A maszk (A Maszk 1.) (1994) 447

The Mask
101' · amerikai · vígjáték, fantasy 12

0 díj · 1 jelölés

Stanley Ipkiss igazán szánalmas, kétbalkezes figura! Bármibe fog, az homlokegyenest ellenkezőleg sül el. De csak addig, amíg rá nem vigyorog a bandzsa szerencse egy ősi maszk képében. Elegendő, ha az arcára húzza és Stanley Ipkiss többé nem az, aki volt! Új énje szórakoztató, szívdöglesztő,… [tovább]

angol

Képek 30

Szereposztás

Jim CarreyStanley Ipkiss / A maszk
Peter RiegertMitch Kellaway hadnagy
Peter GreeneDorian
Amy YasbeckPeggy Brandt
Richard JeniCharlie Schumaker
Orestes MatacenaNiko
Cameron DiazTina Carlyle
Tim BagleyIrv
Nancy FishMrs. Peenman
Johnny WilliamsBurt

További szereplők

Kedvencelte 78

Várólistára tette 42


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Kicsit fárasztó vígjáték, de Jim Carrey itt is kitesz magáért. Rengeteget lehet rajta nevetni, kicsit olyan, mintha a klasszikus szuperhősfilmeknek is mutatna egyfajta fricskát.
Egyben pedig személyes véleményem szerint egyike azoknak a filmeknek, amik legjobban elkapták Loki figuráját. Persze, ott Marveles karakter, és kedvelem is, de itt tényleg egy vérbeli „csínytevő” figurát látunk. Nem gonosz, nem jó, egyszerűen csak egy játszótér számára a világ, és ha épp szerencsés pillanatában kapod el, akkor még segít is, a maga kaotikus módján.

Ascyra 

A tíz csillagról visszaveszem 8-ra, de csak azért, mert látom már néhány hibáját és egy-két helyen nagyon erőltetett. De nem lehet elvitatni tőle az alapvetően zseniális forgatókönyvet, sem pedig Jim Carrey szó szerinti csillogását – hihetetlen ez a fickó.
Nem tudom hányadjára látom ezt a filmet, mégsem tudom az unalomig nézni, egyszerűen annyira jó karaktereket írtak össze, olyan király a zenéje, annyira tele van humorral a Maszkot viselő Stanley Ipkiss, hogy abszolút megérdemli a figyelmünket ez a mozi. Én állítottam már több helyen is, hogynem nézek vígjátékot.. nos ez az egyik ékes kivétel ez alól. Peter Greene nagyszerű ellenpontozása Carreynek; előbbi totálisan badass (imádom), míg Carry bájos és kissé suta jófiúja erős kontrasztot alkotnak a képernyőn. Tina Carlyle karaktere sajnos irreálisan butuska, némi észt kölcsönözhettek volna neki, de az általam egyébként nem preferált Cameron Diaznak ez kisujj volt, hihetetlenül jó nő, tudja is, és nem is félt itt ezt kijátszani. A táncjelenetnél sajnos a vágás nem sikerült túl jól, érezhetően nem ő táncol, néha simán azzal sem foglalkoztak, hogy a táncoló hölgy arca egészen más karakter, simán látható, hogy dublőr.
Remek és egyben rendhagyó vígjátéknak találom a Maszkot, egyfelől a korábban írottak és főleg az animáció beépítése miatt. Én azt gondolom (de tévedhetek is), hogy saját korában ez egész meglepő volt, és nem marad el a Space Jamtől, sőt, minőségében sokkal jobb is.
Ha eddig halogattuk, mindenképp nézzük meg Jim Carrey fiatal pofikáját. És itt tenném hozzá, hogy most először láttam eredeti nyelven – szinkronosan sokkal jobb –; teljesen meglepett Carrey orgánuma. Rendkívül kellemes hallgatni. :) spoiler.

8 hozzászólás
Törpillaa 

Nagyon bírom ezt a pasit. Irtó vicces tud lenni, és szórakoztató is. :-) Jókat szoktam rajta nevetni, amilyen bolondos figurákat alakít. :-) Nagyon szeretem ezt a filmet. :-)

UViki 

Szerintem ezt a filmet sosem fogom szeretni. Néhol vicces, van humora, de nekem rém unalmas.

Szeszj 

Nem rossz film, régen sokat nevetem rajta, nagyon jó részek voltak benne, imádtam mikor felhúzta a maszkot és olyan bolondságokat követett el! :D A kedvenc részem a báros, azon sokat nevetem! :D Jim Carry ebben is hozza a formáját.

snowden

Nem gondoltuk volna, hogy ennyire be fog jönni ez a film 2020-ban is. Sőt, most azt mondom, bőven betenném a 90-es évek legvagányabb alkotásai közé. És ez nem a nosztalgiáról szól. Baromi kreatív az egész, pörög az elejétől a végéig, a vizuális effektek esztelen tempóban követik egymást és ezzel együtt egy percre se billen ki a világából. Ez a film nem törik meg sehol, ez végig hű marad önmagához. Mik ezek a táncjelenetek? Hogy vannak ezek megkoreografálva? Hány egyéb filmjelenetet idéz meg, mennyi fricskát oszt ki? Közben meg mintha egy csapat beteglelkű óvodás szabadult volna rá a rendezői székre, hogy végigrandalírozza ezt a laza másfél órát. Nem nagyon van kegyelem. Jim Carrey-t pedig erre találták ki: az alakítása egyrészt iszonyatosan infantilis, másrészt van a játékában valami, ami több is ennél: jó adag sötétség és gonoszság építi fel a Maszk személyiségét. Nézzétek újra, szerintem nem lehet benne csalódni.

ChEebor 

A Maszk Doug Mahnke és John Arcudi horrorképregényének vígjátékká szelídített változata, egy olyan film, ahol Jim Carrey teljes arzenálját szabadon engedheti, mert a maszkot felvéve igazi, élő rajzfilmfigura lehet, és ennek megfelelően kell mozognia is. A film ennek megfelelően nagyon vicces és jellemzően harsány, de mindezt ügyesen ellensúlyozzák a következményekre, az Ipkissre fókuszáló részek. Technikailag is jól sikerült, az effektek kiválóak, még akkor is, ha a legnagyobb részük csak sima gyorsítás, de nem is kellett több. És az is tetszett, hogy amikor a végén a rosszfiú szerzi meg a maszkot, mennyire jó kontrasztot ad a főhős figurájához. A film talán pont azért lesz szerethető, mert végső soron mindannyian szeretnénk egy ilyen maszkot, amelyben beteljesíthetjük titkos vágyainkat, nem gondolva a folytatásra, és mert megmutatja, hogy azért nem úgy van az, előbb-utóbb mindenki elnyeri méltó büntetését. A film végén Ipkiss persze rájön ezekrespoiler.

Hippoforaccus 

Egyszerűen imádom ezt a filmet. A szerepet mintha kifejezetten Carrey-re öntötték volna, és a történet sem utolsó. Humoros, vicces és sokat lehhet rajta röhögni. Csak az az egyetlen baj, hogy most hetekig a coco-bongo zene fog járni az agyamban :)

1 hozzászólás
NaNa_88 

Nem tökéletes, de imádom.
Nagyon Jim Carrey, nagyon zöld. Kicsit mese, kicsit film, de mindig ott ragadok, ha elkapnom véletlenül valahol.

Kemiviki 

Gyerekként jobban tetszett, most így felnőtt fejjel nem annyira fogott meg. A táncolós jelenet viszont nagyon tetszett.


Népszerű idézetek

Bettina_Puskás

A maszk: Nem sikerült eltalálni, há? … Úgy látom mégis.

A Maszk/Stanley Ipkiss: ELDURRANOK!

virrasztó

– Menjenek hátrébb!
– Fogalma sincs, kivel beszél!
– Egy hullával, ha nem megy arrébb..!


Folytatása

Összehasonlítás

A Maszk


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján