A cápa (A cápa 1.) (1975) 260

5 díj · 9 jelölés

Az Atlanti Óceán egy idilli turistaparadicsomán, Amity szigetén a tinédzser Chrissie úgy dönt, úszik egyet a gyönyörű, nyugodt éjszakai tengerben. Barátai inkább a parton folytatják a bulizást. Nem látják, hogy a lányt egy titokzatos, pokoli erő váratlanul a mélybe rántja… Másnap emberi… [tovább]

angol

Képek 5

Szereposztás

Roy ScheiderBrody
Robert ShawQuint
Richard DreyfussHooper
Lorraine GaryEllen Brody
Murray HamiltonVaughn
Carl GottliebMeadows
Jeffrey KramerHendricks
Susan BacklinieChrissie
Jonathan FilleyTom Cassidy
Lee FierroMrs. Kintner

Kedvencelte 36

Várólistára tette 79


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Az nem kizárt, hogy ez egy klasszikus cápás film, de engem sose vonzott egész idáig, hogy meg is nézzem ezt. Az, hogy lehetne egy kicsit rövidebb, és bárcsak több izgalom lett volna benne, spoiler Ha egy picivel pörgősebb lett volna, az jobb lenne, mert 3xra sikerült végre megnéznem, mert bealudtam rajta. A szereplők elmentek, de igazából sajnáltam szegény fehér cápát, és bárcsak ő nyert volna, mint a tökfejek. XD Egy kicsit idegesítőek voltak, és egy kicsikét jobban elhúzták az „üres járatokat”, amikor nem igazán történt valami akció, mint az ijesztőbbnek szánt részeket. Szerintem nem is volt félelmetes, se borzongató, se ijesztő, tök cuki volt az a cápa. XD Még húscafatok is lógtak a szájába, ami kissé undi, de amúgy tök cuki. XD

2 hozzászólás
Nihilchan 

Semmi bajom nem lenne ezzel a filmmel, ha kicsit rövidebbre vágták volna. Az izgalmas bevezetés a vége között ugyanis eléggé unatkoztam. Egyébként, szerintem kiállta az idő próbáját, teljes mértékben nézhető maradt, bár számomra nem volt ijesztő. Ó, és én végig a cápának drukkoltam.

dulkap 

Nagyon régen nem láttam már a filmet, de egy cseppet sem veszített az erősségeiből. Kitűnő rendezés és feszültségteremtés, ami nem könnyű dolog a témában, ahogy az azóta megjelent gyenge cápás filmek is bizonyítanak. Igazából azóta sem készült szerintem ilyen hangulatú és izgalmas film a témában. A film első felében tény, hogy kicsit önismétlővé válik a film, de miután kihajóznak, onnantól hibátlan.

2 hozzászólás
Echo 

Érthetetlen miért ilyen hosszú!
Nem rajongok a cápás filmekért, úgyhogy elég nehezen vettem rá magam arra, hogy megnézzem. Igazából jobb volt, mint amire számítottam. A szereplők mindegyike irritált,de a cápát bírtam. spoiler
Nem tudom, miért van még 3 rész,de azt tuti nem most fogom megnézni.

Oroa 

Úgy érzem lehetett volna egy órával rövidebb.

Emerson 

Gyerekkoromban láttam először. Emlékszem, mekkora szenzáció volt, az ismerőseim fele még a fürdőkádat is elkerülte utána. Mondjuk én már akkor legyintettem, mert minden állatot meg akartam simogatni. Még a halakat is. (és igen, a cápának szurkoltam).
Mai fejjel is teljesen élvezhető a film (csak most már nem a cápának szurkoltam). A második rész még elment, de a 3. és 4. szerintem gyalázat lett.

3 hozzászólás
kkata76 

Hiába régi, meg műcápa meg minden, még mindig ez a legjobb cápás, amit eddig láttam, a rendezéssel, a zenével meg Richard Dreifuss-szal együtt.

piciszusz 

Na jó, sokkal rosszabbra számítottam. Ahhoz képest, hogy 41 éves a film, hihető volt. Néha meg is ijedtem a cápától, hogy mennyire élőnek tűnt, bár a viselkedésével nem vagyok kibékülve, bár cápakutató se vagyok, szóval akár még viselkedhet is így egy cápa, ha akar.
A szinkron viszont borzalmas, satnya munkát végeztek az itthoniak.

mandu 

Őszintén szólva meglepődtem. Maga a film nem lett volna rossz a kora ellenére, ha nem raktak volna bele ennyi felesleges jelenetet. Úgy untam, hogy leállítás nélkül mentem vécére, kajáért, plusz beszélgettem két barátnőmmel és játszottam is. :D Semmi értelme egy kétórás alkotásnak, ha a fele csak időhúzás.
A cápa nem nézett ki annyira bénán, a szinkronok sem szorulnak letagadásra, de az izgalomfaktor nálam egy gyenge 10/2-es. Klasszikus, de nem lehet arra fogni a vontatottságot.

3 hozzászólás
Zohanna 

Ez valami fantasztikus! Lehet, hogy nem a csúcstechnos felbontással rendelkezik, dehát könyörgöm: 1975ben készült! Egyszerűen féltem, végigizgultam, a hideg futkosott a hátamon! Nem számítottam arra, hogy ennyire izgalmas lesz, hiszen régen számított nagy horrornak, mostanra az emberek ingerküszöbe az egekben. Azt gondoltam, a Zátony után ez egy kis béna cápás film lesz, de nem. Nálam úgy tűnik, ha cápa van akkor körömrágás is…


Népszerű idézetek

Quint: Here lies the body of Mary Lee; died at the age of a hundred and three. For fifteen years she kept her virginity; not a bad record for this vicinity.

bera

A japánok küldtek egy tengeralattjárót és megtorpedózták az Indianapolist. A visszaúton… amikor jöttünk visszafelé, miután leszállítottuk a bombát… a hirosimai bombát. Ezerszámra voltunk ott a vízben. A hajó tizenkét perc alatt elsüllyedt. Vagy fél óra múlva jelent meg az első cápa… tigriscápa. Jó négy méteres volt. Tudja, honnan lehetett megállapítani? A vízben jobban látni a fejétől a farkáig. Mi semmit sem tudtunk. Ugyanis az akció annyira titkos volt, hogy még vészjelzést sem adtak le. Az eltűnésünket sem jelentették egy hétig. Amint világosodni kezdett, megindultak a cápák. Megpróbáltunk szorosan együtt maradni, ahogy ilyen régi képeken láttuk, amik a waterloo-i csatát ábrázolták. Arra gondoltunk, ha jön a cápa, az első ember, akit megtámad, majd üvölt meg rúgkapál, mire a cápa beijed, fogja magát és elkotródik. De előfordult, hogy nem kotródott el. Van, hogy csak egyszerűen bámulja az embert, egyenesen a szemébe bámul. Rettenetes az a tekintet, olyan élettelen a szeme, olyan, mint egy baba üvegszeme. Ahogy közeledik feléd, olyan, mintha nem is élne. Csak amikor harap, akkor érzed, hogy él, olyankor kifordul a szeme fehérje… és valami idegborzoló, rettenetes sikolyt hallasz.
A víz hirtelen vörös lesz, és te hiába sikoltozol, hiába rúgkapálsz, jönnek a cápák, és darabokra tépnek. Aztán mire felkelt a nap, száz ember veszett oda. Nem tudom, hány cápa volt, talán ezer, óránként felfaltak átlagban hat embert. Aztán csütörtök reggel megláttam az egyik barátomat, Bobby Robinsont Clevelandből. Baseball-játékos volt, méghozzá válogatott. Azt hittem, hogy alszik. Megböktem, hátha felébred. Lemerült, aztán felbukkant, aztán megint lemerült… és ez így ment. Igen… a derék alatt ketté volt harapva. Aztán az ötödik nap délben egy gép pilótája szerencsére észrevett minket. Egészen fiatal srác volt, jóval fiatalabb, mint Mr. Hooper. A lényeg az, hogy meglátott, jelentette a dolgot, és úgy három órával később jött egy gép, és kezdtek kimenteni minket. Az az érdekes, hogy akkor féltem a legjobban, ahogy ott vártam a soromra. Soha többé nem húzok mentőmellényt az életben. Szóval ezeregyszáz ember volt a hajón, háromszáztizenhat menekült meg, a többit megették a cápák, 1945 július huszonkilencedikén. A lényeg, hogy a bombát leszállítottuk.

psn

Brody: Ehhez egy nagyobb hajó kéne.

Brody: You're gonna need a bigger boat.

Brody: That's some bad hat, Harry.

Gabi 

Brody: Nekem mindent szabad, én vagyok a rendőrfőnök.


Folytatása

Összehasonlítás

A cápa


Hasonló filmek címkék alapján