E.T. A földönkívüli (1982) 281

E.T. the Extra-Terrestrial
115' · amerikai · sci-fi, kaland 12

7 díj · 7 jelölés

Egy amerikai kisváros szélén, a családi házaktól alig néhány méternyire húzódó erdőben földet ér egy űrhajó, melyből fura kinézetű „emberkék” szállnak ki, hogy felderítsék a terepet. Ám hamarosan a helyszínre érkeznek a földlakók: őrült zajt csapva, villódzó zseblámpájukkal megrémisztik a békés… [tovább]

angol

Képek 10

Szereposztás

Henry ThomasElliott
Dee Wallace-StoneMary
Peter CoyoteKeys
Robert MacNaughtonMichael
Drew BarrymoreGertie
C. Thomas HowellTyler
Erika Eleniakcsinos kislány

Kedvencelte 40

Várólistára tette 90


Kiemelt értékelések

_Vica_ 

Igazán szerethető és szívmelengető film volt. Képjelenetek maradtak meg bennem gyerekkoromból, de valahogy sosem sikerült végig néznem. Most végre bepótoltam, és anyukám is velem tarott. Nosztalgiázott. Tényleg megható volt a barátságuk a kisfiúval.
Vicces jelenetek is akadtak, főleg mikor beöltöztették nőnek. :D

sipiarpi 

Annyira régen láttam, hogy csak pár kép maradt meg a fejemben belőle, így szinte új élmény volt újra látni E.T-t. Kedves történet, lehet izgulni és a fényképezése is tetszett. A tipikus ’80-as évekbeli gyerek film, amit megnéz az egyszeri mozinéző nosztalgikus hangulata miatt is, pláne ha még rajong a sci-fi műfajáért is. Igaz van pár elvarratlan szál, de élvezhető így is.

Timi98 

Kiskorom óta szeretem, nálunk otthon úgymond „alapdarab” ez a film, sose unjuk meg, és sokszor megnézzük. :D A zene az egyik legjobb, Williams-nél jobbat nem is találhattak volna, de hát ő és Spielberg igazi páros, ő kezük közül még sose jött kis silány minőség.
Imádom azt a hangulatot és ’80-as évek-feelinget ami benne van. A vége pedig olyan aranyos és megható <3

Negative_Singularity

Nekem ez mindig is túl bugyuta volt, még gyerekként is… szánom-bánom, de sosem nőtt a szívemhez ez a mókás kis űrlény. A mondanivalója persze aranyos, az értékrendje is jól van, és picit be is könnyeztem rajta, de ez leginkább annak tudható be, hogy E.T.-t egy kisállathoz hasonlítottam. Képtelen voltam átadni magam a filmélménynek és 120 percig elhinni, hogy a valóságot nézem; egyáltalán nem szívott be. Sosem sikerült neki.

TribeBubu 

Steven Spielberg egyik legaranyosabb filmje. Van benne humor, kaland, dráma, mindez egy nagyon is eredeti történet köré építve. A rendezés is igazi mestermunka, bár Spielbergnél ez evidens. Nem véletlen, hogy bekerült az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című listába.
Viszont szigorúan az eredeti változatot ajánlom mindenkinek, egyrészt mert azok az effektek, amikkel anno frissítették már akkoriban is bénábban hatottak a vásznon, mint a bábfigurák és a stop motion effektek, másrészt pedig sok újítás ötlettelen és indokolatlan volt. Arról nem is beszélve, hogy az akkori filmek hangulatát felesleges tönkretenni. Ez egy 80-as évek elején alkotott film, ha már meg kell mutatni az új nemzedéknek, remake-eljék, ne csiszolgassák, pláne ilyen otromba eszközökkel.

DoreenShitQ

Elképesztően cuki, de körülbelül ennyiben ki is merül.

Rekuuu663

Annyira lázba hozta akkoriban az emberket, kedves film. De sosem rajongtam igazán érte.

LooneyLuna23

Ritkán fordul elő, hogy várólistára teszek egy filmet, ami aztán egy hónap múlva szembejön velem az egyik kereskedelmi csatorna délutáni műsorsávjában. Nem vagyok túl pozitív véleménnyel ezekről az adókról, de ezért a húzásért jár egy piros pont.
Le vagyok döbbenve magamon, hogy én – aki filmrajongónak tartom magam már jó ideje – ezt a filmet eddig miért nem néztem meg. Spielberg munkásságának nagy részét ismerem és szeretem, a gyerekszereplők központi szerepeltetése szintén olyan összetevő, ami engem különösen érdekel, ráadásul egy olyan mozgóképről van szó, aminek ikonikus képeivel, szállóigéjével, zenéjével számtalanszor összefutottam már. Egyszóval, egy nagy hiányosságot sikerült most pótolnom. Úgyhogy beszéljünk végre a filmről! A képi kompozíciók gyönyörűek és ötletesek voltak, nagyon tetszett az, hogy a történet háromnegyedéig az anyán kívül egy felnőtt arcát sem láthattuk, ezzel is a gyerekszemszög vált hangsúlyossá. E.T.-nél imádtam, hogy eleinte mindig csak az ujjait mutatták, s csak később tűnt elő az arca. Ha a cselekményt nézzük, egy csodálatos és szívhez szóló meséről van szó, két magányos lélek nem hétköznapi találkozásáról és barátságáról, ami vicces és megható jelenetek egész során keresztül bontakozott ki előttünk. Az egyik legnagyobb erénye az volt, hogy nem akart hatásvadász lenni, hanem őszinte érzelmeket közvetített a nézője felé, s ennek köszönhetően hasonló érzelmeket kapott vissza. Én ugyanis hol hangosan nevettem, de tényleg, volt olyan rész (a Halloweenos jelenet, ahol szembejött velük Yoda, és E.T. oda akart menni hozzá), ahol percekig nem bírtam abbahagyni a kuncogást, máskor pedig sírtam, mint a filmbeli Elliott, és azon háborogtam, hogy ennek a filmnek nem lehet szomorú vége. Szerencsére nem is lett, hanem egy szép befejezést kapott ez a nem mindennapi barátság. Ugyanakkor felvetődtek olyan kérdések, amiket a film nem válaszolt meg, s ezzel hagyott maga után egy kis űrt. A felejthetetlen és szeretnivaló jelenetek, a kiválóan szereplő gyerekszínészek (Elliottot simán elfogadtam volna öcsémnek, Drew Barrymore pedig egyenesen imádnivaló volt), valamint a kis földönkívüli mind hozzájárultak ahhoz, hogy rengeteg filmbaráthoz hasonlóan most már én is bátran mondhassam azt, hogy ez a film mind technikailag, mind a mondanivalója szempontjából kortalan és varázslatos alkotás.

Lipsza

A nosztalgiázós esténken néztük még meg ezt a filmet. Talán olyan 4-5 éves lehettem, mikor videó kazettára vettük fel és apukám mindig rám szólt, hogy legyek csöndbe. Bár most már értem, hogy nem volt összefüggés a két dolog között :D
Pár éve újranéztem, és tegnap este megnéztük megint.
Annyi új dolgot vettem benne észre. Na, de szépen sorjában! Régen valamiért mindig azt hittem, hogy a Kulcsos ember, az Eliotték apja, de tegnap rájöttem, hogy ó nem nem. Ő csak egy pali, akiben a kisfiú az apját látja. És aki Eliottban a fiát. Régen sosem értettem, hogy az anya miért mondogatja mindig, hogy Brrr, Mexikó. Aztán tegnap leesett, hogy azért mert a volt ura odament egy nőcivel, mikor elhagyta és elvileg a férfi utálta Mexikót. Remélem ez még belefér abba, hogy ne legyen spoileres.
Imádtam a kivitelezését az egésznek. Ahogy látszott, hogy nem voltak betanított jelenetek, főleg a kislánynál (uramisten milyen gyönyörű színésznő lett belőle), aki állandóan tengett-lengett, útban volt mindenkinek.
Sok helyen olvastam, hogy Eliott túl játszotta a szerepét, mert annyira jó akart lenni. Szerintem volt egy fiú, aki megkapta a világ egyik legsikeresebb filmjének a főszerepét, hát hogyne akart volna jó lenni éééés szerintem totálisan sikerült neki.
Fura kontraszt, hogy gyerek fejjel tök egyértelmű volt, hogy Nekem is kell egy E.T és ha találkozok eggyel, akkor simán hazaviszem én is. Tegnap viszont a hideg rázott itt-ott és nem fért a fejembe, hogy Eliott, hogy nem fél tőle. Hogy mer mellette elaludni. Hogy meri bevinni a családjának a házában, ahol a szerettei is élnek. És ez az, ami miatt egy csoda volt ez a film mellett felnőni. Mert, a gyerekek ilyenek. Önzetlenek, nyitottak és folyton leküzdik magukban a félelmeket. A gyerek, azért gyerek, hogy higyjen a tündérekben és E.T.-ben. Hogy ne rúgjon bele egy ártatlan árokszéli kiscicába, hanem emberségesen hisztizzen, hogy az anyuka tegyen valamit az ügyért.
Tegyük fel, mi lett volna, ha Eliott mamája találkozik vele először. Na, igen. Sikít, jard és vége.
Az is egy nagy változás volt nálam, hogy kiskoromban teljesen felvoltam háborodva, hogy Jaj, szegény E.T. bántják –, holott nem. Csalódott volt mindenki, mert ez lett volna a világtörténelem legnagyobb áttörése.
De önmagamat ismétlem, a gyerek az ilyen. Szeret és ezt önzetlenül teszi. Köszönöm, hogy én is szerethettem E.T.-t. Egy csoda volt gyermekként és tegnap újra nézésnél is… ♥

3 hozzászólás
Stone 

Általános isink vitt el rá minket. Matinés előadás volt. Nem is tudom, h mostanság van-e még ilyen…


Népszerű idézetek

Pandalin

Gertie: Nézd itt van!
anya: Ki van itt?
Gertie: A kisember a Holdról, de aszthiszem agyoncsaptad.

Christinewinchester 

E.T.: Gyere…
Elliot: Maradj…
E.T.: (az ujját ragyogó szívéhez teszi) Aú.
Elliot: (utánozza a mozdulatot) Aú.
E.T.: (megölelik egymást, majd E.T. a ragyogó ujját Elliot homlokához érinti) Én… mindig… itt… leszek.
Elliot: Szia…


Hasonló filmek címkék alapján