről. :D

Izgulni most már nem izgulok rajta, hiszen minden képkockát láttam vagy százszor, de a poénokat mindig várom és mindig nevetek is rajta. Ez nekem örök kedvenc, így nem hagyhattam ki a Brendan Fraser maratonból.

lilla_csanyi

Ez a film az a fajta habkönnyű humoros akció-romantika, amit bármikor, bárhol és bármennyiszer képes vagyok megnézni.


Népszerű idézetek

NaNa_88 

Ardeth: – Allah mosolyogjon rátok!
Jonathan: – És… beléd is.

Aprile

– Szerintem a Holtak Könyve lehet.
– Akkor talán nem kéne játszanod vele!
– Még sosem lett baj az olvasásból…

Marcsi 

Beni: O'Connell, úgy tűnik nálunk van az összes ló!
O'Connel: Beni, Nekem meg úgy tűnik, hogy a folyó rossz oldalán vagytok!

NaNa_88 

– Jaj ne! Maga mit keres itt?!
– Vigyázok a befektetésemre, csókolom a kezét!

Aprile

Rick: De maga mit keres itt?
Evy: Úúúh. Nézze, talán nem vagyok felfedező, vagy vagy kalandor, vagy vagy kincsvadász, vagy revolverhős, Mister O'Connell, de én büszke vagyok arra, ami vagyok!
Rick: És mi lenne az?
Evy: Én könyvtáros vagyok!

Aprile

Rick: Tud úszni?
Evy: Hát persze, hogy tudok, ha a helyzet úgy kívánja.
Rick: Higgye el, úgy kívánja!

ltimi12

Tudom, azon töpreng, mit keres egy ilyen hely, mint én, egy olyan lányon, mint ez.

Aprile

Beni: Ezt a meglepetést, Jóbarátom! Hát élsz? Annyira aggódtam miattad!
Rick: Nahát, csak nem az én kis Beni barátom? Azt hiszem, megöllek!
Beni: Gondolj a gyerekeimre!
Rick: Beni, neked nincs is gyereked.
Beni: De még lehet.


Népszerű triviák

Fluffy

Az Oded Fehr által alakított Ardeth Bay karakterét az eredeti elképzelések szerint tetőtől talpig tetoválások borították volna, de a rendező, Stephen Sommers ezt megvétózta, mondván a színész túl jóképű ahhoz, hogy eltakarják az arcát.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: A múmia (1999)

A múmia (1999)

Kapcsolódó művészek: Oded Fehr · Stephen Sommers

Fluffy

A film főszerepét eredetileg Leonardo DiCapriónak szánták. De ő A part c. film forgatása miatt nem tudta vállalni. Kérte a stúdiót, hogy tolják el A múmia munkálatait, hogy részt tudjon venni a produkcióban, de ez nem jött össze. Végül A part forgatása csúszott, de addigra már Fraseré volt a szerep.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: A múmia (1999)

A múmia (1999)

Kapcsolódó művészek: Leonardo DiCaprio · Brendan Fraser

1 hozzászólás
Fluffy

Brendan Fraser majdnem meghalt annak a jelenetnek a forgatása közben, amikor karakterét felakasztották, a kötél ugyanis szerencsétlen módon tekeredett a színész nyaka köré. Partnere, Rachel Weisz szerint Fraser-t újra is kellett éleszteni.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: A múmia (1999)

A múmia (1999)

Kapcsolódó művészek: Brendan Fraser

Fluffy

A könyvtár lerombolós jelenetet sikerült a stábnak elsőre felvennie, ez azért is volt szerencse, mert, ha nem sikerült volna, akkor a díszletet több, mint egy nap lett volna újra építeni.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: A múmia (1999)

A múmia (1999)

Fluffy

Az orvosi csapat egy speciális italt készített a stábnak, amelyet két óránként kellett fogyasztaniuk, hogy kibírják a sivatagi forróságot a forgatáson. A homokviharok állandó problémát jelentettek. Sok stábtagot helikopterrel kellett kimenekíteni, mert rendszeresek voltak a kigyóharapások, pók és skorpiók okozta csípések is.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: A múmia (1999)

A múmia (1999)

Fluffy

A film eleji jelenet, amikor Imhotepet mumifikálják, nagyon megviselte az őt játszó színészt, Arnold Vosloo-t, ugyanis a közel négy órába telt azt leforgatni és szinte végig bekötözve kellett lenni.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: A múmia (1999)

A múmia (1999)

Kapcsolódó művészek: Arnold Vosloo

Fluffy

Tom Cruise, Brad Pitt, Matt Damon, Ben Affleck, Chris O’Donnell és Matthew McConaughey is esélyesek voltak Rick O’Connell szerepére. Cruise A Múmia 2017-es feldolgozásában kapta meg végül a főszerepet.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: A múmia (1999)

A múmia (1999)

Kapcsolódó művészek: Matthew McConaughey · Brad Pitt · Ben Affleck · Matt Damon · Tom Cruise · Chris O'Donnell

Fluffy

Az alkotók nem számoltak azzal a problémával, hogy a sivatagban a homok eltömíti a fegyvereket és használhatatlanná válnak. Ezért a lövéseket utómunkával hozták létre.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: A múmia (1999)

A múmia (1999)

Fluffy

Stephen Dunham-et is meghallgatták Rick O’Connell szerepére, de végül mégsem őt választották. A rendezőnek azonban annyira tetszett, hogy csak miatta tette bele Mr. Henderson karakterét, akit végül eljátszhatott.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: A múmia (1999)

A múmia (1999)

Kapcsolódó művészek: Stephen Dunham

Fluffy

A film 80 millió dolláros költségvetéséből nagyjából 15 milliót költöttek speciális effektusokra, amiket az ILM készített. A film nagyot kaszállt, ugyanis 416,4 millió dollárt hozott világszerte.

[www.filmezzunk.hu]

Kapcsolódó filmek: A múmia (1999)

A múmia (1999)


Folytatása

Összehasonlítás

A múmia


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján