Dumbledore titkai (Legendás állatok és megfigyelésük 3.) (2022) 505

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore
143' · amerikai, egyesült királysági · akció, kaland, fantasy 12

Snitt-díj-jelölt 2023

A mágikus világ egyre nagyobb bajban van, és nemcsak Grindelwald, a békéjére törő gonosz varázsló, valamint sok szövetségese miatt, hanem azért is, mert a jövője egy igen furcsa társaságon múlik: egy szakmájának élő, kétballábas magizoológuson, két furcsa varázslónőn (az egyik nagyon buzgó, a… [tovább]

angol · angol (de késik)
magyar
angol · angol

Képek 4

Szereposztás

Eddie RedmayneGöthe Salmander
Katherine WaterstonPorpentina Goldstein
Alison SudolQueenie Goldstein
Ezra MillerCredence Barebone
Jude LawAlbus Dumbledore
Mads MikkelsenGellert Grindelwald
Callum TurnerTheseus Salmander
Dan FoglerJacob Kowalski
Victoria YeatesBunty
Richard CoyleAberforth Dumbledore

További szereplők

Kedvencelte 51

Várólistára tette 249


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Egyrészt nagyon tetszett, másrészt pedig üzenetében és hangulatában is szerintem a leginkább Harry Potter az eddigi három rész közül… nem hibátlan, de számomra végtelenül szerethető film volt, annak ellenére, hogy néha a politikai-társadalmi szál azért elég sötétre és aktuálisra sikerült ahhoz, hogy okozzon egy kis gombócot a torkomban.
Tény, Göthe mellékszereplő lett a saját szériájában, mert ez a film Dumbledore-ról szól, az ő érzései, az ő döntései viszik előre az egészet, akár manipulátor, akár nyíltan harcol éppen. És Jude Law el is cipeli a hátán, mert most jöttem rá, hogy bár Dumbledore-nak mindig volt egy helye a kedvenc HP karaktereim listáján, de tényleg száz százalékig megérdemli. Ebben a részben minden megcsillan benne, amit idősen látunk. Van fura humora, játékos, gyakran követhetetlen manipulációi, újra és újra kibukó mély bölcsességei, kötődése mindenfajta fura figurákhoz, és démonai. Csak az a különbség, hogy mivel még fiatal, és a démonainak komoly forrásai még közvetlen közelben vannak (a Harry Potterre azért már eléggé úgy tűnt, hogy a Grindelwald témát so-so sikerült feldolgozni – inkább Voldemort, és az ő útjában betöltött szerep volt a szenvedés forrása), ezért némileg szenvedősebb. Ugyanakkor nagyon szerettem a karakterívet, amit bejárt: spoiler Azt meg csak mellékesen teszem hozzá, hogy a Harry Potter szériában először láttuk Dumbledore-t tényleg sokat varázsolni, és rögtön megcsillant, hogy Harry lehet, hogy rajongásból beszélt, mikor annyit hangoztatta, hogy a „világ legnagyobb varázslója”, de nem áll távol a valóságtól: a fehér fényes varázslatai, az illúziói, a random önoltó, ahogy megállt Credence-szel szemben… valóban látszott, hogy mekkora ereje van.
A mellékszereplők pedig ugyan mellékszereplők, de ehhez képest a képernyőidő szépen lett elosztva, és mindenkinek van némi tere. Tina karakterét én személy szerint kedvelem, de egyáltalán nem hiányzott, nem volt helye, nem lett volna ideje a filmben. Hicks és Bunty viszont nagyon jó új tagjai voltak a csapatnak, az előzőnek a humorát, mind Jacobbal, mind a két Salmander fivérrel való dinamikáját nagyon szerettem, az utóbbi pedig csak néha feltűnt, de olyankor emlékezetes, vidám, szerethető figura volt. Jacob maga a végtelen jóindulatával, az egyszerű bátorságával még mindig az az igazi kisember, akit jó látni a színen, és tündéri az, ahogy Queenie-hez áll. spoiler Miközben a fő szál nagyon komor, pont ezek az interakciók szolgáltatnak némi humort (és a lényekkel együtt cukiságfaktort), amik számomra nagyon jót tettek a filmnek. Kellett ez az oldás, ahogy anno a hatodik Harry Potterben is különösen sokat vigyorogtam a „bolond tini jeleneteken” tudva, hogy mennyire sötétnek ígérkezik a zárás.
Credence-t nagyon sajnáltam. spoiler Nagini viszont nekem hiányzott a filmből, teljesen elhagytuk, és kellett volna, hogy folytassuk/lezárjuk a szálát, tekintve, hogy egy, a fő szériában is fontos figuráról van szó.
Mads Mikkelsen pedig zseniális és kifejezetten fenyegető Grindelwald: kevésbé őrült, mint Johnny Depp volt, cserébe hátborzongatóan populista, és tényleg minden megmozdulásából süt a nárcizmus. Remekül működött főgonoszként.
A történet fő szála számomra izgalmas volt, akármilyen sötét is – érdekes volt kicsit bejárni a varázsvilágot, belátni a politikájába, és az üzenet nagyon erős a spoiler A qilines vonal szintén tetszett, bár hiányoltam, hogy spoiler
Noha abszolút „utólagos lore építés”, de a főnix szimbolikája szintén nagyon tetszett (akkor jön el egy Dumbledore-hoz, ha haldoklik: tekintve, hogy Fawkes a második résztől jelen van, érdekes belegondolni, és határozottan hozzáad a fő szálhoz, ha Dumbledore már akkor sejtette, hogy nem lesz sok hátra), és a látványtervezők is kitettek magukért. James Newton Howard megint hangulatos, de azért az eredeti szériáénál kicsit hivalkodóbb zenét tett le az asztalra, és még mindig nem véletlenül a kedvenc filmes zeneszerzőm.
Merem ajánlani a megnézését, és szurkolok, hogy legyen folytatás, mert kéne a lezárás ennek a történetnek… még akkor is, ha sajnos ez már tényleg nem a legendás állatokról és megfigyelésükről szól.

2 hozzászólás
Nihilchan 

Friss élmény, friss gondolatok. Tetszett, de mindent összevetve nem kaptam meg azt a varázslatos élményt, amit vártam. Nem éreztem magam újra roxforti gyereknek; ez egy kőkemény, durva felnőtt világ. Nyilván a varázslótörténelem és az előző rész adta, hogy merre fog elmenni a cselekmény, de őszintén, nem esett jól a lelkemnek most ez a politikai film. Túl sok a párhuzam a modern világgal és ez fájt. Közben meg tetszett, hogy ennyire komoly, súlyos a téma.
A szereplők hozták a formájukat, az újak legalább annyira, mint a régiek. Nekem messze Mikkelsen a leghitelesebb sötét varázsló; komolyan a hideg rázott tőle néha. Egészen más, sokkal árnyékosabb és karizmatikusabb, mint Depp volt. A humort némileg Redmayne, nagyrészt Dan Fogler hozta, ahogy eddig is; ezek a vidámabb pillanatok pedig nagyon kellettek ahhoz, hogy oldják a feszültséget.
A látvány és a zene csillagos ötös, maga a cselekmény izgalmakban gazdag, mégha kiszámítható is. Egyetlen dolgot hiányoltam, de azt nagyon; a katarzist. Azért ennek még ülepednie kell és többször látnom is kell ahhoz, hogy formálódjon a véleményem. Egy dologban azonban biztos vagyok a magam részéről: én itt lezártam volna ezt az érát.

LoneWolf 

Sokakkal ellentétben nekem az előző résszel sem volt különösebb bajom, (talán azt leszámítva, hogy köze nem volt a címhez, plusz a végső fordulat enyhén nevetségesnek érződött a korábbi lore ismerete alapján) de ezek után egy csillaggal csökkentettem annak pontszámát, mivel ez bizony több szempontból is jobban tetszett.
Talán sokakat felháborítok ezzel, de Mads Mikkelsen már az első két percben bizonyította, hogy jobban illik erre a szerepre, mint Depp. Az általa megformált Grindelwald egy erősebb kiállású, ugyanakkor láthatóan kegyetlenebb varázsló. Szerintem az előző két rész legfeljebb egy minimális nosztalgiát, illetve azt a bizonyos „de cukiii!” érzést tudta belőlem kiváltani, de itt már a második jelenet úgy szíven talált, hogy a könnyem kicsordult, miközben talán 5-10 perce mehetett a film. Egy ilyen hatásos kezdés után szinte garantálható volt, hogy a folytatás sem lesz gyenge. A két említett dolgon kívül a „cím kontra tartalom” hibát is sikerült itt orvosolni, hisz Grindelwald bűntetteivel ellentétben Dumbledore (spoiler) titkai fontos szereplői lettek a történetnek, továbbá legendás állatokat ezúttal érezhetően nagyobb nyomokban tartalmaz… sőt! Ezúttal az egyik konkrétan kulcsfigura a konfliktusban. (spoiler) Kowalski, Queenie és Credence szálát is szépen tovább szőtték, ráadásul nagyrészt le is zárták, szóval nem kell azon aggódni, hogy túlságosan elhúznak olyan dolgokat, amiket nem kéne. Az utóbbi talán lelombozó volt kissé, de Ezra jelenlegi problémás helyzete miatt spoiler
Sokaknak feltűnt viszont a trailerekből egy fontos szereplő hiánya. Nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, hogy Tina csupán egy cameo erejéig bukkan most csak föl, ráadásul elég gyenge magyarázattal, de számomra nem ő volt az egyetlen, aki zavaró űrt hagyott maga mögött. Nagini, Credence „barátja”, aki még az előző rész záró jelenetében is ott állt a hősök soraiban, most szőrén-szálán eltűnt. Szerintem még említést sem tettek róla. Annyira fontos volt az előző részben behozott Yusuf, (kinek Leta nélkül lényegében már különösebb extra funkciója sem volt) meg ez az új, de legalább ugyanannyira érdektelen Lally, hogy már meglévő, sokkal érdekesebb karaktereket hanyagoltak el miattuk? Meh… Még jó, hogy a furkásznak és egyéb lényeknek azért jutott hely.
Minden aprócska hibáját leszámítva azért jól szórakoztam rajta. A sztori egyszerű, de korrekt, a klasszikus HP féle varázsvilág érzése pedig kézzel fogható, így nagyobb panaszom nincs. Akár itt vége is lehetne a franchise-nak, ha már Rowling-nak nagyon nincs ötlete. Persze ebben a minőségben még szívesen néznék pár részt, de szigorúan csak akkor, ha nem tűnik fölösleges bőrlehúzásnak.
Végső soron pár kérdés / meglátás, ami még fölmerült bennem: spoiler

8 hozzászólás
Törpillaa 

A Salamander tesók annyira cukik. :-) ❤ Főleg Göthe, őt már az első rész óta nagyon szeretem, és az őt formáló színészt is. :-) Eddie Redmayne egyszerűen fantasztikus, imádom. :-) A sztori is nagyon tetszett, látványos volt, szórakoztató, izgalmas, pörgős, voltak benne vicces jelenetek, és párbeszédek is. Hangulatos volt, a helyszínek is tetszettek nekem, a zenék is, meg úgy az egész sztori tök jó volt. Nekem sokkal jobban tetszik a Legendás állatok, mint a HP összes része együttvéve, leginkább Göthe miatt, mert nagyon megszerettem a karakterét, és tök cuki, ahogy az állatokkal bánik, mindig kitalál valamit, hogy megoldja az adott szituációt, ez tetszik benne, és olyan jószívű, meg aranyos. :-) ❤ Dumbledore-t is nagyon bírtam, bár Grindelwaldot most kevésbé. :/ Érdekes egy karakter még mindig, és a színész sem rossz, de nekem nagyon hiányzott Johnny Deep alakításában Grindelwald, fura volt mást látni helyette… :( De amúgy egy rossz szavam se lehet rá, mert tényleg nem volt olyan rossz. :-D spoiler Jacob a legnagyobb forma, annyira bírom őt is, vicces és szórakoztató, meg annyira szeretnivaló a karaktere is, jókat lehet nevetni egy-egy viccesebb jelenetén. :-D Összeségében tök jó sztori lett belőle, Göthe állatkái irtó cukik voltak, és Credence is szimpatikus volt, nagyon érdekes a karaktere, kíváncsi leszek, mi lesz a folytatásban vele, és Grindelwalddal is, meg úgy a többiekkel együttvéve. :-) Kíváncsian várom a folytatást is. :-)

Dreamborder 

A 8 csillagot véletlenül sem a sztori kapta, mert hogy az nem nagyon volt. Számomra, aki olvasta a 7. HP könyvet, még annyi sem, de a többi rendben volt, a színészi játéktól kezdve (Eddie *-*), a zenén át, a látvány meg aztán hú! <3 A kis lényeg most is gyönyörűek és imádnivalók voltak. :))
Megmondom őszintén, hogy az előző részből szinte semmi nem maradt meg, és van egy olyan érzésem, hogy ezzel is így fogok járni. :’D
Azért egyszer érdemes volt megnézni. :)

Netta88 

Kicsit olyan érzésem volt a film nézése közben, mintha kimaradt volna valami ez és az előző rész között… és még mindig hiányolom a filmből a Legendás állatokat és a megfigyelésüket, mert annak ellenére, hogy van/volt pár, meg most egy még fő szerepet is kapott, még mindig nem róluk szól a film. Nyilván kell cselekmény, konfliktus a filmbe, de akkor olyan címet is adjanak neki, aminek jobban köze van hozzá. A Dumbledore titkai legalább hiteles volt. A túlzott politikai szál sem tetszett, viszont az igen, hogy Depp helyett más játszotta Grindelwald szerepét. Semmi bajom egyébként a színésszel, azt ugyan nem mondanám, hogy kedvencem, mert szerintem csak a Karib Tenger szériában láttam, de nem állt jól neki Grindelwald szerepe. Viszont Mads Mikkelsent remek választásnak tartom. Kontaktlencse meg extrém kinézet nélkül is remekül hozta a karaktert. Az új szereplők is jók voltak, bár nem emlékszem, hogy Göthenek eddig is volt asszisztense, vagy hirtelen akasztottak egyet… Az is érdekes volt, hogy Tina nem szerepelt, csak két jelenet erejéig. Nem mintha hiányzott volna, mert sose volt szimpatikus, de hogy nem szerepelt, az fura volt. És hol van Nagini? Hová tűnt? Úgy tűnt van egyfajta kapcsolat közte és Credence között, hogy érdekli, mi van a fiúval, de… egyszerűen eltűntették a színről. Hát, ok. Egyébként mennyi idő telt el, mert fura volt, hogy hirtelen hosszú haja van Credencenek, holott az előző részben még nagyon rövid volt neki, ha jól emlékszem. Mindenesetre folyamatosan Pitont láttam benne. xD Queeniet meg meg sem ismertem először… Legjobban pedig a barlang-börtönös jelenet tetszett azokkal a fura skorpió lényekkel, meg a riszálással. xD Összességében, a hiányosságai ellenére, eddig talán ez a rész tetszett a legjobban.

Lucy 

Én ezt most nagyon szerettem, de lehet csak rég voltam moziban és jó volt a társaság is hozzá. :))
Helmut erős alakítást nyújtott azzal a két mondatával. ^^

MrsCumberbatch 

Nem tudom, mennyit tesz hozzá az, hogy moziban néztem és hogy ha belegondolunk, tényleg mekkora párhuzam van egy nemrég nálunk történt eseménnyel… Mintha egy görbe tükör lenne….

De ez most nagyon bejött! :D

Viszont elnézést kell kérnem mindenkitől (főleg attól aki esetleg várta az értékelésemet), de ez most nem lesz egy összeszedett írás. Inkább csak pontokban felsorolása azoknak, amik éppen eszembe jutnak…

Nem nagyon néztem trailereket szóval nem tudom pontosan mi az ami spoiler és mi az ami nem… Szóval most érzésre fogom jelölni őket. (Ha valaki úgy gondolja valamelyik rész inkább spoiler, szóljatok, jelölöm!)

1. Aztakrvafeneegyemeg. Miezakémia? Vagyis inkább azt mondom hogy Jude Law vágyakozó pillantásai.. Oh anyám, olvadtam. spoiler

2. Nem vagyok se Depp se Mads rajongó szóval igazából ezt az összehasonlítgatást én most kihagynám. Nekem nem volt bajom se egyikkel se másikkal. Igazi összehasonlítást akkor lehetne csinálni ha mind a ketten lejátszanák mind a két részt. Mert így nem. Nekem igazából mind a kettő tetszett és kész. Pont. Nem örültem a cserének, de a filmet látva igazából nem is bántam. (Pedig amúgy szkeptikus voltam…)

3. Annyit viszont elvártam volna (de nagyon!) hogy ha már hiszti-cserét hajtottak végre, akkor legalább megmagyarázhatták volna. Pl hogy az előző rész eseményeikor Százfűlé-főzetet ivott… Ennyi. Ennyi is elég lett. Nem kellett volna az se hogy miért… Csak valami magyarázat… De egyértelmű volt hogy a néző tegyen úgy mintha mi se történt volna…

4. Tina. Istenem mennyire örültem, hogy annyit szerepelt a filmben amennyit! spoiler

5. Állatkák. Örülök nagyon hogy mennyi szerepet kaptak az állatkák. Főleg, hogy a főszereplő is egy állat volt.

6. Tánc. Iszonyatosan jót röhögtem azon a táncon. spoiler

7. A látvány. Nekem bejött. Nem volt agyon nyomva felesleges dirr-durral. Pont annyi volt amennyi kellett és még jól is volt megcsinálva. spoiler

8. Kowalski. Hát ő külön pontot érdemel. Hatalmas figura. spoiler

9. Fél tucat. Csapjatok le, de ez a látszólag icikepicike baki engem nagyon idegesített! spoiler Mondjuk, nem tudom, angolul mit mondtak. Lehet, csak a magyar szinkron akart nagyon okos lenni… Szóval pls aki angolul nézte írja meg nekem hogy ott mit mondtak. spoiler

10. Táska. Szóljatok ha tévedek de úgy emlékszem, hogy Göthe táskáján van egy álcázó bűbáj. Ha megnyom egy gombot a csaton, akkor rendes bőrönd lesz. Erről ebben a részben nagyon elfelejtkeztek. spoiler

11. Emlékek. Látszik, hogy Grindelwald dühből cselekszik és eszébe sem jut gondolkodni. Hiszen ha úgy vesszük, semmi értelme nem volt annak hogy spoiler Apropó. Akkor azt már sose kapja vissza? Nah. :(

12. Örökké. Hát… Ezt nem fejtegetem. A végén hangzott el ez az egy szó és zokogtam.

13. Meghajlás. Őszintén mondom hogy egyértelmű, várható és iszonyú klisés volt hogy spoiler VISZONT elszomorított az, hogy spoiler

+1. A párhuzam. Ez már kicsit elvontabb dolog, de a végén amikor spoiler azt annyira imádtam. Mekkora igazság volt benne.

13 hozzászólás
Pandalány

Összességében sokkal jobban tetszett, mint az első két rész együttvéve. Őszintén szólva hiába HP univerzum, valahogy az előző filmek nem vonzottak annyira. Viszont ez a film teljesen lenyűgözött.
A színészek, a zenék, a látvány, a sztori, minden rengeteget hozzáadott az élményhez. Lehet amiatt is nagyon tetszett, hogy a varázslótörténelemben sokkal közelebb kerültünk az idősíkon a hét Harry Potter kötethez, és végre visszatérhettünk a Roxfortba egy kicsit (az a jelenet annyira klassz volt), ismerős karakterek bukkantak fel és humornak sem voltunk híján.
Az pedig, hogy Johnny Deppet lecserélték és más színész alakítja Grindelwaldot, a lehető legjobb döntés volt. Minden jelenete teli volt feszültséggel, ami az amúgy is izgalmas cselekményt még jobbá tették.


Népszerű idézetek

lynanoke

Göthe: Majdnem mindnyájan tökéletlenek vagyunk. De ha elkövetünk is hibákat, szörnyű dolgokat, igyekezhetünk jóvátenni őket. És ez a fontos, ez az igyekezet.

lynanoke

Göthe: Nem jó, ahogyan riszálsz. Riszálj, riszálj, de ne hevesen!
Theseus: Pont úgy riszálok, ahogyan te.
Göthe: Attól tartok, nem.

3 hozzászólás
lynanoke

Göthe: Azt hiszem, olykor el kell veszteni valamit, hogy rájöjjünk, milyen fontos nekünk.

pojDD

Theseus: – Ő aligha jelölteti magát. Bűnöző, nem politikus.
Yusuf: – Van különbség?

Sunshine 

Diák: Hogy került magához [a varázspálca]?
Jacob: Karácsonyra kaptam.


Folytatása

Összehasonlítás

Legendás állatok és megfigyelésük


Hasonló filmek címkék alapján