X-akták (X-akták) (1993–2018) 200

14 díj · 48 jelölés

A sorozat két teljesen ellentétes személyiség, Fox Mulder és Dana Scully FBI ügynökök életét követi nyomon, amint próbálják felderíteni a hivatal rejtélyes megoldatlan ügyeit, melyek közül a legtöbb paranormális jelenségekre utaló nyomokat tartalmaz. Mulder gyermekkorában tanúja volt testvére… [tovább]

Képek 47

Szereposztás

David DuchovnyFox Mulder ügynök
Gillian AndersonDr. Dana Katherine Scully
Mitch PileggiWalter S. Skinner
Robert PatrickJohn Doggett
William B. DavisCigarettás férfi
Nicholas LeaAlex Krycek
Annabeth GishMonica Reyes
Paul McCraneLeonard Morris Betts
Sherman NatersBrian Tillman hadnagy
Penny Johnson JeraldDr. Hellura Lyle

További szereplők

Kedvencelte 136

Várólistára tette 109


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

❤ Imádom, imádom ezt a sorozatot. :-) ❤ Hinni akarok. :-) Az igazság odaát van. ❤ Gyerekkoromban, anya tiltotta, hogy nézzük, de nem is oly, ijesztő, ahogy mondta. :-) ❤ Izgalmas, misztikus, rejtélyes, drámai, látványos, akciódús, fantasztikus, összeesküvés elmélet, idegenek, természetfeletti borzongás, nyomozás, de így élvezhető egy sorozat. Annyira összetett, imádom. Igaz, hogy vannak benne undorító, unalmas, vicces, bizarr, szórakoztató, humoros, és folyik benne a vér dögivel, és néha elküldtem a fenébe Scullyt, de ő is nagy kedvencem lett, Mulder meg főleg nagyon, nagy kedvencem lett, jókat nevettem rajtuk, és mérgelődtem egyaránt, de nem unatkoztam egyszer sem.
Volt az évadok között fent, és lent mély repülés, de így is élvezhető volt számomra. :-D Voltak akiket még bírtam, Frohike, Byers, Langly a 3 számítógép zseni, még Monica Reyes is kedvelhető volt, meg John Doggett is, Alex Krycek, meg Einstein ügynök és Miller, az újabb részekben. :-) Skinnert is bírtam, jó pofa volt, bár néha nem, hogy segített volna…
A bagóst pedig szívből utáltam, na ő az a karakter, akit, ha újra is kezdem a sorit, örökre gyűlölni fogok. A színésszel nincs bajom, de ez a szerep, egy utálat.
A többi szereposztás nagyon tetszett, jók voltak, de bár ne ért volna véget a sorozat. Nekem Gillian Anderson, és David Duchovny az örök kedvenc Mulder és Scully párosom, mást csak kritizálnék az biztos. Mulder és Scully forever. :-) ❤ Tuti újranézős. :-) ❤ Mindenkinek csak ajánlani tudom. :-) A plakát telitalálat. :-)

10 hozzászólás
Kopaszkutya 

1. évad
Nagyon jól lefektette ez az évad az alapokat. Az átívelő szálról különösebben nem akarok kitérni, azok a részek kivétel nélkül érdekesek voltak és a továbbiakban is csak érintőlegesen említem őket. A filler epizódok talán ebben az évadban voltak a legjobbak, de az is lehet, hogy csak a nosztalgia faktor miatt gondolom ezt, mivel ezt az évadot láttam legtöbbször. Ezek közül kiemelném a kedvenceimet: A gumiember (1x03), A jég (1x08), Évák (1x11), Leszáll az éj (1x20), A gumiember visszatér (1x21). Vendégszereplők, akiket felismertem: Seth Green, Donal Logue (Gotham), Felicity Huffman (Született feleségek), Don S. Davis (Csillagkapu, Twin Peaks), Maggie Wheeler (Jóbarátok, Kaliforgia), Željko Ivanek (Hősök, Banshee)

2. évad
Az évad eleje érdekesebb volt. Az előző végén ugye spoiler. Két szálat is lezavartak még az évad első felében spoiler, utána kicsit süllyedt a minőség, de ez is főleg a monster of the week epizódokon látszott meg. X is ebben az évadban bukkant fel először. A kedvenceim ebből az évadból: Tűzjáró (2x09), A hajó (1x19), Humbug (2x20), A járvány (2x22), Szórt fény (2x23). Vendégszereplők, akiket felismertem: Tony Todd (Kampókéz), Teryl Rothery (Csillagkapu), Terry O'Quinn (Lost), Tony Shalhoub (Monk).

3. évad
Ebben az évadban már tényleg kevés a jó filler epizód. A fő szál viszont egyre érdekesebb: spoiler. Kedvenceim ebből az évadból: Clyde Bruckman végső nyugodalma (3x04), Gyilkos csótányok (3x12), Látogatók (3x20), Skinner őrangyala (3x21), Veszélyes vizeken (3x22), Agymosógép (3x23). Vendégszereplők, akiket felismertem: Peter Boyle (Taxisofőr), Jesse Ventura (Predator), Giovanni Ribisi (Ted), Jack Black (Rocksuli), Lucy Liu (Kill Bill), Jewel Staite (Csillagkapu: Atlantisz), Amanda Tapping (Csillagkapu)

folyt.köv.

12 hozzászólás
Blissenobiarella 

Többször végignéztem a sorozatot elejétől a végéig és oda-vissza. Vannak kedvenc részeim, amiket szinte kívülről fújok, és természetesen a szobámból nem hiányozhatott a Mulderével megegyező I WANT TO BELIEVE plakát. Talán ezzel mindent elmondtam. :)

8 hozzászólás
desertangelable 

Nagyon – nagyon szerettem ezt a sorozatot annak idején. Annak ellenére, hogy nagyon érdekesek voltak a történetek is, inkább mégis a két főszereplőért rajongtam annyira, hogy azt sem bántam volna, ha minden rész arról szól, hogy ülnek egymással szemben és felolvassák a telefonkönyvet. Valószínűleg akkor is teljes átéléssel és áhítattal néztem volna őket.

Stone

Oh, régi szép idők, apuval mi vártuk és néztük, anyu meg fanyalgott, hogy ezeknek semmi értelme… hehe… kíváncsi vagyok mit hoznak össze most az új évadnál, a bemutató pörög, de annak az a dolga…

Lunemorte

Az első két évad jó volt, utána folyamatos hullámvölgyek. Idegesítő volt, amikor Scully hangja két évadra megváltozott és amikor csomószor eltűnt Mulder… Az újabb részek erőltetettek ugyan, de nagyjából értelmesen sikerült befejezni. Kedvencem a cigarettás ember volt és Mulder.

hepi1122

Egyik kedvenc sorozatom.Sajnos már végig értem rajta,de nagyon szerettem.Maga a témája,a természetfeletti jelenségek és a földönkívüliek is nagyon érdekelnek,és végig izgultam a szereplőkért.Voltak benne komoly fordulatok,és igen különös,néha durvább részek,de nem találtam különösebben ijesztőnek.Nagyon jól elszórakoztatott,és biztos hogy emlékezni fogok a jellegzetes zenéjére,jelmondatára,valamint Scully és Mulder ügynökre.

Timi98 

Hogy én mennyire szeretem ezt a sorozatot ♥ Örök kedvenc.
kissé elfogult kritika következik

Mikor először találkoztam a sorozattal, akkor a televízióban adták (és már vagy a 3. vagy 4. évadnál tartott), de kíváncsiságból megnéztem 2 részt és rögtön beleszerettem. Aztán véletlenül megtudtam hogy anno édesanyám is nagyon szerette, így van kivel nézni :D viszont ő időközben megunta, szóval egyedül maradtam:P Kivételesen a magyar szinkron is jó (több, mint jó), Rékasi Károly és Náray Erika is remek választás.

1.évad: Az első évadot, többször is láttam, most újranéztem, hogy felidézzem az első részeket. Nekem nagyon tetszettek, a régebbi részek talán jobban is, mint az újak. Nagyszerűen megteremni az „alapanyagot” a későbbi részek, évadok számára. A zenéje…hjajj…libabőr… Gillian Anderson és David Duchovny nagyon jó páros, kezdettől működik a duójuk, ennél jobb szereplőválogatást elképzelni se tudok. Az évad zárása jól sikerült. Ebben az évadban a kedvenc részeim: A csatorna, A new yersey-i ördög, Szellem a computerben, Jég, Évák, Nemetváltók, Alakok és Leszáll az éj :)

2.évad: Hasonlóan tetszett, mint az első (pár rész kivételével). Még mindig nagyon sokféle és sokszínű, ötletes részt tartalmaz. Viszont (főképpen az évad vége felé) volt pár szörnyen nevetséges rész (pl.:Szemfényvesztés c. rész), ami egyáltalán nem volt jó. Úgy érzem az ilyen részek kicsit lehúzzák a sorozatot, ami nagy kár.
Az évad végén megjelenik a cigarettás férfi többször is, a cselekmény bonyodalma megkezdődik. Itt is volt nem kevés jó rész is, kedvenceim: Duane Barry, Tűzjáró, Aubrey, A hajó, Calusari, A járvány és az évadzáró rész (Anasazi).

3.évad: Nagyon izgalmasan indult, különösen a 2.évad záró-epizódja miatt is. Már a 2.részben (A gemkapocs akció) nagyon felgyorsultak az események és igen érdekesre sikerült. Örültem spoiler. Összességében jó évad, de az előzőnél kicsit gyengébbnek érzem. Kedvenc részeim ebben az évadban: DPO, Áldást hozó ének, A lista, A vonat, Piper Maru, Veszélyes vizeken.

A 4. évad véleményem szerint az egyik legjobbnak mondható. Tele van jobbnál-jobb, izgalmasabbnál izgalmasabb részekkel, szinte mindegyik tetszett. A 7.rész (Egy láncdohányos visszaemlékezései) szörnyen jó volt, szükség volt erre a részre. Sok kérdésre választ ad (és fel is vet, ami fontos a fő szál előrébb haladásához), egyedi. Megtanított, hogy Ne bízz senkiben! Többet megtudunk egy rész alatt a Cigarettásról, mint máskor évadok alatt. Azt hiszem a sorozat itt nyerte el végleges „stílusát”, benne van a színe-java, imádom. Az évadban a kedvenceim: Minden meghal, A falka, Egy láncdohányos visszaemlékezései, Sakálok, Tunguszka.

Hosszabb ideig abbahagytam az X-aktákat mert nagyon sok más film és sorozat volt, amit szerettem volna látni, de végre visszatérek. Az 5. évadot a közepénél függesztettem fel. Nagyon tetszett ez az évad is, főképp a második fele, és a fő történetszál is. Sajnos Scully szinkronja más, mint eddig, ennek nem örülök :( A 10.részt (úgy hallottam) Stephen King írta, hát nagyon furcsa volt, a történet tetszett, de az a baba…őrítően idegesítő volt.
A Rossz vér c. epizód hatalmas, nem gondoltam, hogy valaha röhögök majd ennyit egy X-akták epizódon :D
Kedvenc részeim ezen kívül: Redux, Emily, Rókavadászat, X pánciens, A vörös és a fekete, Vége

Ez a sorozat fantasztikus. Láthatunk megmagyarázhatatlan eseményeket, brutális gyilkosságokat, ismeretlen lényeket, földönkívüli életet 'bizonyító' eseményeket, kormányok elleni összeesküvéseket, összetett nyomozásokat, titkos szervezeteket, halálos vírusokat, ismeretlen jelenségeket, mitikus lényeket, természetfeletti erővel bíró lényeket és embereket, bűncselekményeket az igazság eltitkolásának céljából és két FBI ügynök közös munkáját. Szerintem ebben a sorozatban mindenki talál olyat,ami leköti. A műfaj kedvelőinek abszolút ajánlott, ezenkívül azoknak akik szeretik a konteós-elméleteket, legfőképpen a földönkívülieket. Azt hiszem ez után a sorozat után kissé mind Hinni akarunk, akárcsak Mulder. Sajnálom, hogy vége, de egyszer minden jónak vége szakad, de se baj, hisz az igazság odaát van.

Dániel_Vesco 

Kétségtelen hogy a sorozat az évek múlásával megfáradt,elötlettelenedett,egyértelmű színvonalcsökkenésnek esett áldozatul.Így nálam 7/10-et érne.Azonban egy óriási mérföldkő volt a sorozattörténelem világában,beivódott a popkúltúrába,hivatkozási/összehasonlítási alap lett,ráadásul egy olyan széles skálájú műfajegyvelegben mozgott amire korábban csak az eredeti alkonyzóna volt képes(ami hatással is volt az X-aktákra).Úgy volt űrlényes-elrablós konspirációs thriller és sci-fi,mely egy nyomozós-krimi alapra volt felhúzva,azonkívül sokszor megjelentek benne az Urban Legendek-horrorisztikus lények (Tulpa,vámpír farkasember,kiméra stb..) emellett pedig az emberkísérletek,génmanipulációk témakörét is érintette a sorozat.A hasonlóan epizódikus felépítésű Odaátban szintén rengeteg utalás volt az X-aktákra,ugyanakkor közel sem volt ennyire szerteágazó témájú, a szintén hasonló koncepciójú Fringe sem.Szerintem a Gumiember még annak is mond valamit aki nincs képben a sorozattal.Szűk helyiség lyukán kikukucskáló árnyékba borított arc,melynek csak a sárga szemeire vetődik fény,rengeteg ember rémálmaiba visszatérő képsor volt.Vagy ott a másik kedvencem, a belterjes mutáns család (Halálos kitérő utánérzet) akik gore és bármiféle grafikus erőszak ábrázolása nélkül is képesek voltak félelmet kelteni (A megbotránkoztató tartalma miatt a FOX az első bemutató után többé nem is vetítette le az epizódot).Persze a fő történeti szál, mint említettem egyre inkább kifulladóvá vált,a MOTW részekben is idővel kevesebb volt a kraft és az ötletesség.Mégis,az említett korszakalkotó stílusa és elévülhetetlen érdemei miatt a későbbi színvonalcsökkenés ellenére is nálam ez egy majdhogynem tökéletes sorozat.9/10

4 hozzászólás
Hippoforaccus 

1. évad
Gyerek koromban ijesztőbbnek tűnt. Most már csak egy sorozat, amiből az összeesküvés elméletesek szemezgethetnek. Vannak jobb és rosszabb részek benne, de összességében inkább a jó felé hajlik.
2. évad
Nagyjából ugyanaz, mint az első évadnál. Hullámzó teljesítmény. Itt már egy kicsivel több bizonyítékot találnak az Idegenekre, de valahogy mindig elpuskázzák a lehetőséget.
3.évad.
Egy kicsivel talán jobb mint az előző évad, de nem sokkal. Murder még mindig mániákus és kapott egy kis humorérzéket is, és Scully is ugyanaz a megrögzött szkeptikus, aki volt, bár ő, így, hogy már látott ezt-azt lehetne kicsit rugalmasabb is.
4. évad
Az első pár rész után kezdtem úgy érezni, hogy már semmi újat nem tudnak mutatni, de az évad közepe fele beindultak az események és a mellékszálak is izgalmasak voltak. A függővég pedig… zseniális.
5.évad
Nincs nagy változás a színvonalban, csak annyi, hogy inkább csak nagyon jó, és nagyon unalmas részek vannak benne, de inkább a jók vannak többségben.
6. évad
Az előző évadban már kicsit túlzásba vitték az összeesküvés elméleteket, de szerencsére lejjebb adták azt a témát és visszatértek az „egyszerű” paranormális dolgokhoz. Többségében izgalmas, érdekes részek, a Tithonus kifejezetten a legjobb volt eddig.
7.évad
Eddig határozottan a legjobb évad volt. Nincs benne fő vonulat, csak különálló részek halmaza. Ezek a részek viszont nagyon érdekesek, izgalmasak viccesek lettek.
8. évad
Pont az előző évad ellentéte. Vontatott, unalmas részek. Mulder mellőzésével kihalt a széria lényege.
9. évad
Hát, ez egy kínszenvedés volt. Itt ugyan Mulder már nincs mellőzve, mert egyáltalán nem is szerepel, az utolsó két részig, de a fő szál dögunalmas, a két új főszereplő egyáltalán nem szimpatikus és a külön álló részek (valószínűleg a főszereplők miatt) nem nyerték el a tetszésemet.
10. évad
Odatették magukat a forgatókönyv írók a visszatérésre. A három különálló rész kifejezetten tetszett, azok közül kiemelném a gyíkembert, ami pedig fantasztikus volt.
A két főszereplőn meglátszik már a kor, de még tudják hozni a szerepet, és kaptak egy-egy „Kicsi Ént” is, hogy ne csak nyugdíjasok játszanak a sorozatban :)
11. évad
A fő szál elég unalmas lett, de a különálló részek kárpótoltak érte. A befejezés pedig annyira semmilyen, hogy majdnem köptem egyet.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

TribeBubu 

Állítólag minden nap három faj hal ki a Földön. De vajon hány újat hozunk létre?

2. évad 2. rész – A gazda
nettikeee

Engem senki nem hív 'Fox'-nak… Még az apámnak is 'Mulder' voltam…

TribeBubu 

Cigarettás férfi: Akinek semmije sem maradt, az a legveszedelmesebb ellenfél.

4. évad 4. rész – Sakálok / Nyugtalanság
TribeBubu 

A félelmet abban a pillanatban győzzük le, amikor elfogadjuk a létezését és megértjük, hogy a leghétköznapibb dolgoktól rettegünk leginkább.

2. évad 13. rész – Az ellenállhatatlan
NannyOgg 

Mulder: Let me drive.
Scully: I'm driving.
Mulder: Scully, it's not what you think.
Scully: I didn't see anything anyway.
Mulder: Will you let me drive?!
Scully: Why do you always have to drive? Because you're the guy? Because you're the big macho man?
Mulder: No, I was just never sure your little feet could reach the pedals.

3. évad 13. rész – Szizigium
Lunemorte

Engem még a szüleim is Muldernak hívnak.

1. évad 21. rész – A gumiember visszatér
1 hozzászólás
NannyOgg 

Mulder: So you think that Michelle Charters was raped by a 74-year-old schizophrenic?
Scully: It's possible.
Mulder: An invisible 74-year-old schizophrenic.
Scully: Well, maybe it's not the medication. Maybe it's the place itself.
Mulder: Are you saying that the building's haunted? Because if you are, I think you've been working with me for too long, Scully.

(2x11 – Excelsis Dei)

Lunemorte

Scully: Már megint ránk akarnak sózni valami marhaságot.
Mulder: Csirkeséget.

2. évad 24. rész – A mi városunk
1 hozzászólás
Kiskakukk 

Mulder: Valami megtámadott egy munkást a csatornában, New Jersey-ben.
Scully: Azt kérdezed, hogy ilyen féreg volt-e?
Mulder: Lehetett az?
Scully: Mulder, a féreg feje egy aprócska szerv, ez pedig egy hatalmas seb.
Mulder: Mekkorára nőnek ezek? (…)
Scully: Az örvényférgek úgynevezett obligát bélférgek. A gazda testében élnek, aki a lárvájukat lenyeli. Az ilyenek nem támadnak meg embereket.
Mulder: Még szerencse. Nem kell azt mondanom Skinnernek, hogy a gyanúsított egy baromi nagy bélféreg.

2. évad 2. rész – A gazda

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján