Az időgép (2002) 175

The Time Machine
96' · amerikai · akció, sci-fi, kaland, fantasy 12 !

Az időgép főhőse Hartdegen (Guy Pearce) egy 1900-as évekbeli New York-i feltaláló. Az ifjú megtervez és felépít egy mesébe illő, időutazásra alkalmas szerkezetet, hogy meg nem történté tegyen egy tragédiába fulladt randevút. Múltbeli látogatása után a jövőbe indul, hogy ott is körülnézzen. De… [tovább]

angol

Képek 24

Szereposztás

Guy PearceAlexander Hartdegen
Mark AddyDavid Philby
Phyllida LawMrs. Watchit
Sienna GuilloryEmma
Laura KirkFlower Seller
Josh Stambergautós
Jeremy IronsUber Morlock
Samantha MumbaMara
Omero MumbaKalen
Yancey AriasToren

További szereplők

Kedvencelte 32

Várólistára tette 82


Kiemelt értékelések

hankman 

Már régóta meg akartam nézni ezt a filmet. Teljesen jó választás egy hétvégi családi filmnek, könnyed szórakozás életkortól függetlenül, bár az eleje igencsak szomorúan/szívszaggatóan indul.

Nagyon jó az alap sztori, kalandos történések szépen kibontakoznak és egy csomó érdekes kérdést vet fel a film. spoiler

Te mit csinálnál, ha az időben szabadon járhatnál előre és hátra? Mi érdekelhetne téged a leginkább? Hova látogatnál el? Mit lehetne egy olyan embernek mutatni, aki az időn kívül áll és bárhol ott lehet? Hol érezné magát a leginkább jól? Sajnos ezen kérdésekkel nem igazán foglalkozik a film, illetve csak szőr mentén, de ettől még igazán érdekes marad, ugyanis felveti a legnagyobb kérdést, ami az idővel kapcsolatba hozható: „mi lett volna ha”?

A szereplőkkel különösebb gond nincs. A főhős nem kifejezetten karakteres, de legalább alaposan motivált. A „keménykalapos” ürge jó fej volt, meg Mrs. Watchit (watch it – no pun intended? xD). Ezenkívül még a „biciklis” lány volt olyan kis jó fej érdeklődő.

A kalandok a jövőbe utazáskor jönnek, és bizony a jövő nagyon izgalmas. spoiler Maga az, ahogy a film készítői elképzelték a jövőt és az eseményeket nekem nagyon tetszett, egyedi elképzelés az egész. spoiler Maga az események, amik a kulturális és társadalmi fejlődéshez vezetnek, mind logikusak és a főhőssel együtt kívülállóként merülünk ebbe az egészbe bele. spoiler Nem találtam nagy hibákat a történetvezetésben, apróbb sablonosságok mellett is érdekes és eredeti marad. spoiler

A film vége még sötétebb jövőképet vetít előre, ugyanakkor nagyon megható a másik fronton. spoiler

Könnyed film, elgondolkodtató, fogyasztható az egész családnak, jó alap sztori, érdekes utazás.

revelácifa

Gyerekként mintha már láttam volna de a tudatos én még csak most és hát azt kell mondjam jóféle kis kalandfilm ez. Nem tökéletes, de messzemenőkig szórakoztató és még kedvet adott a könyvhöz is.:)

Marcsi 

Az HBO-nak is (és a Hallmark) meg volt az a jó szokása, hogy leadott egy filmet naponta kétszer. Nyilván annyira ráértem ált. iskolásként, hogy ahányszor elcsíptem megnéztem. Nagyon szeretem Guy Pearce-t és az időutazós, próbáljuk megváltoztatni a múltat típusú filmeket. Sokszor láthattuk már és mindig ugyanaz a vége, de reménykedünk, hogy most sikerült. Hogy sikerül-e, nem lövöm le tessék szépen megnézni! :) Nagyon megéri!

Ui: A zenéje pedig valami mesés!!!

Kiskakukk 

Nem, nem, nem és nem értem, miért EZT a változatot adják le állandóan a tévében?! (Illetve értem, csak költői kérdés akart lenni.)

Sokszor láttam. Izgalmas, ötletes, fantáziadús film egy remek Guy Pearce-szel DE (!!!) sajnos teljesen kiforgatja és lebutítja az eredeti regényt.

A béna változtatások és hülyeségek a könyvhöz képest:
– A morlockok nappal támadnak. (…) Még a maszkmesterek is kiakadtak ezen, teljes joggal.
– Az eloik itt sima emberek. Építkeznek, nyelvet tanulnak, bölcselkednek… Amivel az a baj, hogy az eloik NEM ilyenek. (A könyvben végteleneül együgyű, naiv, beszari emberek, akiket a morlockok spoiler, mert önmaguktól még spoiler se képesek…)
– Nem fejti ki a film, hogy az emberi faj hogyan spoiler. Mármint spoiler Ebből a film SEMMIT nem mutat be.
– Jó ötlet volt a Jeremy Irons által játszott karakter behozatala, de az a bírkózás a végén…annyira rossz. Annyira hatásvadász. Annyira amerikai. :D
– A vége. A lehangoló kezdés után muszáj volt egy kis happy endet kerekíteni. Pedig a könyv vége ismét sokkal ütősebb: spoiler.

Amit változtattak a könyvhöz képest és tetszett:
– A szerelmi szál, mint mozgatórugó az időgép megépítéséhez, szerintem nagyon jó ötlet volt.
– A fekete fickó karaktere (a könyvtári hologram) szintén nagyon tetszett, sokkal jobban ki is használhatták volna.

Összességében látványos, nagyon szépen szemléltetik az időutazást, az első fél óra kimondottan izgalmas, de én inkább mégis a könyvet vagy az 1960-as filmváltozatot ajánlom, ami minden megmosolyogtató trükkje ellenére egy sokkal jobb és hátborzongatóbb adaptáció.

MóroczMárk

Ez volt az a film, amivel megszerettem az időutazós történeteket.

És milyen jó megtudni, hogy ez egy könyv alapján készült. Köszönöm moly.hu <3

Silence1989 

A film a XIX.-ban kezdődik,mikor Alexander a feltaláló és tanár egy nap találkozik egy gyönyörű nővel akivel megbeszél egy találkozót,mely tragédiába torkol.E tragédia indítja el az időutazásra való hajlandósága.Mikor elkészül a gép,elindul hogy visszacsinálhassa azt amit nem lehet.Mivel azt nem lehetett,ezért a géppel először a XXI. sz-ba jut,majd később a ma még létező civilizáció bukása után eljut egy olyan helyre melyet látszólag ősemberek laknak.Itt megismerkedik egy nővel aki a vezetője és elmondja hogy a század végén kialakul két réteg;a jók és a rosszak.A jók a földön járnak és élnek,a rosszak pedig lenn,a föld alatt akik minduntalan feljönnek a jókért,hogy azokat lerántsák a rosszak a közé.A rosszak fővezérét játssza Jeremy Irons,akinek nagyon jól áll ugyanúgy a rossz megformálása,mint a jóé.

AryGi

Kicsit gagyi, vannak benne hibák, és logikátlanságok, de életem első időutazós filmje volt. Miatta szerettem meg az időutazást.

Lex 

Minél többször nézem meg, annál inkább látom a hibáit, de én még mindig odáig vagyok ezért a filmért. Egyszerűen lenyűgöz az időgép kinézete, nagyon tetszik a működése is és ahogy mutatták a változásokat körülötte, a jövőbeni világ is marha jól ki lett találva. Nekem nagyon tetszett a színészi alakítás is, Jeremy Irons még mindig meg tud lepni, egyszerűen zseniális a fazon (hozzá kell tennem, olyan jó munkát végeztek rajta, hogy csak most esett le, hogy ő volt elmaszkírozva XD).

Ancsúr 

A film nagyon kiszámíthatóan kezdődik, de aztán vesz egy nagy fordulatot, és belecsempészi azt a pici pluszt, amiért ez az egyik kedvenc filmem. A díszletek és a „szörnyikék” néhol elég kezdetlegesek, de egy könnyedebb fantasynak is elmenne ez a történet.

Horváth_Evelyn

A történet jó, de nagyon gagyi a kivitelezés.


Népszerű idézetek

Mindenkinek megvan a maga időgépe. Ami a múltba röpít, az az emlék, s ami a jövőbe visz, az az álom.

Ellen_Ripley

Ki vagy te, hogy megkérdőjelezz egy evolúciót, ami már nyolcszázezer éves?

Ellen_Ripley

Téged a legszörnyűbb kérdés kísért, ami embert kísérthet: mi lenne, ha…?

Ellen_Ripley

A saját tragédiád elkerülhetetlen eredménye vagy!

Alexander Hartdegen: Az a kérdésem, miért nem változtathatunk a múlton?
Vox: Mert nem utazhatunk a múltba.

Tanár: Ha még egyszer ezt csinálod, újrarendezem a DNS-edet.

Alexander Hartdegen: Igazad volt, Philby. Túl messzire mentünk.

Kocogó: Üdv!
Alexander Hartdegen: Helló.
Kocogó: Szép öltöny. Nagyon retró.
Alexander Hartdegen: Köszönöm.
Kocogó: Fogadok, isteni cappuccinót főz… az az izé.

David Philby: Semmi sem változtathatja meg, ami történt.
Alexander Hartdegen: Nem, tévedsz. Mert én megváltoztatom.

David Philby: A Columbia egyetem professzorának nem lenne szabad leveleznie egy őrült német könyvtárossal.
Alexander Hartdegen: Szabadalmi hivatalnok, nem könyvtáros, és úgy vélem, Mr. Einsteinnek elkél minden segítség, amit adhatok.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján