A halálosztó (Terminátor 1.) (1984) 317

The Terminator
107' · amerikai, angol · akció, sci-fi 16

2 díj · 5 jelölés

2029: a mindentudó Skynet computer az emberi ellenállás utolsó bázisait akarja megtörni, miután szinte az egész emberiséget felszámolta. Skynet megtalálta a módját, hogy néhány harcosát, a tökéletes cyborgokat, azaz a Terminátorokat visszaküldje az időben, hogy megváltoztassa a történelem… [tovább]

angol
magyar

Képek 12

Szereposztás

Arnold SchwarzeneggerTerminator
Michael BiehnKyle Reese
Linda HamiltonSarah Connor
Paul WinfieldEd Traxler hadnagy
Lance HenriksenHal Vukovich nyomozó
Rick RossovichMatt Buchanan
Bess MottaGinger Ventura
Earl BoenDr. Peter Silberman
Bill PaxtonPunk
Brian ThompsonPunk

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 54

Várólistára tette 68


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Tetszett. Már többször láttam régebben is ezt a filmet. Izgalmas, van benne akció, egy örök klasszikus. Szeretem az Arnold filmeit, és ez egy tökéletes kikapcsolódáshoz pont jó. Bár a nőcit nem annyira bírom, néha az idegeimen táncolt, de így is jó volt. Pörgős, hangulatos egy kemény világ beharangozója, a végén a nőci keményebbnek tűnik, mint elsőre látszik. :-D

csartak 

Csak jóval később értékeltem az első részt, mert amikor kijött, kicsi voltam még hozzá. De most visszanézve is van egy jóféle hangulata – nyolcvanas évek nagyvárosa. És Sarah Connor még fiatal, gyenge nőként, aki nem tudja még mi vár rá.. jön Kyle, és az őrület szélén kibontakozó érzések.
A zenéje meg ahogy megszólalt, az instant élvezet.
https://www.youtube.com/watch…
Szerintem sci-fi filmtörténetileg megkerülhetetlen alkotás, és csak a második rész tudta felülmúlni.

Sydney 

Ez még mindig egy állati jó film :)
A német csatornák sugárzási logikáját hivatalosan is NEM értem. Addig rendben van, hogy Schwarzenegger folyik egy hete a csapból is, de hogy a 2. és 3. rész lemegy az RTL II-n pénteken és szombaton, az 1. rész pedig következő héten szerdán a kabeleins-on… hát nem értem :D De nem baj, így legalább mindhárom megvolt németül, még ha elég fura sorrendben is.

1 hozzászólás
krlany 

Bár ez egy eléggé csihi-puhi film, amiért nem igazán vagyok oda, de így 30 évvel később nézve is, még mindig megállja a helyét. Az alapkérdés, amit feszeget nagyon is érdekes, és még most is aktuális. Ráadásul nagy meglepetésemre, most sokkal jobban tudom értékelni, mint anno megboldogult ifjúkoromban. (Akkor csak azért néztem meg, mert a második részhez kedvet csináltak a GNR klippel, és hát azt a részt meg akartam nézni, de akkor ugye már kezdjük az elején…)
A sztori jó, izgalmas, pörgős, egy-két megműtöm magam jelenet és a hozzátartozó maszk azért vicces spoiler, és azért jó lett volna bele néhány jól összetákolt párbeszéd is, még akkor is, ha ez mondjuk nem kifejezetten az a műfaj, ahol adnak az ilyesmire…
Mindenesetre jól szórakoztam, ha nem is maradéktalanul.

Lunemorte 

Gondoltunk egyet és újra megnéztük a Terminátort (időutazós sorozatokat keresgélve).
Teljesen megerősödött az a véleményem, hogy Arnie az egyik kedvenc színészem, hatalmasat alakított ebben a filmben! A zene pedig külön dicséretet érdemel. Kíváncsian várom a következő részt.

AniTiger 

Ez is egy igazi klasszikus gyerekkoromból… hogy nézethettek velem ilyeneket? :D
A film szerintem nagyon jó, ráadásul most, hogy újranéztem rá kellett döbbennem, hogy mennyire hasonlít „apucira” a srác a A gépek lázadásából. :D
Az itteni Sarah Connort imádom, a film végére igazi badass bitch, akivel nem lehet cicázni. (Az már igazán részletkérdés, hogy én személy szerint jobban szeretem Schwarzeneggert a másik oldalon tudni/látni.)

Ákos_Tóth 

Több oka is van annak, hogy számomra miért lett ez a film a Terminator franchise alapvetése és non plus ultrája, bőven megelőzve még a második részt is. Egyrészről muszáj emlékeznünk arra, hogy a legendák megszületése általában nagyobb kreatív erőfeszítéseket igényel, mint a fokozatosan tökéletesedő vagy elkorcsosuló folytatásoké – esetünkben kis költségvetésből, a nullából kellett létrehozni egy minden korabeli néző számára befogadható legendáriumot, ami annyira jól sikerült, hogy az itt látott casting és képlet megismételhetetlensége ellenére végül a mai napig is ugyanez a modell maradt a Terminator esszenciája és lényege: Arnold Schwarzenegger, a halálosztó.

Hasonlóan egyébként az első Mad Maxhez, ez a film jóval sötétebb tónusban dolgozza fel az alapötletét, mint a folytatások. A jövőben játszódó snittekről persze süt a nyolcvanas évek feeling, de ennél félelmetesebb posztapokaliptikus jövőt talán sosem vettek még vászonra. A terminátor jelenléte egészen elképesztő, magában hordozza az egész sorozat egyik régen elfelejtett lényegét: egyetlen egy jövőből visszaérkező gép nagyobb fenyegetést jelent az emberekre, mint bármi, amit addig el tudtunk képzelni. Ebben óriási szerepe van Schwarzeneggernek, aki véleményem szerint itt igenis játszik, méghozzá olyat, mint karrierje során talán soha korábban és soha még egyszer. Kisugárzása annak ellenére félelmetes és elborzasztó, hogy egész lényét manapság már inkább kötjük össze egyfajta vicces, jópofa férj-apa figurával, egy olyan barátságot attitűddel, ami előtt Cameron is főt hajtott végül már a második részben is.
Itt viszont ez az egy szem halálosztó és a vele folytatott harc egy kilátástalan üldözés rendkívül nyomasztó érzetét plántálja bele a nézőbe. Linda Hamilton ugyanolyan remek női főhős, mint Weaver az Alienekben, de érzésem szerint jót tett neki és az egész sorozatnak is, hogy nem kellett az elfogadhatónál hosszabb ideig alakítania ugyanezt a karaktert. Biehn atombiztos fogás, remekel a szerepben, és szépet kvázi-kameózik Henriksen is. Paxtonra nem térnék ki, jelentéktelen karakter valódi súly nélkül.
A vizuális világot mindenképpen védelmembe venném: egyrészt az alkalmazott trükkfelvételek felett eljárt ugyan az idő, de még így is sokkal organikusabbak, mint a manapság készülő hasonló darabok – passzolnak az egész film finoman szólva horrorisztikus vonásaihoz, még a lezárás stop-motion bukdácsoló robotja is. Hangsúlyoznám újra, ez a film sokkal inkább horror, mint scifi, a ránk gyakorolt hatása elementáris, Cameron pedig olyan jól eltalálta a hangulatot, hogy nem is volt igazán szüksége bravúros felvételekre. Nem is véletlen, hogy a későbbi epizódokhoz képest ez a rész inkább már-már kamaradarabnak hat.

Fullasztóan félelmetes mozi, aminek az újranézése és átgondolása minden egyes kreatív számára kötelező lenne, aki manapság Terminátor filmet akar készíteni. Számomra érthetetlen, miért nem nyúlt vissza senki az itt látható megoldásokhoz – hiszen a filmekbe beerőltetett egyre több és egyre súlytalanabb terminátor helyett talán végre meg kéne teremteni azt a karaktert, aki újra vállára vehetne egy ilyen mozit. Addig nem lenne szabad újabb epizódot forgatni, amíg nem találnak a rendezők még egy Schwarzeneggert, vagy legalább egy Biehnt.

Izolda

Ah, a tinikorom! Még saját verziót is forgattunk belőle! :DD

Debut 

Pár apró hibától eltekintve egy nagyon jó film. Michael Biehn nem hozott konstans színvonalat, a felgyorsított és a stop-motion jelenetek némelyike zavaróan kilógott a környezetéből. Ezeket leszámítva nem nagyon lehet belekötni semmibe. A folytatás óriási népszerűsége miatt kicsit „háttérbe” van szorulva, de ennek ellenére ez egy remek film.

Kopaszkutya 

Ez egy tökéletes film. Csak azért nem adtam rá 10 csillagot, mert azt a második résznek tartogatom. Pörgős, végig feszült tempójú mozi, nincsenek unalmas részek benne. A színészek mind tökéletesek a szerepre, főleg Arnie, akinél jobban senki nem alakítaná az érzelem mentes halálosztót. Sarah itt még nem az a kemény nő, akit a későbbiekben látunk majd, itt még csak a túlélésre hajt, amihez szüksége van egy társra, Kyle Reese személyében. A film hangulata, a 80-as évek stílusa mind hozzátesz az élvezeti faktorhoz.


Népszerű idézetek

[névtelen]

Kyle Reese: Listen, and understand! That Terminator is out there! It can't be bargained with. It can't be reasoned with. It doesn't feel pity, or remorse, or fear. And it absolutely will not stop… ever, until you are dead!

[névtelen]

Kyle Reese: What day is it? The date!

Cop in Alley: 12th… May… Thursday…

Kyle Reese: WHAT YEAR?!

[névtelen]

Sarah Connor: What did he just say?

Gas Station Attendant: He said there's a storm coming in.

Sarah Connor: I know.

[névtelen]

Title card: The machines rose from the ashes of the nuclear fire. Their war to exterminate mankind had raged for decades, but the final battle would not be fought in the future. It would be fought here, in our present. Tonight…

[névtelen]

[damaged skin on the Terminator is rotting from gangrene while looking through Sarah's address book]
Cleaning Man at Flophouse: Hey, buddy. You got a dead cat in there, or what?
[the Terminator visualizes: 'POSSIBLE RESPONSE: YES/NO; OR WHAT?; GO AWAY; PLEASE COME BACK LATER; FUCK YOU, ASSHOLE; FUCK YOU']
The Terminator: Fuck you, asshole.

[névtelen]

The Terminator: I'm a friend of Sarah Connor. I was told she was here. Could I see her please?
Desk Sergeant: No, you can't see her she's making a statement.
The Terminator: Where is she?
Desk Sergeant: Look, it may take a while. Want to wait? There's a bench over there.
The Terminator: [looks around, examining the structural integrity of the room, then looks back at him] I'll be back!

[névtelen]

Sarah Connor: [to the Terminator as she's about to push a button that will crush the terminator] You're terminated, fucker.


Folytatása

Összehasonlítás

Terminátor


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján