Sötétség (2017–2020) 157

A Dark egy német kisvárosban, Windenben játszódik, ahol két gyermek eltűnése kavarja fel a békésen tengődő helyi családok életét. A tízrészes sorozat természetfeletti elemekben sincs híján, ráadásul az események a jelen mellett a múltba is visszaröpítik a nézőket.

angol
német · angol
német · angol
Német · Angol

Képek 19

Szereposztás

Oliver MasucciUlrich Nielsen
Karoline EichhornCharlotte Doppler
Jördis TriebelKatharina Nielsen
Louis HofmannJonas Kahnwald
Maja SchöneHannah Kahnwald
Stephan KampwirthPeter Doppler
Andreas Pietschmannaz idegen
Daan Lennard LiebrenzMikkel Nielsen
Deborah KaufmannRegina Tiedemann
Tatja SeibtJana Nielsen

További szereplők

Kedvencelte 104

Várólistára tette 267


Kiemelt értékelések

tonks

Na, hát befejeztem, aztán kiolvastam az egész internetet a teóriákról és véleményekről, közben széthallgattam a sorozat zenéjét. És még mindig nem döntöttem el, mennyire tetszett :D Sok csillagot adtam, mert 1. alig másfél nap alatt végignéztem 2. zseniális ötletek 3. ez a fényképezés 4. ez a soundtrack 5. ez a hangulat, egyszerűen verhetetlen.
A Stranger Things-hez mondjuk nem sok köze van (nem csak magyar oldalakon futottam a hasonlatba… Netflixes rejtélysorozat mindkettő, de ennyi), akkor már inkább skandináv krimikhez hasonlítanám, nyakon b*szva egy jó kis The Killinggel és rejtély, rejtély hátán Losttal. Hangulat ügyileg is a Stranger Things végig menő, feelgood, a Darkban egyetlenegy jelenet feelgood, a többi elég sötét és nyomasztó.
A témát (nem hinném, hogy spoiler: időutazás) nagyon szeretem és jobbára jól kezelték a dolgot (mondjuk ajánlom, hogy a német neveket vezessétek magatoknak, mert könnyű elveszteni a fonalat, ahogy halad a sztori), nagyon izgalmasan lett vége az 1. évadnak. Még az is tetszett, hogy a kiderült nagy dolgokat előre kitaláltam, ami talán hiba lenne, de mondjuk a legkínzóbb kérdések megoldásáról lövésem sincs, szóval csak jól adagolták a dolgokat (vagy a készítők se tudják a feloldását, de remélem ez nem így van, az ilyeneket nem szeressem.)
Ahol hibádzik nekem a dolog, az [az esőgép túltolása, csodálom, hogy a színészek nem kaptak tüdőgyuszit] a semmilyen karakterek. A pilotban kaptunk egy csapat fiatalt, akik elvileg barátok, gyakorlatilag alig találkoznak, ami meg végképp fájt, hogy nem együtt nyomoztak. Miért nem? A két testvér a 10 rész alatt egyetlenegy közös, megható jelenetet kapott, a szerelmi szálakból is elviseltem volna többet (az egyikről mondjuk azt hittem, hogy kell majd fél évad, hogy kialakuljon rendesen, aztán 20 percet alatt lezavarták az egészet). A felnőttek esetében is voltak lyukak, mondjuk azt spoiler.
Gondolkodom, hogy újra kellene nézni, hátha olyat is észreveszek, amit első nézésre nem sikerült.

u.i.: a legidegesítőbb dolog az volt, hogy van egy bekötött szemű rendőr, aki már így szerepelt és nem derült ki, mi történt vele. Vajon mi…..? TUDNIAKAROM.

4 hozzászólás
Ascyra 

Túl a két évadon. Olyan, mintha több évnyi sorozatot, thrillert, horrort és drámát zabáltam volna fel, két nap leforgása alatt. Kb. a hatása ilyen, ha nem durvább, most egy ideig biztosan nem leszek éhes és napokig, de talán hetekig fogok emészteni.
Nehéz elfogulatlan értékelést írni, főként a német nyelv miatt – sokan írják és mondják, hogy ki nem állhatják – én imádom, beszélni is, hallgatni is, ezért nekem külön öröm, hogy németajkúak (-és szeműek) készítették. (egyébként elérhető angolul is, streamelve, szóval nem kell megijedni, ha a német mégis ideg-idegen). A németeknek hála: precíz cucc ez. Mind a színészi alakításokat, a rendezést, a fényképezést és a sztorit tekintve is. Komplex, mélyreható, maradandó, súlyos.
Fúhhh… én azt sem tudom, hogy hol kezdjem, lehet, hogy nincs itt az ideje leírni, de ha meg nincs itt az ideje, akkor mikor lesz és mennyit felejtek? Paradoxon… hehe  – Ennél sokkal hatásosabb, néha az IQ-t megtépázó paradoxonok egész sorával fogunk találkozni, ha a sorira szánjuk az IDŐT. Mert rá kell szánni, nemcsak a megnézésére, de a feldolgozására is – nem túlzok – minden egyes rész után. Mivel milliárd szereplő és minden másodpercben hatvan történés szorozva két évaddal, ezért tetemes mennyiségű, teljesen érdektelen, és érdekes információhalmazt erőszakol bele az agyunkba a szemünkön keresztül ( – itt visszacsatoltam a Mindhunterre, ha valaki látta, emlékeit elővéve keresse benne Kempert :D). Nekem a nevekkel nem, inkább a családi kötelékek megértésével és feldolgozásával volt gondom, ahogy a sztori halad előre – képtelenség megjegyezni elsőre, hogy ki-kicsoda-kicsodája (ezért a net tele van családfákkal – nem viccelek: több száz különböző fanarttól elkezdve, még a hivatalos filmes weboldalak is tele vannak vele, s ez nem véletlen). A készítők tökéletesen telibesz@rják, hogy mennyi egy átlag IQ-s átlegember agykapacitása: maxra tolják a létszámot és az infot – Te meg, szellemi képességeidhez mérten válogasd össze, rakd ki a szálakat, szépen sorjában, egymás mellé, alá, párhuzamban. Hátköszi :D – Nekem nem sikerült, és eléggé el is keseredtem a közepe felé, hogy úgy látszik, elég alacsony az intelligenciaszintem, de miután rákerestem a neten a megoldásokra (nem bírtam ki), kiderült, hogy nem kell elkeseredni, legalább átlagos… Úgyhogy, nem, nem velünk nézőkkel van a baj, ha nem értjük. Ennek ellenére én azt mondom, hogy súlyosabb, terhesebb, lelket megcibálóbb, elgondolkodtatóbb sorozatot nagyon, de nagyon ritkán találni a mai sori-áradatban. Alapjában véve, inkább felfoghatjuk látványos filozófiai előjátéknak is, mielőtt – és most idézném egy kollégám – „beb@szódik” a vége. Mert pont ezt csinálja. Ott vagy a monitor előtt, már órák óta nem voltál WC-n (vagy a laptoppal voltál wc-n) és már a sóhajok is nagyobbak, mélyebbek, százaszsepi fele hello, a fotelbe konkrétan annyira beleillessz, hogy nehéz kiszállni belőle, átizzadod a ruháid, pedig nincs meleged, lábaid zsibbadnak, agyad totál kiégetve, rászoktatva valami sejtzabáló drogra és akkor betalál. És nem először, mert minden rész betalál, és nem gondolnád, hogy lehet fokozni, … áhhh, ez már a vég kezdete. ÉS NEM! És még mindig tudják, hogy gyaluljanak be ismét. Engem teljesen szétszedett, kicsinált, kiforgatott, lezüllesztett, és most söprögetem a darabkáim. Lehet ezt is fokozni valahogy? Én nem tudom… Nem tudom leírni. Ezt érezni kell.
A sori ékességei:
– Jonas – spoiler –t megszemélyesítő Louis Hofmann hatalmas nemzetközi karriernek néz elébe. Ezt most, itt borítékolom. Szájtátva néztem a fickót – atyaúristen, mekkora tehetség?! A képernyőn keresztül is pofánver, ha akarod, ha nem, a játéka, amit minden pillanatban hoz, stabilan, kompromisszum nélkül.
– Fényképezés: gyönyörű. Határtalan, művészi, csodálatos, felemelő. Nincs rá más szavam.
– Helyszínek: macskaköröm.
– Történet: kíváncsi volnék, hány filmből gyúrták össze, hogy egy tökéletest sikerüljön létrehozni. Van ebben ST (ha tetszik, ha nem), Fiók, Kegyetlen játékok, Pillangóeffektus, Mátrix, Omen, Gömb, de játékokból: Fallout3, COD is. Na, elég színes-széles a paletta? És ezek csak a véletlenül most eszembe jutott filmek, amik közben megvoltak, azokat nem jegyzeteltem fel.. de legalább tíz volt.
– Izgalom, értelem, dráma, romantika, krimi, horror, thriller, egység, válság, ború, derű, Élet, Halál, idő, energia. Kihagytam bármit?
– Karakterek. Öööööh,… ritkán látni ennyire tűpontosan kidolgozott karaktereket. Akkor is ki vannak dolgozva, ha semmi értelmük, cselekményük, monológjuk. Fura nem? :D
– A pap karaktere: nekem meggyőződésem, hogy igazából Lazarus a Diablo I-ből :)
A sori hátrányai:
– Kezd a nemlétező #&@§ – hócipőm – tele lenni azzal, hogy a női karakterek egytől-egyig erőszakos, kihaénnem, kőkemény, elférfiasodott, üvöltöző (mutogatva agresszívkodó) hülyepicsák, akik mindenáron el akarják velem hitetni, hogy márpedig a férfiakat ők irányítják, csak most már egészen más módon. Nem lehetne, kérem, a nagy feminizmusban egyenesen ülni a lovon? Miért kell a másik oldalon, lassan a fejünket a betonon vonszolva lovagolni rajta? Egyetlenegy épkézláb NŐI karakter nem volt a sorozatban. EGY sem. A „hatezer” nőből ami benne van…
– A közepe táján engedtem el a logikát – hiába próbálja nekem paradoxonnal ellegyinteni a témát – NEM, rohadtul nem értem. Én még a Vissza a jövőbe – nnél tartok, nem az van, hogy nem találkozhatok önmagammal, mert akkor Világvége-annyinekünk?
– Mindenkinél, mindig van barlangászfelszerelés. Mindegy, hogy sportcipős siheder vagy, vagy negyvenes atomerőmű-főigazgató tűsarkú cipőben. Van nálad és kész.
– A szülők sokkal ostobábbak a gyerekeiknél. Értem én, hogy haladni kell a korral és a trendekkel, de ennyire?
– Egy óriási baki: spoiler
– Egy másik óriási baki, de kisebb az elsőnél: spoiler
És végül, a legfontosabb: ilyen „zseblámpát” én is akarok. Nagyon komoly :)

chibizso

Bárki is találta ki ezt a ST párhuzamot, az mondjon le, ugyanis a Darknak jóformán semmi köze a sokat emlegetett sorozathoz. Valami teljesen mást kapunk, egy vérbeli sci-fi thrillert. Azonban valami nem teljesen kerek…

Bővebben: http://anti-gane.blogspot.hu/2017/12/a-nemet-stranger-t…

tündérróka

Nem tudom, láttam-e már valaha ennyire mélyen átgondolt és hihetetlenül nagy gonddal összerakott sorozatot. Egyetlen olyan apró dolgot nem találtam a 18 rész során, amelynek ne adtak volna jelentést – és ha mégis, biztosan tudom, hogy azt a 3. évadban fogják megmagyarázni.
A látványvilág, a casting pazar spoiler. A színészek egytől egyig elképesztő jók, náluk már csak a történetvezetés tökéletesebb.
Ezt nézve elgondolkodtam, hogy ha a német producerek, rendezők ilyen sorozatot tudnak gyártani – miről maradok le, hogy nagyon ritkán… vagy hát valljuk be, szinte soha nem nézek német filmeket?

Laren_Dorr 

Vége hát. Vagy a vég csupán a kezdet? :)

Nem tudom, találkoztam-e már valaha ilyen összetett történetszövéssel. Emelem kalapom a készítők előtt ennek a történetnek a kezeléséért, összetartásáért, a rengeteg részlet figyelembe vételéért. De tényleg, még a casting is olyan zseniálisan van megoldva, hogy felismerhetők a szereplők ismertetőjegyei.
Hatalmasat markoltak, és bár a harmadik évadban már kicsit megremegett a kezük, kipörgött néhány homokszem a dinamika és a hangulat rovására, de még akkor is egyben tudták tartani és megfejelték még egy egzisztencialista réteggel is, amiről nekem Ted Chiang Életed történetének (ál)dilemmája jutott eszembe.
Lenni, vagy nem lenni? Ez itt a kérdés. :)
Elégedett vagyok a befejezéssel is. Bár végig azt gondoltam, hogy ilyen szintű tétfokozásokat csak valami elemi erejű katarzissal lehet lezárni, beismerem, hogy sokkal jobban illett a sorozathoz ez a csendes, melankolikus, sötét(?) lezárás. Rögtön utána ajánlom olvasásra Lovecraft Ex Oblivione című prózakölteményét, csak a hangulat miatt.

tataijucc

Valahol itt kezdődik a tökéletes sorozat definíciója.
Ne riasszon el senkit az, hogy német – a Charlie, majom a családban is anno rendszeres tv2 program volt tippem szerint ;) – mert túlzás nélkül ebben minden egyes másodperc nagyon pontosan meg van komponálva.

6 hozzászólás
csokidani 

Hahh, vegre vege.
Az elso evad zsenialis volt. Hangulatilag, az epitkezes, a kornyezet a zene es a lassan kibontakozo misztikum egyvelege. Tokeletes. 10 pont.
A 2. evad mar csalodas volt. Ramentek a tortenet bonyolitasra de ezzel feldaraboltak a hangulatot, a szepen folyo ivet szetcincaltak es mar csak nyomokban maradt meg a szuggesztiv massza. Gyenge 7-es.
A 3. evad katasztrofa lett. Nagyon meg kellett magam eroltetni, hogy vegig legyen nezve. A szetcincalas tovabb folytatodott, tulzasba estek a keszitok mert igy a legfontosabb dolgot veszitettek el: a hangulati epitkezest. Ebben az evadban ennek mar nyoma sem volt. Csak jelenetek halmaza volt az egesz, kohezio nelkul. Raadasul annyira onismetlo volt az egesz ( ez hazudik, az hazudik, ez az oldal jo, az az oldal jo, en vagyok a feny, te a sotetseg es forditva). Annyira qrvara unalmas es semmit mondo lett hogy frankon ha atugortam volna 4-5 reszt, semmit se veszitettem volna. Legalabb az utolso reszre osszeszedtek magukat es lett egy normalis lezaras, es ez egyben az uccso evad egyetlen pozitivuma. A vege miatt jo indulattal 4 pont.

Bar abbahagytak volna az elso evaddal es azt mondhatnam, hogy ez volt a vilag egyik legjobb sorozata…

4 hozzászólás
pocokláma 

úúúú
Szerintem már két hete, hogy végig néztem és azóta is kicsit hiányolom. Azt hiszem az első részhez írtam valami kommentárt és ahhoz még mindig tartom magam, hogy a Stranger Things miatt senki ne kezdje el nézni mert ez a végére sem lesz vidámabb történet.

Nagyon nehéz úgy írni erről a sorozatról, hogy ne lőjük le a poént. Talán ha a pozitívumokkal kezdem. A színészek többsége nagyon jó. Az atmoszféra is nagyon király (nekem kicsit olyan The OA, Twin Peaks, The Leftovers utóhatásai voltak a dolognak ezen a téren). Amúgy nagyon sok mindenben hasonlít az előbb említett sorozatokra de bizonyosan és konkrétan persze csak a Twin Peaks az amiből át is vesz elemeket. A képek is gyönyörűek (az a sárga esőkabát nagyon szuper).

A történet érdekes az elején jóval ijesztőbbnek tűnik, a közepére már kiszámítható lesz a végre pedig az ember elégedetten ül, hogy azt kapta amire számított. Tényleg szerintem kevés ember fog nem rá jönni a közepére arra, hogy mi is történik de ez nekem például nem vett el az élményből mert van benne azért feldolgozni való és persze itt sem válaszolnak meg mindent.

Negatívum lehet sokaknak a kiszámíthatósága, hogy amikor nem a fő rejtélyt bontogatják akkor sokszor teljesen irreleváns családi és kapcsolati drámákat kell végig nézni aminek a kimenetele amúgy is teljesen érdektelen a történet szempontjából. Meg lehet ez csak az én hülyeségem de iszonyatos erőfeszítésekbe telt már a leges legelején felfogni, hogy ki kicsoda, ki mit csinál, kinek ki a kicsodája vagy egyáltalán kinek mi a neve. A vége pedig olyan amivel még nem nagyon tudtam dűlőre jutni egy részről abszolút bullshitnek tűnik másrészről viszont rengeteg potencia van benne egy jó kis folytatáshoz.
Összegezve mindenkinek sok szeretettel ajánlom nézésre aki szereti az ilyen sokszor szívszorító csavarokkal teli sorozatokat mert szerintem az nem nagyon fog csalódni :)

Blissenobiarella 

A sok csillag ezúttal annak szól, mennyire élveztem ezt a sorozatot, egy nap alatt ledaráltam az egészet, és biztosan lesz még újranézés belőle míg kaparom a falat a második évadért.
Rajongásom ellenére látom a hibáit. Nem nevezném különösebben eredeti sorozatnak, és amiket kifogásolnak benne egyes kritikákban, azoknak bizonyos pontjaival egyetértek, de számomra ezek inkább szőrszálhasogatásnak tűnnek, a sorozat élvezeti értékét nem befolyásolják.
A legnagyobb hibája szerintem az, hogy nem eredeti. Pont. Ehhez nem tudok többet hozzáfűzni, és különösebben megmagyarázni sem tudom. Hülyeségnek tartom, hogy olyanokat olvastam, hogy ez a Twin Peaks és a Stranger Things német zabigyereke, de tény, hogy ezt a történetet, ezt a látványvilágot, ezt a hangulatot, ezeket a szereplőket nem először látjuk.
Olvastam olyat is, hogy túl sok szereplőt mozgat, nem lehet követni, hogy ki-kicsoda. spoiler Nekem ezzel nem volt problémám, a viszonyrendszert is abszolút magamévá tudtam tenni kb. a negyedik részre, szóval ezzel nem értek egyet.
A zenéjét is láttam fikázni, pedig szerintem nagyon jó hangulatú, nyomasztó zenékkel operál, amiket mégis élvezet hallgatni. Abszolút hozzátesz a filmhez a soundtrack, bár azzal egyetértek, hogy a „paravanmosttörténnifogvalami”-vonósnégyesből egy kicsit sok volt olyankor, amikor teljesen felesleges volt. De ha nem olvasok erről egy kritikában előtte, lehet, hogy fel sem tűnik.

Még egy hibaként felróható dolog jut eszembe: az első évadban gyakorlatilag két nagy-nagy fordulat van. spoiler Nem tartom magam egy különösebb Agatha Christie-nek, de én mindkettőre rájöttem előre, szóval lehet, hogy ez túl egyszerű lett.

Mindezek ellenére én csak ajánlani tudom, engem teljesen magával ragadott ez a sorozat, és minőségi munkának tartom. Nem pályázhat túl magas elismerésekre, mert ahhoz kevés hogy mondjuk tényleg a Stranger Things-hez lehessen mérni minőségben és eredetiségben (de ahogyan mások is megtették már itt, én is hangsúlyoznám, hogy a Netflixen kívül semmi közük egymáshoz!), de összességében szerintem elég magas színvonalat hoz. Engem a történet nagyon megérintett, izgalmas is volt, ahol annak kellett lennie. Szóval szerettem.


Update a harmadik évad után: ez a sorozat etalonná kell, hogy váljon legalább egy évtizedre előre, annyira hihetetlen, amit itt összehoztak. Nehezen találok szavakat arra, mennyivel több lett, mint amit az első évad sejtetett. Továbbra is 9/10, szerettem.


Népszerű idézetek

nagytimi85

What we know is a drop. What we don’t know is an ocean.

1x03

pojDD 

Nincs szabad akaratunk a tetteink fölött, mert nincs szabad akaratunk
a vágyaink fölött.

pojDD 

A kezdet a vég. És a vég a kezdet. Minden összekapcsolódik. A jövő, a múlt és a jelen.

Nocharity 

Ask yourself: are you truly free? If you were truly free, you would have a choice. Do you have a choice?

2. évad 3. rész
pojDD 

Ismered azt a filmet, van egy öreg fickó, meg egy
fiatalabbik, és van egy kocsijuk, ami el tudja vinni
őket a múltba?

Nocharity 

There's as much light as darkness. Don't forget that.

1. évad 7. rész
Nocharity 

I thought I have more time. How can we say that? To „have” time… when time's the one what has us all.

2. évad 6. rész
virrasztó 

Meine Mutter erzählte von der alten Welt_ Vor der Flut_ Anders sei sie gewesen_ Schlecht_ Sie erzählte schaurige Geschichten_ Von meinem Vater und Wesen aus der Unterwelt_ Alles sei vergeben, aber nichts vergessen_ Dann war das Dunkle in ihren Augen größer, und ihre Worte flossen die Wellen_ Sie sagte, es war jetzt gut, wie es ist – dass alles ist seinen Platz in Gestern und im Heute_

1. évad 5. rész
virrasztó 

Wir vertrauen darauf, dass die Zeit linear verläuft_ Dass die auf ewig gleichförming voranschreitet –
bis in die Unendlichkeit_ Aber die Unterscheidung von Vergangenheit, Gegenwart und Zukunft ist nichts als eine Illusion_ Gestern, heute, morgen folgen nicht aufeinander_ Sie sind in einem ewigen Kreis miteinander verbunden_ Alles ist miteinander verdunden_

1. évad 1. rész

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján