Skywalker kora (Csillagok háborúja IX.) (2019) 576

Star Wars: Episode IX · The Rise of Skywalker
141' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, fantasy, rejtély 12

6 díj · 14 jelölés · Snitt-díj-jelölt 2020

A Skywalker saga lenyűgöző befejezésében új legendák születnek, és a szereplők megvívják a végső csatát a szabadságért.

angol
magyar
angol · magyar

Képek 63

Szereposztás

Daisy RidleyRey
Adam DriverKylo Ren
John BoyegaFinn
Oscar IsaacPoe Dameron
Lupita Nyong'oMaz Kanata
Billy Dee WilliamsLando Calrissian
Domhnall GleesonHux tábornok
Kelly Marie TranRose Tico
Joonas SuotamoCsubakka
Billie LourdKaydel Ko Connix

További szereplők

Kedvencelte 62

Várólistára tette 103


Kiemelt értékelések

Sydney 

Fantasztikus, hibátlan történetvezetés, egymást logikusan követő, mélyrehatóan átgondolt események, remek színészek, csodás karakterfejlődés… egy legenda… inkább hagyjuk :( Elég lesz a 4-5-6. rész!
.
.
.
De legalább a zene jó.
Update: Palpatine olyan mint a Bagós…

12 hozzászólás
LoneWolf 

Bajban vagyok a csillagozással. Köztudott, hogy én azok táborát erősítem, akik hangosan kritizálták az előző részt, és bizony a Skywalker Kora mindent megtett azért, hogy az abban elkövetett, legtöbbet szidott részleteket jóvá tegye. Ez többnyire sikerült is neki és éppen ezért jobban tetszett, mint a VIII. epizód, mégsem vagyok vele teljesen elégedett. Sőt… A csillagozás tehát ugyanúgy hatos, mégis a ranglétrán feljebb helyezném az új trilógia előző darabjainál. Beismerem, hogy ez egy akció dömping volt, egy színtiszta látványorgia, ami 1 percre sem állt le, így az két lövés és egy robbanás közt szórta nekünk az újabb infókat a sztoriról, mely végre visszanyúlt a Star Wars univerzum gyökeréhez, vagyis a sith-jedi ellentéthez. Számomra tehát már az alapja is izgalmasabb volt, mint a két előző förmedvény, ezáltal erősen indított, de sorolnám a többi pozitívumot:
1.) A látvány, a hangulat, a zene, a harci koreográfia, szinte mind-mind hibátlan.
2.) spoiler
3.) spoiler
4.) spoiler
5.) spoiler
6.) spoiler
7.) spoiler
8.) spoiler
9.) spoiler
10.) spoiler
Öhm… Nagyjából asszem ezzel ki is merítettem a pozitívumokat, szóval nézzük, hogy mi nem stimmelt a szememben:
1.) Ismét olyan képességeket kaptunk, amiket eddig a legnagyobb jedi mesterek sem használtak. Ezt persze nagyrészt elnézem, mivel a Fallen Order játékban Cal elmagyarázta, hogy vannak bizonyos képességek, melyek ritkák és csak egy-egy egyén „birtokol”, másrészt spoiler, így azzal is elnézőbb vagyok, de már ott is húztam rajta a számat.
2.) Lando visszahozatalának mégis mi értelme volt? A nosztalgián kívül tett hozzá bármit is a történethez? Ha valaki tudja a választ, írja meg nyugodtan.
3.) Kaptunk egy új, még cukinak sem mondható, totál fölösleges NEGYEDIK droidot.
4.) spoiler
5.) spoiler
6.) spoiler
7.) spoiler
8.) Kylo & Rey „erő-Skype”-os nyűglődéseinek ugyan végre volt értelme, mégis túl sokáig húzták, ezzel pedig vesztett az erejéből.
9.) spoiler
10.) Hol volt Matt Smith? Látta valaki? Most komolyan teljesen kivágták az ő részeit? Gratulálok!
11.) spoiler
12.) spoiler
13.) spoiler
14.) spoiler
15.) spoiler
15+1.) spoiler
Mint az a felsorolásból látható, volt bőven gondom ezzel a résszel is, mégsem érzem magam annyira csalódottnak, mint a Last Jedi-t követően. Beletörődtem, hogy ilyen irányokba vitték el a sztorit és pár dologgal meg is barátkoztam közben, ahogy az a pozitívumoknál is látszott, de sajnos továbbra is azt mondom, hogy ez a trilógia teljesen feleslegesen készült el ilyen formában. A Jedi Visszatér anno remek lezárása volt a saga-nak, amit a könyvek remekül tovább gondoltak. Ha azokat is figyelembe vették volna, talán egy mindenki számára élvezhető folytatás kerekedik ki belőle, de a Star Wars így csupán a Disney fejőstehenévé vált, ami brutálisan megosztotta az eddig viszonylag egységes rajongói tábort. Lehet tehát vitatkozni azon, hogy jót tett-e az „egér” ennek az univerzumnak, vagy sem, de az tény, hogy a fanok közti békének csak ártott.
Összegzés: Természetesen, ha már megnézted a VII. és VIII. részt, akkor ezt se hagyd ki, máskülönben nyugodtan tartsd magad távol az új trilógiától, ahogy van, hisz kismillió minőségibb Star Wars médiumból válogathatsz már a filmeken kívül.

ui.: Ennek fényében kibővítettem a Last Jedi értékelőm is.

10 hozzászólás
lilla_csanyi

Csövesbánat.

Ez volt az első gondolatom, amikor kiléptem a moziból.
Az új trilógiából messze a legjobb rész volt, de sajnos ez még így is nagyon kevés.
A harmadik részre az egy szem Kylo Renen kívül az összes karakter totálisan érdektelenné válik, Rey kifejezetten unalmas és irritáló főhős, a konfliktus már megint abból fakad, hogy előpiszkálnak egy csontvázat a Star Wars szekrényből, az első fele kifejezetten unalmas, és összességében azt az érzetet kelti az egész, hogy erre a trilógiára se nekünk, se a világnak nem volt szüksége. Látványra nagyon szép, a roncsok között keresgélős részek kifejezetten tetszettek, és további pozitívuma volt, hogy egész jól el lehetett poénkodni a filmet ilyenekkel pl:
„- Rég nem járt erre senki. Hogy hívják?
– Rey.
– Milyen Rey?
– Lana del Rey”
vagy:
„- Rey, mindig is el akartam mondani, hogy…
– Mindig is egy rendkívül kellemetlen nőszemélynek tartottalak.”
Nézzétek meg, ha már az első kettőt láttátok, és nem akarjátok lezáratlanul hagyni a dolgot, de ha el se kezdtétek, akkor inkább nézzétek újra a régit, vagy játsszatok valamelyik SW játékkal, ilyesmi.

Kiegészítés: Ma reggelre eszembe jutott még valami, ami felhergelt. spoiler

3 hozzászólás
Valentine_Wiggin

A tíz csillag első sorban az élvezeti értéknek szól, illetve magának a ténynek, hogy ezt tartom az új trilógia legjobb darabjának – és számomra azért az előző részek is simán illeszkednek a sorba, szívesen újranézem őket.
Elsőre viszont egy negatívumot említenék… borzalmasan kiszámítható. Négy dolgot tippeltem meg, mielőtt kijött a film… négyből négy jött be. Ha az ember elég filmet néz, és eléggé ismeri a Star Wars filozófiáját, nagyon könnyű megjósolni, mi történik majd.
Viszont a film igyekszik megragadni, mi volt jó a 7-8-ban és minél többet szanálni a hibák közül.
Először is, Rey végre botladozik. Nem minden megy neki elsőre. Tanul, elbukik, feláll, reménykedik, csalódik, keresi önmagát… kicsit az utolsó jedik hangulatát idézi, de nem annyira magabiztos, nincs annyira nagy szája, leginkább azért nem, mert nagyon hamar kap pár kisebb-nagyobb pofont, amitől rádöbben hol a helye, mit kéne csinálni. A három rész alatt először igazán szurkoltam neki, látni akartam, hová halad – bizonyos szempontból mondhatom, hogy Luke-hoz hasonlóan harmadik filmes főhős, de nem lenne igaz, mert Luke a harmadik filmben erősödött meg, Rey pedig itt lett végre emberibb, mélyebb karakter.
Kylo Ren. Vagy Ben Solo. Vagy ki. Már az utolsó jedik is eléggé az ő filmje volt, de ebben Adam Driver megint odatette magát. spoiler
Finn és Poe. Poe végre kicsit visszavett az arcából. Igen, röhejes, hogy spoiler Azután amit az előző részben csinált, Leia helyében ziher nem így döntöttem volna. De a srácnak végre beolvasnak, beszól neki Finn, Rey-jel eleve nem nagy barátokként kezdenek, vannak konfliktusok, mielőtt összecsiszolódik a trió. Van egy kis reménytelenség, tanácstalanság, aztán, mikor végül odaáll, hogy na jó, itt az idő kezdeni valamit a helyzettel, és nem nyafogni meg pattogni, akkor nem egyedül, nagy pofával esik neki a dolgoknak, hanem spoiler Onnantól pedig Poe működik, neki is tudtam szurkolni. Finn… Finn. Vannak jó elemei a történetének, és spoiler Szerencsére most sikerült kicsit kihúzni a komikus közjáték szerepéből is, sokkal inkább komolyan vehető, erősebb, szerethetőbb jellem lett belőle. Ez az első film, ahol a hármas együtt van, és ezt nagyon sajnálom, mert van dinamikájuk, van bennük potenciál, erre kellett volna szánni az előző két részt is.
Leia, Luke, Han, Lando, Chewie és C3PO néhol kicsit bátortalanul kezeltek lettek, és sokszor csak cameókra ugrottak be, de én ennek örültem. Végre elengedtük kicsit a régi castot, hagytuk, hogy az újak a saját lábukra álljanak, és a mellékelt ábra mutatja, hogy jobban el tudnak vinni egy filmet így, mint az árnyékból.
Behoztunk megint pár új karaktert, ami jó is volt meg nem is, mert érdekesek (különösen Zorii), csak semmi idő rájuk. Nem tudunk velük kötelékeket formálni, nem sikerül őket beépíteni a csapatba, így igazából hiába releváns a szerepük, sehogy nem illenek a képbe. Rose-t viszont ignoráljuk, aminek az oka nyilvánvaló, de cselekményépítési szempontból elég olcsó húzás. Azt sem bontjuk ki, hogy hányadán állnak Finnel, ami nagyon bosszantó – nem kell továbbvinni azt a szálat, de legalább zárjuk le rendesen!
Palpatine… na, tőle nagyon tartottam. Olcsó húzásnak éreztem a visszahozását, de spoiler
A zárás szép, és remekül egyesíti az eredeti trilógia kiválasztott szemszögét, az utolsó jedikben (meg a Zsivány Egyesben) elindított, „senki nem hős, de mindenki dönthet” álláspontját… spoiler
A látvány gyönyörű, bár szerintem az utolsó jedik ilyen téren erősebb volt, de azért akad pár igazán szép kép, különösen a dzsungel bolygón, illetve az Exegol sötét atmoszférája is ütős lett. A zene, mint mindig, remek hátteret biztosít.
Összességében, én remek lezárásnak érzem, és szerintem újranézős lesz – nem hibátlan, de mindenképpen szerethető film. És én igazából a Star Warstól ezt is várom.

Szeszj 

Az előző résznél jobb volt számomra ez a film, izgalmasabb volt és voltak benne jó pillanatok. De azért nem mondanám eget rengető filmnek, jobbra számítottam mind az előzetesek alapján,mint a színészek és a rendező elbeszélése alapján.
Na de mi volt a bajom a filmmel: Először is az elején összevissza ugráltak, túl gyors volt minden, nem sok értelme volt egyes részeknek, a világokat nagyjából be se mutatták egy kicsit se, amit nagyon sajnáltam. Utána lelassított a film de nagyon is, már már untam egyes részeket,mert igazból semmi se történt, csak álltak ott aztán ennyi.
Második hogy C-3PO spoiler
Hux szereplése valami rettentően kevés volt, amit azért sajnáltam. Szint úgy Rose se szerepelt sokat, amit persze értek de azért ne így oldják meg.
Az új szereplőkről semmit se tudtunk meg kb, értelműk se volt sok.
Még egy dolog zavart engem az pedig Rey, nem tudom én kedveltem őt az előző filmekben, de itt milyen idegesítő volt, oké minden szar neki de akkor is. Valahogy most olyan gyenge volt az egész játéka is Daisy Ridley-nek számomra.
Szerintem a legvészesebb dolog az maga spoiler
Elég sok bukkanója van a filmnek de azért voltak benne jó részek. Például mikor spoiler.
Finn és Poe is jók voltak ebben a részben, végre Poe is egy kicsit vissza vett az arcából! :D
A droidok még mindig zsenálisak, az új pici droid pedig nagyon cuki. :))
A látványvilág csodálatosan szép,a csaták is szerintem rendben voltak.
Luke-nak is örültem. Jó volt végre azt a Luke-t látni aki régen volt, és nem azt akit az Utolsó Jedikben ábrázoltak.
Leia is szerintem spoiler.
Olyan jó volt hallani a régi szereplőket, sajnálom hogy nem spoiler.
Na és a legjobb Kylo Ren volt, imádtam minden pillanatát, Adam Driver zsneiális színész. Le a kalappal előtte. ^-^
spoiler.
A zenék fantasztikusak még midig! :D
Szóval igazából nem borzasztó film, az új trilógia közül számomra ez a legjobb, de azért szerintem ezt jobban is megcsinálhatták volna, de kitudja az évek múlásával talán jobb lesz számomra.
https://www.youtube.com/watch…
https://media.giphy.com/media/WO7edyOsW3moDNrIdr/giphy.gif
https://lh3.googleusercontent.com/proxy/bCggHkwC42zfrm6…

Razor 

No, nézzük, a TFA-re 7 csillagot adtam, „vótmá” érzéssel jöttem ki a moziból, a TLJ-ra 8-at, nem volt tökéletes, de jól szórakoztam érzés volt, a ROS-nél meg…oké…akkor ennyi, ez volt a vége? Ahogy Tomi barátom találóan megfogalmazta, ő nem érzett katarzist, de én se.
A film eleje egyszerűen brutálisan kapkodós, száguldozunk egyik helyről a másikra, nagyon figyelni kell, hogy az ember mindent követni tudjon. A második felére azért nyugszik a tempó, de ott meg azon kaptam magam, hogy „oké ez is megvolt a trailerekből”. Nem mondom, hogy nem kötött le, de nem volt az igazi.
Megpróbálom pontokba szedni a tetsző és nem tetsző dolgokat, ahogy eszembe jutnak:
– Ahogy említettem, a film eleje kapkodós, de kapásból a Falcon nyitójelenetének nem láttam sok értelmét. spoiler
– Leia jeleneteit szépen sikerült beilleszteni, nem lógtak ki. spoiler
spoiler
– Babu Frik cuki volt, még ha sok időt nem is kapott, akár csak Poe barátnéja.
– Ha már Poe, Abrams csúnyán beletojt a kánonba a spoiler dologgal. Vagy majd kimagyarázzák, hogy lázadó kamaszként tette, mi?
– C-3PO kicsit a klasszikus trilógiát idézte a sok dumájával, bár azért helyenként fárasztó volt.
spoiler
– A tőr és Halálcsillag párosítás fájóan nagy baromság volt. spoiler
– Ellenben Kylo és Rey párbaja szépen sikerült.
– Az űrutazást elég érdekesen kezelték a filmben. spoiler
– Rose és több úgy ahogy kiépített karakter csúnyán parkolópályára lett rakva, hogy behozzanak újabbakat, akiket aztán nem volt idő felépíteni.
– Landót jó volt viszont újra látni.
– Palpatine-nál vártam volna némi felvezetést, nem azt, hogy rögtön a felvezető szövegben és a film nyitányában bedobják. Sajna ott maradt bőven lyuk a sztoriban. spoiler
– A végső csata szép volt, bár több űrhajós részt el bírtam volna viselni, főleg a Falcon megérkezése után. A ROTJ-ban jobb volt a váltás az űrcsata és a Halálcsillagon belüli jelenetek közt.
– A végső összecsapásra valami picit látványosabbat vártam. spoiler
spoiler halála rohadt felesleges volt, érzelmileg nem tett semmit a filmhez. spoiler
– A zárás azért szép lett.
Összesítve: Nem bántam meg, hogy elmentem rá, mégis csak egy látványos űrkaland volt, de a sztori nagyon sok sebből vérzik, lesz mit megmagyarázni a jövőben megjelenő könyvekben és képregényekben. Olvastam olyan megjegyzést a neten, hogy Abramset nem igazán kedvelik a Story Groupnál, mert csúnyán tojik a már kiépített dolgokra. Nos, ezt meg lehetett volna előzni azzal, ha az elején kicsit többet brainstormingolnak, és nagvonalakban előre kitalálják a három film forgatókönyvét, mert ez így elég katyvasz lett.
No hát meglátjuk a jövő mit hoz, a Mandalorian mindenesetre már jó irány, azt kellene tovább vinni.

8 hozzászólás
CsakSasoló

Napjainkban, egy túlságosan közeli galaxisban…

STAR WARS

I-IX. rész
A RINYAGÉPEK ÉBREDÉSE

Javában dúl a savazás. Az újonnan kijött filmet heves viták övezik. Titkos támaszpontjukról a lázadók még sosem hajtottak végre sikeres támadást a GONOSZ GALAKTIKUS FILMGYÁRTÓK ellen. Húsz éve érzik az Erőt a kritizálásban és a nyavalygásban, hiszen addig sem kell a saját problémáikkal szembenézni, míg véget nem érő szócsatákat vívhatnak a filmekkel. Így tartották életben a sorozatot.

Ám a Filmgyártók lebecsülték a Sötét Oldalt. Több helyen történt ébredés az Erőben, mely sokakat eljuttatott húsz év után(!!!) a régi kódexek első nagy igazságára: „ami sz.r, azt ne nézd!” Azóta nehéz idők járnak a Filmgyártókra. Ha a mozikasszáknál befolyt Erő teljességét élvezni akarják, meg kell felelniük a hisztérikus lázadók összes, egymásnak is ellentmondó követelésének.

Mindeközben LUKE SKYWALKER jedimester egy maroknyi rajongót eljuttatott a régi kódexek második nagy igazságára: „ne várj túl sokat egy kiszabott kalandfilmtől, akkor netán még élvezni is fogod! (Úgyis ugyanolyan gagyi lesz, mint a szentséges 4-5-6)” Akiben ez felmerült, azt átjárta az erő teljessége. Azóta feléledt a remény szikrája, hogy a normalitás képviselőinek maroknyi csapata megnövekszik, legyőzi a hisztérikus rinyagépeket, és újra felvirradhat a galaxisban a béke…

4 hozzászólás
Törpillaa 

Nekem tetszett, izgi volt és látványos is, szórakoztató, voltak benne jó jelenetek, és akció is. A szereplők is eléggé jók voltak, főleg Rayt, Finnt és Poet még mindig bírom őket, és BB-8-t meg R2-D2-t, C-3PO-t, Chewie-t, még mindig nagyon cukik szerintem. Még Kylo Rent is bírom hiába akar ő lenni a főgonosz. :-D spoiler Jó volt még látni Luke-t és Hant, meg Landot is. Azért még kíváncsi lettem volna, hogy mit akart volna még mondani Finn Raynek. :-) De jó lezárás volt a vége, szerintem elég jó film lett. :-)

4 hozzászólás
Shad 

Előzőnél sokkal jobb volt, de mégis Finn mi a fenét akart elmondani Rey-nek az egész film alatt?….számomra amúgy az egész film egyetlen mozgató eleme Kylo Ren volt…még egyszer nem ülnék be rá mozira, de amúgy kikapcsolódásnak megteszi, mert azt meg kell hagyni nagyon látványosra sikeredett.

MrsCumberbatch 

Nos, kezdeném azzal, hogy én nem láttam az eredeti 6 filmet csak néha 1-1 jelenetet. Szóval, én nem tudom milyennek kéne lenni… De egy olyan emberrel néztem, aki az eredeti hat filmen nőtt fel és ezerszer látta őket, mégis, tetszett neki az új három film. Szóval, olyan rossz csak nem lehet.

Azt hiszem, megkapta a lezárást spoiler megvoltak a szükséges klisék. spoiler De egy nem rajongó is tudja élvezni, mert sok jó poén van benne. spoiler

Nyilván, ha elolvasnám a nagy hosszú kommenteket, akkor megtudnám, miért nem tetszett olyan sok embernek… Már persze azoknak akik tényleg látták és nem csak láthatatlanban, nézés nélkül, durcás 5 évesként 1 csillagra értékelték. De ha tippelnem kéne, talán az a nagy baj, hogy mivel a Disney kezében van, túl sok volt benne a poén. De ezt szerintem le kell nyelni. Na meg, legalább a nem rajongó női nézők is tudják kicsit élvezni.

Mondjuk egy Carrie Fisher emlékére feliratot elvártam volna… :/

6 hozzászólás

Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin

Obi-wan: Ezek az utolsó lépéseid, Rey. Állj fel, és tedd meg őket.
Anakin: Rey!
Ahsoka: Rey!
Kanan: Rey!
Anakin: Hozd el az egyensúlyt, Rey! Ahogy én tettem.
Luminara: Találd meg a fényt, Rey!
Kanan: Nem vagy egyedül, Rey.
Yoda: Sosem voltál egyedül.
Qui-gon: Minden Jedi, aki valaha élt, ott van benned.
Anakin: Az Erő körbevesz, Rey.
Aayla: Engedd, hogy vezessen…
Ahsoka: Ahogy minket vezet.
Windu: Érezd, hogy átáramlik rajtad, Rey!
Kanan: Engedd, hogy felemeljen!
Adi Gallia: Emelkedj fel, Rey!
Qui-gon: Veled vagyunk, Rey.
Obi-wan (idős): Rey!
Yoda: Emelkedj fel az Erőben!
Kanan: A Jedi ereje a szívében lakozik.
Obi-wan: Emelkedj fel!
Qui-gon: Emelkedj fel!
Luke: Rey, az Erő veled lesz. Mindig.

4 hozzászólás
Valentine_Wiggin

Finn: Te fűszercsempész voltál?
Poe: Nahát, te meg rohamosztagos?
Rey: Komolyan fűszercsempész voltál?
Poe: Te meg roncsvadász? Játszhatjuk ezt egész nap!

Valentine_Wiggin

– Honnan jöttek ezek a hajók? Hiszen nekik nincs flottájuk!
– Ez nem flotta… ezek csak… emberek.

zizi22

Poe:Te meg mit csinálsz C-3PO?
C-3PO : Még utoljára végignézek uram. A barátaimon.


Hasonló filmek címkék alapján