Az emlékmás (1990) 147

Total Recall
113' · amerikai · akció, sci-fi 15

A XXI. században vagyunk. Doug Quaid-et olyan különleges eljárásnak vetik alá, amellyel a férfi emlékeit összekuszálják. Így akarják megakadályozni, hogy emlékezzen arra, amire nem kellene. Egy napon azonban Quaid mégis ráébred arra, hogy ki is ő valójában. Ez a felismerés arra készteti, hogy a… [tovább]

angol

Képek 13

Szereposztás

Arnold SchwarzeneggerDouglas Quaid
Sharon StoneLori
Michael IronsideRichter
Rachel TicotinMelina
Ronny CoxVilos Cohaagen
Marshall BellGeorge / Kuato
Mel Johnson Jr.Benny
Michael ChampionHelm
Roy BrocksmithDr. Edgemar
Ray BakerMcClane

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 14

Várólistára tette 46


Kiemelt értékelések

Zajec_Sternenkind 

Hogy mennyiszer csapott be ez a film! Egyébként kicsit az Eredet ugrott be a végéről, hogy igazából nincs 100%-osan letisztázva, hogy ez a valóság volt-e, vagy csak annak lenyomata. Csavarokból nem volt hiány, tökéletesen ki- és felépített világot kaptam, egy emberi realitásokon nyugvó rideg, kegyetlen jövőképet és bomló társadalmat. Az emlék-nyaralás pedig félelmetesen nagyszerű ötlet, valahol el is hiszem, hogy egyszer ténylegesen sor kerülhet a gondolatai mélybeültetésre, ami totális személyiségvesztéssel, vagy épp identitáscserével párosul. Zseniális ötlet. A maszkmesterek viszont néhol már-már komikusan túltolták, pl. amikor labdanagyságúra dagadnak a szemek, majd mintha mi sem történt volna, visszamennek a helyükre… De ez a ’90-es évek védjegye, abszolúte nem hiba.

Zsófia 

A sztori vagány, a cselekmény felvezetése ütős és a díszletekért is odavoltam, nagyon erős a hangulata. A jelenlegi számgéptrükkös divathullám közepén hatalmas felüdülés egy olyan film, ahol kézzel foghatóak a szürreális dolgok is (marsfúrógép, robotsofőr, és társaik). A Paul Verhoeven-i túlzások a film közepe felé kezdtek beütni, de a maszkokkal folytatott naivan romantikus gusztustalankodásai is megbocsáthatóak, mert a történések következetesek és a film végig izgalmas. spoiler Kíváncsi lettem a remake-re is, bár lehet ettől még visszarettenek józanabb napjaimban.

Filmdoki 

Schwarzenegger egyik legjobbja. A történet mesterien van összerakva és nem csak azért, mert egy percre sem ül le, hanem azért is, mert rendkívül intelligens, csavaros. Zseniális, hogy nem egy jelenet kétféleképp is értelmezhető, ezáltal az egész sztori felfogható álomnak és valóságnak egyaránt.
A színészek ekkortájt a csúcson voltak, így egytől-egyig remek alakításoknak lehetünk szemtanúi. Arnie, mint tudjuk inkább karizmájával és karizmával szokta elvinni a filmeket a hátán, de olykor megmutatja, hogy tud ő színészkedni is, ha akar. Számomra a Total Recallban nyújtott alakítása az egyik legjobbja. Látszik, hogy piszkosul élvezi az egészet, belead apait-anyait, ezáltal pedig egy hihetetlen szimpatikus Douglas Quaid-et kelt életre. Ehhez még jön a remek szinkron is. Furcsa, de egyre inkább azt érzem, hogy Arnie-hoz jobban illik Reviczky, mint Gáti. Valahogy jobban elkapja a figurát és hihetetlen stílusosan adja elő a szövegeket. Persze Gáti Oszkár is remek ettől függetlenül.
A kiváló történetet és színészi alakításokat gyönyörű látvány és Jerry Goldsmith fantasztikus zenéje egészítik ki. Előbbi egyébként Rob Bottin (A dolog) munkája és az 1982-es filmhez hasonlóan itt is nagyszerű trükköket hozott össze. Sajnálatos módon csak egy különdíjat kaptak az Oscar-gálán.
A történetről szándékosan nem akartam sokat írni, mert aki még nem látta annak tényleg úgy kell leülni megnézni, hogy semmit nem tud róla. Verhoeven ügyesen elegyíti benne a ’80-as évek akciófilmjeinek jellemzőit a komolyabb sci-fikével. Hangulatos és többször nézhető darab. A remaket pedig messzire kerüljétek!

Andro 

Sokszor újranézős, izgalmas film abból az időből, amikor a látvány még nem ment a cselekmény rovására. Imádom!

Lunemorte 

Sajna eléggé eltér a PKD által kreált cselekménytől, úgyhogy ez van. Schwarzit azért szeretjük. :D

Hippoforaccus 

Kelleemes unaloműző film, a maga logikai hibáival és undort keltő, de nem túl élethű maszkjaival. Jó az ötlet, jó a megvalósítás de az akkori látványosan mű maszkok spoiler sokat rontanak az összképen.

deardurr

Mindig és mindenkinek érthető kell legyen, hogy a turbónium nem olvadhat el!

StAngela

Elég nehéz értékelnem. Egyrészről nem volt rossz film, volt mondanivalója még ha néhol kicsit zavarosnak tűnt is. A látványvilága az akkori időknek megfelelt, manapság viszont kissé már komikusak voltak a maszkok.
Néhol jókat derültem azért.
Őszintén bevallom, hogy nem rajongok Schwarzeneggerért. Nekem még mindig mű a pasi és a mosolya rám valahogy taszítóan hat.
Egyébként nem rossz film, bár én nem tettem volna be az 1001 filmes listára.

Mr_Catharsis91 

A maszkokon jót nevettem, a történetre már annyira nem tudtam figyelni, mert kissé zavaros volt.

Spielmann

Lehet, hogy nem a novella olvasása után kellett volna megnéznem, de engem ez a film nem győzött meg. Amíg nem jutunk el a Marsra, addig minden oké, a hangulat, a sztori is. Aztán átmegyünk egy buta akciófilmbe (semmi Die Hard, inkább Öldöklés 23 – Bosszú a bosszúállókon vagy valami hasonló). Ami a novella erejét adta, a befejezés, azt szépen elhagyták. Lett belőle egy kétséges happy end. A gonoszt legyőzzük, stb. A rendezőnek pedig valami kattanása lehet: a teljesen fölösleges mutánsok, az értelmetlen gusztustalankodás, ahol majdnem szétmegy a szereplők arca. Maximum egy béna horrorfilmbe lennének jók. A színészek jók voltak, és az első harminc-negyven perc is ígéretesre sikeredett. De a marsi rész fokról fokra egyre rosszabb lesz, amire a vége teszi fel a szétdurranó szemű koronát. Nem ajánlom senkinek.


Népszerű idézetek

LukeSkywalker 

Hauser (a meghibásodott számítógépben ismétlődve): Menj el a Marsra, menj el a Marsra, menj el a Marsra…

LukeSkywalker 

Taxis : Főnök, nekem 5 gyerekem van!
Douglas Quaid: (kifizeti) Vidd el őket fogorvoshoz.

bfg3 

Hauser (felvétel a számítógépen): Üdvözöllek, idegen. Hauser vagyok. Ha valami nem sikerült, akkor most magamhoz beszélek, neked meg egy vizes törülköző van a fejeden.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján