Solo – Egy Star Wars-történet (2018) 397

Solo: A Star Wars Story
135' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, fantasy 12

0 díj · 1 jelölés

Szállj fel az Ezeréves Sólyomra és utazz egy messzi-messzi galaxisba egy vadonatúj Star Wars-történetben a galaxis legkedveltebb gazfickójával. Vakmerő alvilági kalandok során Han Solo megismerkedik későbbi másodpilótájával, Chewbaccával és találkozik a hírhedt szerencsejátékossal, Lando… [tovább]

angol
angol
magyar

Képek 15

Szereposztás

Alden EhrenreichHan Solo
Donald GloverLando Calrissian
Emilia ClarkeQi’Ra
Woody HarrelsonTobias Beckett
Joonas SuotamoChewbacca
Paul BettanyDryden Vos
Thandie NewtonVal
Warwick DavisWeazel
Clint HowardRalakili
Phoebe Waller-BridgeL3-37

További szereplők

Kedvencelte 30

Várólistára tette 119


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Oké, aludva rá egyet, jöhet a tényleges értékelés.
A Zsivány Egyes után a második film, ami miatt azt mondom, a Star Wars történeteket lassan jobban megéri várni, mint a fő szál filmjeit. Nagyon sokáig húztam a számat, a trailerek nem voltak elég izgalmasak, sőt megtörtént az, ami eddig sosem: amikor választhattam, hogy a Deadpool 2-őt, vagy a Solót nézném meg előbb, akkor egy Marvel filmre esett a választásom a Star Wars helyett. És így a film után kijelenthetem, bár jó volt az is, sajnálom, hogy ezt tologattam.
Természetesen a film jó 50-60%-a fanservice, előre-hátra utalgatás, néhány csavarás és gag, de ezek finoman vannak adagolva, jól működnek. Az egyes filmek összekapcsolódnak. Emlegetik a Rogue One helyszíneit, fontos szerepet kap a kabala a Last Jedi-ból, látjuk a lázadás előszelét, kisebb-nagyobb megjegyzések már előreutalnak Han teljes útjára… az egész szervesen beépül az idővonalba, és ez nagyon tetszik.
Mivel nekem Han sosem volt a kedvenc karaktereim között, így olyan szempontból is jót tett a film, hogy közelebb hozta hozzám. Megismertük az álmait, honnan indult, milyen balhékba keveredett, és alátámasztották, rengeteg jelenettel, amit már régen is tudtunk: adja a kemény csávót, muszáj adnia a kemény csávót, de attól még elképesztően jó szíve van. A színésznek pedig minden tiszteletem. Nehéz helyzete volt, de azt mondom, megugrotta a lécet. A mimikája, a stílusa, az egész lénye nagyon jól átadta a karaktert (és igen, direkt Han Solóról, és nem Harrison Fordról beszélek. Nem a színészt kellett eljátszania, hanem megjelenítenie egy figurát, akit korábban átadott egy másik színész is). Szerintem hiteles volt a szerepben, és nem utolsósorban, látszott, hogy élvezi az egészet.
Landot mindenki méltatja, én is, mert döbbenetes volt. Pont annyira felemás, komikus, opportunista alak, mint amilyennek a Birodalom Visszavágban megismertük, de neki is vannak megmozdulásai, amikor látszik, hogy amúgy rendes ember. És őszintén, én még L3-t is meg bírtam kedvelni, mert annak ellenére, hogy utólag rájöttünk, hogy minden beharangozással ellentétben volt már női droid a Star Warsban, sikerült beletrafálnom, hogy ha csak érintőlegesen is, és elég sok humorral, de végre, kilenc film, és animációs sorozatok után szóba kerül a droid öntudat kérdése. Megjelent egy droid, akit érzékenyen érint, hogy érző lényként, és egyenrangúként bánjanak vele.
Qi'Ra nem okozott túl sok meglepetést, a vele kapcsolatos csavarokat sejteni lehetett, de nem is lett teljesen unalmas a karaktere, és még mindig megtudhatunk új dolgokat róla, szóval ki tudja, lehet, hogy lesz még érdekesebb is. spoiler
Dryden Vos igazából működött antagonistaként, Enfys-t pedig akármilyen keveset szerepelt, nagyon megkedveltem. Chewie pedig… ő Chewie. Jó volt látni, hogy első pillanattól milyen mély bizalom alakult ki köztük Hannal, tényleg az SW univerzum egyik legszebb barátsága az övék.
A látvány csodaszép, az űrben játszódó jeleneteknél valósággal csillogott a szemem. Nem voltak fénykardpárbajok, még igazán szép lények és bolygók sem, de hát azok a képek! Megint volt pár, amit kinyomtatva kérnék szépen a szobám falára.
A zene pedig… egyetlen pillanatot kivéve egyáltalán nem figyeltem rá. És ezért nagyon tisztelem a zeneszerzőt. A Star Warsnál egy-két ikonikus nagyon fülbemászó, illetve szép pillanatot leszámítva, amikor tényleg arra kell figyelni, sosem tudtam kimondottan az OST-re koncentrálni, mert a jó filmzene nem tolakodik, csak akkor veszed észre, mennyire kellett oda, amikor elveszik. Úgyhogy, ha a zenére akarok figyelni, meg kell majd hallgatnom külön, mert tökéletesen belesimult a háttérbe, kiszolgálva a történéseket.
Összességében, nálam nagyon sikert aratott a Solo. Tudtam, mi lesz, de hasonlóan a Zsivány Egyeshez, mégis képes voltam izgulni, fülig ért a szám az utalásokon, és ismét szépen összefűzi az univerzum részleteit.
Részletes kritika a blogomon: https://todaywiggin.blogspot.com/2020/06/solo-egy-star-…

1 hozzászólás
LoneWolf 

Minden előzetes rémhír, rossz megérzés és elolvasott negatív kritika ellenére, számomra kellemes csalódás lett ez a kis mellékszál. Alacsony volt a mérce, főleg az Utolsó Jedik után, így nem mondanám jónak, kiemelkedőnek aztán végképp nem, de egy korrekt iparosmunka. Féltem, hogy netán egy Zsivány Egyes: Part II-őt kapunk, vagy valami hasonlót, azonban szerencsére a Solo, ha rengeteg klisével tarkítottan is, de egyedi tudott maradni és tovább bővítette a Star Wars univerzum azon részét, ahol végre nem bukkan föl minden sarkon egy bolygó méretű tömegpusztító gépezet, illetve csuhás, partipálcás népek sem kaszabolják egymást különböző vallási okokból. Kellett már egy kevésbé hősies történet, ahol karaktereink nem épp a galaxist próbálják egyensúlyba pofozni. A sztori tehát nem túl epikus, de bőven akad itt min nyammogni, a rengeteg érdekes háttérinfótól kezdve, a kismillió easter egg-en át, a valóban gyönyörűen fölépített vonatos rablásig, nem beszélve a bátran használt, új zenei dallamokról. Ezek mellett Alden-nek javára vált a plusz színészi gyorstalpaló, amit kapott, Chewi, meg Lando pedig kb. hátukon vitték a filmet, hisz mindkettejük belépője, illetve személyisége a lehető legjobbra sikeredett. Persze így túl szép lenne a képlet, szóval bőven akad negatívum is, ahogy azt vártuk. Emilia Clarke számomra egy idegesítő karakter volt szinte a film végéig, (Sajnos akárhogy nézem is, ő egy szükséges rossz a történet szempontjából.) míg az aktuális női 3PO-nkat is túltolták kissé, mégis utóbbinak több jobb pillanata akad. Velük egy lapon emíteném sajnos Paul Bettany gonoszát is, aki majdhogynem egy szinten volt az elején bemutatott giliszta-úrnővel. Minden rossz szájíz ellenére, mégis élveztem a filmet a maga furcsa módján. Volt, hogy elmosolyodtam, majd reménykedve valami apróbb cameo-ban, olyat kaptunk, amire szerintem senki sem számított: spoiler és ezzel meg is alapozta az esetleges trilógia többi részének menetét, de Han, Jabbával való ismeretsége sem került terítékre, szóval bőven lesz még mit a tejbe aprítani, ha van rá igény. Meglepő, hogy ezt mondom, de nekem hirtelen lett és merész módon kijelentem azt is, hogy a Solo jobb, mint az Utolsó Jedik. Többnyire hű maradt az alapanyaghoz, mégis bőven mutat elég újat ahhoz, hogy ne legyen unalmas. Kis javítgatás itt-ott és a következő akár még tényleg jó is lehet.

Nihilchan 

Lando és Chewbacca nagyon jól sikerültek, Han Solo is némileg közelebb került hozzám, de az már biztos, hogy sosem lesz a kedvenc karakterem. A történet nem volt nagy durranás, de igazából többé-kevésbé megkaptam azt, amit ettől az univerzumtól várok (csak a hűha faktor nélkül). Izgalmas és szórakoztató film lett, elég kiszámítható cselekménnyel, de nem maradandó élmény számomra.

Törpillaa 

Nem volt olyan rossz, mint számítottam rá. Bár nekem hiányzott belőle az igazi Han Solo. Látványos volt, néhol kicsit vicces, és szórakoztató, a sztori nem volt olyan rossz. A szereplők sem voltak olyan szörnyen rosszak. Chewbacca és Han Solo jó páros ebben a részben is. Woody Harrelson és Emilia Clarke is jó volt, de kiszámítható, hogy egyszer valamelyik átfogja majd verni. spoiler

Szeszj 

Én ezzel a filmmel úgy voltam hogy biztos hogy tetszeni fog, mert imádom Han Solo-t, az előzetes is tetszett, és igazam is lett mert jó volt, nevettem is rajta, de közben jó akciók is voltak benne, remek helyszínek. Chewbacca a legjobb, imádtam, főleg amikor először találkoztak, az nagyon tetszett! :D
A szereplők is jók voltak, mondjuk én tartottam Alden Ehrenreich-től, de meglepődtem hogy egész jó volt. Szóval ennek is örültem.
Nekem nagyon bejött, én csak ajánlani tudom! :D Biztos hogy majd megnézem!

Bálint_Péter 

Nem csalódtam végülis a filmben, mert sok mindenre nem számítottam, bár a trailere tetszett (amiket általában nem nézek). Egyébként nagyjából a film első fele elég jól sikerült, úgy ültem ott, hogy basszus lehet ez lesz a legjobb Star Wars élményem (nem vagyok különösebben nyálcsorgatós fan, de azért megnézem őket). Sajnos a második fele nagyon összecsapott lett és a végén az, spoiler. A szereposztás szerintem teljesen elfogadható volt, Harrison Ford egyáltalán nem hiányzott, eszembe se jutott a film alatt. Összességében nekem nagyon bejött volna ha valahogy továbbviszik az film első felének talán kicsit sötétebb hangulatát és nem megy át ilyen nagyon mesés dologba. Ja és még annyi, hogy most először nem éreztem röhejesnek a „pisztolyos” csatákat (nem mondogattam magamban, hogy pju pju). 6/10

4 hozzászólás
Little_Monster 

Halovány volt sajnos, és kiszámítható. Ford nyomába érni nem is lehet, ezért is bánom, hogy nem akkor készült spin-offként, amikor még az öreg játszhatta volna. Belekötni nagyon nem akarok, mert szórakoztatott, és nem aludtam el rajta, csak olyan kötelezőnek éreztem. Nem voltak nagy, váratlan fordulatok, papírforma szerint ment minden. L3-37 karaktere viszont minimum 2 csillaggal többet adok, mint amennyit elsőre terveztem.

Ákos_Tóth 

A hétcsillagos film az szerintem vagy nyilvánvaló hibái ellenére szerethető, vagy rendkívül pozitív megítélése ellenére nemisolyanokos mozi – a Solo pedig számomra teljesen hétcsillagos darab a szerethető értelmemben, és mint ilyen, kicsit a Disney-éra SW kínálatának utolsó utáni mentsvára a szememben (nem láttam a Mandaloriant!).

Látszik ugyanis, hogy ebben a moziban volt potenciál, lelkület és akarás – de végül fércmunka lett belőle. Kezdeném a pozitívumait azzal, hogy a fanservice rész, a nosztalgiára való már-már kínos építkezés itt volt számomra a leginkább szerethetően megoldva. Eleve Han Solo karaktere már önmagában a megtestesült nosztalgia, ha és amennyiben nem Harrison Ford félgőzzel nyomott cameóját, hanem az ifjú Han jellegzetes pimaszságát és pökhendiségét tudják nekünk tálalni az alkotók. Ehrenreich pedig, akivel állítólag ugye plusz színjátszó órákat vetettek a forgatás alatt, nem is nagyon tesz mást, mint előáll egy közepesen erős Solo-interpretációval. Nagyon kevés a saját maga által belerakott forma a karakterben, nem is lenne igazán emlékezetes az alakítása, ha nem bujkálna a kiállásában lépésről lépésre valami jellegzetes Han Solós sárm, báj… hiába na, ezt a feelinget Ford adta nekünk el mindig is, és ebben a filmben is neki köszönhető a főszereplő karakter életképessége, meg annak, hogy Ehrenreich, a forgatókönyv és a rendező képes eszünkbe juttatni őt. Bármennyire is visszás eredmény ez filmművészeti szempontból, megkajáltam.
De ugyancsak meg kell dicsérnem az eredetmítosz többi elemét is: Lando, Chewbacca, a Sólyom – működnek, történetszinten jól olvadnak bele a nagy egészbe, hiába fan service az egész mozi, nem érzem, hogy éppen leszíjazva etetnének, csemegézek én saját magamtól is. Ráadásul ebben az új, jedik, sithek, fénykardok és R2D2/C3PO mentes SW moziban működik általában véve a világ egésze is. Jók a karakterek, jól is jelenítik őket meg – Emilia Clarke-ot tulajdonképpen kedveltem ebben a filmben! De hogy mást ne mondjak, Paul Bettany tök jó, Woody Harrelson tök jó, Donald Glover nem az a hasoncsúszva tök jó, mint írta néhány kritika, de tényleg ügyes, az űrlényekről, droidokról nem is beszélve. Én ebben az SW univerzumban, nagyjából ezekkel, vagy ezekhez hasonló figurákkal néznék még SW-filmet – nagy szó ez a trilógia bukása után.
És ha már trilógia… van ám teóriám arra, miért csúszott ez a cucc jobban, mint bármi az elmúlt öt évben. Ez egy kerek, önálló film. Eljut A-ból B-be, elkezd és lezár egy történetet. Szükségszerűen kimutogat persze az univerzum többi részébe, de nem köti magát oda erőszakosan senkihez és semmihez, ahogyan tette azt a Zsivány egyes, elérve, hogy egyszerre árassza magából a lezáratlanság és a valaha volt legdurvább SW-lezárás érzetét… A Solo mozi megáll a lábán önálló Star Wars entitásként, amiért – szomorú, de – tökre meg tudom tapsolni.
És ebből kifolyólag meg tudom tapsolni azt is, hogy:
– nem robban benne fel Halálcsillag
– nincs is benne Halálcsillag
– senki sem apja-fia-testvére senkinek
– nem kell megmenteni a világot
Vagyis: ez nem az epikus félisteni hőseposz abból az univerzumból, amiben öt-hat karakter kerülgeti egymást komplett csillagrendszerek között, mindig a megfelelő bolygó megfelelő négyzetméterén landolva, hanem egy űrkalandfilm. Űrkalandfilm, ami mer komolytalan, vicces, felületes lenni – ez rettentően hiányzik abból az SW szériából, aminek a legforradalmibb darabja ezidáig egy sötét tónusú kvázi-háborús film volt.

De azt azért kár volna letagadni, hogy rendezés szempontjából ez a mozi is fércmunka, és remek bizonyítéka annak, mennyire nem működik a modern franchise-ok azon elképzelése, miszerint a filmeket nem rendezők és írók, hanem producerek és marketingesek együttes erővel készítik. A rendezőváltás kőkeményen érződik a végeredményen, Ron Howard mintha egy ripityára tört Lego Millenium Falcont rakna össze tervrajz nélkül. A sztori és a fordulatok egyben tartják ugyan a filmet, de megannyi tetszetős motívum nincs kibontva, kétes a lendület, kétesek a motivációk, elnagyolt a bemutatott univerzum működése és összetétele. Látványfilm, persze, de a nagy trilógián látjuk a legjobban, hova vezet az, ha egy látványfilm nincs rendesen megírva és megrendezve.
Kimondottan sajnálom, hogy a Solo végül ugyanolyan kvázi-mentés lett végül, mint a trilógia harmadik része. Ron Howard a szememben nem egy atombiztos pont (azért az Apollo 13-ra jutott egy Inferno, az Egy csodálatos elmére meg egy A tenger szívében), de ennél nyilvánvalóan többet lehetett volna elvárni tőle, ha szívügye a mozi, azonban ilyesmit egyáltalán nem éreztem a végeredményen. Hogy elődei pontosan mit és hogyan csináltak, aminek csere lett a vége, nem tudom, de pusztán a film alapfelállását tekintve, a Disney szerintem nagyobb patront durrantott el a semmibe, mint azt utólag gondolnánk…

Ha igaz az, hogy egy trilógia aktuális részének a sikerét mindig az előző rész milyensége határozza meg, akkor a Solo szerintem elsősorban a három főmozi besülése miatt került végül ilyen mélyre a rajongók szemében. Most meg merem kockáztatni, hogy ezen a nyomvonalon elindulva a Disney végül össze tudott volna hozni egy működőképes új SW filmszériát – de mivel pénz beszél, az univerzum ezen szegletébe nyilván nem fogunk már visszatérni soha. Nagy-nagy kár!

Timi98 

Nos. Mikor kiderült, hogy ki játssza Hant, én kiakadtam. Egyfelől, mert utálom a színész csávót, másodrészt mert találkoztam ezzel (https://www.youtube.com/watch…) és nem hittem, hogy a készítők így döntöttek. Aztán jöttek az előzetesek. Szomorú lettem, mert jól nézett ki, de mégsem volt az igazi, nem lettek moziba-rángatósak, sőt, néhány trailer kifejezetten unalmas.Tegnap este viszont a film végén csak ültünk miközben ment a stáblista és szóhoz se jutottunk. Ez valószínűleg a záró jelenet okozta meglepődéstől.
Először is. A srác kiderült, hogy fejlődött, és bár nem az igazi, de JÓ Han Solo volt, persze van még hova fejlődni,néha kicsit erőltetett volt, de gratulálok neki, mert helyt állt és sikerült kicsit ellesni a fiatal Fordtól pár dolgot. Átvett elemeket, de NEM akarta lemásolni egy az egyben Harrison Fordot, így szerintem nem is kéne őket összehasonlítani. Az emberek többségének köztük nekem is úgy is Ford marad az igazi Han Solo. Chewi szuper mint mindig, az ő szövegét nem lehet elrontani. Lando szerepére nem is találhattak volna jobb színészt, le a kalappal, szép alakítás volt. Emilia Clark és Woody Harrelson karaktere unalmasak, átlagosak. Idegesítő robotokra úgy tűnik mindig szükség van..spoiler Vos karaktere jó volt, akárcsak Krennic a RO-ban…jót tesz a filmnek. A kalózok sokat hozzáadtak a film izgalmához, maga a ruházatuk és fegyverzetük rendkívüli, spoiler

Azok a karakterek, akik nem voltak fontosak spoiler
A ruhák, robotok, a technika, a hajók és persze a Sólyom…szép munka. A helyszínekre nagyon odafigyeltek, látszik hogy jó pár helyen forgattak és ez mindig hozzátesz egy filmhez, ha nem greenbox az egész.
A film zenéje nagyon jó, John Williams, reméljük még sokáig velünk leszel! John Powell…hát persze, rögtön hallatszik mi az, ami nem a Mester munkája, de igazából rendben volt. Nem vagyok zenei szakértő, de passzolt a zene a filmhez, megállta a helyét. A martalócok megjelenésekor lévő téma kiemelkedő.

A történet. Nekem részben tetszett, de többnyire nem. Megismertük Csubival való találkozást, hogy kik oldalán harcolt és hogy milyen célokért küzdött, a sólyom megszerzését már ismerhettük az eredeti trilógiából, de most már láttuk is. spoiler Viszont ez egy nagyon kis szelete volt Han életének, nem tudtunk meg túl sok mindent, vagy lényegeset.
Figyeltek a részletekre spoiler A kicsi plussz információk pedig nagyon jó, hogy voltak spoiler Ez mind okés, de ezektől az apróságoktól és utalgatásoktól nem lesz jó a film.
A film eleje kicsit unalmas és összecsapott volt, akárhogy nézzük is….
spoiler A Vörös Hajnal koncepciója igazán jó.
Nagy negatívumok spoiler Nem csoda, hogy megosztó lett a film, nagyon hullámzó, vannak nagyon szélsőségesen jó és rossz pillanatok is bőven…
Mindezek ellenére szerintem univerzumbővítő ereje van ennek a filmnek, sokat hozzáad az eddigi ismereteinkhez és új ajtókat nyit meg. Én örülök, hogy végül Ron Howard lett a rendező. A Zsivány Egyeshez hasonló a feelingje, már nem csupa star wars-os, néha kicsit átmegy kaland és akciófilm-szerűségbe.
Mi szinkronnal néztük (ami gáz lett, mint szokott), szval ezt eredeti nyelven is még meg kell :)

4 hozzászólás
nekedcsakRia 

Én nem értem, mit nyávogtak ezen annyit az emberek. Nekem tetszett. Szerintem rendben voltak a színészi játékok, a történet, a látványvilág. Voltak benne poénok, csavarok, csitt-csatt és piff-puff, némi romantika.
Érdekes, hogy a mellékszálak (Zsivány Egyes és Solo) nekem mostanában jobban tetszenek, mint a fő filmek.


Népszerű idézetek

Nocharity 

Lando: Hátramegyek, kell valami?
L3-37: Egyenlőség.

Nocharity 

Qi’Ra: Mondasz pohárköszöntőt?
Han: Köszöntelek, pohár! És téged is.

Londonna 

Hidd el nekem, nincs pihentetőbb annál, mint amikor egy vuki ölében alszol el.

1 hozzászólás
Londonna 

– Senkiben sem bízom. Vedd úgy, hogy mindenki elárul majd, és akkor sohasem kell csalódnod.
– Magányos lehet így élni.
– Csakis így lehet.

Londonna 

– Azért én jobban ismerem őt, mint te.
– Vagy talán nem ismered eléggé.


Hasonló filmek címkék alapján