Harry Potter és a Félvér Herceg (Harry Potter 6.) (2009) 731

Harry Potter and the Half-Blood Prince
153' · amerikai, angol · kaland, fantasy 12

0 díj · 3 jelölés

Roxfort körül egyre szaporodnak az árnyak. Pedig a hatodik osztályba lépő Harry Potter és barátai számára a Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola mindennapjai is bőven elég izgalmat jelentenek nekik: Harry különleges titkokat hordozó bájital tankönyve, Ron barátnője és Hermione szerelme is épp… [tovább]

angol · magyar

Képek 51

Szereposztás

Daniel RadcliffeHarry Potter
Rupert GrintRon Weasley
Emma WatsonHermione Granger
Jim BroadbentHoratius Lumpsluck
Michael GambonAlbus Dumbledore
Alan RickmanPerselus Piton
Alfred EnochDean Thomas
Tom FeltonDraco Malfoy
Mark WilliamsArthur Weasley
Maggie SmithMinerva McGalagony

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 271

Várólistára tette 50


Kiemelt értékelések

Theana 

Ez a rész inkább csak… elkeserítő. Legalább is nekem. spoiler spoiler
Valamint megint sok kérdést vet fel, de ezek nem mindegyikére emlékszem, mint a válaszra, ami elég pocsék érzés. :D ÉS!!! Erre viszont emlékszem, hogy ez eléggé eltért a könyvtől! Nem tudom, hogy ez csak engem zavar különösebben, de spoiler
Valahogy mindig is félelmetesnek tartottam a Harry Potter e részét. Sötétebb, mint az eddigiek, mintha minden sötét lenne, amit próbáltak kompenzálni a romantikus szállal meg a hülyeségekkel.

5 hozzászólás
mandu

Újranézés 6. felvonás ><
Tudom, hogy próbálták roppant drámaian megjeleníteni spoiler, de valahogy nem jött össze. Az én reakcióm mindössze ennyi volt: https://media.giphy.com/media/rjiRFTZ0NIdi/giphy.gif
Aztán ott van Ron (ex)barátnője, aki néha komolyan az idegeimre ment. Na jó, nem néha, hanem állandóan, de ha ismertek, akkor tudjátok, hogy engem nem nehéz kiakasztani ilyen borzalmas szereplőkkel, akik totál haszontalanok a történetet tekintve… :D https://media.giphy.com/media/ptlcxIDncvatG/giphy.gif
Meg persze az én drágám is feltűnt, aki bekamuzza magának, hogy tetszik neki Hermione, pedig elég egyértelmű, hogy az csak egy gyenge próbálkozás volt, hogy elfelejtsen engem, mert kifejezetten nehezen kapható vagyok (se, de azért próbáljátok elhinni, hehe)… :3 http://24.media.tumblr.com/bf01a7785f1ed6977d3985afc0e5…
ÉS TUDJÁTOK MIRE JÖTTEM RÁ? A férjem testvére SAM FREAKING TARLY-NAK :O
http://vignette2.wikia.nocookie.net/gameofthrones/image…

3 hozzászólás
Serafina_Darion

Ez a legborzalmasabb rész mind közül. Ha anno nem olvastam volna el megint, mozi előtt a könyvet, akkor egy mukkot sem értettem volna belőle.
Ez a film, jelenetek sorozata, mindenféle átvezetés és logika nélkül. Mintha a forgatókönyvíró fogta volna a könyv legjobb történéseit és csak azokat adaptálta, a kisebb részeket, amik ezeket a fontos történéseket összekötötte, azt meg figyelmen kívül hagyta. Ha valaki nem olvassa a könyvet, hiába látja az előző filmeket, egy mukkot nem ért meg belőlük. Ez a film nem csak arról szól, hogy Harry hogyan lesz bájital tudor, hogyan dolgozik együtt Dumbledorral, hanem arról is, hogy ezt a háborút nem biztos, hogy túléli. Nem csak arról szól, hogy Dumbledor meghal, hanem arról is, hogy olyan embert veszítenek el, akire minden helyzetben számíthattak.
Én csak annyira emlékszem belőle, hogy borzasztó megcsúfolása a könyvnek, a jelenetek logikátlanok, nincs átvezetés, nincsenek fordulópontok, nincs katarzis, és nincs veszteség.
Nem azt mondom, hogy ketté kellett volna szedni, mert isten ments. Hanem meglehetett volna írni ezt jobban is. Kevesebb love, több logikus/értelmes történés.
Tervezek Harry Potter maratont, de nem vagyok biztos benne, hogy lesz annyi lelkierőm, hogy ezt a filmet is megnézzem.

1 hozzászólás
Mrs_Stark

„ – Van merszed a saját átkomat használni ellenem, Potter? Igen, én vagyok a Félvér Herceg.”
Ezzel a két mondattal mindig eléri, hogy elmosolyodjak.

Nagy kedvencem a rész annak ellenére, hogy talán ez tér el legjobban a könyvtől. Meglátszik a százalékolásán is, ez lett a leggyengébb a snittesek szerint, úgy tűnik.
Én mégis csak egyetlen dolgot hiányoltam, a Piton által tartott Sötét Varázslatok Kivédése órákat. Az az öt perc már igazán nem sokat dobott volna film hosszán.

Rögtön a legelején elrabolják Olivandert a halálfalók, így elképzelhető, hogy Voldemort már ekkor tisztában van a bodzapálca jelentőségével.
Vannak itt észrevételek, amik egész idáig fel sem tűntek nekem, ezért most jót szórakoztam egy-két dolgon.
Az első, ami szemet szúrt, az az, hogy annak a karosszéknek, amivé Lumpsluck változott volt 2 cipője, illetve a sok összetört bútor közül egyedül az volt sértetlen. Szerintem az álcázást még gyakorolnia kell.
Ha már itt tartunk, voltak Dumbledore-nak egész morbid megmozdulásai. A sárkányvér megnyalása, amit történetesen Harry homlokáról szedett le…ez leírva még furcsábbnak tűnik, bár épphogy csak hozzáérintette a szájához.
„- Tehetséges vagy, híres és befolyásos, így hát tetszel Horatius-nak. Lumpsluck professzor meg akar majd szerezni magának.” Csak nekem volt ez túlságosan félreérthető? Ha nem ismerném a történetet, igencsak nagy szemeket meresztenék.
Vannak még ilyen félreértelmezhető megszólalások néhány szereplőnél, de azt inkább nem taglalom. Remélem, hogy csak a szinkron ilyen és az eredeti angol szöveg nem.

Dumbledore nagyon ravasz, ügyes húzás volt tőle elvinni Harryt Lumpsluck-hoz, így próbálva meg visszacsábítani őt a Roxfortba. Az öreg pedig bele is ment, kis naiv. De sokkalta nagyobb biztonságban volt az iskolában, ez tény.
Nem szeretem a professzort, az én személyemnek ő túl nyálas, ha a kiskedvenceiről van szó, a Lump-klub finoman szólva is túlzás. De nagyon jókat szórakoztam rajta, már csak az arckifejezésein is. Gyűjtögető életforma, Bimba professzortól is szépen elcsente azt a gazt, majd Aragog mérgét is lefejte, mondhatni egész jó délutánja volt azon a bizonyos napon. De nekem ne mondja, hogy pusztán tudományos célból kell neki. :'D
Jót röhögtem rajta, amikor Ron a szerelmi bájital hatása alatt átöleli és megkérdezi tőle „- Szia cica, nem iszunk valamit?” Így összesítve nem rossz karakter az öreg, de megkedvelni sosem fogom.

A film legzavaróbb életformája Lavender volt, nem is tudom hogyan létezhetnek ilyen lányok, mint ő. Megfojtják a szerelmükkel a párjukat, folyamatosan csak a csókolózás…ez milyen kapcsolat, ahol nem beszélgetnek a felek? Borzalmas.
A Hermione&Ron párosítást sem szerettem sosem, túlságosan erőltetettnek tűnik. Nem értem minek volt ez a dráma Hermione részéről, legalább csak úgy tett volna, mintha elfogadná Ron boldogságát, nem látványosan eljátszani a hattyúk halálát. Egy kicsit csalódtam benne, hogy őszinte legyek. Annyira görcsösen akarnak párt találni, hogy ez valami eszméletlen. Harry is egész hamar kiábrándult Cho-ból és kiszemelte magának Ginnyt. Ginny pedig sűrűn váltogatja a fiúkáit, na de valamikor ki kell élnie magát, ugyebár…

McGalagony keveset szerepelt, mégis tekintélyt parancsoló volt az a pár pillanat, amit a képernyőn töltött. Legfőképp a folyosós jelenete „- Mr. Davis, tájékoztatom, az a leány wc.” Illetve az utána következő párbeszéde Harryvel. Itt kiderül az is, hogy Piton mennyire komolyan vette a bájitaltant, és csak a legjobbakat akarta tanítani felsőbb fokon, amit igazából megértek.
Amit viszont nem értek, hogy Crak és Monstro hogyan hoztak össze egy V-t bájitaltanból. Esetleg K-t.

Draco végre egy leheletnyivel nagyobb szerepet kapott ebben a részben, annak ellenére, hogy a személyisége – legalábbis amit kifelé mutat – irritáló, mégis egy egész okos karakter, tekintve, hogy megjavította azt a szekrényt. méghozzá egyedül. Viszont rendkívül nagy butaság volt a részéről az elátkozott nyaklánc és a mérgezett bor. Mindkettőnek más itta meg a levét. De úgy tűnt, hogy Draconak sem tetszik ez a feladat, megkockáztatok egy kis bűntudatot is, legalábbis Katie esete miatt. Mert abban biztos vagyok, hogy Ron esete hidegen hagyta. Csodálom, hogy a wc-s eset után nem akart rögtön nekimenni Harrynek, de nagyon meghúzta magát ebben az évben. Részben az apja miatt, részben pedig a rászabott feladat miatt. Illetve bizonyára aggódott az anyja miatt is eleget.
Majdnem sikerült összehoznia, hogy Harry vissza vonatozzon Londonba…majdnem.

Harry mintha talpraesettebb lett volna, mint az előző években, valószínűleg most nőtt fel ahhoz a feladathoz, ami majd rá vár. Bár meggondolatlanul a halálfalók után rohant Dumbledore halála után. A Felix Felicis lehúzása utáni szórakozott Harry sokkal jobban tetszett, mint az eredeti.
Ha jól emlékszem, a könyvben Pitonnak is feltűnik, hogy milyen jó lett bájitaltanból, talán még a könyv is szóba kerül, de ebben már nem vagyok 100%-ig biztos.
Dumbledore is komolyabb lett, sőt, mintha rövidebbek lettek volna a körmei, a szakálla pedig fehérebb… A Voldemorttal való első találkozáskor pedig jót röhögtem a lángoló szekrényen, ugyanis egyszer már említette, hogy diákkorában felgyújtotta az ágyfüggönyt, úgy tűnik ez a tüzes hozzáállás megmaradt. Legalább már tudja irányítani. A szigeten is elképesztő volt, amit a tűzzel művelt. Az a kedvent jelenetem tőle.

Bellatrix karaktere is átfordult drámaiba, mintha eltanulta volna Luciustól. De mit is várok, hisz egy család. Ennek ellenére szerintem imádnivaló karakter.

A végére hagytam a kedvencem. Úgy fogom értékelni, hogy tudom, mi áll a cselekedetei hátterében, mivel nem visz rá a lélek, hogy negatív jelzőkkel illessem.
Piton ismét magasan a többi karakter felett áll. Annyi emlékezetes megmozdulása volt itt is, hogy szinte azt sem tudom melyikkel kezdjem, vagy hogyan kezdjem el a fényezését.
Kezdeném a megszeghetetlen esküvel. Nem hagyja, hogy gyávának tartsák, illetve azért Draco mégiscsak a keresztfia, tehát több okból kifolyólag is szükséges volt Bella bizalmába férkőznie. Na meg ott van az a bizonyos információ, miszerint Dumbledore kérte, hogy ölje meg.
Lumpsluck karácsonyi partiján pedig eléggé rosszul időzített, Cormac szépen el is intézte a cipőjét – valószínűleg – , csodálom, hogy mennyire higgadt tudott maradni még ekkor is, de bevallom, nem lettem volna a srác helyében akkor. Ha a tekintettel ölni lehetne…
Csodálom, hogy a gyengélkedőn kibírta a tinidrámát, élen Lavenderrel, biztos vagyok benne, hogy lett volna egypár epés megjegyzése, de vissza kellett fognia magát Dumbledore miatt. Mégis, Piton volt az, aki az elsőként elhagyta a helyiséget, azért ez sokat elmond.
Szegénynek meggyűlt a baja Dracoval is rendesen, nem volt elég, hogy hiába közölte vele az esküt, még a sebeit is be kellett gyógyítania a mosdós incidens után.
Hiába mondta Dumbledore-nak, hogy nem akarja már tovább csinálni – itt gondolom az igazgató megölésére célzott, illetve megkockáztatom azt a kijelentést, hogy belefáradt a kém szerepébe és fel akarta adni végleg a halálfaló létet –, Dumbledore mégsem hallgatta meg, szimplán nem érdekelte, a lényeg az volt, hogy a tervei beváljanak, mindegy milyen áron.
Majd, miután megölte az igazgatót, szó szerint kimenekítette Dracot az iskolából, Harryt pedig megmentette Bellatrixtól: „- Ne bántsd, ő a Nagyúré!” Aranyos volt tőle, hogy hazugsággal leplezte valódi szándékát, nem Voldemortnak akarta meghagyni, hanem szimplán nem akarta, hogy baja essen. Megkínozhatta volna ő maga is, esetleg leállhatott volna párbajozni, na de azon kívül, hogy ezzel sok időt veszített volna, tényleg nem akarhatta, hogy Potternek baja legyen. Így is elég nehéz lehetett neki megbirkózni az igazgató halálával, nem akart még ő is belerúgni a földön fekvőbe. Aztán, mikor bevallotta neki, hogy kicsoda valójában…szavakkal nem tudom leírni, mennyire imádom azt a jelenetet. Bár furcsa Pitonra azt mondani, hogy herceg, de tekintsünk el tőle.
Azt egész idáig elfelejtettem beleírni, hogy nagy valószínűséggel ő kapta meg annak idején Lumpsluck-tól a Felix Felicist, ugyanis Harry az ő könyvéből tudta sikeresen elkészíteni. De vajon mire használhatta? Használta egyáltalán, vagy sosem vette elő? Esetleg odaadta valakinek?
Még egy dolog…eszméletlenül jó az a lobogó talár, amit visel.

10 hozzászólás
Pandalány

spoiler kívül ez a rész is nagyon jó, izgalmas és Lumpslucknak hála irtó vicces is sokszor. Imádom Harry Felix Felicises jelenetét. Olyan ott, mint aki részeg, zseniális! :D
A kezdőjelenet szerintem valami eszméletlen jó, hatásos, látványos. Még ha sötét, akkor is. London ♥

Jolcsi

Ez az egyik legjobb HP film. Nekem az utolsó három tetszik a legjobban, ez, illetve a két Halál ereklyéi film. Ahogy nőttek a szereplők a filmekben/könyvekben, úgy nőttem velük együtt fel én is, s úgy komolyodtam a szereplőkkel együtt. Ez a rész már sokkal komolyabb, több benne a veszteség, a fájdalom és a fenyegetettség érzete. spoiler

Midnightsp 

Talán ez a rész volt a legnehezebben megfilmesíthető a sorozatból, ennek megfelelően ez lett a leginkább elcseszve. :D

A mai napig tartom, hogy nem lett volna szükséges kivágni a könyvben szereplő flashbackeket (amik állítom kiteszik a könyv kb. egyharmadát), simán meg lehetett volna oldani, hogy ez a rész két párhuzamos szálon fusson. Mekkora lett volna, ha a film Voldemort történetével kezdődik és mondjuk csak a felénél fésülődik össze a két storyline és akkor derül ki, hogy kiről is van szó. Közben meg kaptuk volna folyamatosan a hinteket, hogy Voldemort a Félvér Herceg (a könyvben is rémlik ilyesmi, legalábbis nekem anno nagyon kézenfekvőnek tűnt, hogy herceg, meg félvér, akkor tuti Voldemort az). A könyvet annyira átjárta az a tipikus vihar előtti csend érzés, ami részben a Voldemort-sztorinak volt köszönhető, és pl. a spoilerteljesen megtörte a filmben ezt a hangulatot. A szerelmi szálak annyira erőltetettek, hogy az ember egyenesen kínosan érzi magát, tök kényszeresen célozgatnak arra, hogy márpedig ezek tizenhat éves kamaszok. Pedig ugyanezt az érzést már a 3-4. filmnek is sikerült átadnia fele ennyi romantikával úgy, hogy az ne lógjon ki a történetből.
A végén az spoiler jelenet pedig mindennek az alja. :D Egyrészt címadó szereplőről van szó, úgyhogy a film közben sem ártott volna szegénnyel foglalkozni, de legalább a végén egy másfél perces jelenet igazán jöhetett volna, ahol Hermione felvilágosít mindenkit, hogy mi van. Már csak azért is, mert így, hogy nem derült ki, hogy spoiler Az egész tök másképp néz így ki. Plusz az embernek úgy nagyon feldolgozni sincs ideje az egészet, mert fél perccel később spoiler aztán vége is a filmnek úgy, hogy igazából a herceges twistnek semmiféle érzelmi töltete nincs.
De hogy valami pozitív is legyen itt: a Malfoy-szálat tényleg jól megcsinálták.

Igazából az a fájó, hogy szerintem megvolt a regényben az a potenciál, hogy ebből készüljön a legjobb film, egy igazi különleges, baljós, több szálon futó slow-burn thriller lehetett volna a végén egy baromi nagy katarzissal, ehelyett kapkodós lett, gyengén felépítve, sok helyen értelmetlen, fölösleges jelenetekkel.
Nagy mázli, hogy megmenti a zene és a cinematography meg Jim Broadbent:D, aztán majd ha remakelik (mert hát ne legyenek illúzióink… :D) talán nem követik el ezeket a hibákat.

WolfEinstein

Ez a Harry Potter-filmek mélypontja. Gyakorlatilag alig tudunk meg belőle fontos információkat, amik a könyvnek a központi kérdéskörét alkotják. Például semmit nem tudunk róla, hogy miért Harry a kiválasztott, mi a helyzet Malfoyékkal, viszont ötpercenként el kell viselni valami csöpögős tiniszerelmes-tragédiás giccsparádét. Jó, tudom, a könyvekben is benne vannak, de miért nem lehetett ezekből húzni, ha már minden másból húztak? Például a végső nagy csatajelenetet egy az egyben kihagyták, helyette lazán kisétálnak a Roxfortból. Hát ez mi? De legalább a hányingerig menően elidőzhettünk rajta, hogy Ginny és Harry a könyvön kívül mit hagynak még a Szükség Szobájában. Mivel nem először láttam ezt a filmet és eléggé ismerem, már a jelenet elején elkezdtem a fejemet verni a matracba. Aránytalanul sok a röhejes-romantikus förmedvény. Lumpsluck karaktere nem volt eléggé kidolgozott, nem is alakított meggyőzően a színész. A cselekmény vontatott, a zenéje semmitmondó, a rendezés átgondolatlan. Hemzseg a következetlenségektől, a hibáktól, a Harry Potter világától idegen részletektől. Ez a legelfuseráltabb része a filmeknek.

Szeszj

A másik nagy kedvencem ez a rész, nagyon izgalmas, és persze nagyon szomorú, mondjuk ez a rész egy kicsit depis már, mármint azért sok minden rányomja a bélyeget a filmre, de szerintem így is nagyon de nagyon jó! :) És ebben a részben vannak először ilyen kis szerelmes szálak is! :D Értékelés: Történet:5/5* Izgalmas ahogy megcsinálták ezt a filmet, igaz ez már kicsit eltér a könyvtől, de így is jó! :D Az egyik kedvenc részem belőle mikor elrejtik a könyvet! Szereplők:5/5* Még mindig fantasztikusak! :D Zene:5/5* Imádom! Vége:5/5* Jaj szegény Harry és spoiler! Összegzés:10/10* Nagyon de nagyon szeretem ezt a rész is! :D

Zakuro 

Ez egy részletesebb elemzés lesz , itt ugyanis jegyzeteltem közben.
Rögtön az elején az éttermi rész egy nagy WTF volt számomra, nem gondolom, hogy jobb lett volna a könyvbelinél. Dursleyék eltűntek az éterben, nem mintha annyira hiányolnám őket spoiler… A halálfalós rész ellenben nagyon pöpecen nézett ki.
Harry érkezése Weasleyékhez ismételten WTF volt, ennyire azért nem kell túltolni a poénkodást, mert ez már a retardártsághoz közelít.
Narcissa hajánál szerintem be voltak tépve, de legalább mindig jobb kedvem lett, ha ránéztem :D
Az Abszol úton spoiler
Most jutott eszembe, hogy spoiler.
Nem értettem, hogy spoiler.
Ron és Hermione egyébként nagyon cukik voltak, Harry és Ginny spoiler
Tonks és Remus spoiler
spoiler
Ami még kimaradt és zavart: spoiler.
Amik állati jók lettek: spoiler.
Folytatás a hetedik könyv befejezése után :)


Népszerű idézetek

Theana 

Harry Potter: Hahó, csendet kérek!
A kviddicsezők tovább beszélnek.
Ginny Weasley: Be lehet fogni!
Mindenki elhallgat.

21 hozzászólás
Sister

McGalagony professzor: Miért van az, hogy maguk hárman mindig a közelben vannak, hogyha valami történik?
Ron: Higgye el, tanárnő, én 6 éve kérdezem magamtól ugyanezt.

1 hozzászólás
Sister

Ron: Ez mennyibe kerül?
Fred és George: 5 galleon.
Ron: Nekem mennyi?
Fred és George: 5 galleon.
Ron: Az öcsétek vagyok.
Fred és George: 10 galleon.

Theana 

Hermione Granger: Mindig is csodáltam a bátorságod, de néha nagyon nehéz a felfogásod.

2 hozzászólás
Theana 

Horatius Lumpsluck: A gyilkosság széttépi a lelket, mert természet ellen való cselekedet.

Sunshine 

McGonagall: Why is it when something happens it is always you three?…
Ron: Believe me, professor, I've been asking myself the same question for six years.

Theana 

Harry Potter: Nem jövök ide vissza többet. Be kell fejeznem, amit Dumbledore elkezdett.

ltimi12

Hermione: Azért hajt rád, mert azt hiszi, te vagy a kiválasztott.
Harry: Jól hiszi, én vagyok.


Folytatása

Összehasonlítás

Harry Potter


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján