Filmzenék zóna

LukeSkywalker 
Filmzenék

Rövid élménybeszámoló a 10. 16.-i Star Wars: A New Hope – In Concert koncertről:

Életemben először hallgathattam meg elejétől végéig egy teljes filmzenei albumot élőben egy szimfonikus nagyzenekar előadásában. Ez a zene ráaádásul legkedvesebb filmzeném, a Csillagok háborúja zenéje volt. Ha közben nem nézhettem volna végig a filmet, számomra legalább akkora élmény lett volna. A tény, hogy a film nagy vásznon ment, miközben a zenekar tökéletes szinkronban játszotta a zenét, csak emelt az élményen.

A City of Prague Philharmonic Orchestra és karmestere előtt le a kalappal. Én, aki hallottam már Star Wars-zenét a London Symphony Orchestra előadásában, akik között olyan tagok is ültek, akik részt vettek valamelyik Star Wars-film zenei felvételén, hallottam már a New York Philharmonic előadásában, melyet maga a Maestro, John Williams vezényelt, azt kell mondjam, szinte semmivel sem maradt el színvonalában az övékétől. Gyönyörűen, pontosan, energikusan játszottak. Bravo bravissimo.

Meglepetés volt, hogy még ráadást is játszottak, az utolsó tételt ("Throne Room and End Title") még egyszer. Hiába, ebből a zenéből sosem elég.

Kissé zavart, hogy helyenként túl hangos volt számomra a párbeszéd és az effekt, de én viszonylag elöl ültem, és mint említettem, engem elsősorban a zene érdekelt, persze megértem azokat, akik filmet és zenét közös élményként szerették volna élvezni.

Hogy az Aréna üzemeltetőinek miért feltett szándéka, hogy a közönséget jégkockává fagyasszák, számomra továbbra is rejtély, de az első felvonás végére rendesen átfagytunk (szerencsére a második felvonásra valaki észbe kapott, és feljebb csavarta a termosztátot).

A Star Wars-események mindig extra mulatságul szolgálnak számomra, sehol nem lehet ennyi fura kinézetű figurát látni, mint itt. :) Volt itt vörös hajú vörös szoknyás lány, bús bocskoros nemesnek/vámpírnak öltözött hosszú hajú nemesúrimitátor, és darth vödör-fejű „valaki”. Egy yuppie stricinek öltözött designer-öltönyös fiatal fiú barátnője, extrarövid szoknyájával mit sem törődve látványosan úgy ült, hogy még azok is jól lássák piros bugyiját, akik szívesen lemondtak volna erről az élményről. Mindenesetre szórakozásnak tökéletes volt nézegetni a sok „egyéniséget”, egyem a szívüket. Hiába, a Star Wars mindig is vonzotta a „különcségüknek” hangot adni igyekvő extravagáns elemeket.

Summa summarum: A film és koncert kiváló volt, a zenekar brillírozott, újabb felejthetetlen élménnyel gazdagodtam, remélem, a közel teltházban jelenlévő többiek is.

Jöhet a Star Wars: The Empire Strikes Back – In Concert.

Kapcsolódó filmek: Csillagok háborúja IV. – Egy új remény (1977)

Csillagok háborúja IV. – Egy új remény (1977)

Kapcsolódó művészek: John Williams

Hirdetés
sophie 
Filmzenék

Nahát!:)
Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox – Oops!… I Did It Again
https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó filmek: Ruben Brandt, a gyűjtő (2018)

Ruben Brandt, a gyűjtő (2018)

12 hozzászólás
Filmdoki 
Filmzenék

Az egyik leggyönyörűbb filmes nyitány, ami valaha készült. Goldsmith három percben tökéletesen érzékelteti milyen is lesz Picardék második mozivásznas kalandja: grandiózus, izgalmas, olykor borongós és félelmetes, de egyben érzelmes és reménnyel teli, hiszen megtörténnek az első lépések egy szebb jövő felé. Nemhiába, Goldsmith nagyon átérezte eme csodálatos univerzumot :)

https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó filmek: Star Trek 8. – Kapcsolatfelvétel (1996)

Star Trek 8. – Kapcsolatfelvétel (1996)

Kapcsolódó művészek: Jerry Goldsmith