Avatar (2009) 545

6 díj · 8 jelölés

Egy deréktól lefelé megbénult háborús veterán a távoli Pandorára utazik. A bolygó lakói, a Na'vik az emberhez hasonló faj – de nyelvük és kultúrájuk felfoghatatlanul különbözik a miénktől. Ebben a gyönyörű és halálos veszélyeket rejtő világban a földieknek nagyon nagy árat kell fizetniük a… [tovább]

magyar

Képek 38

Szereposztás

Sam WorthingtonJake Sully
Zoe SaldanaNeytiri
Sigourney WeaverDr. Grace Augustine
Stephen LangMiles Quaritch ezredes
Giovanni RibisiParker Selfridge
Michelle RodriguezTrudy Chacon
Joel David MooreNorm Spellman
C. C. H. PounderMo'at
Dileep RaoDr. Max Patel
Wes StudiÉjtukán

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 155

Várólistára tette 67


Kiemelt értékelések

Charityy 

Régen sokkal jobban tetszett a film. Most valahogy unatkoztam rajta és olyan bizarr volt az egész film. Meg túl sok volt neki ez a 3 óra.

Debut 

Farkasokkal táncoló hupikék Pocahontas; Zoe Saldana zöldben izgalmasabb volt… :D

2 hozzászólás
Gothic01 

Pocahontas vagy sem, innen-onnan koppintott vagy sem, amikor néztem, úgy éreztem, mintha egy álomba kerültem volna, ahonnan stáblista felsorolása után is nehezen ébredtem. Lenyűgöző! Most már látom , miért volt körülötte akkora felhajtás. <3
Ráadásul a film 10 éves, mégis jobbak benne az effektek, mint sok pár éve készültben.

2 hozzászólás
Zakuro 

Miután túltettem magam a kétméteres, kék, anorexiás macskák látványán, jól elvoltam vele. De ennyi, nem több. Sokat nem tudott nyújtani; oké, oké, gyönyörű a látvány, ez tény, de nekem ez még kevés egy filmben ahhoz, hogy teljes egészében beszippantson és lekössön. A mondanivaló is nagyon szép, és olyan, ami minden korban aktuális (avagy, miután a „kultúrember” a maga világát már tönkretette, rá akarja tenni a mocskos kis mancsát a még érintetlen természetre, ami köszöni szépen, inkább nem kér belőle, de mégis mióta érdekelte a „kultúrembert”, más mit szeretne?), de őszintén: sokszor láttam, hallottam, másutt. Csak most kék macskákat akarnak letarolni. Ennyi a különbség.
spoiler.

Valentine_Wiggin 

Gyönyörű látvány, zene, tényleg szép film, és mikor először megnéztem imádtam. A színészi játék is jó, tényleg, de… utána jöttem rá, mennyire pofátlan az egész.
1. A történet koppintás. A klasszikus Pocahontas sci-fi verziója. Megérkezik a felfedező társaság az új, természetközeli világba, ahol egy kíváncsi katona az őslakók közé keveredik, és beleszeret a főnök lányába. Persze ez tényleg klasszikussá vált téma, ráadásul nagyon érdekes, szóval önmagában nem lenne vele probléma. De…
2. A történet mellett a rendező a világot is szemérmetlenül és utalások nélkül másolta. Pandora világa világító lényekkel, az egymással kapcsolatban álló fákkal, és úgy általában az összes szépségével és ötletével ugyanezen a néven megtalálható Arkagyij és Borisz Sztrugackij Nyughatatlanság c. művében. Még a neve is ugyanaz, a rendező arra sem vette a fáradtságot, hogy kitaláljon egy másikat. És ami a legszebb, a leghalványabb utalást sem teszi arra, hogy „Amúgy ez nem az én ötletem.”
Miután az említett regényt elolvastam, kissé dühös lettem a filmre, amit sem a zene, sem a látvány nem tud többé ellensúlyozni. Pofátlan film. Ennyit tudok jelen pillanatban mondani. De tényleg szép.

ChöppMoly

Csodálatos! Csak úgy tudtam megnézni, hogy gyorsan utána újranéztem. Aztán megint egy kis idő után, aztán moziban, aztán újra DVD-n. :)

Lex

Mindig gondban voltam, ha megkérdezték, mi a kedvenc filmem. Hogy lehet erre mégis válaszolni, mikor annyi, de annyi jó van? Aztán jött ez a film, és nem volt többé probléma. :)

Minden megvan ebben a történetben, amit szeretek: sci-fi, fantasy, kaland, akció, humor, romantika, dráma. Mindez egy filmben maga a mennyei manna számomra. Ehhez társult még a lenyűgöző látványvilág, plusz a csodálatos zenék. Teljesen lehidaltam tőle, amikor először láttam, és bármennyiszer képes lennék újra megnézni.

Nyilván csemegézett innen-onnan Cameron, amikor megírta ezt a történetet, de tudjátok mit? Rohadtul nem érdekel. Mert lehet, hogy alapjában véve nem egyedi a story, hogy felfedezhetők párhuzamok más történetekkel, és hogy az üzenete is elcsépelt már a filmnek, de ahogy ezek a “lopott” dolgok össze lettek gyúrva, majd meg lettek fűszerezve új ötletekkel, az valami fantasztikus egyveleget eredményezett. Azt pedig, hogy az emberiség mennyire kapzsi, és mi mindenre képes hatalomvágyában, szerintem nem lehet elégszer filmre vinni. Talán egyszer tanulunk majd az ilyen történetekből.

A színészek mindegyike remek választás volt.
Sam Worthington nem tűnt egyáltalán ismerősnek, pedig láttam már őt másban is. Nem mondom, hogy fantasztikus alakítást nyújtott, de jól megformálta Jake-et.
Szinte azonnal feltűnt, hogy Zoë Saldana alakítja Neytiri-t, ettől függetlenül elképesztő, hogy milyen jól átformálták az arcát, hogy igazi Na’vi legyen. Ez persze mindegyik Avatarosra igaz. :)
Sigourney Weaver tagadhatatlanul jó színésznő, és nagyon jól állt neki Grace szerepe.
A Norm-ot alakító Joel Moore-t én személy szerint nagyon kedvelem. Ez a karakter is jól állt neki, és az egyik kedvencem volt a filmben.
És hát meg kell említenem Stephen Lang-et is, azaz Quaritch ezredest. It’s just perfect. Azon ritka gonosz karakterek egyike, akit imádok. Persze, meg tudnám fojtani, de na… Zseniális alakítás volt.

Elég kevés filmet nézek meg már szinkronosan, de ez egyike azoknak, amiknél kivételt tettem, és amivel elégedett is voltam. Ugyanolyan jó magyarul, mint angolul.

1 hozzászólás
LukeSkywalker 

Filmtörténeti korszakalkotó remekmű.
Ami a Toy Story volt a 3D-s komputeranimációs filmek terén, az az Avatar a fotorealisztikus egészestés CGI hibrid nagyjátékfilmek terén.

Egy maximalista filmkészítő évtizedes álmának lenyűgöző megvalósulása. Egy olyan fantáziautazás, ami egyszeri és megismételhetetlen. A na'vik világa gyönyörű, nemes, csodálatos és VALÓSÁGOS. James Cameron pedig olyan vizionárius filmalkotóvá vált, akinek helye ott van Stanley Kubrick (2001: Űrodüsszeia), Fritz Lang (Metropolis), George Lucas (Star Wars), Peter Jackson (A Gyűrűk Ura, King Kong) és Steven Spielberg (Harmadik Típusú Találkozások) mellett.

Az Avatar filmtörténeti mérföldkő. Látni kell.

Dinah 

Érdekes volt a történet, és a világ is. Egy baja volt, és az a hosszúsága. Főleg az egyórányi reklámmal.


Népszerű idézetek

kkatja

Jake Sully: Látlak téged.
Neytiri: Látlak téged.

ChöppMoly

Pedig már reménykedtem, hogy összejön valami, amiben nincs benne a mártír halál.

kkatja

Dr. Max Patel: Grace, ő lenne Jake Sully.
Jake Sully: Asszonyom.
Dr. Grace Augustine: Igen, igen, csak az a baj, hogy nekem nem maga kell, hanem a fivére. A másik, a többdiplomás, aki elvégezte a 3 éves képzést.
Jake Sully: Ő meghalt. A nevében is elnézést kérek érte.
Dr. Grace Augustine: Hogy áll laborgyakorlat terén?
Jake Sully: Boncoltam már békát.

kkatja

Jake Sully: Harcos voltam, aki békéről álmodott. De előbb vagy utóbb mindig fel kell ébredni.

kkatja

Jake Sully: Minden visszafelé zajlik. Úgy érzem, odakinn van a valóság, és idebenn az álom.

kkatja

Dr. Grace Augustine: A kincsek ezen a bolygón nem a Föld alatt vannak, hanem körülvesznek minket. A Na'vik ebben a csodában élnek, és foggal körömmel védik.

Treszka

Van úgy, hogy egyetlen őrült tetten múlik az egész élet.

Ninácska 

Harcos voltam, aki békéről álmodott, de előbb vagy utóbb mindig fel kell ébredni.

Ninácska 

Van úgy, hogy egyetlen őrült tetten múlik az egész élet.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján