Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (Narnia krónikái 1.) (2005) 515

The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe
143' · amerikai · kaland, fantasy, családi 12

1 díj · 6 jelölés

A második világháború idején a Pevensie-gyerekeket vidékre küldik a németek bombázta Londonból. Peter, Susan, Edmund és Lucy a hóbortos Digory Kirke professzornál talál menedéket. Egyik nap Lucy, játék közben elbújik a hatalmas szekrényben, és váratlanul Narnia havas tájain találja magát. A… [tovább]

magyar

Képek 48

Szereposztás

Georgie HenleyLucy Pevensie
Skandar KeynesEdmund Pevensie
William MoseleyPeter Pevensie
Anna PopplewellSusan Pevensie
James McAvoyMr. Tumnus
Liam NeesonAslan (hang)
Tilda SwintonJadis
Jim BroadbentKirke professzor
Rupert EverettRóka (hang)
Patrick KakeOreius

További szereplők

Kedvencelte 121

Várólistára tette 80


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Ezzel a filmmel csöppentem bele az univerzumba, és akkor még elég kicsi voltam hozzá, hogy ne lássak mást, mint egy kellemes mesét, ahol van mindenféle varázslény, háború, és egy-két szép tanulság.
Azóta már mélyebben belekerültem az egészbe, olvastam mind a hét kötetet, és újra is néztem párszor a három filmet (rendíthetetlenül reménykedem benne, hogy egyszer majd tényleg megfilmesítik az „Ezüst trón”-t is), és egészen más fényt kapott.
Egyrészt, hatalmas tiszteletem C.S. Lewisnak, mert hét kötetben elejétől végéig, teremtéstől apokalipszisig feldolgozta a Bibliát, úgy, hogy egy izgalmas fantasy sorozattá váljon, kellően elénk legyenek tolva a párhuzamok, de azért ne érezzük zavarónak. Imádom a szimbolikáját, a hangulatot, a filmek castingja és látványvilága is nagyon jó lett, abszolút méltó adaptációk.
Nekem a személyes kedvencem már ekkor is Edmund volt… persze, áruló és borzalmas természetű gyerek, de hihetetlen a karakterfejlődése, és a továbbiakban jó tudni, mivé válik majd.

1 hozzászólás
Yuuko 

Gyerekkorom egyik kedvenc filmje, mindkét változat megvan otthon DVD-n, de ezt mindig is jobban szerettem. Imádom a történetet, a karaktereket, a megvalósítást, a pánsípos zenét… mindent. Régen kicsit szerelmes voltam Edmundba. És Peterbe.

1 hozzászólás
kiruu

Azért megnyugtató, hogy Peter a mai napig megdobogtatja a szívem a szélfútta hajával. Számomra mindig lenyűgöző és varázslatos film lesz ez. És még mindig szeretnék egy oroszlánt.

Netta88 

Nagyon sokszor láttam ezt a filmet is, jó is néha újranézni, jó és persze tanulságos is a története. Egyedül Susant nem kedveltem soha, és most sem tudtam megkedvelni…

Nihilchan 

Nagyon szeretem ezt a történetet. Mindig elbűvöl a világ, de sajnos eddig akárhány szekrénybe bújtam már be, még nem sikerült eljutnom Narniába. A látványvilág kiváló, a gyerekeket alakító színészek meglepően jók, Tilda Swinton pedig gonosz szerepben is zseniális. Egyszerűen megunhatatlan és előhozza belőlem az örök gyereket, arról nem is beszélve, hogy a filmet mérföldekkel jobbnak tartom, mint a könyvet.

AniTiger 

Bolond kisgyerekként a film miatt kezdtem el olvasni Narnia krónikáit, holott annyira túlreklámozták, hogy ha megnyitottam a csapot, akkor is Aslan bugyogott ki belőle. Az ilyesmit nem bírom, így nem az első hullámmal vágtam bele a filmélménybe se.

A film hangulatos és hozza 100%-osan hozza a varázslatos Narnia hangulatot. Kicsit nagyobb szerepet kapott a csata és kisebbet a skacok koronázás utáni élete, de segond. Élvezetes, kalandos és iszonyat jó a színészgárda. (Mivel pár éve heves szívdobogást kapok James McAvoy-tól, ezért extra jó egy olyan filmet nézni, ahol egy fél pucér faunt alakít. :D Sajnálom, csak egy felszínes dög vagyok!)

Nagyon jó adaptáció. Az elsőre ugyan a szereplők furák, ijesztőek, de szerintem mindenkit megfelelően válogattak be a szerepére.

Törpillaa 

Imádom. Nagyon szeretem ezt a filmet. :) Olyan jól kialakított történet és lenyűgöző. Kár, hogy eddig még nem olvastam.

2 hozzászólás
Charityy 

Nem lehet megunni ezt a filmet, egyszerűen varázslatos. Nagyon megkedveltem a szereplőket és a történetet, nehéz lehet egy ilyen fejezet után visszatérni a rendes életükbe.

Solo_Mayer 

Nos, én ezt felnőttként láttam először, de film után most másodjára is elkezdtem nézegetni a ruhásszekrényemet, és lehet, bele is bújtam volna, ha nincs tele az alja mindenfélével. :D Szerintem sose növök fel teljesen, és az ilyen fantasyk erre mindig ráerősítenek. A trilógia első része most is elvarázsolt, jó volt visszatérni Narniába.

krlany 

Én ezt a filmet szeretem… arról nem is beszélve, hogy jobb, mint a könyv… bár kétségkívül ez a legjobb kötet a sorozatban (oké, csak 5 részt olvastam a 7-ből, mert annyira béna kezdett lenni, hogy feladtam félúton).
És igen… Aslan ide vagy oda, Tumnus a nyerő a kis keleti ernyőjével (mily férfias, imádom:))). A kis szarkalábak, a mosoly, a kecskeszakáll, mind-mind jól állnak James McAvoy-nak, és még azt is megbocsátja neki az ember, hogy a felsőteste nem egy görög istené… ellenben szépen játszik a faun-furulyán. Mondanám, hogy pánsíp, de az egy másik hangszer.
Allegóriák, szimbólumok, és egy szerethető történet barátságról, bátorságról, áldozatvállalásról, és a film nagyszerűen tette mellé a látványt. Bár azért a fehér boszorkány kastélya nem egy Jégvarázs-palota lássuk be, itt azért lettek volna még lehetőségek. Viszont Tilda Swinton hidegségét bármelyik skandináv szépség megirigyelhetné, és a jegesmacis harciszekér nálam nyerő.


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Susan: Defenesztráció. Gyerünk, Peter, defenesztráció!
Peter: Ez latinul van!
Susan: Igen.
Edmund: Így mondják latinul, hogy „dögunalmas játék”?

Valentine_Wiggin 

Edmund: Én hiszek neked.
Lucy: Tényleg?
Edmund: Persze. Én meg a fürdőszobaszekrényben fociztam.

Pandalin 

Hód mama: Hogy áll a bundám? Legalább kikefélhettem vóna…
Hód papa: Ugyan az csak rontana rajta anyukám.


Folytatása

Összehasonlítás

Narnia krónikái


Hasonló filmek címkék alapján