Az ítélet napja (Terminátor 2.) (1991) 381

Terminator 2: Judgment Day
137' · francia, amerikai · akció, sci-fi 16

5 díj · 2 jelölés

1997. augusztus 29-én kitört a harmadik világháború. Ennek a háborúnak 3 milliárd áldozata volt. Ami az emberiségből megmaradt, hamarosan újabb iszonyattal kell szembenézzen: a gépek elleni háborúval. S most a Skynet gépei egy új Terminátort terveztek, aminek csak egyetlen feladata van:… [tovább]

magyar
angol

Képek 93

Szereposztás

Arnold SchwarzeneggerTerminátor
Linda HamiltonSarah Connor
Edward FurlongJohn Connor
Robert PatrickT-1000
Earl BoenDr. Silberman
Joe MortonMiles Dyson
S. Epatha MerkersonTarissa Dyson
Castulo GuerraEnrique Salceda
Danny CookseyTim
Jenette GoldsteinJanelle Voight

További szereplők

Kedvencelte 138

Várólistára tette 46


Kiemelt értékelések

krlany 

Ez egy izgalmas, pörgős, jól összerakott film, és még Schwarzi-nak is vannak épkézláb mondatai, amit az első részből hiányoltam.
A folyékony terminátor nagyon menő… de bakker emberünknek milyen hegyes kobold fülei vannak.:D
Ez a rész megvett kilóra… van akció, van miért izgulni, és hozzá pedig dübörög a rock 'n' roll, ami azért lássuk be, nem mindegy (főleg nem az első rész felejthető zenéje után). És az elszórt humormorzsák is bejövősek nálam, kezdve, hogy megmentőnk motoron érkezik, és ruhaméretet választ.:)
Azért itt is van némi megbocsátható egymásra hajazás az első résszel, mer' ugye a rossz fiúk mindjárt spoiler, hogy könnyebb dolguk legyen, és a vége is megint spoiler ér véget, pedig az a spoiler elég ígéretesnek látszott.
Szóval jó kis film ez! Olyannyira, hogy nincs is ingerenciám megnézni a többi részt.

7 hozzászólás
csartak

Ez a kedvenc Terminátor részem, nagyon sokszor láttam. Nem is akarok benne hibát keresni, nagyon látványos film még mai szemmel is. Vannak benne kedvenc jeleneteim, amik beleivódtak az emlékezetembe, pl. mikor Swarczi a rózsás dobozból előveszi a fegyvert a bevásárlóközpont folyosóján, na ezt el szoktam néha képzelni ilyen helyeken, hogy felbukkan.. :D
Mikor kijött a film, emlékszem a Guns n' Roses-től a You Could Be Mine is rásegített, hihetetlen energikus, tényleg jól adja a film alá a hangulatot. Meg persze a Judgement day téma zenéje.. hát nem kiborsóztató? :) https://www.youtube.com/watch…

5 hozzászólás
Little_Monster 

Sarah Connor végre nagyon kemény, Terminátor is ebben a filmben a legjobb, és sikerült egy kellően tökös, nagyszájú gyerekszínészt is találni. Igazi klasszikus, ami az elejétől a végéig fenntartja az izgalmat és leköti a nézőt.

Törpillaa 

Tetszett. Már többször láttam régebben is ezt a filmet. Izgalmas, van benne akció, egy örök klasszikus. Szeretem az Arnold filmeit, és ez egy tökéletes kikapcsolódáshoz pont jó. Bár a nőcit még mindig nem annyira bírom, néha az idegeimen táncolt, de így is jó volt. A kicsi John is itt már szerepet kapott, először megjátsza a nagymenőt, de aztán be nő a feje lágya, és elhiszi, amit Sarah és a terminátora mond a közelgő eseményről. Együttes erővel próbálják elérni, hogy ez sohasem ne is jöjjön el.

Filmdoki

Legjobb folytatás. Legjobb akciófilm. Előszeretettel szokták kapcsolni ehhez a filmhez ezeket a kijelentéseket, és igazából nem alaptalanul. Már az első mozi is legalább annyira izmos volt, mint maga Schwarzenegger, viszont a folytatás valami túlvilági tökéletességet mutat.
Az egészen érződik Cameron megalomán megszállottsága, a film iránti hódolata, és persze az, hogy a Terminator az ő igazi nagy szereleme, Avatar ide vagy oda. A prerodukciós munkálatok, az ötletes reklámkampány, a stáb összeszedése és irányítása, a kicentizett rendezés, a filmkészítés újbóli megújítása minden másodpercre rányomja a bélyegét. A nézőre is átragad a lelkesedés, hogy mindeközben az álla is leessen. Mert hiába forgatta újra igazából Cameron az első rész, friss ötletekkel is telepumpálja, ad hozzá némi tanulságot, a végeredmény pedig örökérvényű.
Az akciók ma is nagyjából leviszik az ember fejét, tele vannak kreatív megoldásokkal, és olyan operatőri munkával, hogy szinte magad alá csinálsz a gyönyörtől. Ahogy a kamion leugrat a felüljáróról, ahogy a T-101-es előlép a füstből vagy ahogy a helikopter áthúz a híd alatt. Az ember már csak a gondolatuktól lúdbőrözni kezd.
Trükkök szempontjából meg tényleg nem lehet eleget dicsérni a mozit. És itt nem csak a mai napig álleejtős CGI-ra gondolok. A makettek, vetített hátterek, a kaszkadőrmutatványok elegye olyan brutális élményt nyújtanak, hogy a CGI orgia mai tucatfilmek jobb lenne, ha elbújnának.
Az akció mellett a baljós hangulat sem marad el, ámbár sokan kritizálják a filmet, hogy kissé oldottabb. A ’90-es évek eleje szerintem épp, hogy jót tett az egésznek, az egysorosok és a humor segít érzelmesebbé és tökösebbé tenni a mozit, viszont a T-1000-es jelenléte még így is keményen érezteti, hogy a Skynet nem adja fel. Robert Patrick egyenértékű párja az előző rész Schwarzenegger-féle Terminátorának. Kecsesebb, kifinomultabb gyilkos, a félelemfaktor tehát garantált. Elég csak arra a pillanatra gondolni, mikor az elmegyógyintézetből való menekülés során lelövik a kocsiról, végigpördül az úton, hogy egy gyors mozdulattal ismét talpon legyen és folytassa az üldözést.
Csúcsteljesítmény ez a mozi minden téren. Biztos bele lehet kötni, de miért akarnék? Századik alkalommal is azt az élményt fogja nyújtani, mint elsőre. A nagybetűs blockbuster, mestermű.

1 hozzászólás
Kopaszkutya 

Egy tökéletes film még tökéletesebb folytatása. Nem tudom, hogy Cameronnak már a fejében volt-e a történet az első film forgatása közben, de zseniálisan kapcsolta össze őket. Arnie most jófiút játszik és kapunk egy szintén karakteres rosszat is Robert Patrick személyében. Az akciójelenetek már sokkal kidolgozottabbak mint az első részben. Unatkozni most sem fogunk a film alatt, végig pörgés van. Sarah már nem az a törékeny nő, aki segítségre szorul. Akár egyedül is nekimenne a Skynetnek. John a film végére felnő és megérti mennyire fontos dolog az, amiért az anyja annyit küzdött. Az ő és a T-800-as kapcsolatának alakulása is érdekes. Mindkét karakter fejlődik végig a film alatt egymás hatására.

5 hozzászólás
Solo_Mayer 

Szerintem a filmtörténelem egyik legjobb sci-fije, amit kénytelen vagyok kb. évente a lejátszóba tenni, csak mert muszáj, és az az elképesztő ebben, hogy mindannyiszor tátott szájjal nézem végig. 1991-ben készült, 1991-ben! Hihetetlen.

Debut

Sokkal több, mint a tucat akciófilmek, van idő szánva a fő karakterek felépítésére és végig relatíve logikusan is viselkednek. A színészek jól „kasztoltak” és nincs negatív irányba kilógva senki. A fényképezés kellemes és a számítógépes effektusok is nagyrészt szépen öregedtek, de nem teljesen konzisztens a minőség. Ez volt az utolsó terminátor film, ahol igazi feszültséget sikerült kelteni. A film leggyengébb pontja, hogy a különféle bővített verziók jelenetei minőségben gyengébbek és némelyik ki is lóg a sorból. A későbbi folytatásoknál nagyságrendekkel jobb film, aki véletlenül még nem látta, nézze meg…

4K: Csalódás. Kék filter minden második jelenetben, elmosódott textúrák, nincs grain, plasztik hatás…

csokidani 

Az elso resz utan muszaj volt megneznem. Ezer eve nem lattam, de nem csalodtam. Elkepesztoen profin kitalalt, megalkotott, rendezett, kivitelezett mozi. Igazi nagybetus film elmeny. Raadasul akkora korlenyomat ami az en generaciomnak biztosan extra. Guns N' Roses focimdala mekkora mar…
Megertem akinek az elso resz jobban tetszik, ez mar inkabb latvanymozi, de nem mentek le a kommersz-bazari szintre, egyszeruen csak zseni aranyok jellemzik es kesz. Es mennyi emlekezetes, orokre bevesodo momentum van benne.
Sarak Connor mennyire badass karakter mar. De kb minden momentumat ki lehetne emelni tenyleg…

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Róka

The Terminator: Why do you cry?
John Connor: You mean people?
The Terminator: Yes.
John Connor: I don't know. We just cry. You know, when it hurts.
The Terminator: Pain causes it?
John Connor: No, it's when there's nothing wrong with you, but you hurt anyway. You get it?
The Terminator: No.

Sha

Szükségem van a ruhádra, a csizmádra és a motorodra.

S_Bíborka 

Dr. Silberman: You broke my arm!

Sarah Connor: There's 215 bones in the human body. That's one.

Zakuro 

John: Jézusom, te megölted volna azt a tagot!
Terminátor: Nyilvánvaló, terminátor vagyok.

1 hozzászólás
puncsoscukor63

Sarah Connor: [hangrámondás]
Ebben a beteg világban egyedül ő egészséges.

Londonna 

– A véretekben van az önpusztítás.
– Bennünk van. Tiszta ciki, mi?


Folytatása

Összehasonlítás

Terminátor


Hasonló filmek címkék alapján