Mátrix (Mátrix 1.) (1999) 548

The Matrix
136' · amerikai, ausztrál · akció, sci-fi 12

10 díj · 15 jelölés

Két valóság létezik. Az egyik mindennapi életünk – a másik az, ami mögötte van. Neo kétségbeesetten kutatja az igazságot a mátrixról. Erről a titokzatos és ismeretlen valamiről. Neo csak mendemondákból hallott – de biztos benne, hogy ez az elképzelhetetlen dolog rosszindulatú, és titokban… [tovább]

angol

Képek 10

Szereposztás

Keanu ReevesNeo
Laurence FishburneMorpheus
Carrie-Anne MossTrinity
Hugo WeavingSmith ügynök
Joe PantolianoCypher
Marcus ChongTank
Julian ArahangaApoc
Matt DoranMouse
Belinda McClorySwitch
Anthony Ray ParkerDozer

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 205

Várólistára tette 134


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Nekem nagyon tetszett ez a film. Emlékszem mikor egy télen volt nálunk disznóvágás, és olyan 14 vagy 15 éves lehettem én húgom meg 13 körüli mikor még anno VHS Kazin Mátrix maratont tartottunk. :-D Már akkor is nagyon élveztük a sorozatot, és most így felnőtt fejjel kicsit más volt, főleg, hogy nem húgommal néztem, hanem anyámmal. De így is tetszett, izgalmas, látványos, és egész jó alapsztori. Még a szereplők is elég jók voltak. :-)

Stone 

Későn érő típus vagyok, úgyh akkoriban éledező kritikai szellememnek nagy durranás volt a film, érzékeny szememnek a vizualitása meg orgiákba menő élvezet. 6x néztem meg moziban, az egyikre egy pasival, ő elaludt… ELALUDT! Így halnak meg kapcsolatok, kérem….

kkatja

Masszaraks, 16 éve csinálták ezt a filmet, mindenki látta… és hmm… észleltetek bármiféle változást a mátrixban?
…és Önmagatokban? Most melyik tablettát választanátok? :)
Fel akartok még most is ébredni vagy inkább szunyáltok tovább????

8 hozzászólás
Zajec_Sternenkind 

Gyerekfejjel láttam, és most felnőttfejjel értettem meg minden apró kis pixelpontocskáját. Tipikusan az a film, amihez vagy regényt ír az ember, vagy rövid tömörséget firkant meglehetősen méltatlanul, de őszinte tisztelettel.
Ez a film hihetetlen dimenziókba nyúlik, nem túlzás azt állítani, hogy a filmtörténet egyik hatalmas mérföldköve, az agycsatornák megnyitója, a fantázia berobbantója, a vakság elűzője – igen, én a piros kapszulát választottam.

LukeSkywalker 

A 2001: Űrodüsszeia óta az emberi létezést firtató egyik legnagyobb hatású film.

csartak 

Sokszor láttam már, alap a filmtörténetben, aki nem látta az lemarad. :)

Gabye 

Nekem ez (is) kimaradt anno, de megkaptam hogy ezt MUSZÁJ ugyhogy nem volt választásom..És bizony nem is bánom, hogy hagytam magam..
Szeretem az olyan filmeket, amik elgondolkoztatnak, és ez bizony azóta is előjön, mert benne van, hogy jó jó de mi van ha..Anno 99-ben el tudom képzelni milyen gyomorszájbavágós újdonság lehetett, ha még így 15+év után is bizony van relevanciája és azok az akciójelenetek. Meg hát Keanu *.*

Zakuro 

Túl fiatal voltam, amikor először láttam.
Akkor nem tetszett.
Most imádtam.

LoneWolf

A film, amelynek „bulett time-effekt” elterjedését köszönhetjük, bár sajnálatos, hogy azóta is az egyetlen alkotás, amiben helyesen használták. A Mátrix 1999-ben korszakalkotó volt, történetileg olyannyira ledöbbentette a világot, hogy azonnal összeesküvés elméletek tömkelege született vele kapcsolatban és legalább akkorát robbantott, mint anno a Terminátor. Öntudatos gépek, virtuális valóság, melyben a profi hacker istenné válhat és ezzel legyőzheti a felettünk uralkodó számítógépeket. Lenyűgöző látvány, pörgős akció, remek szereposztás, meg persze a jelmezek… (a mai napig akarok olyan hosszú kabátot)
Kár, hogy a folytatások nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, bár gőzöm sincs mivel lettünk volna elégedettek ezután.

Zzsófi

A mondanivalója jó lett volna, de szerintem a kivitelezés nevetséges és szörnyen hatásvadász.


Népszerű idézetek

kkatja

Morpheus: Welcome to the real world.

nola

Spoon boy: Do not try and bend the spoon. That's impossible. Instead only try to realize the truth.
Neo: What truth?
Spoon boy: There is no spoon.

kkatja

Morpheus: Hadd mondjam el mért vagy itt: Azért, mert tudsz valamit, bár nem tudod megmagyarázni, de érzed. Érezted egész életedben, valami baj van a világgal, nem tudod mi az, csak azt, hogy van… Mint egy szilánk az agyadban, ami megőrjít. Ez az érzés hozott el hozzám. Tudod, hogy miről beszélek?
Neo / Thomas A. Anderson: A Mátrixról?
Morpheus: Akarod tudni, hogy mi is az?
(Neo bizonytalanul bólint)
Morpheus: A Mátrix mindenütt van, körülvesz minket, még most, ebben a szobában is. Azt látod, hogyha kinézel az ablakon, vagy bekapcsolod a tévét. Mindig érzed, mikor munkába mész, vagy épp' templomba, mikor befizeted az adót. Ez a világ, mellyel eltakarják szemed elől az igazságot.
Neo / Thomas A. Anderson: Az igazságot?
Morpheus: Hogy egy rabszolga vagy Neo. Megkötözve születtél, mint mindenki egy börtönben, mely érzékszerveiddel fel nem fogható. Börtön az elméd számára.

chhaya

Smith ügynök: Szeretném megosztani Önnel mire jöttem rá az itt létem során. Akkor döbbentem rá, amikor osztályozni próbáltam a faját. Ráébredtem, hogy Önök valójában nem emlősök. Minden emlős ezen a bolygón ösztönösen természetes egyensúlyra törekszik a környezetével, kivéve Magukat Embereket. Letelepednek valahová és addig szaporodnak míg fel nem élik mind a természeti erőforrásokat, és azután csak úgy képesek fennmaradni, ha új területeket foglalnak el. Van egy másik organizmus is ezen a bolygón, mely ugyanígy viselkedik. Tudja melyik? A vírus. Az emberi faj egy betegség, a bolygó rákosodása. Az ember egy ragály, és mi vagyunk a gyógyszer.

nola

Morpheus: You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes….

Aprile

– Miért fájnak a szemeim?
– Még sosem használtad őket.

nola

Agent Smith: Do you hear that, Mr. Anderson? That is the sound of inevitability. That is the sound of your death. Goodbye, Mr. Anderson.
Neo: My name is Neo.

Aprile

Más dolog ismerni az utat, és járni rajta.


Folytatása

Összehasonlítás

Mátrix


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján