Twin Peaks (1990–1991) 205

1 díj · 1 jelölés

A kis északnyugat-washingtoni kisváros, Twin Peaks élete teljesen felfordul, miután a folyóparton egy műanyag zsákban megtalálják a gimis szépségkirálynő Laura Palmer holttestét. Miután Laura egyik iskolatársa, Ronette Pulaski kómába esik, Dale Cooper különleges ügynököt bízzák meg az esetek… [tovább]

angol

Képek 30

Szereposztás

Kyle MacLachlanDale Cooper
Sheryl LeeLaura Palmer / Madeleine Ferguson
Michael OntkeanHarry S. Truman
Mädchen AmickShelly Johnson
Dana AshbrookBobby Briggs
Richard BeymerBenjamin Horne
Lara Flynn BoyleDonna Hayward
Sherilyn FennAudrey Horne
Warren FrostDr. Will Hayward
Peggy LiptonNorma Jennings

További szereplők

Kapcsolódó zónák

Twin Peaks

27 tag · 31 karc · Utolsó karc: 2021. február 24., 19:05 · Bővebben


Kedvencelte 164

Várólistára tette 203


Kiemelt értékelések

pocokláma

Velem mondjuk lehet nézetni akár a kannibál holokausztól kezdve a nem tudom milyen extra félelmetes horrorig mindent de ha megkérdezik melyik az a film/sorozat amitől máig besz-rok az a Twin Peaks. Csak eszembe jut Bob meg a törpe és már nem alszom éjszaka :D Tudom, tudom sokan nem bírják ezt a sokak által értelmetlennek bélyegzett művet (apám akitől mindig megkapom az ízléskritikát egy mondatban lerendezte, hogy ez a sorozat baromi unalmas és kaki….úgy, hogy látott fél órát a sorozatból) de miután én imádok hülye szimbolikát, rejtett tartalmat és mondanivalót keresni minden egyes filmben,sorozatban,zenében,könyvben nekem a Twin Peaks igazi kincses láda volt. Aztán utána olvastam annak, hogy mi miért is történt és hát amúgy ha az ember bele gondol akkor a sorozatban nem egyszer a képedbe mondják, hogy ki a gyilkos csak olyan módon, hogy le nem esik ha nem nézed meg hatszor egymás után. De ha csak random dolgokat sűrítettek volna össze ráfogva, hogy na akkor ez most szürrealizmus akkor is a sztori atmoszférája annyira egyedi, hogy szerintem én akkor is imádnám. Persze pont az a legjobb az egészben, hogy nem random jönnek a dolgok hanem majdnem mindennek ami történik értelme van és utalás egy későbbi vagy egy már megtörtént eseményre. Jó mondjuk én azt is megértem aki nem szereti de kár lenne kihagyni egy ilyen élményt mint a Twin Peaks. Ja és úgy félek az új évadtól, hogy azt nem lehet elmondani. Megint az lesz mint minden jó sorozatnál, annyira magas lesz a léc, hogy a végén az egész egy izzadság szagú izé lesz. Mellékesen megjegyezve még mindig nagyon bízom Lynch egyediségében és a régi castban is (annyira de annyira de annyira remélem, hogy mostanában aktív vagy híres színészek is kapnak kisebb-nagyobb szerepeket, hogy az elmondhatatlan) :D

3 hozzászólás
Lunemorte 

Belenéztem a tükörbe és Bobot láttam visszamosolyogni. Meghívnám őt és David Lynchet egy kanna teára.

1 hozzászólás
Törpillaa 

Hát ez jó volt, és izgalmas, rejtélyes egy sorozat, de nekem tetszett. Akit nagyon bírtam az elejétől fogva az Dale Cooper. :-D Imádtam a pasi viselkedését, és beszólásait, irtó jó pofa volt, és tök cuki. :-D A többi szereplő is jó volt, habár sokszor úgy vettem észre, hogy majdnem mindenki kavart már egymással a 2 évad alatt. :-D Voltak sejtéseim ki lehet a gyilkos, spoiler Izgalmas volt, szórakoztató, olykor egész vicces is, párszor jót nevettem. Voltak jó részek és jelenetek, mind a két évadban. Andyt is nagyon bírtam, Harryt is, Lucyt is, és Sólyom is klassz volt. :-D A második évad is jó volt, izgi. Gordont bírtam és Denise-t, amikor felbukkantak. David Duchovny irtó viccesen nézett ki abban a szerelésben, jól állt neki. :-D De a végét nem így képzeltem volna, hogy spoiler Még néztem volna, hogy mi történik a többiekkel, de így is jó volt. :-) spoiler Másodszorra kezdtem neki az első évadnak, mert először nem fejeztem be, jó volt újranézni. Kíváncsi leszek a harmadik évadra, hogy az milyen. :-)

Tiko

David Lynch munkáiból eddig nem ismertem egyet sem, most már látom, hogy ez hatalmas hiba volt! Magáról a sorozatról nálam sokkal hozzáértőbb emberek tudnának rettentő hosszú mélyelemzést készíteni, úgyhogy erre most nem is vállalkozom :) Inkább jöjjenek az érzések és a benyomások.

A Twin Peaks volt az a sorozat, amiről nagyon sokat hallottam már, mégsem tudta senki megmondani, hogy miről is szól valójában. Nos ha nekem kellene pár mondatban összefoglalni, akkor annyit mondanék, hogy kétféle módon érdemes közelíteni felé. Ha valaki csak az első 8 részt nézi meg, akkor egy gyilkosság utáni nyomozást láthat egy világvégi kisvárosban, ahol mindenki rettentő beteg, minden borzasztóan nyomasztó és végül semmi sem derül ki. Aki folytatja a második évaddal, az ennél sokkal többet kaphat, de azt hiszem nehezebben is lehet megemészteni a látottakat.

Érzésem szerint a rendező megálmodott egy kb 20 perces rövidfilmet egy vörös szobáról, melyben nem érvényes semmilyen szabály, egy óriás, egy törpe, halottak és élők próbálják megfejteni, hogy legyőzhető-e a gonosz, miért érdemes élnünk és miért érdemes meghalnunk. Amennyire indokolatlan, annyira gyönyörű is. Viszont ez a 20 perc nem jutott volna el túl sok emberhez, így írni kellett köré egy sorozatot is, mely továbbra is erről szól csupán, de így már milliók próbálják értelmezni a látottakat.

Angelo Badalamenti remek zenéje igen sokat hozzátett a látottakhoz, így a borzasztó hangulat nagyban az ő érdeme is. Sokan nem értik, hogy a Twin Peaks-t miért tartják ennyire ijesztőnek, nos nyilván nem a belezős-horror módon félelmetes, hanem inkább olyan tudat alatti feloldhatatlan konfliktusokat mutat be, amiket igen nehéz magunkban elrendezni. spoiler

Hogy ajánlanám-e megnézésre? Aki szeret gondolkodni a látottakon és nem szereti a kész válaszokat, annak mindenképpen. Én kicsit féltem, hogy egy velem egyidős sorozat mennyire fog lekötni, de minden amit bemutat teljesen időtálló és érvényes még a mai napig is. Nem mindennapi élmény, de azért jobb felkészülni, hogy a záró képsorok után még jó sokáig igen kellemetlenül érezzük majd magunkat miatta.

Evione 

Az első évad vitán felül a legjobb. A második évaddal kicsit meggyűlt a bajom, mert főleg az évad második fele tele van felesleges szálakkal, amik véleményem szerint csak időhúzásra jók, na de a vége! Zseniális és hátborzongató! Kimondhatatlanul örülök annak, hogy idén jön a következő évad, és nem kell rá várnom mondjuk 25 évet. ;)
Pár megjegyzés:
– a Twin Peaks titkos történetét érdemes elolvasni a sorozat megnézése után
– Dale Cooper <3 nem tudom, hogy kell olyan kis szívecskét csinálni
– nagy álmom egyszer körbeutazni az Egyesült Államokat, amennyiben ez összejön az biztos, hogy Oregon és Washington államokba be nem teszem a lábam

ChöppMoly

Roppant különös hangulatú film. Nemrég belenéztem újra, és feltűnt, hogy mindenki suttog. Iszonytatóan tovább fokozza az izgalmakat!

ancsr

Első nézésre, középiskolás fejjel természetesen nagyon tetszett. Az az izgalom, a misztikusság és azok a figurák tejóég! Tavaly aztán elhatároztam, hogy megpróbálok nem elfogult lenni és megnézem megint, hogy a végére járjak tényleg olyan nagy szám-e. Az. Persze könnyen lehet, hogy egy örökös, mindenható elfogultság beszél belőlem, de ám legyen, vállalom. Imádom. (Persze abba lehetett volna hagyni a második évad felénél, de ez talán csak ízlés dolga.)
Angelo Badalamenti pedig egy zseni.

2 hozzászólás
holdpillango

Zseniális alkotás, a zenék, a színészek, a sztori. Egyszerre végtelenül vicces, hátborzongató, misztikus, elgondolkodtató, érthetetlen, teljesen kiszámíthatatlan sorozat. Nem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog, nagyon nem akartam elkezdeni, a barátom beszélt rá. De milyen jól tette!

A szereplőket nagyon szerettem, sok kedvencem volt.
Imádtam Dale Cooper-t, Hawk-t, a David Linch alakította Gordon Cole-t, Audrey-t, na meg, ugyan először nem ismertem fel, Hank Moody-t Denise Bryson-t.
Kiégtem Log Lady-n, a törpén és Giant-en, meg igazából majdnem mindenkin. :DD
Bob halálra rémisztett, nem mertem sötétben kimenni a szobából egyedül miatta, de nem ő volt az egyetlen félelmetes alak.

snowden

ELSŐ ÉVAD

Az első résztől kezdve megfogott, annyira minőségi az egész. Lefogadom, hogy ha ma debütálna, akkor is mindenki rá lenne kattanva, a 90-es években meg minimum kiégethette az emberek agyát. Nem semmi, hogy mennyire a helyén van minden: a színészi játék, a zene, a fényképezés, na meg a folyamatos műfajváltások, krimiből horrorba, vígjátékból szatírába, oda-vissza, egy részen belül többször is. Tökéletes :).

MÁSODIK ÉVAD

Az első kilenc rész simán képes hozni az első évad szintjét, aztán olyan lejtmenet jön, amihez foghatóhoz nekem sorozatban még nem volt szerencsém (nagyjából a 10-16. részről van szó, bár a 14. a jobbak közé tartozik). Rossz nézni, hogy kreatív alkotók nélkül pontról pontra válik egyre érdektelenebbé az egész, nincs se markáns forgatókönyv, se rendezés, csak borzasztó debil és unalmas jelenetek, semerre se tartó mellékszálakkal. A fináléra szépen összeszedi magát, egyre izgalmasabb minden (Gordon Cole és Shelly jelenetei… :D), a zárás pedig érthetetlen, hátborzongató és mesteri egyben. Nem nyűgözött le rögtön, de azóta is ezen kattog az agyam. Elképzelni se tudom, hogy anno ez hogy csapódhatott le… én ugyan elég sok helyről hallottam, hogy mennyire őrült lesz az utolsó rész, de még így is megütött :D. Lynchék nagyjából senkit és semmit se tiszteltek, és szerintem nagyon jól tették.

2 hozzászólás
Blissenobiarella 

A Twin Peaks az a sorozat, amiről az én korosztályomban mindenki hallott, viszont már nagyon kevesen látták. Nekem ez most a második megtekintésem volt, és lassan merek véleményt formálni róla.
Felhívnám a fanyalgók figyelmét először is arra, hogy attól, hogy valami lassú, nem unalmas. Elismerem, hogy a sorozat stílusa nem sokaknak fog igazán tetszeni, mert nem csupán misztikus, hanem iszonyúan elvont, és azért ez alapvetően leszűkíti a rajongók körét. Ne feledjük, hogy egy olyan korban készült, amikor még nem nagyon voltak dns- és egyéb vizsgálatok, különben azt hiszem nem ért volna meg két évadot ez a sztori.
Az elvontság jellemző a sorozat humorára is. A legtöbb poén a helyzetek bizarrságára épít, és maximálisan ki is használja az ebben rejlő potenciált. (Az egyik kedvenc jelenetem az, amikor a rendőrörs valamelyik helyiségében úgy beszélgetnek a szereplők, hogy egy hatalmas trófea fekszik az asztalon. Elintézik egy mondattal: "leesett.") Biztos vagyok benne, hogy ez sem érint meg mindenkit, én imádom ezt a fajta rejtett, mondjuk úgy művészi humort. A szereplők jelentős része is bizarr, furcsa dolgokat művel, amivel a néző nem nagyon tud mit kezdeni, csak kínjában röhög rajtuk. (Gondoljunk csak Nadine-ra vagy a Tuskó Lady-re)
De a Twin Peaks nem csak humoros, félelmetes is. Bob alakja zseniálisan jelenik meg az egyik díszletmunkás (!) alakításában, de azért másokat sem kell félteni. Cooper álmai, és az utolsó rész pedig szerintem óriási filmes teljesítmény minden szempontból. (A vörös szobára gondolok) Nem véletlen, hogy ezt a részt Lynch rendezte.
Akinek ez a név mond valamit, tudni fogja, hogy nagyjából mit várjon ettől a sorozattól.
Nagyon sajátságos stílusú műveket fémjelez az ő neve, és ki merem mondani, hogy a Twin Peaks-szel egyenesen stílust teremtett. Filmes szempontból ezt bizonyára sokat lehetne elemezni, de én ahhoz nem értek, csak nézem és látom. Annyi bizonyos, hogy vannak követői vagy csúnya szóval utánzói.

Én jó szívvel ajánlom mindenkinek, egy szabályhoz kötve: kizárólag este, teljes sötétségben szabad nézni.


Népszerű idézetek

Honey_Fly 

Pete Martell: The only words I know in Hungarian are paprika and goulash.

Negative_Singularity

Albert: A részvétet ki szoktam fújni az orromból… bár az efféle nátha nem kínoz túl gyakran.

Anita_Nánási

Gordon Cole: COOPER, YOU REMIND ME TODAY OF A SMALL MEXICAN CHIHUAHUA.

Blissenobiarella 

A nyuszik és az őzgidák is várják a majálist, hát miért épp te lennél szomorú?

TribeBubu 

Csupán arra próbálok rávilágítani, hogy ha egy kitömött állattal reprezentál egy veszélyeztetett fajt ökológiai tiltakozásként, az már önmagában merő abszurditás.

TribeBubu 

Cooper ügynök a másnapos Truman sheriffnek: Tudod mi a legjobb másnaposság ellen? Veszel egy pohár majdnem jeges, sűrű paradicsomlevet, beledobsz egy pár kagylót. Egy szuszra legurítod. Mély levegőt veszel. Aztán egy rakás, de tényleg egy rakás borjúvelő, nyakon öntve édes gesztenyeszósszal. Végül: a lángos. Jó nagy lángos pecsenyemártással. Innentől kicsit rázós. Most jön a szardínia, a…
Truman sheriff (öklendezve a mosdóba indulva): Ne folytasd!
Cooper ügynök (vigyorogva): Ennyi az egész.

TribeBubu 

Az a fajta lány, aki mellett kínoz a francia tudás hiánya.

Liza 

Truman: Cooper, én a maga helyében félnék elaludni.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján