Az emlékmás (1990) 198

Total Recall
113' · amerikai · akció, sci-fi 18

A XXI. században vagyunk. Doug Quaid-et olyan különleges eljárásnak vetik alá, amellyel a férfi emlékeit összekuszálják. Így akarják megakadályozni, hogy emlékezzen arra, amire nem kellene. Egy napon azonban Quaid mégis ráébred arra, hogy ki is ő valójában. Ez a felismerés arra készteti, hogy a… [tovább]

angol
angol · magyar

Képek 21

Szereposztás

Arnold SchwarzeneggerDouglas Quaid
Sharon StoneLori
Michael IronsideRichter
Rachel TicotinMelina
Ronny CoxVilos Cohaagen
Marshall BellGeorge / Kuato
Mel Johnson Jr.Benny
Michael ChampionHelm
Roy BrocksmithDr. Edgemar
Ray BakerMcClane

További szereplők

Kedvencelte 20

Várólistára tette 63


Kiemelt értékelések

sipiarpi 

Több kedvelt sci-fi témát elegyít magában a film és ezeket jó arányban teszi. Kapunk egy megbirizgált agyat, hogy ne tudjuk mi a valóság és mi az álom, megtévesztés. Aztán a jól bevált lázadás az elnyomó hatalom ellen, mindezt egy idegen bolygón ahol mutánsok élnek. Idegen technológia pipa és a kötelező fordulat is meg van, nem is egy. És ha ez még nem lenne elég a filmtörténet egyik legnagyobb akciófilm sztárja löki magából az egysorosokat és püfföli az ellent. Mondjuk kellett hozzá a jó alapanyag is, szóval csak ajánlani tudom.

Negative_Singularity

Hogy mennyiszer csapott be ez a film! Egyébként kicsit az Eredet ugrott be a végéről, hogy igazából nincs 100%-osan letisztázva, hogy ez a valóság volt-e, vagy csak annak lenyomata. Csavarokból nem volt hiány, tökéletesen ki- és felépített világot kaptam, egy emberi realitásokon nyugvó rideg, kegyetlen jövőképet és bomló társadalmat. Az emlék-nyaralás pedig félelmetesen nagyszerű ötlet, valahol el is hiszem, hogy egyszer ténylegesen sor kerülhet a gondolatai mélybeültetésre, ami totális személyiségvesztéssel, vagy épp identitáscserével párosul. Zseniális ötlet. A maszkmesterek viszont néhol már-már komikusan túltolták, pl. amikor labdanagyságúra dagadnak a szemek, majd mintha mi sem történt volna, visszamennek a helyükre… De ez a ’90-es évek védjegye, abszolúte nem hiba.

rocketdog 

Most látom, hogy már pár éve láttam a 2012-es verziót, de semmire nem emlékeztem abból, ez eleget is mond az újabb filmről.
Ez pedig óriási pozitív csalódás volt számomra. Kb egy akciófilmre számítottam közepesen gagyi látvánnyal és izmokkal, amit erőszakosan az arcomba nyomnak. Az elvárásaim teljesültek is, de ennél még sokkal többet is kaptam. Egy izgalmas, csavaros történetet; értelmes döntéseket az izmos, de nem izomagyú főhőstől; még az ellenfél motivációjának is szenteltek egy kis időt, hogy őt is megértsük.
Persze, voltak benne baromságok is pl onnan tudtuk, hogy épp a Marson járunk, hogy egy vörös filtert tettek a képre, bravo! :D És amikor már kolonizáltuk a Marsot, meg lehet utazni a Szaturnuszra, önvezető autók járnak stb, akkor még komolyan kétkezi munkások dolgoznak kőfejtőkben? És mi ez a turbinium? Csak azért, mert nem a Földön járunk, attól még nincsenek ismeretlen anyagok, ismeretlen képességekkel.
Összességében jó kis film, ami valóban megérdemelte, hogy készüljön egy frissebb verziója, kár, hogy nem ér fel vele. De hátha pár év múlva újra előveszik.

Filmdoki 

Schwarzenegger egyik legjobbja. A történet mesterien van összerakva és nem csak azért, mert egy percre sem ül le, hanem azért is, mert rendkívül intelligens, csavaros. Zseniális, hogy nem egy jelenet kétféleképp is értelmezhető, ezáltal az egész sztori felfogható álomnak és valóságnak egyaránt.
A színészek ekkortájt a csúcson voltak, így egytől-egyig remek alakításoknak lehetünk szemtanúi. Arnie, mint tudjuk inkább karizmájával és karizmával szokta elvinni a filmeket a hátán, de olykor megmutatja, hogy tud ő színészkedni is, ha akar. Számomra a Total Recallban nyújtott alakítása az egyik legjobbja. Látszik, hogy piszkosul élvezi az egészet, belead apait-anyait, ezáltal pedig egy hihetetlen szimpatikus Douglas Quaid-et kelt életre. Ehhez még jön a remek szinkron is. Furcsa, de egyre inkább azt érzem, hogy Arnie-hoz jobban illik Reviczky, mint Gáti. Valahogy jobban elkapja a figurát és hihetetlen stílusosan adja elő a szövegeket. Persze Gáti Oszkár is remek ettől függetlenül.
A kiváló történetet és színészi alakításokat gyönyörű látvány és Jerry Goldsmith fantasztikus zenéje egészítik ki. Előbbi egyébként Rob Bottin (A dolog) munkája és az 1982-es filmhez hasonlóan itt is nagyszerű trükköket hozott össze. Sajnálatos módon csak egy különdíjat kaptak az Oscar-gálán.
A történetről szándékosan nem akartam sokat írni, mert aki még nem látta annak tényleg úgy kell leülni megnézni, hogy semmit nem tud róla. Verhoeven ügyesen elegyíti benne a ’80-as évek akciófilmjeinek jellemzőit a komolyabb sci-fikével. Hangulatos és többször nézhető darab. A remaket pedig messzire kerüljétek!

Zsófia 

A sztori vagány, a cselekmény felvezetése ütős és a díszletekért is odavoltam, nagyon erős a hangulata. A jelenlegi számgéptrükkös divathullám közepén hatalmas felüdülés egy olyan film, ahol kézzel foghatóak a szürreális dolgok is (marsfúrógép, robotsofőr, és társaik). A Paul Verhoeven-i túlzások a film közepe felé kezdtek beütni, de a maszkokkal folytatott naivan romantikus gusztustalankodásai is megbocsáthatóak, mert a történések következetesek és a film végig izgalmas. spoiler Kíváncsi lettem a remake-re is, bár lehet ettől még visszarettenek józanabb napjaimban.

Lunemorte 

Sajna eléggé eltér a PKD által kreált cselekménytől, úgyhogy ez van. Schwarzit azért szeretjük. :D

ChEebor 

Még egy Schwarzenegger-film, amit már rég meg kellett volna néznem. Alapvetően egy elég véres, erőszakos akciófilm a Total Recall, de mindemellett mint sci-fi is működik, még akkor is, ha alapvetően elég sok különböző ötletet vegyít a műfajból (elképzelhetőt és ma már teljesen elképzelhetetlent egyaránt). A fő téma az emlékmódosítás, amivel sikerül egy elgondolkoztató alaptörténetet felépítenie, ami szerintem még bonyolultabb és jobban elmélkedésre késztet, mint amennyire a film használja. Mondhatni, sok tekintetben a film csak úgy mellékesen felteszi a kérdést, a választ pedig már nem is várja, de ez annyiból nem baj, hogy talán jobb is, ha a néző gondolja át a dolgot. Mint akciófilm, szintén kielégítő, véres, brutális, de jó és látványos. A képi világa elég sötét lett, a futurizmus nem éppen kellemes válfaját használja fel a díszlet. És ezen belül ott van a sok mutáns is, ami szintén elég nyugtalanító.
Összességében egy jól sikerült sci-fi, érdekes történettel és talán kicsit túlságosan markáns akciószállal.

Hippoforaccus 

Kelleemes unaloműző film, a maga logikai hibáival és undort keltő, de nem túl élethű maszkjaival. Jó az ötlet, jó a megvalósítás de az akkori látványosan mű maszkok spoiler sokat rontanak az összképen.

Andro 

Sokszor újranézős, izgalmas film abból az időből, amikor a látvány még nem ment a cselekmény rovására. Imádom!

Odin94

Mutánsok, sugárzás, Douglas Quiad, Hauser, Quato, Kohegen, turbínium és persze a Mars. Philip K. Dick nem egy víziója kapott filmes adaptációt (ld. pl. Különvélemény), s nincs ez másként az Emlékmással sem, ami ma már két feldolgozást maga mögött tudhat. Én messze jobbnak vélem az Arnold Schwarzenegger-féle klasszikus 1990-es verziót. A sci-fi filmek klasszikus korában készült, az akkori filmtechnikai sokszínű és kreatív ötleteivel. Mai napig egyik kedvenc filmem a Schwarzenegger-mozik közül is. Jó kis nosztalgia volt újranézni!! És érdekes a film drámai felvetése: Valóban a saját életünket éljünk?


Népszerű idézetek

Hauser (a meghibásodott számítógépben ismétlődve): Menj el a Marsra, menj el a Marsra, menj el a Marsra…

Taxis : Főnök, nekem 5 gyerekem van!
Douglas Quaid: (kifizeti) Vidd el őket fogorvoshoz.

bfg3 

Hauser (felvétel a számítógépen): Üdvözöllek, idegen. Hauser vagyok. Ha valami nem sikerült, akkor most magamhoz beszélek, neked meg egy vizes törülköző van a fejeden.

Basset

– Mi az, amit ön akar, Quaid úr?
– Azt, amit ön, hogy emlékezzek.
– S miért?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján