Agatha Christie: Poirot (1989–2013) 142

Agatha Christie's Poirot
100' · angol · dráma, sorozat, krimi 12
13 évad · 70 rész

Amikor Agatha Christie megálmodta a belga nyomozó alakját, alacsony termetű, köpcös, díszes bajuszú, talpig elegáns úriembert képzelt el, aki valamikor az 1880-as években született.
Az írónő által életre keltett nyomozó évtizedeken keresztül derítette fel a rejtélyes ügyeket, saját magát… [tovább]

Képek 36

Szereposztás

David SuchetHercule Poirot
Hugh FraserHastings kapitány
Philip JacksonJapp felügyelő
Pauline MoranMiss Lemon
James FoxRace ezredes
J. J. FeildSimon Doyle
Emily BluntLinnet Ridgeway
Emma Griffiths MalinJacqueline De Bellefort
Judy ParfittMiss Van Schuyler
Daisy DonovanCornelia Robson

További szereplők

Kedvencelte 113

Várólistára tette 84


Kiemelt értékelések

Londonna 

Ahogy minden igazán nagy kedvenccel, úgy ezzel is érdekes a mi közös múltunk / történetünk.
Drága nagymamám volt annak idején – hatalmas – rajongó, akivel kislányként kimerítő szópárbajokat vívtunk: ő pro, én kontra. :D Valamiért akkoriban nagyon nem talált meg magának ez a sorozat.
Aztán eltelt pár év, (sokkal) nagyobb idősebb lettem, eljutottam gimnáziumba, lett egy (jó ízlésű) színművészbarátom, és ekkortájt előkerült újra Hercule. Nos, ekkor történt meg az, hogy teljesen beszippantott az egész. Én meg átértékeltem a dolgokat. Megpróbálkoztam ezzel párhuzamosan más adaptációkkal / Poirot-okkal is, de sajnos Mr Suchet-et leszámítva egyik színész sem tudott odaszögezni a képernyő elé.
Azóta sok víz lefolyt a Dunán Temzén, és már eme szériának hála David Suchet – egyéb – munkásságát is mélyebben magamévá tettem, úgyhogy elmondhatom, hogy mind a színésznek, mind pedig ennek az adaptációnak hatalmas tisztelője és elismerője lettem, s vagyok. :)

Kriszta

Kb. 2 éve, mikor a kisebbikkel voltam terhes, a nagyobbik pedig már ovis volt, és marha sok időm volt, végignéztem az egész sorozatot. Majdnem minden nap egy részt. Régi szép idők… :)
Imádom Poirot-t, könyvben is, meg filmen is. Na jó, azért könyvben jobban. Viszont David Suchet nálam egyet jelent a kis köpcös detektívvel, úgyhogy ha könyvben olvasom, akkor is az ő alakja jelenik meg a fejemben. Szerintem tökéletesen visszaadja a figurát.
Érdekes volt észrevennem, hogy attól kezdve, hogy ő is a producerek közt volt, sokkal komorabb hangulatúak lettek az epizódok. Lehet, hogy ez nem is neki tudható be, de eléggé szembetűnő volt így, hogy egyben ledaráltam az egész sorozatot.
Jó lenne egyszer megint nekiülni… :)

Sister 

Zseniálisan összerakott sorozat.

Korhű, a ’30-as, ’40-es évek Európája köszön vissza mindenütt: a kosztümökben, a helyszínekben, de még a zenében is. Christopher Gunning intrója a szaxofonnal… hát a hideg futkos a hátamon. :) És mindezt tökéletesen megkoronázza David Suchet játéka. David Suchet határozottan a szíve és a lelke az egész sorozatnak. Nélkülözhetetlen szereplő, és nem csak azért, mert ő játssza Poirot-t. A profizmusa, átütő tehetsége minden epizódot beragyog. Tökéletes, nincs is mit ragozni.

Egyszerűen imádom, akárhányszor újra tudnám nézni szinte bármelyik részét.

Lili98

David Suchet Poirotnak született. Imádom minden percét. Agatha Christie a krimik koronázatlan királynője.

Blissenobiarella 

Elsősorban azért kap tőlem 10 csillagot ez a sorozat, mert sok szempontból rendkívül igényes munkának tartom. Értem ezalatt a látványvilágot, a díszleteket, a jelmezeket, no és persze Poirot bajuszát, melyek egytől-egyig kifogástalanok. Bár sok történetet átírtak, kicsit izgalmasabbá vagy éppen egyszerűbbé tettek az évadok során, igazából ez nem zavaró, hacsak az ember nem párhuzamosan olvassa és nézi az egyes részeket. Különösen az utolsó… mondjuk 3 évadnál figyelhető ez meg szerintem. Ezek a részek sokkal komorabb hangulatúak is már, és Hastings kapitányt kisebb-nagyobb sikerrel felváltja Mrs. Oliver, mint komikus szereplő. (de egyébként ez a változás igaz a könyvekre is)
Aki végig változatlan, az maga Poirot. (bár a bajuszdivat változását nyomon követhetjük, ha jól megfigyeljük arcának díszét az egyes évadok során) David Suchet neve egybeforrott a szereppel, ami nem tudom, hogy jó-e neki, mert még nem olvastam a könyvét, de tervben van. Mindenesetre tény, hogy mint sokan másoknak, nekem is David Suchet az Poirot, Poirot az David Suchet és senki más. Egyszerűen tökéletes választás volt, és hozza is az elvárt színvonalat mindvégig, színészi játéka igazán meggyőző. Magyarul két hangon szólal meg számunkra, főként Balázs Péter arca derenghet fel előttünk, ha Poirot-ra gondolunk, de egy rövidebb ideig Szersén Gyula is kölcsönözte a hangját a belga nyomozónak. A maga módján mindkettőjüket nagyon szeretem a szerepben (Szersén Gyula hangját amúgy is), de Balázs Péter francia kiejtésével az utolsó évadoknál voltak ellenérzéseim. Nincs türelmem újranézni a korai évadokat emiatt, de biztos vagyok benne, hogy felfigyeltem volna korábban is a kifogásolt hibákra, szóval nem tudom, hogy miért csak a sorozat végén jelentkezett ez. (nem közben tanultam meg én se franciául)

Mai szemmel sokaknak már unalmasak a Poirot-történetek, mert itt nincs semmi ensziájeszes, szíeszájos dns-analizálásos hókamóka, csak a kis szürke agysejtek. Hát, azt hiszem, ez már ízlés dolga, mert én meg az előbbieket nem csípem.

Bár most úgy tűnhet, nem éppen agyondicsérem a sorozatot, de nagyon szeretem. Ki kell emelnem még a zenéjét, ami mindvégig hangulatos, profi munka. A szaxofonos főcímtől pedig én egyenesen transzba esek, egyszerűen imádom. Erre csak rátesz a főcím képi világa, amit szintén megkapónak tartok.

Mindazon kívül, amiket eddig leírtam – tehát, hogy önmagában miért szeretem a sorozatot, van még egy okom, ez pedig a nosztalgia. Édesapámmal már a Szív TV-s időben is néztük, és ez azóta is töretlenül így van. Bár én most szisztematikusan néztem végig a sorozatot, azért még továbbra is igaz, hogy ha a tv-t kapcsolgatva meglátom a nyomozót, akkor nincs mese, nézni kell. A fater ugyanígy van vele, pedig már neki is megvan az összes dvd-n.

pappb12 

Bármennyiszer újra tudom nézni bármelyik részt.

dulkap 

Megmondom őszintén, hogy az 1. évad után nem voltam elragadtatva. A legnagyobb bajom, hogy a műfajnak szerintem kevés egy 45-50 perces epizód. 15 perc eltelik a gyilkosság, 5 perc a végén levezetés és marad mindössze 20-25 perc a nyomozásra és emiatt az egész olyan összecsapottnak tűnt. Pedig a hangulat jó, a színészek jók, csak össze van csapva. legalábbis számomra az 1. évad, de kap esélyt majd a 2. évad is.

VMalfoy 

Anyukámmal régen kötelező programnak számított megnézni minden részt, amit a TV-ben játszottak. Ha jobban belegondolok, talán ez volt az első krimi, amit láttam, és talán idáig vezethető vissza a rajongásom a krimik iránt.


Népszerű idézetek

Banditaa

Ferguson (Poirotnak): Ez a maga napja, igaz, Monsieur? Hullanak az emberek, mint a legyek!

(Halál a Níluson)

Blissenobiarella 

Japp: Miután egy egész hétig magánál laktam, Poirot, az a legkevesebb, hogy vendégül lássam ebédre. Hogy végre ne csak csipegessen, hanem lakjon jól valódi angol koszttal.
Poirot: És a jó Madame Japp ma érkezik haza?
Japp: Igen, három óra tájban… Tessék. Látja, ez a tápláló angol koszt. Egy nagy adag burgonyapüré és hozzá borsó. Szottyadt borsó, úgy hívjuk. Nagyon finom. És ez, ez a fogás fénypontja: a fasírt!
Poirot: Fásírt?
Japp: Fasírt. És hájaspuding lesz desszertnek.
Poirot: Hájas?
Japp: Igen. Azért hívjuk így, mert… ööö…
Poirot: Ez tragikus főfelügyelő.
Japp: Dehogy, ez csodás!
Poirot: Nem ehetek semmit a csodás ebédből!
Japp: Mi? Miért?
Poirot: Mert én allergiás vagyok a fásírtra.
Japp: Allergiás?
Poirot: Oui, azt nem tudom, hogy is mondják angolul, de Belgiumban úgy nevezzük: la phobie de fásírt.
Japp: Még sose hallottam.
Poirot: Sajnálom főfelügyelő, szólnom kellett volna.
Japp: Bizony, fenemód bosszantó, hogy nem ehet. No, de ott van még a hájaspuding! Vagy talán hájfóbiában is szenved?
Poirot: Nem… Sajt van?
Japp: Várjon, megnézem.
Poirot: Egy falatka camambert, egy kis brie például… Ó!
Japp: Nincs ennél jobb csalétek egy egérfogóba!

6. évad 2. rész
1 hozzászólás
EBrody

Régi bűnnek hosszú az árnyéka.

(Az elefántok nem felejtenek)

Diosz

Hastings: Gyönyörű ez a hely!
Poirot: Egy szikla számára biztosan.

(A Clapham-i szakácsnő esete)

Bogas 

Mrs. Ariadne Oliver: Mrs. Burton-cox, this is Monsieur Poirot. Monsieur Poirot is my… assistant.
Poirot: Enchanté, madame.
Mrs. Burton-Cox: Is he French? I can't stand the French.
Poirot: Non, madame, I'm Belgian.

paavel 

-Hétfőn elkövetni egy gyilkosságot kapitális hiba.
(Nagy Négyes)

EBrody

Ki tudja, mi zajlik titkon mások lelkében.

(Az elefántok nem felejtenek)

s_l_m

Egy bizonyos korban azt képzeljük, hogy nincs már több románc, és ha mégis lecsap ránk, csúnyán lever a lábunkról.

s_l_m

Nagyon sokféle ember él a Földön… csak tudnunk kell, hova tartozunk.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján