arpihajdu


Összes kitüntetés 53

Kedvenc művészek 3


Utolsó karc

arpihajdu
Karlovy Vary nemzetközi filmfesztivál

54. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál – személyes impresszió

Életünk során először sikerült eljutnunk egy nemzetközi filmfesztiválra, méghozzá a nagyon hangulatos cseh fürdővárosba. Az idő remek volt, a város gyönyörű, a mustra pedig A-kategóriás, azaz több filmnek is az európai vagy világpremierjét láthatja itt a nagyérdemű. Mi is rengeteg élménnyel gazdagodtunk, ezeket szedtük össze egy csokorba!

1. Karlovy Vary közel is van, meg nem is. Persze attól függ, honnan nézzük. Odafelé a buszos túránk tulajdonképpen az egész napunkat kitöltötte hétfőn (reggel 8 után indultunk és este 8 után érkeztünk meg, plusz reggel még fel kellett utazni Pestre is), de legalább egy légkondis, wifivel és wc-vel ellátott járműben tehettük meg ezt a nem túl rövid távot. Persze szóba jöhetne más alternatíva, de a vonat kissé komplikált (prágai átszállás), a repülő pedig túlzottan drága.

2. Ha időben foglalsz, ki lehet fogni egész jó áron szállást, közel a fesztiválhoz (gyalog bő 10 perc), ahol ráadásként még reggeli is van az árban!

3. Ha elég eltökélt és egy kicsit szerencsés vagy, (majdnem) az összes általad kinézett filmre be tudsz jutni! A fesztiválon majdnem minden vetítés teltházas, s ez annak köszönhető, hogy a helyszínen az aznapi és a másnapi előadásokra lehet jegyet váltani. Mondani sem kell, a népszerű filmekre extra rövid idő alatt el is fogynak. De ha szerencsés vagy, egy órával a kezdés előtt az át nem vett lefoglalt jegyeket még meg lehet szerezni, s van last-minute pénztár is, ahol 15-20 perccel film előtt lehetnek visszavitt jegyek, s adott esetben ezek 0 forintba kerülnek. Mi két előadásra is ingyen jutottunk be. De mindig nem lehetett szerencsénk… így is volt legalább két film, ahol hiába próbálkoztunk…

Adalék: egy sima jegy 80 cseh koronába kerül, mely aktuális középárfolyamon átszámítva kevesebb mint 1000 forint…

4. Karlovy Vary belvárosa olyan, mintha kicsit visszarepültünk volna az Osztrák-Magyar Monarchia idejébe (legalábbis építészetileg). De a fesztivál fő helyszíne, a Thermal Hotel egy az egyben egy szocreál szálló benyomását kelti. Már ez is mutatja, mennyire kontrasztos ez a város.

5. Bár Európában még mindig Cannes, Berlin és Velence a legfontosabb fesztiválhelyszín, de azért a csehek is tudnak sztárokat hívni. Idén Julianne Moore, Casey Affleck, Billy Crudup, Patricia Clarkson, Jaedan Martell és Kara Hayward tette tiszteletét Karlovy Varyban, avagy a KVIFF-nek is van „vörös szőnyeges vonzereje”. Nekünk az utóbbi két színésszel volt szerencsénk találkozni, sőt, közös fotóra és autogramra is szert tettünk! És hogy kik ők? Jaeden az Az első részében volt főszereplő, míg Karát a Holdfény királyságban, a Régi városban, s az idei Mi című filmben láthattuk. Még valami: szinte minden egyes nap volt beszélgetés vagy egy sztárral, vagy egy fontos emberrel a filmszakmában, méghozzá ingyen!

6. A 9 napos fesztiválon rengeteg fiatal vesz részt, s az egésznek egy könnyűzenei fesztivál fílingje (is) van. Rengeteg kisérő program nagyon hangulatos parkokban, no meg sok Pilsner Urquell. Megjegyzés: a fesztiváltól egy-két utcára eltávolodva, akár 10-20 koronát is spórolhatunk sörön.

7. A városban még az éjféli vetítések után (úgy hajnali 2 óra körül) is nagyban zajlik az élet, válalkozó szelleműek simán végigbulizhatják az egész filmfesztivált. Az első vetítések egyébként reggel 9-től vannak, s a legtöbb teremben este 10/fél 11-kor indul el az utolsó film, azaz több teremben is 5-6 filmet adnak egyhuzamban. De megállpítottuk, hogy filmfesztivál ide vagy oda, egy nap alatt három film megnézése bőven elég.

8. A cseheknek van öniróniájuk, nem is kevés: minden egyes film előtt levetítettek egy kisfilmet, melyben a fesztivál eddig díjazott filmesei (színészek, rendezők, operatőrök, stb.) csinálnak valami vicces dolgot a Kristály Glóbusszal (ami ugyebár a fesztivál fődíja). Csak egy példa: Jude Law a kis szobrocskáját arra használta, hogy a Mercedeséről lelopott logót azzal helyetesítse (persze csak azután, hogy a szerelő nem volt hajlandó kimenni a rezidenciájára, hogy a szükséges javításokat elvégezze).

És végül néhány számadat: a három teljes napunk alatt 8 filmet tudtunk megnézni, három különböző teremben, s amelyek közül 7 volt játékfilm, egy pedig dokumentumfilm. A játékfilmek közül négy volt a más fesztiválok alkotásaiból válogató Horizons és Another View szekciókból, kettő a versenyprogramból és egy volt éjféli vetítés. Ezek között akadtak egész jó, közepesen jó, és nem annyira jó filmek is, ezekről majd máskor :)

A filmeket egyébként eredeti nyelven adják cseh felirattal. A spanyol, kínai, svéd, kanadai francia nyelvű filmekhez (amiket mi láttunk) kaptunk angol feliratot, az angol nyelvű alkotásoknál viszont hallás után kellett boldogulni. Ez egyes filmek esetében nem volt nehéz, de azért Adam Driver vagy éppen Casey Affleck artikulációja feladta a leckét! :)

Úgyhogy abszolút megért ellátogatni Csehországba, s megtapasztalni, milyen is egy ekkora filmfesztivál. Ha pedig valaki kedvet kapna jövőre kilátogatni, akkor azoknak üzenem: 2020-ban július 3-11 között kerül megrendezésre az 55. KVIFFF!