Solo – Egy Star Wars-történet (2018) 374

Solo: A Star Wars Story
135' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, fantasy 12

0 díj · 1 jelölés

Szállj fel az Ezeréves Sólyomra és utazz egy messzi-messzi galaxisba egy vadonatúj Star Wars-történetben a galaxis legkedveltebb gazfickójával. Vakmerő alvilági kalandok során Han Solo megismerkedik későbbi másodpilótájával, Chewbaccával és találkozik a hírhedt szerencsejátékossal, Lando… [tovább]

angol
angol
magyar

Képek 15

Szereposztás

Alden EhrenreichHan Solo
Donald GloverLando Calrissian
Emilia ClarkeQi’Ra
Woody HarrelsonTobias Beckett
Joonas SuotamoChewbacca
Paul BettanyDryden Vos
Thandie NewtonVal
Warwick DavisWeazel
Clint HowardRalakili
Phoebe Waller-BridgeL3-37

További szereplők

Kedvencelte 29

Várólistára tette 118


Kiemelt értékelések

LoneWolf 

Minden előzetes rémhír, rossz megérzés és elolvasott negatív kritika ellenére, számomra kellemes csalódás lett ez a kis mellékszál. Alacsony volt a mérce, főleg az Utolsó Jedik után, így nem mondanám jónak, kiemelkedőnek aztán végképp nem, de egy korrekt iparosmunka. Féltem, hogy netán egy Zsivány Egyes: Part II-őt kapunk, vagy valami hasonlót, azonban szerencsére a Solo, ha rengeteg klisével tarkítottan is, de egyedi tudott maradni és tovább bővítette a Star Wars univerzum azon részét, ahol végre nem bukkan föl minden sarkon egy bolygó méretű tömegpusztító gépezet, illetve csuhás, partipálcás népek sem kaszabolják egymást különböző vallási okokból. Kellett már egy kevésbé hősies történet, ahol karaktereink nem épp a galaxist próbálják egyensúlyba pofozni. A sztori tehát nem túl epikus, de bőven akad itt min nyammogni, a rengeteg érdekes háttérinfótól kezdve, a kismillió easter egg-en át, a valóban gyönyörűen fölépített vonatos rablásig, nem beszélve a bátran használt, új zenei dallamokról. Ezek mellett Alden-nek javára vált a plusz színészi gyorstalpaló, amit kapott, Chewi, meg Lando pedig kb. hátukon vitték a filmet, hisz mindkettejük belépője, illetve személyisége a lehető legjobbra sikeredett. Persze így túl szép lenne a képlet, szóval bőven akad negatívum is, ahogy azt vártuk. Emilia Clarke számomra egy idegesítő karakter volt szinte a film végéig, (Sajnos akárhogy nézem is, ő egy szükséges rossz a történet szempontjából.) míg az aktuális női 3PO-nkat is túltolták kissé, mégis utóbbinak több jobb pillanata akad. Velük egy lapon emíteném sajnos Paul Bettany gonoszát is, aki majdhogynem egy szinten volt az elején bemutatott giliszta-úrnővel. Minden rossz szájíz ellenére, mégis élveztem a filmet a maga furcsa módján. Volt, hogy elmosolyodtam, majd reménykedve valami apróbb cameo-ban, olyat kaptunk, amire szerintem senki sem számított: spoiler és ezzel meg is alapozta az esetleges trilógia többi részének menetét, de Han, Jabbával való ismeretsége sem került terítékre, szóval bőven lesz még mit a tejbe aprítani, ha van rá igény. Meglepő, hogy ezt mondom, de nekem hirtelen lett és merész módon kijelentem azt is, hogy a Solo jobb, mint az Utolsó Jedik. Többnyire hű maradt az alapanyaghoz, mégis bőven mutat elég újat ahhoz, hogy ne legyen unalmas. Kis javítgatás itt-ott és a következő akár még tényleg jó is lehet.

Valentine_Wiggin 

Oké, aludva rá egyet, jöhet a tényleges értékelés.
A Zsivány Egyes után a második film, ami miatt azt mondom, a Star Wars történeteket lassan jobban megéri várni, mint a fő szál filmjeit. Nagyon sokáig húztam a számat, a trailerek nem voltak elég izgalmasak, sőt megtörtént az, ami eddig sosem: amikor választhattam, hogy a Deadpool 2-őt, vagy a Solót nézném meg előbb, akkor egy Marvel filmre esett a választásom a Star Wars helyett. És így a film után kijelenthetem, bár jó volt az is, sajnálom, hogy ezt tologattam.
Természetesen a film jó 50-60%-a fanservice, előre-hátra utalgatás, néhány csavarás és gag, de ezek finoman vannak adagolva, jól működnek. Az egyes filmek összekapcsolódnak. Emlegetik a Rogue One helyszíneit, fontos szerepet kap a kabala a Last Jedi-ból, látjuk a lázadás előszelét, kisebb-nagyobb megjegyzések már előreutalnak Han teljes útjára… az egész szervesen beépül az idővonalba, és ez nagyon tetszik.
Mivel nekem Han sosem volt a kedvenc karaktereim között, így olyan szempontból is jót tett a film, hogy közelebb hozta hozzám. Megismertük az álmait, honnan indult, milyen balhékba keveredett, és alátámasztották, rengeteg jelenettel, amit már régen is tudtunk: adja a kemény csávót, muszáj adnia a kemény csávót, de attól még elképesztően jó szíve van. A színésznek pedig minden tiszteletem. Nehéz helyzete volt, de azt mondom, megugrotta a lécet. A mimikája, a stílusa, az egész lénye nagyon jól átadta a karaktert (és igen, direkt Han Solóról, és nem Harrison Fordról beszélek. Nem a színészt kellett eljátszania, hanem megjelenítenie egy figurát, akit korábban átadott egy másik színész is). Szerintem hiteles volt a szerepben, és nem utolsósorban, látszott, hogy élvezi az egészet.
Landot mindenki méltatja, én is, mert döbbenetes volt. Pont annyira felemás, komikus, opportunista alak, mint amilyennek a Birodalom Visszavágban megismertük, de neki is vannak megmozdulásai, amikor látszik, hogy amúgy rendes ember. És őszintén, én még L3-t is meg bírtam kedvelni, mert annak ellenére, hogy utólag rájöttünk, hogy minden beharangozással ellentétben volt már női droid a Star Warsban, sikerült beletrafálnom, hogy ha csak érintőlegesen is, és elég sok humorral, de végre, kilenc film, és animációs sorozatok után szóba kerül a droid öntudat kérdése. Megjelent egy droid, akit érzékenyen érint, hogy érző lényként, és egyenrangúként bánjanak vele.
Qi'Ra nem okozott túl sok meglepetést, a vele kapcsolatos csavarokat sejteni lehetett, de nem is lett teljesen unalmas a karaktere, és még mindig megtudhatunk új dolgokat róla, szóval ki tudja, lehet, hogy lesz még érdekesebb is. spoiler
Dryden Vos igazából működött antagonistaként, Enfys-t pedig akármilyen keveset szerepelt, nagyon megkedveltem. Chewie pedig… ő Chewie. Jó volt látni, hogy első pillanattól milyen mély bizalom alakult ki köztük Hannal, tényleg az SW univerzum egyik legszebb barátsága az övék.
A látvány csodaszép, az űrben játszódó jeleneteknél valósággal csillogott a szemem. Nem voltak fénykardpárbajok, még igazán szép lények és bolygók sem, de hát azok a képek! Megint volt pár, amit kinyomtatva kérnék szépen a szobám falára.
A zene pedig… egyetlen pillanatot kivéve egyáltalán nem figyeltem rá. És ezért nagyon tisztelem a zeneszerzőt. A Star Warsnál egy-két ikonikus nagyon fülbemászó, illetve szép pillanatot leszámítva, amikor tényleg arra kell figyelni, sosem tudtam kimondottan az OST-re koncentrálni, mert a jó filmzene nem tolakodik, csak akkor veszed észre, mennyire kellett oda, amikor elveszik. Úgyhogy, ha a zenére akarok figyelni, meg kell majd hallgatnom külön, mert tökéletesen belesimult a háttérbe, kiszolgálva a történéseket.
Összességében, nálam nagyon sikert aratott a Solo. Tudtam, mi lesz, de hasonlóan a Zsivány Egyeshez, mégis képes voltam izgulni, fülig ért a szám az utalásokon, és ismét szépen összefűzi az univerzum részleteit.

Nihilchan 

Lando és Chewbacca nagyon jól sikerültek, Han Solo is némileg közelebb került hozzám, de az már biztos, hogy sosem lesz a kedvenc karakterem. A történet nem volt nagy durranás, de igazából többé-kevésbé megkaptam azt, amit ettől az univerzumtól várok (csak a hűha faktor nélkül). Izgalmas és szórakoztató film lett, elég kiszámítható cselekménnyel, de nem maradandó élmény számomra.

Törpillaa 

Nem volt olyan rossz, mint számítottam rá. Bár nekem hiányzott belőle az igazi Han Solo. Látványos volt, néhol kicsit vicces, és szórakoztató, a sztori nem volt olyan rossz. A szereplők sem voltak olyan szörnyen rosszak. Chewbacca és Han Solo jó páros ebben a részben is. Woody Harrelson és Emilia Clarke is jó volt, de kiszámítható, hogy egyszer valamelyik átfogja majd verni. spoiler

Szeszj 

Én ezzel a filmmel úgy voltam hogy biztos hogy tetszeni fog, mert imádom Han Solo-t, az előzetes is tetszett, és igazam is lett mert jó volt, nevettem is rajta, de közben jó akciók is voltak benne, remek helyszínek. Chewbacca a legjobb, imádtam, főleg amikor először találkoztak, az nagyon tetszett! :D
A szereplők is jók voltak, mondjuk én tartottam Alden Ehrenreich-től, de meglepődtem hogy egész jó volt. Szóval ennek is örültem.
Nekem nagyon bejött, én csak ajánlani tudom! :D Biztos hogy majd megnézem!

Bálint_Péter 

Nem csalódtam végülis a filmben, mert sok mindenre nem számítottam, bár a trailere tetszett (amiket általában nem nézek). Egyébként nagyjából a film első fele elég jól sikerült, úgy ültem ott, hogy basszus lehet ez lesz a legjobb Star Wars élményem (nem vagyok különösebben nyálcsorgatós fan, de azért megnézem őket). Sajnos a második fele nagyon összecsapott lett és a végén az, spoiler. A szereposztás szerintem teljesen elfogadható volt, Harrison Ford egyáltalán nem hiányzott, eszembe se jutott a film alatt. Összességében nekem nagyon bejött volna ha valahogy továbbviszik az film első felének talán kicsit sötétebb hangulatát és nem megy át ilyen nagyon mesés dologba. Ja és még annyi, hogy most először nem éreztem röhejesnek a „pisztolyos” csatákat (nem mondogattam magamban, hogy pju pju). 6/10

4 hozzászólás
Little_Monster 

Halovány volt sajnos, és kiszámítható. Ford nyomába érni nem is lehet, ezért is bánom, hogy nem akkor készült spin-offként, amikor még az öreg játszhatta volna. Belekötni nagyon nem akarok, mert szórakoztatott, és nem aludtam el rajta, csak olyan kötelezőnek éreztem. Nem voltak nagy, váratlan fordulatok, papírforma szerint ment minden. L3-37 karaktere viszont minimum 2 csillaggal többet adok, mint amennyit elsőre terveztem.

Timi98 

Nos. Mikor kiderült, hogy ki játssza Hant, én kiakadtam. Egyfelől, mert utálom a színész csávót, másodrészt mert találkoztam ezzel (https://www.youtube.com/watch…) és nem hittem, hogy a készítők így döntöttek. Aztán jöttek az előzetesek. Szomorú lettem, mert jól nézett ki, de mégsem volt az igazi, nem lettek moziba-rángatósak, sőt, néhány trailer kifejezetten unalmas.Tegnap este viszont a film végén csak ültünk miközben ment a stáblista és szóhoz se jutottunk. Ez valószínűleg a záró jelenet okozta meglepődéstől.
Először is. A srác kiderült, hogy fejlődött, és bár nem az igazi, de JÓ Han Solo volt, persze van még hova fejlődni,néha kicsit erőltetett volt, de gratulálok neki, mert helyt állt és sikerült kicsit ellesni a fiatal Fordtól pár dolgot. Átvett elemeket, de NEM akarta lemásolni egy az egyben Harrison Fordot, így szerintem nem is kéne őket összehasonlítani. Az emberek többségének köztük nekem is úgy is Ford marad az igazi Han Solo. Chewi szuper mint mindig, az ő szövegét nem lehet elrontani. Lando szerepére nem is találhattak volna jobb színészt, le a kalappal, szép alakítás volt. Emilia Clark és Woody Harrelson karaktere jók voltak, bár azt hittem az utóbbi feleslegesnek bizonyul, de tévedtem. Idegesítő robotokra úgy tűnik mindig szükség van..spoiler Vos karaktere zseniális, akárcsak Krennic a RO-ban…jót tesz a filmnek. A kalózok sokat hozzáadtak a film izgalmához, maga a ruházatuk és fegyverzetük rendkívüli, spoiler
Azok a karakterek, akik nem voltak fontosak spoiler
A ruhák, robotok, a technika, a hajók és persze a Sólyom…szép munka. A helyszínekre nagyon odafigyeltek, látszik hogy jó pár helyen forgattak és ez mindig hozzátesz egy filmhez ha nem greenbox az egész.
A film zenéje nagyon jó, John Williams, reméljük még sokáig velünk leszel! John Powell…hát persze, rögtön hallatszik mi az, ami nem a Mester munkája, de igazából rendben volt. Nem vagyok zenei szakértő, de passzolt a zene a filmhez, megállta a helyét. A martalócok megjelenésekor lévő téma isteni.
A történet. Nekem tetszett is meg nem is. Megismertük a fiatal Han életét, a Csubival való találkozást, hogy kik oldalán harcolt és hogy milyen célokért küzdött, a sólyom megszerzését már ismerhettük az eredeti trilógiából, de most már láttuk is. spoiler Qi'Ra karaktere szerintem jó ötlet volt, a színészválasztás is. Figyeltek a részletekre spoiler A kicsi plussz információk pedig nagyon jó, hogy voltak spoiler A film eleje viszont kicsit unalmas és összecsapott volt, akárhogy nézzük is….
spoiler A Vörös Hajnal koncepciója igazán jó. Warwick Davis felbukkanása tök jó.
Negatívumok spoiler Nem csoda, hogy megosztó lett a film, nagyon hullámzó, vannak nagyon szélsőségesen jó és rossz pillanatok is bőven…
Mindezek ellenére szerintem univerzumbővítő ereje hatalmas ennek a filmnek, sokat hozzáad az eddigi ismereteinkhez és új ajtókat nyit meg. Én örülök, hogy végül Ron Howard lett a rendező. A Zsivány Egyeshez hasonló a feelingje, már nem csupa star wars-os, néha kicsit átmegy kaland és akciófilm-szerűségbe.
Mi szinkronnal néztük (ami nem lett olyan gáz, mint szokott), de ezt eredeti nyelven is még meg kell :) A vége meghökkentő volt, egyedül az elejét untam kicsit. Mint film jó, de mint egy SW-film kicsit gyenge talán. Minél többször látom annál átlagosabbnak hat…

4 hozzászólás
nekedcsakRia 

Én nem értem, mit nyávogtak ezen annyit az emberek. Nekem tetszett. Szerintem rendben voltak a színészi játékok, a történet, a látványvilág. Voltak benne poénok, csavarok, csitt-csatt és piff-puff, némi romantika.
Érdekes, hogy a mellékszálak (Zsivány Egyes és Solo) nekem mostanában jobban tetszenek, mint a fő filmek.

Marcsi0603 

Szegény Han Solo karaktere, mármint az igazié, mert ez csak valami hasonmás, aki Han Solo imitátor. Nem tetszett a film, klisés volt és gyerekes, lineárisan bemutatta, hogy így találkoztam Chewbaccával, így lett miénk az Ezeréves Sólyom… még Lando volt, akinek a szála tetszett. Ehhez képest az Utolsó Jedik remekmű volt.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Nocharity 

Lando: Hátramegyek, kell valami?
L3-37: Egyenlőség.

Nocharity 

Qi’Ra: Mondasz pohárköszöntőt?
Han: Köszöntelek, pohár! És téged is.

Londonna 

Hidd el nekem, nincs pihentetőbb annál, mint amikor egy vuki ölében alszol el.

1 hozzászólás
Londonna 

– Senkiben sem bízom. Vedd úgy, hogy mindenki elárul majd, és akkor sohasem kell csalódnod.
– Magányos lehet így élni.
– Csakis így lehet.

Londonna 

– Azért én jobban ismerem őt, mint te.
– Vagy talán nem ismered eléggé.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján