Gyilkosság az Orient expresszen (2017) 422

Murder on the Orient Express
114' · amerikai · dráma, krimi 12

Az Isztambulból Párizsba tartó luxusvonat utasai mindig különleges emberek. Most is furcsa társaság gyűlik össze a kupékban. Van köztük amerikai nagytőkés, görög orvos, angol színésznő, a monarchiából származó arisztokrata? és amikor egyikük az éjszaka folyamán gyilkosság áldozata lesz,… [tovább]

angol
magyar
angol

Képek 27

Szereposztás

Kenneth BranaghHercule Poirot
Tom BatemanBouc
Johnny DeppRatchett
Michelle PfeifferMrs. Hubbard
Daisy RidleyMary Debenham
Judi DenchDragomiroff hercegnő
Lucy BoyntonAndrenyi grófnő
Derek JacobiMasterman
Manuel Garcia-RulfoMarquez
Leslie Odom Jr.Dr. Arbuthnot

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 25

Várólistára tette 201


Kiemelt értékelések

Theana

Úgy emlegettük, mint a híres emberek filmje. Hozták is a formájukat, hiteles volt mindegyikőjük. A rendezőurat ismertem korábbról, de nem tudnám felidézni, mely filmekben láttam. De itt szerintem zseniális volt, egy percig sem kételkedtem abban, hogy ő bizony Poirot.

Az alap ötlet nagyon király. Nagyon, nagyon, nagyon. A zenék miatt izgultam is sok jeleneten. Továbbá örültem, hogy Poirot kimondta a gondolatait, és nem csak zseniként bevonult a szobájába spoiler, vagy nézett ki a naplementés (azt is kaptunk:P) égre, csendesen bámészkodva.

Volt benne humor, majd hirtelen elkomorult, de abban a részben is kaptunk néhány vicces pillanatot.
spoiler

A könyvet nem volt szerencsém olvasni, de egészen meghozta a kedvem. Kifejezetten tetszett a végének gondolata. Még újranézésre is esélyes.

spoiler

10 hozzászólás
LukeSkywalker 

Pár hete olvastam a regényt. Hatalmas csalódás ez a film. Poirot-ból karikatúrát csináltak, a külsőségek, a látványra helyezett hangsúly elnyomja a történetet átható misztikumot.
Számos cselekményszálat megváltoztattak, nagyon szabadon kezelték a forrásművet. Christie története egy kamaradráma, amolyan 12 dühös ember-jellegű, már-már színdarab, sok ember egy zárt térben összezárva. Ehelyett egy nagyszabású kalandfilmet kapunk, ahol kisiklik a vonat, ami persze éppen egy törékenynek tűnő fahídon áll meg. A szereplők inkább komikusak, mint komolyan vehetők (Johnny Depp és Branagh a két legékesebb példa rá). Branagh bajsza kritikán aluli, és ahogyan Dickenst olvas és közben viháncol, mint egy ötéves copfos kislány, kifejezetten taszító és stílusidegen.
Mr. Branagh ezt nem igazán érezte. Talán a Halál a Nílusonnal javít.

6 hozzászólás
sipiarpi 

Nagyon látszik rajta, hogy Branagh rendezte. A teatralitás és az élénk színek tipikusan jellemzőek rá. A történet ismert volt számomra, így a megvalósítást díjazom igazából. A mai kor színészeivel, kicsi humorral, de kissé unalmasan vitte vászonra a történetet. A bajuszt nem lehet szó nélkül hagyni: Miért kellett egy szegény erdei kisállat prémmennyiségét megszégyenítő méretű szőrzetet a film főszereplőjévé tenni?

Blissenobiarella 

Egy-két jó jeleneten kívül egy merő giccs és ripacskodás az egész. És még unalmas is.
Annyira a külcsínre fókuszált a rendező-főszereplő, hogy sajnos a film nem tudja átadni a történet lelki mélységeit. Azt, hogy ez egy komoly történet, komoly dilemmával és komoly erkölcsi kérdésekkel. Éppen ez maradt ki belőle, súlytalanná vált az egész.
Hiányzott, hogy együtt gondolkodjon a néző Poirot-val, és ez a legnagyobb hibája szerintem. Felveti a nyomozás kérdéses elemeit, de nem hagyja kibontakozni azok rejtélyességét. (pl. a köntös, a levelek, a H-betűs zsebkendő…)
Belevisz egy csomó olyan kérdést, ami emlékeim szerint nem szerepelt Christie-regényében. Például megesküdnék, hogy nem volt benne zsidózás, a vonat utasai között fel sem merült a rasszizmus kérdése – ilyen nyilvánvalóan semmiképpen, mint a filmben –, és Dr. Arbuthnot semmiképpen sem volt színesbőrű. Szóval nekem ez olyan felesleges „trendizésnek” tűnik csak.

A színészi játékot tudom egyedül dicsérni, de mint az elején írtam is, nekem ripacskodó volt egy-két jelenet. (pl. Andrényiék nettó 3 perce totálisan, akárhányszor megjelennek, csak azért teszik, hogy bizonyítsák: igencsak távol állnak a könyvbéli tiszteletreméltó, arisztokratikus karakterektől)
A film fényképezése engem taszít. A vonat belső terei és a kosztümök jól néztek ki, de ezen kívül minden túl harsány és iszonyúan giccses. A különleges kameraállások az elején még tetszettek, de később már zavartak kissé. Az utolsó vacsorás beállításban láttam némi fantáziát, de szerintem baromira nem illett ebbe a történetbe.
… az egyetlen ami vígasztal, az Kenneth Branagh mint Poirot. Őszintén szólva sokkal rosszabbat vártam.
Most csak azt remélem, hamar elfelejtem majd ezt a filmet. spoiler Brr!

Ha szeretted a könyvet, nézd meg inkább a David Suchet-vel készült feldolgozását kétszer, mintsem ezt akár elkezdd. De a ’74-es filmmel sem jársz rosszul, bár én azt annyira nem szerettem.

Bohemian 

Hmm, rendben van, igen-igen, jó volt. A második fél fele után (szóval a film háromnegyedénél) picit beleuntam, de azért nem vészesen. Érdekes volt, szép képekkel operált és érdekes kameraállásokkal. Kenneth Branagh nagyon durva akcentussal nyomta végig, kíváncsi lennék, meddig gyakorolta. :-) Tetszett az egész hangulata – mármint a filmnek, nem Kennethnek, höhö - , szép volt és érdekes.
A tegnapi próbálkozásnál be sem jutottunk a moziba, mert eladták az összes jegyet… Ma még épp időben érkeztünk (igen, foglalj előre).
Szerintem megér egy mozit, még ha ezzel az értékeléssel nem is győztelek meg róla. :-D

4 hozzászólás
LoneWolf

Mi sül ki abból, ha Gilderoy „Sher” Lockhart, Rey, a Macskanő, Jack Sparrow, a Zöld Manó, M és Ellie Miller nyomozó egy vonaton utazik? Sajnos nem sok jó. A filmet leginkább a szereposztás vitte a hátán, de kissé soknak találtam ezt a rengeteg nagy nevet egy rakáson, plusz hiába egy klasszikus feldolgozása, mozis élménynek elég unalmas. Itthon valószínűleg minimum kettő, talán három részletben ment volna le, annyira képtelen volt megtartani a figyelmem, plusz Kenneth Branagh Wild Wild West-es megjelenését is túlszárnyaló bajszát sem egyszerű megszokni közben. Mivel persze nem láttam a korábbi adaptációkat, a végső fordulat azért nekem még ütött és érdekes mondanivalóval zárt. Mondjuk ez is az írónő, nem pedig a filmkészítők érdeme. Végeredményben egy középszerű darab lett, amit kétlem, hogy valaha újból elővennék, de egyszeri nézésre elmegy, ha még Agatha-szűz az ember.

kiruu 

Ami aki szerintem zseniális ebben a filmben, az Hercule. Az egész karaktere, lénye, külseje zseniális. Halvány lila gőzöm sincs, hogy ki az a Kenneth Branagh, de zseniálisan alakított. Az a bajusz, jézusom! Végem van tőle.
Szerintem ez egy nem kifejezetten izgalmas, de annál érdekesebb film. Ami engem megragadott, az a lélektana ennek az egésznek. Az indokok, a gyász, gyilkosság, valaki elvesztése. Ha így nézzük izgalmas. Borzalmasan.

4 hozzászólás
Kija 

A gyilkos kilétét anno, pont ennek a filmnek az előzetese alatt elspoilerezte nekem valaki, szóval ezen a téren nem értek nagy meglepetések, de összességében nem volt rossz a film, így azt gondolom a spoiler ellenére is megérte megnézni. A kosztümök szépek, a színészek is jól játszanak és még Kenneth Branagh borzalmas bajsza is csak a film leges legvége felé kezdett el zavarni. Van egy-két furcsa jelenet, ahol próbálták különleges kameraszögekből bemutatni a nyomozást, nekem ezek nem igazán tetszettek, illetve a kamera ráközelítések Poirot arcára a végén, amikor monologizált, szintén feleslegesnek hatottak számomra és úgy éreztem ezek főleg Branagh önön fontosságának hirdetésére szolgáltak mintsem bármi másra. Mivel a könyvet még nem olvastam, így nem tudom, hogy melyik karakterekre került ott a nagyobb hangsúly, de a filmben én örültem volna, ha a grófot, a professzort, illetve pár szintén háttérbe szorított karaktert is jobban megismerhettünk volna és nem folyamatosan az orvos, az asszisztens, valamint Mary lett volna a rivaldafényben. Nekem a háttértörténet felfedése sem tetszett annyira, de hangulatilag szerintem rendben volt a film és én jól szórakoztam. Aki egy kis nyomozós, vonatos történetre vágyik, annak én szívből ajánlom. Én valószínűleg a következő filmet is meg fogom lesni ebből a sorozatból, remélem ott egyes dolgokon javítani fognak, de a hangulatát ennek a filmnek megtartják.

timea_z

Nem volt rossz, de annyira jó sem. Elég beállított és kiszámítható volt. Bevallom se nem olvastam, se nem láttam régebbi verzióját, de a felénél már lehetett tudni a végét így is. Azért egyszer nézhető volt.

nekedcsakRia

Vegyes érzéseim vannak a filmmel kapcsolatban. Tetszett a fényképezés és tetszettek a zenék is, de Kenneth Branagh valahogy nekem nem működik Poirot szerepében. Rendezőként nagyon jó, amikor nem önmagát rendezi. Azt hinné az ember, hogy saját magát rendezni valakinek könnyebb, pedig rohadtul nem, hiszen akkor az illető nem látja magát objektíven kívülről, hogy jó volt-e vagy sem. Patrick Doyle zenéi nagyszerűen működtek nekem a sokak által csicsásnak titulált külsőségekkel. Én szerettem volna ezt a filmet, ha Poirot megszemélyesítése valahogy könyvhűbbre sikerül. Így azt éreztem, hogy tele volt a film afunkcionális jelenetekkel (lásd a látványos Dickens olvasás), amikre semmi lényegi szükség nem volt.
Remélem, hogy a Halál a Níluson jobban fog sikeredni, mindenesetre örülök, hogy végül nem jutottunk el moziba megnézni ezt a filmet. Szerintem azt sem fogjuk ott nézni.


Népszerű idézetek

Kogoro 

My name is Hercule Poirot, and I am probably the greatest detective in the world.

Bohemian 

You know, there is something about a tangle of strangers pressed together for days with nothing in common but the need to go from one place to another and never see each other again.

frkszltn 

Bárki bármit is mondjon, van helyes és helytelen út. A kettő között nincs átmenet.

Corvus_CoRex 

Poirot: A keze akár egy boxolóé, tele van bőrkeményedéssel.
Pilar Estravadoz: Veszélyes városokban végzem a munkámat, ahol nem lehet urrá rajtam a félelem. Megtanultam ütni.
Poirot: Hát már nem bízik az istenében, mióta meglepték?
Pilar Estravadoz: De. Csak lehet, hogy épp dolga van.
Poirot: Istennek mindig dolga van.

Londonna 

Elfáradtam. Úgy érzem, megérdemlek egy kis pihenést. Festményeket akarok nézegetni, és dúskálni az időben.

Londonna 

Megvan az a tulajdonságom, hogy olyannak látom a világot, amilyennek lennie kéne. És, ha nem olyan, a tökéletlenség úgy kiugrik, mint a…. az orr az arcunk közepén. Ez jobbára megkeseríti az életet, de, egy bűntett felderítésénél kapóra jön.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján