sophie  


Összes kitüntetés 14

Kedvenc filmek 21

Az állomásfőnök (2003) Párnakönyv (1996) Gilbert Grape (1993) Azok a csodálatos Baker fiúk (1989) Szerelemre hangolva (2000) Elveszett jelentés (2003) Harry és Sally (1989) Las Vegas, végállomás (1995) Dogville – A menedék (2003) Ments meg, Uram! (1995)

Kedvenc sorozatok 1

Agymenők (2007–2019)

Kedvenc művészek 4


Utolsó karc

sophie 
Mostanában a tévében

Ma, M5, Cassavetes: New York árnyai

Innen: https://tarsas2010.blog.hu/2010/04/06/john_cassavetes_n…
ez:
A filmtörténet 20 legjobb jazz-zenéje
(6.: Shadows, 1959. – forrás: Taste of Cinema)
Eredeti szöveg: http://www.tasteofcinema.com/2015/the-20-best-jazz-soun…
Lista hozzá: https://snitt.hu/listak/a-mozitortenelem-20-legjobb-jazz-filmzeneje

"John Cassavetes a jazz-mozi atyja: a filmjei sok esetben épültek a színészek improvizációira, akik csak a vezérfonalat és az irányt kapták meg, így elegendő terük maradt a szabad önkifejezésre.

A Shadows (New York árnyai) faji feszültségeken keresztül mutatja be a beat-generációt. A zenéhez a rendező először Miles Daviest szerette volna megnyerni, de mikor megtudta hogy a Columbiához szerződött, a jóval „függetlenebb” zenészt: Charles Mingust kereste meg.

Mingusban és Cassavetesben sok volt a közös. Invenciózus zsenik voltak, jazz-zenészeknek és színészeknek vezettek workshopokat. És kibírhatatlan karakter volt mindkettő, diktátori hajlamokkal. A közös munka nehézkesen ment, a használható anyag Cassavetes elmondása szerint „nem volt több egy percnél”. Sok adekdota keringett a felvételekről.

A leghíresebb a Mingus és a rendező közti fizetési megállapodásról szól. A jazz-mester nem kért pénzt, csak annyit akart hogy valaki takarítson ki nála, mert mindent összeszartak a macskái. Mikor aztán meglátta a kitakarított házat, annyit mondott: „Ilyen környezetben nem tudok dolgozni, túl tiszta.”

A végső zeneanyagnak végül csak részei származnak Mingustól, a többi a zenésztársak: Danni Richmond és Shafi Hadi munkája. Sikeres volt-e vagy sem, Cassavetes és Mingus együttműködése film- és zenetörténeti mérföldkő, ami ajtót nyitott egy improvizatívabb és intuitívabb világ felé."

Kapcsolódó filmek: New York árnyai (1959)

New York árnyai (1959)

Kapcsolódó művészek: John Cassavetes · Lelia Goldoni · Charles Mingus