A Birodalom visszavág (Csillagok háborúja V.) (1980) 768

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
124' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, fantasy 12

8 díj · 8 jelölés

A felkelők maréknyi csapata a hó borította Hoth bolygó földalatti támaszpontján rejtőzködik. A szondák azonban felfedik a rejtekhelyet, és hamarosan birodalmi lépegetők lepik el a bolygót. Han Solo, Chewbacca és Leia a megbízhatatlan Lando Calrissian segítségét kérik. Nem is sejtik, hogy a… [tovább]

angol
magyar

Képek 52

Szereposztás

Mark HamillLuke Skywalker
Harrison FordHan Solo
Carrie FisherLeia hercegnő
Billy Dee WilliamsLando Calrissian
Anthony DanielsC-3PO
James Earl JonesDarth Vader (hang)
David ProwseDarth Vader
Peter MayhewChewbacca
Kenny BakerR2-D2
Frank OzYoda (hang)

További szereplők

Kedvencelte 310

Várólistára tette 57


Kiemelt értékelések

Theana 

Akárhányszor is fogom megnézni, azt hiszem, ez marad az a rész, amit sosem fogok igazán megszeretni; Luke karaktere, a Luke vs. Vader jelenet, és, hogy még rá is adjon: Han Solo.

De nagy rész ez is. Sötét, komor, reménytelennek tűnő, de baromi nagy lett. Komoly harcjelenetek (pl. Ezeréves Sólyom mutatványa), a poénok szintje hozta az igényes szintet (bár nekem C3PO a végén már kicsit sok volt, de imádom mindenestül, csak itt nekem sok volt a panaszkodása és ez már nem volt vicces – mint általában), Carrie Fisherből egyszerűen csak úgy sugárzott a kedvesség (inkább a végére értem), annyira szép volt! És akkor már Mark Hamill is mekkorát alakított (legalább is szerintem). Btw spoiler Én csak imádni tudom a színészgárdát. Vader is nagy arc. :'D ("Én nem haragszom rád." Nyiff. Haha:DD)

8 hozzászólás
Nihilchan 

Imádom ennek a résznek a hangulatát. Elég sötét és komor, de közben nagyon jó a humora és elképesztően látványos jelenetek vannak benne. Han Solo nekem még mindig túl sok, de azért ezen túl tudok lépni. Yoda hatalmas nagy arc, imádom.

Törpillaa 

Nem volt rossz, az eleje kicsit lassan indult be, de jó volt. Voltak látványos részek, szórakoztató, és vicces is. Bírtam ahogy Han Solo és Leia egymást oltogatják cukkolják. :-D Nem volt az a nagyon akciódús, de így is elment. A szereplők jók, R2-D2-t még mindig nagyon bírom, annyira cuki kis droid. Luke, Leia és Han Solo is elég jó karakterek. Dart Vader és Luke harca nem igazán volt egetverő jelenet, jobb is lehetett volna. Látványosabb.

krlany 

Ez a film sokkal sötétebb, mint az első rész… és sokkal reménytelenebb is, most hogy tudjuk Vader és Luke viszonyát.
Luke önfejűsége és az, hogy nem tud megülni a fenekén, nem hallgat a mesterére, sok bajt okoz. És csodálkozik, hogy a bölcsebbek miért nem avatják be minden titokba. Ő a legunszimpatikusabb ebben a részben.
R2 és C3PO párbeszédei kincset érnek.
Ebben a részben nem olyan jók az állatok, mint az elsőben, a jeti pl. kifejezetten Muppet figura, és ha nagyon kötözködni szeretnék, akkor a Hoth-on lévő csata elég béna, jogos, hogy elveszítik. Megvan a módszer, amivel ki lehet iktatni a lépegetőket, mégsem használják… arról nem is beszélve, hogy azokat direkt szemből támadják, mert ha oldalról, vagy hátulról tennék, nem tudnák a birodalmiak leszedni a gépeiket, és hát akkor hogyan veszítenék el a csatát…
Okés, ma egy kicsit kritikus vagyok ezzel a filmmel. Mindenesetre az már biztos, hogy ebben a filmben van a legszebb fénykardpárbaj, az előtt a kerek üvegablak előtt. https://www.youtube.com/watch… A látványa egyenesen pazar, még így 35 év után is. Nem is tudták azóta sem überelni.

AniTiger 

Egy iciripicivel a másik kettőt szeretem jobban… (Csak, hogy maradjak a gyermekkorom drágaságainál. :D) Pofára esés, hogy leadják az első két részt, aztán hiába várom a harmadikat, nem az jön…

Ez a rész sötétebb, de bírom. A legjobb az edzés a Dagobah rendszerben, imádom R2-t.

Kija

Az előző film után kicsit félve vágtam bele, mert féltem, hogy ezt se fogom tudni annyira szeretni, mint amennyire szeretném, de szerencsére nem így lett.
A film rettenetesen pörgött, mindig történt valami és a főszereplők szétválasztása is nagyon jó ötlet volt.
Hant és Leiat imádtam együtt. A veszekedéseik, egymás ugratása és spoiler
Ebben a részben végre Leiat is megszerettem, jó volt látni, hogy milyen keményen helytállt és hogy ő volt az, aki az elejétől gyanakodott Landora. (Bár az a jelenet, amikor a pilótákat igazította el nagyon szürreális volt. Ahogy körbe vett az a sok férfi és Carrie Fisher a nem túl nagy magasságával a kör közepén állt és más női szereplő se közel, se távol nem volt látható, nagyon fura volt nekem.)
Han és Luke kapcsolatának alakulását is nagyon szerettem. Az eleje a filmnek különösen megmelengette a szívemet, még úgyis, hogy a bolygó, amin voltak kissé fagyos volt. Egyrészt a Han-Lei részek miatt is nagyon tetszett, másrészt Han odaadása Luke megtalálásával kapcsolatban szintén nagyon tetszett. Amúgy Han egyértelműen kedvenc csak nem tudom, hogy Luke-kal együtt vagy nélküle, de imádomőt/őket.
Lando pedig szintén nagyon bejött. Remélem a kövi filmben többet láthatunk majd belőle.
Yoda teljesen más volt, mint amire számítottam, az első találkozásukat Luke-kal végig nevettem. :D Az edzésük Luke-kal szintén jól lett megcsinálva, az erdős Darth Vaderes jelenet meg a kliséssége ellenére is nagyon érdekes volt.
Han, Leia és Chewie kalandjai szintén izgalmasak voltak és ez a két rész remek ütemezéssel váltogatta egymást. spoiler
Volt egy-két ma már klisésnek ható agyon használt jelenet, de nem tudom, de lehet innen indultak, szóval nekem inkább csak aranyosnak hatottak, nem zavartak különösebben.
A nagy leleplezés, ami számomra nem volt túl nagy meglepetés – már mint szerintem ez a film történelem egyik leghírhedtebb titka, tehát szerintem kevés ember van ezen a planétán, aki nem tudja, hogy kinek a fia, lánya, borja Luke Skywalker – megérintett és nagyon tetszett. spoiler A harcuk is nagyon jól volt megkoreografálva Darth Vaderrel és maga a felfedés is szíven ütött, tényleg nagyon jól lett megoldva.
Amúgy a film nézése közben, akkor tudatosult bennem először, hogy ez a film tényleg mennyire jó, amikor Darth Vader és Palpatine beszéltek Luke-ról. Ültem a TV előtt és egyszer csak kicsúszott a számon, hogy: „Ez jó, ez nagyon jó”, mert valahogy az a jelenet annyira erős volt, hogy nem bírtam mást érezni, mint hogy igen ez az, amire vártam a Star Warstól. :)
(Amúgy Darth Vader karaktere továbbra is okoz nekem meglepetéseket és egészen kedvelem.)

Solo_Mayer 

Most először nézem a feltuningolt verziókat, de úgy hiszem, utoljára, nekem ez így idegen. Talán az a baj, hogy túlságosan hozzászoktam a sima verziókhoz, nem tudom, de a következő résznél és a további nézéseknél kihagyom az új effekteket, és maradok az eredeti műveknél eredeti hanggal, a pöszögős Stohl-féle szinkronból nem kérek.
Maga a film szorosan az előző rész nyomában sorakozik, ami a kedvenceket illeti. Lucas határtalan fantáziája a mai napig lenyűgöz, első nézésre anno A Birodalom visszavág is tele volt sosem látott ötletekkel, amiket imádtam mind. A szereplőket még jobban megszerettem, csak míg az első filmnél Luke-kal tudtam azonosulni, így ő volt a legkedvesebb nekem, ebben már Han Solo volt és maradt a favorit (még ma is férjül venném :P). És még mindig akarok egy tauntaunt. :D

4 hozzászólás
Ottivilága 

Mint sokaknak nekem is ez a kedvenc Star Wars filmem. Bár hozzá kell tennem, hogy az eredeti trilógián kívül, még az I- III részeket láttam, de Sith-ek bosszúja után (ami az Indiana Jones 4 mellett talán a legnagyobb filmes csalódásom volt) úgy éreztem nem kell erőltetnem az új részeket, mert a teljes gyermekkoromból fakadó identitásom össze fog omlani:)

Én még gyerekként a 80-as években láttam moziban (nem tudnám megmondani hányszor). És ugyanúgy ,mint az első résznél, semmihez nem hasonlított, amit addig láttunk. Forradalminak és nagyon újnak tűnt. A jelenet, amiről a legtöbbet beszéltünk az a birodalmi lépegetős volt (én rendszeresen játszottam a radíros ceruzáimmal birodalmi lépegetőset…ezt nem is részletezném:)

Én azért is rajongok az eredeti Star Wars trilógiáért, mert egy teljesen új világot hozott létre vizuálisan is. A napokban írtam itt a Gyűrűk uráról, és ott a szemére vetettem a látványtervezőknek, hogy sok már meglévő építészeti vagy egyéb művészeti alkotásból ollózgatták a helyszíneket, az öltözeteket stb. A Star Wars ezzel szemben egy teljesen egyéni és összetéveszthetetlen univerzum, ami semmi máshoz nem hasonlítható. A Halálcsillag, Darth Vader vagy akár a birodalmi lépegető nem hasonlítható semmi máshoz, viszont csak így nézhet ki. Tökéletes.

A Birodalom visszavág óta több trilógia követi azt a szerkezetet, hogy a második részben a főhősök majdnem elbuknak, úgy tűnik, hogy minden elveszett…Megismerjük az ellenség erejét, amitől a következő részben még nagyobbnak tűnik a győzelem.
Az egész filmnek van egy sötét hangulata, amit én mindig nagyon szerettem. Sok a zárt helyen játszódó, kicsit klausztrofób jelenet, szemben a másik két résszel. Hozzám mégis ez áll a legközelebb. Erőteljesnek és drámainak érzem, bármikor újra tudom nézni.

3 hozzászólás
Pandalány 

Micsoda rész!
Nagyon izgalmas, a színészi játék pazar, a zene zseniális.
Luke mondjuk kicsit tesze-tosza és persze látszik a Darth Vader-Luke jeleneten, hogy nem mai film, de az a bizonyos mondat, amire vártam, elhangzott.
Mivel most ismerkedem a SW világával, nekem nagyon nagy élmény ez a film.

luthienlovemagic 

Ritkán esik meg folytatással, hogy jobb, mint az elődje. Nekem máig ez a kedvenc folytatás filmem, és szerintem jó ideig az is marad. Legkedvencebb mellékkarakterem pedig Lando. Nem tudom, miért, de őt már első nézéskor nagyon megszerettem, és azóta csak mélyült a „szerelem”. A legkedvencebb apa-fiú jelenetem is ebben a filmben van, semmi nem tudta eddig überelni…. Na jó, talán a Vektor :D


Népszerű idézetek

Theana 

Luke Skywalker: Nem félek semmitől!
Yoda: Hát majd fogsz. Majd fogsz.

Theana 

Luke Skywalker: Ez hihetetlen!
Yoda: Na látod, ezért nem megy neked.

Pasxalitsa

Leia: Engedjen el!

Han: Ne izguljon!

Leia: Az, hogy maga átölel, nekem nem ad okot semmiféle izgalomra.

Han: Sajnálom, szivi, többre jelenleg nincs idő!

Pasxalitsa

Leia: Maga hígagyú, szőröstalpú földkóros!

Han: Honnan tudja, hogy szőrös a talpam!? (Chewbacca nevet.)

Han: Ne röhögj, te molycsemege!

Pasxalitsa

Leia: Inkább csókolnék meg egy vukit!

Han: Beajánlhatom egynél, remélem hálás lesz érte!


Folytatása

Összehasonlítás

Csillagok háborúja


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján