Mátrix (Mátrix 1.) (1999) 621

The Matrix
136' · amerikai, ausztrál · akció, sci-fi 12

10 díj · 15 jelölés

Két valóság létezik. Az egyik mindennapi életünk – a másik az, ami mögötte van. Neo kétségbeesetten kutatja az igazságot a mátrixról. Erről a titokzatos és ismeretlen valamiről. Neo csak mendemondákból hallott – de biztos benne, hogy ez az elképzelhetetlen dolog rosszindulatú, és titokban… [tovább]

angol

Képek 10

Szereposztás

Keanu ReevesNeo
Laurence FishburneMorpheus
Carrie-Anne MossTrinity
Hugo WeavingSmith ügynök
Joe PantolianoCypher
Marcus ChongTank
Julian ArahangaApoc
Matt DoranMouse
Belinda McClorySwitch
Anthony Ray ParkerDozer

További szereplők

Kedvencelte 237

Várólistára tette 151


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Nekem nagyon tetszett ez a film. Emlékszem mikor egy télen volt nálunk disznóvágás, és olyan 14 vagy 15 éves lehettem én húgom meg 13 körüli mikor még anno VHS Kazin Mátrix maratont tartottunk. :-D Már akkor is nagyon élveztük a sorozatot, és most így felnőtt fejjel kicsit más volt, főleg, hogy nem húgommal néztem, hanem anyámmal. De így is tetszett, izgalmas, látványos, és egész jó alapsztori. Még a szereplők is elég jók voltak. :-)

Stone 

Későn érő típus vagyok, úgyh akkoriban éledező kritikai szellememnek nagy durranás volt a film, érzékeny szememnek a vizualitása meg orgiákba menő élvezet. 6x néztem meg moziban, az egyikre egy pasival, ő elaludt… ELALUDT! Így halnak meg kapcsolatok, kérem….

1 hozzászólás
kkatja

Masszaraks, 16 éve csinálták ezt a filmet, mindenki látta… és hmm… észleltetek bármiféle változást a mátrixban?
…és Önmagatokban? Most melyik tablettát választanátok? :)
Fel akartok még most is ébredni vagy inkább szunyáltok tovább????

8 hozzászólás
Negative_Singularity

Gyerekfejjel láttam, és most felnőttfejjel értettem meg minden apró kis pixelpontocskáját. Tipikusan az a film, amihez vagy regényt ír az ember, vagy rövid tömörséget firkant meglehetősen méltatlanul, de őszinte tisztelettel.
Ez a film hihetetlen dimenziókba nyúlik, nem túlzás azt állítani, hogy a filmtörténet egyik hatalmas mérföldköve, az agycsatornák megnyitója, a fantázia berobbantója, a vakság elűzője – igen, én a piros kapszulát választottam.

csartak 

Sokszor láttam már, alap a filmtörténetben, aki nem látta az lemarad. :)

Ottivilága 

A Matrixra is igaz, amit a Star Wars-ra írtam, hogy valami olyat láthattunk, amit addig nem. Egy teljesen új univerzumot, egy teljesen új látványvilággal.

Én akkor láttam (először) az első részt, amikor már kijött a teljes trilógia. Addig azért nem néztem meg, mert azt gondoltam, hogy valami kis akciófilm, ami csak a látványvilágától lett híres, meg azért nézi mindenki (az előítéletek ugye…) Aztán annyira áradoztak a környezetemben, olyan emberek akiknek adok a véleményére, hogy úgy gondoltam belevágok…

Amiért nagyon szeretem a Matrixot, hogy számomra ízig vérig klasszikus sci-fi. Mert számomra azok a fantasztikus irodalom/ film nagyjai, melyek ugyan (általában) a jövőben játszódnak, de valójában a jelen problémáiról szólnak. Ki ne érezte volna manapság, hogy csak látszatéletet élünk. Megszületünk, fogyasztunk, sodródunk, meghalunk. Szerintem sokakban felmerül a kérdés, hogy ennyi lenne csak az élet? Szerintem a Matrix egyik legnagyobb ereje a kérdések feltevésében van (a másik a látványban). Viszont itt minden egyes trükköt, látványelemet indokoltnak tartok. (Amúgy most, hogy újranéztem, a hosszához képest nincs is benne annyi trükk, viszont azok, amik vannak nagyon hatásosak)

A Matrix jelentősen idéz klasszikus sci-fikből. Például a tenyésztő mezők egy H.R. Giger tribute-nek is megfelelnek. A hajón lévő életről pedig egyből a Stalker jutott eszembe (a kopasz, szürke ruhákba öltözött emberek, meg az egész környezet). Viszont mindez nekem egyetlen egyszer sem tűnt lopásnak, inkább egyfajta tiszteletadásnak a Wachowski testvérek részéről. Elsősorban azért, mert a Matrixnak megvan a saját univerzuma saját jogán is.

A második és a harmadik rész évekkel később jött csak ki (azt a két részt, már egyben forgatták le). Szerintem ennek az az oka, hogy egyáltalán nem voltak biztosak benne, hogy egy alapvetően nyomasztó hangulatú film siker lehet. A közönség pedig bebizonyította (századszor), hogy nem kell lenézni, vevő az olyan alkotásokra is, amin gondolkodni kell.

LoneWolf 

A film, amelynek „bulett time-effekt” elterjedését köszönhetjük, bár sajnálatos, hogy azóta is az egyetlen alkotás, amiben helyesen használták. A Mátrix 1999-ben korszakalkotó volt, történetileg olyannyira ledöbbentette a világot, hogy azonnal összeesküvés elméletek tömkelege született vele kapcsolatban és legalább akkorát robbantott, mint anno a Terminátor. Öntudatos gépek, virtuális valóság, melyben a profi hacker istenné válhat és ezzel legyőzheti a felettünk uralkodó számítógépeket. Lenyűgöző látvány, pörgős akció, remek szereposztás, meg persze a jelmezek… (a mai napig akarok olyan hosszú kabátot)
Kár, hogy a folytatások nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, bár gőzöm sincs mivel lettünk volna elégedettek ezután.

Zakuro 

Túl fiatal voltam, amikor először láttam.
Akkor nem tetszett.
Most imádtam.

snowden 

Nagyon jól öregszik a Mátrix, sőt, ennyire nagy hatással szerintem nem nagyon volt még rám, pedig láttam vagy tízszer biztosan. Az egy dolog persze, hogy a készítők ezernyi helyről szedték össze a sztorit, de kb. csak a legnagyobbak képesek ennyire ízlésesen egybekotyvasztani a hatásokat. Remekül össze van ez rakva az első pillanattól az utolsóig, ezernyi apróságot, ötletes húzást lehetne felidézni: pl. a napszemüvegek, istenem… sosem süt a nap ebben a filmben, de a napszemüveg az fenn van. Irtó vagány. Meg az üldözések, a lövöldözések, A harcművészet. Persze tizenévesen az ember ettől nő két centit, nade ahhoz tehetség kell, hogy a Mátrix évtizedekkel később is ugyanígy eladja magát. Zseniális a stílus, zseniális, hogy pontosan tudja a film, hol kell magát komolyan venni, és hol engedheti meg, hogy elszálljon (atyaég, pl. az a westernes párbajozás, mennyire menő beállítás, még ha ezer ilyet láttunk már máshol: http://www.youtube.com/watch…). És ha van listája a legvagányabb utolsó jeleneteknek, amik után csak annyit mondasz, hogy Ó IGEN, hát ez biztos top10-ben van: https://www.youtube.com/watch… .

Nagyon könnyen lehetne nagyon béna, de mégis működik, főként azért, mert nem akarja túlgondolni magát, pontosan tudja, hogy ezt a sztorit milliószor elmesélték már, de azt is tudja, hogy ő másként fogja előadni… szerintem ettől működik ennyire. (Ja és a szereplők miatt is persze: mindenki remekel, de azért azt muszáj kiemelni, hogy Keanu Reeves ezzel a tökéletesen hétköznapi, emberi kisugárzással gyakorlatilag erre a filmre született.)

Zzsófi 

A mondanivalója jó lett volna, de szerintem a kivitelezés nevetséges és szörnyen hatásvadász.


Népszerű idézetek

nola

Spoon boy: Do not try and bend the spoon. That's impossible. Instead only try to realize the truth.
Neo: What truth?
Spoon boy: There is no spoon.

chhaya 

Smith ügynök: Szeretném megosztani Önnel mire jöttem rá az itt létem során. Akkor döbbentem rá, amikor osztályozni próbáltam a faját. Ráébredtem, hogy Önök valójában nem emlősök. Minden emlős ezen a bolygón ösztönösen természetes egyensúlyra törekszik a környezetével, kivéve Magukat Embereket. Letelepednek valahová és addig szaporodnak míg fel nem élik mind a természeti erőforrásokat, és azután csak úgy képesek fennmaradni, ha új területeket foglalnak el. Van egy másik organizmus is ezen a bolygón, mely ugyanígy viselkedik. Tudja melyik? A vírus. Az emberi faj egy betegség, a bolygó rákosodása. Az ember egy ragály, és mi vagyunk a gyógyszer.

1 hozzászólás
kkatja

Morpheus: Welcome to the real world.

kkatja

Morpheus: Hadd mondjam el mért vagy itt: Azért, mert tudsz valamit, bár nem tudod megmagyarázni, de érzed. Érezted egész életedben, valami baj van a világgal, nem tudod mi az, csak azt, hogy van… Mint egy szilánk az agyadban, ami megőrjít. Ez az érzés hozott el hozzám. Tudod, hogy miről beszélek?
Neo / Thomas A. Anderson: A Mátrixról?
Morpheus: Akarod tudni, hogy mi is az?
(Neo bizonytalanul bólint)
Morpheus: A Mátrix mindenütt van, körülvesz minket, még most, ebben a szobában is. Azt látod, hogyha kinézel az ablakon, vagy bekapcsolod a tévét. Mindig érzed, mikor munkába mész, vagy épp' templomba, mikor befizeted az adót. Ez a világ, mellyel eltakarják szemed elől az igazságot.
Neo / Thomas A. Anderson: Az igazságot?
Morpheus: Hogy egy rabszolga vagy Neo. Megkötözve születtél, mint mindenki egy börtönben, mely érzékszerveiddel fel nem fogható. Börtön az elméd számára.

Aprile 

Más dolog ismerni az utat, és járni rajta.

1 hozzászólás
nola

Morpheus: You take the blue pill, the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill, you stay in Wonderland, and I show you how deep the rabbit hole goes….

Aprile 

– Miért fájnak a szemeim?
– Még sosem használtad őket.

nola

Agent Smith: Do you hear that, Mr. Anderson? That is the sound of inevitability. That is the sound of your death. Goodbye, Mr. Anderson.
Neo: My name is Neo.

chhaya 

Neo: Voltál már úgy, hogy nem tudtad, ébren vagy-e vagy álmodsz?


Folytatása

Összehasonlítás

Mátrix


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján