A Birodalom visszavág (Csillagok háborúja V.) (1980) 555

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
124' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, fantasy 12

3 díj · 5 jelölés

A felkelők maréknyi csapata a hó borította Hoth bolygó földalatti támaszpontján rejtőzködik. A szondák azonban felfedik a rejtekhelyet, és hamarosan birodalmi lépegetők lepik el a bolygót. Han Solo, Chewbacca és Leia a megbízhatatlan Lando Calrissian segítségét kérik. Nem is sejtik, hogy a… [tovább]

angol

Képek 52

Szereposztás

Mark HamillLuke Skywalker
Harrison FordHan Solo
Carrie FisherLeia hercegnő
Billy Dee WilliamsLando Calrissian
Anthony DanielsC-3PO
James Earl JonesDarth Vader (hang)
David ProwseDarth Vader
Peter MayhewChewbacca
Kenny BakerR2-D2
Frank OzYoda (hang)

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 235

Várólistára tette 46


Kiemelt értékelések

Theana 

Akárhányszor is fogom megnézni, azt hiszem, ez marad az a rész, amit sosem fogok igazán megszeretni; Luke karaktere, a Luke vs. Vader jelenet, és, hogy még rá is adjon: Han Solo.

De nagy rész ez is. Sötét, komor, reménytelennek tűnő, de baromi nagy lett. Komoly harcjelenetek (pl. Ezeréves Sólyom mutatványa), a poénok szintje hozta az igényes szintet (bár nekem C3PO a végén már kicsit sok volt, de imádom mindenestül, csak itt nekem sok volt a panaszkodása és ez már nem volt vicces – mint általában), Carrie Fisherből egyszerűen csak úgy sugárzott a kedvesség (inkább a végére értem), annyira szép volt! És akkor már Mark Hamill is mekkorát alakított (legalább is szerintem). Btw spoiler Én csak imádni tudom a színészgárdát. Vader is nagy arc. :'D ("Én nem haragszom rád." Nyiff. Haha:DD)

3 hozzászólás
LukeSkywalker 

Az egyszeri és megismételhetetlen, felülmúlhatatlan Star Wars epizód, ami örökre utat mutatott (sajnos még önnön megalkotója sem volt képes követni) minden utána következő Star Wars-filmnek.

Ha az Új Remény örökre megváltoztatta a filmkészítést, akkor a Birodalom Visszavág megmutatta, hogyan kell olyan folytatást készíteni, ami nem csupán egyenértékű elődjével, de minden tekintetben felül is múlja azt. Valóban, Az ESB minden szempontból jobb a Star Warsnál. Természetesen ehhez az is hozzájárult, hogy az első és eredeti Star Wars olyan jelenséggé vált, hogy George Lucasnak most már nem kellett bizonygatnia (még önmaga előtt sem), hogy mit is akar, és hogy képes-e rá. Nem kellett stúdiókat meggyőznie arról, hogy ez az űropera, vagy űrfilm mi is akar lenni, hiszen olyan arany ajánlólevele volt, ami előtt minden kapu egy csapásra kinyílt. Érdekes mód még így is kölcsönt kellett felvennie, máskülönben nem tudta volna maga finanszírozni a filmet, hiszen ezúttal már nem a 20th Century Fox volt a gyártó, hanem maga Lucas, aki trükkcégével, az Industrial Light & Magic-kel 1977-ben örökre forradalmasította a filmgyártást.

A Birodalom visszavág cselekménye brilliáns, minden részletesen kidolgozott, a karakterek árnyaltak és árnyaltabbak, valóban eljutnak A pontból B-be, és velük együtt mi is. Ez a legsötétebb, legreményvesztettebb epizód, ez is újabb bizonyítéka Lucas és forgatókönyvírója, Lawrence Kasdan (és Leigh Brackett) zsenijének.

Nem lehet mind felsorolni az összes erényét ennek a filmnek, ami az évek múltával, és a megtekintések számának szaporodásával egyre számosabb lesz, persze azért, mert mi magunk változunk, és újabb és újabb adalékot teszünk hozzá a saját életünkből, ergo a film képes rá, hogy velünk együtt fejlődjön, változzon, noha a látott mindig ugyanaz (még ha Lucas bele-belepiszkált is párszor időközben).

Itt teljesedik ki igazán az Erő koncepciója, ennek a rejtelmes, mindent és mindenkit körülvevő és átható energiának jellege és jelentősége, amit egyaránt lehet jóra és rosszra használni.
Megismerjük A közel 900 éves jedimestert, Yodát, aki szerintem minden idők legjobb animált szereplője. Nem kis részben hála a végig nagyszerű Mark Hamill játékának, és a Yoda hangját adó és őt mozgató Frank Oznak, na meg Carlo Rambaldinak, aki E.T.-t is megalkotta, az első pillanattól hiteles és valós, hús-vér lény, aki egyszerre szerény, és végtelenül bölcs, idős, és tökéletes „pótléka” Obi Wannak.
Az Erő itt nem piszlicsáré, bárki által irányítható triviális dolog, hanem végtelenül misztikus, mindenki számára láthatatlan, csak egy jedi mester számára érzékelhető valami, akinek a legnagyobb alázat és gyakorlás szükségeltetik hozzá, hogy megtanulhassa, elsajátíthassa a használatát.
Aki igazán kiteljesedik még, az Darth Vader, aki az előző rész rémisztő verőlegényéből a filmtörténet legfélelmetesebb gonosz nagyurává válik, akinek visszafogott agressziójával csak hideg, gépi logikája vetekszik.
A film minden idők talán legnagyobb fordulatával írta be magát végleg a mozitörténelembe.
Amikor elsőre éljük át, szinte megfagy ereinkben a vér.
A Birodalom visszavág a maga nemében tökéletes mű, ami úgy képes továbbvinni az előző részben megalapozott mitológiát, hogy minden szereplőhöz hozzáad, jelentősen árnyalja és többé teszi őket. A technikai megvalósítás a sokkal magasabb költségvetésnek hála pazar és rendkívül változatos. Mindennek értelme és célja van, nem csak azért kötnek ki a szereplők valahol, mert az jól mutat a vásznon (persze azért is), hanem mert szerves részét képezi a történetnek.
A szereplőkért azért izgulhatunk igazán, mert látjuk, sebezhetőek, állandó veszélyben forognak, és elbuknak. Olyanok, akár mi. Azonosulni tudunk velük.
Han és Leia megkapó szerelme szintén a film szépségei közé tartozik, nagyszerűen bontakozik ki, majd jut el egy abszolút érzelmi csúcspontra, ami, túlzás nélkül állítható, drámai.
Na és persze John Williams, aki az első Star Warshoz írt zenéjével filmzenetörténeti jelentőségű alapművet hozott létre, szintén jócskán túlszárnyalja epikusság terén saját elődjét, és olyan új témákkal gazdagítja az addig is rendkívüli Star Wars zenei univerzumot, mint a Darth Vaderhez, Yodához, illetve Hanhoz és Leiához írt egyedi darabok. Ahogyan a film, a zene is bonyolultabb, összetetteb, árnyaltabb szerkezetileg, és önálló zenei élményként lenyűgözően szemlélteti Williams senki máséhoz nem hasonlítható tehetségét, amellyel az adott jelenet hangulatát megragadja, sőt, meghatározza. John Williams az egyetlen tagja a SW-sorozatnak, aki még a Jedi Visszatérben is emelni képes a tétet, és a harmadik film – az előzményétől alig elmaradó – színvonalát még eggyel magasabb szintre emeli, és gyakorlatilag értelmetlen három klasszikus műve között sorrendet állítani, mivel az egészet egyetlen nagy operának érdemes tekinteni.

A Birodalom Visszavág időtlen klasszikus, amire mindig a kvintesszenciális Csillagok háborúja-részként fognak emlékezni az eredeti trilógiát értő és szerető nézők.

Törpillaa 

Nem volt rossz, az eleje kicsit lassan indult be, de jó volt. Voltak látványos részek, szórakoztató, és vicces is. Bírtam ahogy Han Solo és Leia egymást oltogatják cukkolják. :-D Nem volt az a nagyon akciódús, de így is elment. A szereplők jók, R2-D2-t még mindig nagyon bírom, annyira cuki kis droid. Luke, Leia és Han Solo is elég jó karakterek. Dart Vader és Luke harca nem igazán volt egetverő jelenet, jobb is lehetett volna. Látványosabb.

AniTiger

Egy iciripicivel a másik kettőt szeretem jobban… (Csak, hogy maradjak a gyermekkorom drágaságainál. :D) Pofára esés, hogy leadják az első két részt, aztán hiába várom a harmadikat, nem az jön…

Ez a rész sötétebb, de bírom. A legjobb az edzés a Dagobah rendszerben, imádom R2-t.

krlany 

Ez a film sokkal sötétebb, mint az első rész… és sokkal reménytelenebb is, most hogy tudjuk Vader és Luke viszonyát.
Luke önfejűsége és az, hogy nem tud megülni a fenekén, nem hallgat a mesterére, sok bajt okoz. És csodálkozik, hogy a bölcsebbek miért nem avatják be minden titokba. Ő a legunszimpatikusabb ebben a részben.
R2 és C3PO párbeszédei kincset érnek.
Ebben a részben nem olyan jók az állatok, mint az elsőben, a jeti pl. kifejezetten Muppet figura, és ha nagyon kötözködni szeretnék, akkor a Hoth-on lévő csata elég béna, jogos, hogy elveszítik. Megvan a módszer, amivel ki lehet iktatni a lépegetőket, mégsem használják… arról nem is beszélve, hogy azokat direkt szemből támadják, mert ha oldalról, vagy hátulról tennék, nem tudnák a birodalmiak leszedni a gépeiket, és hát akkor hogyan veszítenék el a csatát…
Okés, ma egy kicsit kritikus vagyok ezzel a filmmel. Mindenesetre az már biztos, hogy ebben a filmben van a legszebb fénykardpárbaj, az előtt a kerek üvegablak előtt. https://www.youtube.com/watch… A látványa egyenesen pazar, még így 35 év után is. Nem is tudták azóta sem überelni.

Kija 

Az előző film után kicsit félve vágtam bele, mert féltem, hogy ezt se fogom tudni annyira szeretni, mint amennyire szeretném, de szerencsére nem így lett.
A film rettenetesen pörgött, mindig történt valami és a főszereplők szétválasztása is nagyon jó ötlet volt.
Hant és Leiat imádtam együtt. A veszekedéseik, egymás ugratása és spoiler
Ebben a részben végre Leiat is megszerettem, jó volt látni, hogy milyen keményen helytállt és hogy ő volt az, aki az elejétől gyanakodott Landora. (Bár az a jelenet, amikor a pilótákat igazította el nagyon szürreális volt. Ahogy körbe vett az a sok férfi és Carrie Fisher a nem túl nagy magasságával a kör közepén állt és más női szereplő se közel, se távol nem volt látható, nagyon fura volt nekem.)
Han és Luke kapcsolatának alakulását is nagyon szerettem. Az eleje a filmnek különösen megmelengette a szívemet, még úgyis, hogy a bolygó, amin voltak kissé fagyos volt. Egyrészt a Han-Lei részek miatt is nagyon tetszett, másrészt Han odaadása Luke megtalálásával kapcsolatban szintén nagyon tetszett. Amúgy Han egyértelműen kedvenc csak nem tudom, hogy Luke-kal együtt vagy nélküle, de imádomőt/őket.
Lando pedig szintén nagyon bejött. Remélem a kövi filmben többet láthatunk majd belőle.
Yoda teljesen más volt, mint amire számítottam, az első találkozásukat Luke-kal végig nevettem. :D Az edzésük Luke-kal szintén jól lett megcsinálva, az erdős Darth Vaderes jelenet meg a kliséssége ellenére is nagyon érdekes volt.
Han, Leia és Chewie kalandjai szintén izgalmasak voltak és ez a két rész remek ütemezéssel váltogatta egymást. spoiler
Volt egy-két ma már klisésnek ható agyon használt jelenet, de nem tudom, de lehet innen indultak, szóval nekem inkább csak aranyosnak hatottak, nem zavartak különösebben.
A nagy leleplezés, ami számomra nem volt túl nagy meglepetés – már mint szerintem ez a film történelem egyik leghírhedtebb titka, tehát szerintem kevés ember van ezen a planétán, aki nem tudja, hogy kinek a fia, lánya, borja Luke Skywalker – megérintett és nagyon tetszett. spoiler A harcuk is nagyon jól volt megkoreografálva Darth Vaderrel és maga a felfedés is szíven ütött, tényleg nagyon jól lett megoldva.
Amúgy a film nézése közben, akkor tudatosult bennem először, hogy ez a film tényleg mennyire jó, amikor Darth Vader és Palpatine beszéltek Luke-ról. Ültem a TV előtt és egyszer csak kicsúszott a számon, hogy: „Ez jó, ez nagyon jó”, mert valahogy az a jelenet annyira erős volt, hogy nem bírtam mást érezni, mint hogy igen ez az, amire vártam a Star Warstól. :)
(Amúgy Darth Vader karaktere továbbra is okoz nekem meglepetéseket és egészen kedvelem.)

Solo_Mayer 

Most először nézem a feltuningolt verziókat, de úgy hiszem, utoljára, nekem ez így idegen. Talán az a baj, hogy túlságosan hozzászoktam a sima verziókhoz, nem tudom, de a következő résznél és a további nézéseknél kihagyom az új effekteket, és maradok az eredeti műveknél eredeti hanggal, a pöszögős Stohl-féle szinkronból nem kérek.
Maga a film szorosan az előző rész nyomában sorakozik, ami a kedvenceket illeti. Lucas határtalan fantáziája a mai napig lenyűgöz, első nézésre anno A Birodalom visszavág is tele volt sosem látott ötletekkel, amiket imádtam mind. A szereplőket még jobban megszerettem, csak míg az első filmnél Luke-kal tudtam azonosulni, így ő volt a legkedvesebb nekem, ebben már Han Solo volt és maradt a favorit (még ma is férjül venném :P). És még mindig akarok egy tauntaunt. :D

4 hozzászólás
luthienlovemagic

Ritkán esik meg folytatással, hogy jobb, mint az elődje. Nekem máig ez a kedvenc folytatás filmem, és szerintem jó ideig az is marad. Legkedvencebb mellékkarakterem pedig Lando. Nem tudom, miért, de őt már első nézéskor nagyon megszerettem, és azóta csak mélyült a „szerelem”. A legkedvencebb apa-fiú jelenetem is ebben a filmben van, semmi nem tudta eddig überelni…. Na jó, talán a Vektor :D

carragher 

A második rész illetve az ötödik rész a legjobb nem csak szerintem hanem sok rajongó szerint. Pedig amikor megnéztem 1983-ban nagyon nem jött be de változik az idő változom én is. Így .hogy most már tudom mi lesz és mi volt az előzményben így látom a hibákat és a bénázásokat a filmben de nem zavar annyira mint mondjuk az animációban lévő bénázások.

Ákos_Tóth

Furcsa dolgok zajlanak manapság a Star Wars franchise háza táján – a legfrissebb kritikák a tripla trilógiát záró utolsó filmről bőven nem annyira izgalmasak, mint a kérdés, hogy mégis mit fogunk gondolni az utózmányokról mondjuk öt-tíz-tizenöt év múlva, mennyire fogják mindezek árnyalni az ugyancsak sokáig gyűlölt előzmény trilógiát, és hogyan hat majd az eredeti filmekre (minekután egyre többször érv a Disney-féle SW védelmében, hogy az első trilógia darabjai sem a színjátszás magasiskolái).

Mindennek fényében manapság újranézni, kvázi tiszta lappal indítani lelki szemeink előtt a sokak által etalon SW mozinak tartott A Birodalom visszavágot nem csak felüdítő, de egyenesen szédítő érzés is: szokatlan bizonyítéka annak, hogy a nagybetűs filmkészítés során az alkotók akkor is képesek torkon ragadni a nézőt, ha erre nincsenek meg a megfelelő eszközeik. Márpedig, bár az eredeti trilógia a maga korában a látványvilág magasiskolája volt, összességében mégiscsak erős korlátok szabályozták a vizuális világát – legyen itt szó a darabosan mozgó lépegetőkről, a bábu Yodáról, felhőváros jótékonyan eltakart részleteiről… sok olyan dologról, amikről Lucas később azt hitte, hogy valójában azok alkotják az SW lényegét.
Azonban A Birodalom visszavág elsősorban mégis a hangulatteremtés, a komoly tétek, lehetetlen helyzetek, a kemény és reménytelen küzdelem és bizony a kudarc bemutatásával vált igazán fogóssá. Sötét tónusú, kevés-helyszínes, kihalt, mégis élő, hiteles környezet, a jó és a rossz küzdelmében az előző folyamatos bukása és talpra állása jellemzi. Kreatív szempontból a legendás „én vagyok az apád” fordulat a filmtörténet talán egyik legnagyobb, klasszikus sorba kívánkozó húzása – nem csak popkulturális szempontból! Az első rész dramaturgiai, művészeti gyermekbetegségei kijavításra kerültek, az összpontosított hangulati elemek pedig száz százalékban ellensúlyozták a korszakalkotó, de mai szemmel már lassan elöregedő látványvilágot. Például azt, hogy a lépegető ugyan kissé természetellenesen mozog, de egész lényében a valaha filmre vitt legfélelmetesebb harceszköz. Egyébként, ha már Hoth bolygó és nyilvánvaló Az utolsó jedik párhuzam: nagyon érdekes megfigyelni, hogy miközben mindkét filmben ugyanaz történt (a jókora bunkerban megbújó lázadókat szemből, egyetlen irányból támadja egy csapat óriási robotkutya), a régi moziban bemutatott összecsapás hitelesnek hatott és lenyűgöző volt, ám a 2017-es mű pont hogy az egész csata kőbuta mivoltát hangsúlyozta ki azzal, hogy az epikusnak szánt megütközést egy sakktáblaszerű nyílt területen egymásnak rontó, a kép két szélére szorított haderővel akarja érthetően és „látványosan” bemutatni.
Színészi játék terén is jó helyen járunk: Mark Hamill itt már felkészült a szerepére, egész kiállásából egy sokkal koordináltabb, magabiztosabb alakítás szűrődik át, mintha már jobban értené, ki is az a Luke Skywalker. Furcsa mód neki mindig elhittük, hogy a jedivé válás különböző fokozatain jár a három filmben, így cseppet sem volt meglepő, hogy a fénykardot már hatásosan forgatta, sőt, használta az erőt nagy küzdelmek árán, de belső árnyaival és Vaderrel még nem sikerült leszámolnia… Megjegyezném, hogy sokan a modern trilógiákban látottak miatt szemére vetették Luke-nak, hogy már az első részben kapcsolatba lépett Obi-Wannal, ámbár az eredeti trilógiában jószerével mindig az elmúltak szellemei szólítják meg az élőket, sosem Luke idézi meg Obi-Want. Végképp mellesleg Hamill a Vaderrel történő összecsapás során annyira jól játssza a pokolra szálló Luke-ot, hogy eszünkbe sem jutna felórni a kardpárbajok kevésbé látványos mivoltát, vagy bármi más vele kapcsolatos alakítási hibát. Sőt, vessük ezt össze azokkal a jelenetekkel, amikben Christensen, McGregor, vagy Ridley került igazán nehéz helyzetbe, és egyből érthetővé válik, mitől olyan ikonikus hős Hamill.

Nem igazán tudok most bármilyen hibát felróni A Birodalom visszavágnak. Műfajában tökéletes, irányadó film, amit nagyon kevés trónkövetelő tudott megérinteni évtizedek alatt – és fura mód, bár köztudottan etalon volt, valahogy éppen innen mintha kevésbé szerettek volna meríteni azok, akik később hozzányúltak az SW világához. Soha ilyen dermesztően kifejező, merészen sötét és baljós nem volt még egyszer ez a széria, sajnos érzésem szerint akkor sem, amikor éppen erre lett volna szüksége.
Személyes megjegyzés: nagyon örülök neki, hogy gyerekkoromban ezt a filmet közel milliószor még az eredeti, 1982-es szinkronnal láttam – ahol még nem Stohl és Csernák, hanem Szatmári György és Téri Sándor vitte a két főszerepet, sőt, Tyll Attila volt Yoda! Nem hiszem, hogy ezek a kópiák ma már bárhol fellelhetőek lennének, de aki szeretné feldobni kicsit az eredeti trilógiát, okvetlen próbálja megszerezni valahonnan!


Népszerű idézetek

Theana 

Luke Skywalker: Ez hihetetlen!
Yoda: Na látod, ezért nem megy neked.

Theana 

Luke Skywalker: Nem félek semmitől!
Yoda: Hát majd fogsz. Majd fogsz.

Pasxalitsa

Leia: Engedjen el!

Han: Ne izguljon!

Leia: Az, hogy maga átölel, nekem nem ad okot semmiféle izgalomra.

Han: Sajnálom, szivi, többre jelenleg nincs idő!

Pasxalitsa

Leia: Maga hígagyú, szőröstalpú földkóros!

Han: Honnan tudja, hogy szőrös a talpam!? (Chewbacca nevet.)

Han: Ne röhögj, te molycsemege!

Pasxalitsa

Leia: Inkább csókolnék meg egy vukit!

Han: Beajánlhatom egynél, remélem hálás lesz érte!


Folytatása

Összehasonlítás

Csillagok háborúja


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján