Az öt sereg csatája (A hobbit 3.) (2014) 369

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
144' · amerikai, új-zélandi · kaland, fantasy 12

2 díj · 5 jelölés

Miközben sikeresen visszahódították otthonukat Smaugtól a sárkánytól, Zsákos Bilbo és barátai akaratlanul is halálos veszedelmet szabadítottak a világra. A dühöngő Smaug nőket és gyerekeket sem kímélve támad Esgarothra (Tóváros). Mindeközben a visszaszerzett kincsektől megrészegült Tölgypajzsos… [tovább]

angol
Magyar

Képek 12

Szereposztás

Martin FreemanZsákos Bilbó
Ian McKellenGandalf
Richard ArmitageTölgypajzsos Thorin
Lee PaceThranduil
Aidan TurnerKili
Dean O'GormanFili
Ken StottBalin
Graham McTavishDwalin
William KircherBifur
James NesbittBofur

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 85

Várólistára tette 91


Kiemelt értékelések

Sydney 

Elfogult vagyok, de ugyanakkor teljes mértékben tisztában vagyok vele, hogy ez a film totálisan felesleges (volt). Illeszkedik a másik öt rész mellé, szépen keretben foglalja A hobbit-trilógiát, ugyanakkor meg is teremti a folytonosságot A Gyűrűk Urával.
A nyilvánvaló tények ellenére tetszett, izgalmas, látványos, történet ugyan nem nagyon van, de a csatajelenetek közben ez annyira nem tűnik fel.
A Gyűrűk Urás „veteránokat” mindig nagyon jó újra látni, és az új szereplők sem keltettek csalódást, Richard Armitage-re itt figyeltem fel először, volt is nagy meglepődés, amikor megláttam a Strike Back-ben.
Összességében egy korrekt trilógia, csökkenő színvonallal, de abszolút vállalható a 2. és a 3. rész is.

Serafina_Darion

Ez a film sosem lesz a kedvencem, sosem fog felérni a Gyűrűk urához és sosem fogom rongyosra nézni, mint a másikat. De mégis tetszett, mégis szerettem. A karakterek, a helyszín és még helyenként a történet is levett a lábamról. Úgy látszik itt is felütötte a fejét a felesleges szereplők szerepeltetése, és aztán azok ködbe veszése, de elnézem neki, mert a kedvenceim megmaradtak.
Végérvényesen szerelmes lettem Thranduilba, sajnálom Legolas, apád jobban bejön nekem. :D Róla még szívesen látnék filmeket. Bár, így bele gondolva, nem akarom hogy Tolkien világából bármit is feldolgozzanak. A trilógia betegség sajnos eléggé eltudja nyújtani egy rövidke történet velős értékét. Van ami jobb ha egyrészes marad. A látványvilág, a helyszínek, a harcok mind gyönyörűek. A két óra csak úgy elrepült. De ahogy a CGI-ról vélekedek, úgy itt is azt mondom, a nyújtófa sajnos a történet rovására tud menni. :/
Nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy ez csak egy kis könyvből készült. Maximum két részesre szedtem volna. Legfőképp azért, mert akiről igazán szólt volna történet – említés szintjén ezerszer, megjelenés szintjén összesen 20-30 percet szerepelt – pont az nem kapott elég szerepet. Minden más igen. Nem hiszem, hogy az emberek egy kalandfilmnél, ahol még sárkány is van, túlontúl vágynának romantikára. Mégis van benne, nem is egy romantikus szál.
Jaj még jó pár óráig tudnám kritizálni, felhozni egy csomó bakit és logikai bakit. De nem teszem meg. Megteszik/megtették ezt mások helyettem. Én csak annyit mondok: aranyos film, jól lehet szórakozni rajta, de ne várjunk túl sokat, mert ez nem a Gyűrűk ura.

2 hozzászólás
mary_chan 

Ahogy elnézem itt az első résztől egyre csak lejjebb van értékelve ez a filmtrilógia. Még régebben A babó került a kezem közé és azt olvastam először. Annak szerintem nem jó a fordítása, bár kinek hogy. A hobbit viszont nagyon tetszett már. Nekem a filmek is mind nagyon tetszettek. Voltak benne persze jobb és rosszabb megoldások is, de hát ha sajnos nagyon kevés idejük volt az elkészítésére vagy épp a megváltoztatására…
Máig az egyik kedvenc világom Középfölde, így bármikor szívesen megnézem a filmeket vagy épp olvasom a könyveket. Én nem csalódtam a filmekben sem.

Rekaboni

Az első részt imádtam, mert hű a könyvhöz, a második részt imádtam a hangulata miatt (bár Taurielt soha nem fogom megbocsátani), de a harmadik rész nekem mindig csalódás marad. Annyi minden fontos részletet hagytak ki (amik azért a bővítettben benne vannak), hogy elvesztett valamit a lényegéből, olyan ez a rész, mintha már nem Peter Jackson rendezte volna és ez annyira lehangoló :(
Már azóta dühős vagyok erre a filmre, mióta kijöttem róla moziból és nem hiszem, hogy ez javulhatna. Nagy szívfájdalmam az, hogy spoiler
Na jó inkább itt befejezem, mert a könyvet és az első két részt még mindig imádom, de sokkal jobb lett volna, ha azt a kis vékonyka könyvet, max két részben csinálják meg és nem arra hajtanak, hogy minél többet keressenek rajta :/

Evelena

Nagy-nagy epikus lezárás. Annyian vannak itt, hogy már alig lehet követni. De ezen túl jó újra visszatérni a szereplőkhöz. Bilbó itt is nagy kedvenc, amilyen légiesen Legolas meg még mindig harcol/táncol wow, órákig nézném. (Aztán mindig eszembe jut, hogy Orlando a Trójában mennyire nem jártas a kardforgatásban, így néhol vigyorogtam egy jót, mikor felrémlett előttem néhány ottani jelenete.) Kicsit túl hosszúra nyúlt, viszont nagyon jó hajnali filmnézéshez. spoiler Még mindig a második rész a kedvenc, de jó volt látni a történet lezárását. Aztán vissza a Megyébe! :)

hankman

Nagyon nehéz valami értelmeset írnom erről a filmről, több ok miatt is. Első ok, hogy a filmtrilógiából ez lesz az első rész, amit szövegesen is értékelek. Második, hogy mivel évek teltek el a részek között, ezért már csak nagy vonalakban tudtam a trilógia cselekményét felvázolni, éppen ezért nem emlékeztem ki kicsoda és kinek mi köze volt egymáshoz pontosan (Tölgypajzsos Thorin – esküszöm úgy hallottam a filmben, hogy „szorin” – a film feléig keresgéltem az emlékeimet). Harmadik ok az, hogy nem olvastam a könyvet, csak a film információira és cselekményeire tudtam támaszkodni, és amint azt már írtam, ezek elég hiányosak.

A film egy nagyon jó történetre, egy egész megalkotott világra épül. Ezért csak mint filmet, mint adaptációt értékelem, ez nagyon fontos (ismét sajnálkozva állapítom meg, hogy a könyvet MÉG nem olvastam).

Az egész trilógiának az a baja, hogy trilógia. Ezt bármelyik részénél leírhattam volna. A Gyűrűk Urával ellentétben ott fizikailag is 3 könyvről (cirka 1800 oldal terjedelem) beszélünk, itt pedig csak egyről, kiadástól függően nagyjából 300 oldalról. A különbség érzékletes azt hiszem. Sajnos a bevételorientáltság rontotta el leginkább ezt a történetet, hogy szétszedték 3 filmre a háromszoros mozijegy bevétel miatt. Arról ne is beszéljünk, hogy ebben az esetben a filmenként átlagosan két és fél óra sok, nagyon sok. Megpróbálták hozni azt a hosszúságot, amit a Gyűrűk Uránál megszokhattunk, csak az ott azért működött, mert az JÓ volt!

Kevés dolgot tudok értékelni, leginkább csak a történetet úgy összességében, mert valóban alapokat ad a Gyűrűk Urához, úgymint Saruron szárnypróbálgatásaira, a varázslók sokrétűségére és a GY.U. megszokott szereplőket kicsit más színben, más oldalról is láthatjuk (arról ne is beszéljünk, hogy úgy tudom, hogy Legolas benne sincs a könyvben).

Oké, szóval semmi visszautalás, semmi átkötés, ott folytatódik a sztori, ahol abbamaradt. Emlékszem mekkora izgalom maradt bennem, amikor a Smaug pusztasága végén a sárkány kiszabadult, ez a „hú, most mi lesz” érzés. Ehhez képest azzal nyit a film, hogy száll ide a sárkány, száll oda a sárkány, és kb. 10 perc alatt már holtan esik össze. Heroikus csatának nem mondanám, csak simán egyszerűen lenyilazta az „íjász”. A sárkány karakteréből se sokat kaptunk, a második részben papol eleget, most meg csak fröcsög kicsit, hogy kit hogy eszik meg aztán ennyi. Szóval nagy lehangolás a kezdés. Aztán hirtelen mindenkinek a hegy kell, számomra mindenféle előkészítés nélkül, aki él és mozog a hegyhez tart.

Szerintem egyértelműen a hiba az én készülékemben van, de MELYIK AZ AZ ÖT SEREG????????? Tündék, emberek (na erre még külön kitérek), törpök, orkok és még ki? Jah, hogy úgy kellett kiwikiznem, hogy a sasok… Oké, felhomályosult lettem, mert a film megnézése után se tudtam, melyik az az ötödik sereg.

Emberek… Hogy marad meg egy is a film végére közülük!? Smaug az egész falut elpusztítja, kvázi a fél falut megöli spontán a tűzviharban, másik fele szétrebben a szélrózsa minden irányába. Marad egy maréknyi túlélő a helyszínen, akik újdonsült vezetőjüket követve elindulnak a hegyhez. A magányos hegynél gyakorlatilag csak magukat védik, meg azt az elhagyatott városkát. Ráadásul szerintem időközben nyomtak egy cheat-et és megsokszorozódtak, mert ennyien nem voltak.

Oké, nem a film hibája, mert ha egyszer a könyvben így van megírva, akkor ehhez tartani kellett magukat, de mennyivel izgibb lett volna, ha ténylegesen is elkezdenek egymás ellen harcolni, és nemcsak felsorakoznak a seregek egymással szemben.

Törpök. Nekem ők tetszettek a leginkább. Kis miniatűr páncélozott harci gépezetek. Thorin (az akkor is "szorin") unokatestvére, a Vasdombok ura, Dáin a kedvenc karakterem! Hatalmas dumával nyit be a csatába. Az már csak slusz poén, hogy Shrek a magyar hangja. A harci malac, az egy hatalmas poén volt! Nagyon tetszett a kis páncélos koca!

A film egy hatalmas csatajelenet. Nem jók a nagyon elnyújtott dolgok. Valahogy nincs lüktetése az egész csatának, csak arról van szó, hogy egyre rosszabb a helyzet, aztán hirtelen jobb lesz (majd erre is kitérek mindjárt). Monumentalitással nincs gond, egy hatalmas csatatér, rengeteg résztvevővel, de maga a kidolgozottság, a koreográfia vagy nem is tudom, de valahol az egésznek a varázsa elveszett. Ismét hivatkozva a Gyűrűk Urára, ott minden egyes csatajelenettől csorgott a nyálam, ötletesek és látványosak voltak. Most ebből semmit nem sikerült áthozniuk a készítőknek.

A csata megfordulása… Ugye mutatják mennyire kevesen maradtak a törpök és tündék az orkokkal szemben, és már rá vannak tapadva a magányos hegy bejáratára. Szóval nagyon nagy bajban vannak. Attól, hogy cirka 20 ember kiront a magányos hegyből, mint Zrinyi a várkapun, nem fog a csata menete megfordulni, az a 20 nem nagy hozzájárulás a számokhoz. Szóval ott fogtam a fejem.

Hogy valami jó is eszembe jusson… Bilbo egy szerény, és jó szívű karakter marad mindvégig. Meglepődtem ezen én magam is, de Dáin karakterén kívül, aki még emlékezetes volt számomra, az Alfrid. Egy utolsó undorító csúszómászó, de mégis tetszett, hogy következetesen a gyengébbeket, meg a nőket vegzálta és mindenkit mindig maga elé küldött, miközben azt szajkózta, hogy előre. Nagyot röhögtem, mikor legújabb „rá jellemző” húzásaként egy bögyös termetes asszonykának öltözött be.

Nagy kedvet kaptam a könyv elolvasásához, de előbb hagyom egy kicsit, hogy ezt a sok negatívumot elfelejtsem, amit a film okozott nekem.

6 hozzászólás
csartak

A három közül ez tetszett a legkevésbé… mert cselekményben egyáltalán nem gazdag. Viszont full csata az egész, kijutott mindenkinek egy kis 15 perc hírnév, kardozás egy kis csihipuhi. :D
A zenéje állat jó mind háromnak, megérinti a lelket. Meg is könnyeztem kicsit a végét.
https://www.youtube.com/watch…
Az volt az érzésem, hogy jó volt látni a LOTR világát, városait, vidékeit, karaktereit… és olyan nosztalgikus érzés volt, hogy elmúlt valami egy régi világból. Viszont kezdődik valami új.. kezdődik egy úgy kaland.

7 hozzászólás
Osli75 

Nem tudom miért vártam ennyit, hogy végignézzem ezt a sorozatot, most jól jött a Hobbit kihívás. Talán még jobban is tetszett, mint a Gyűrűk ura. Látványban is nagyon szép. A kedvenc részem az volt, mikor Legolas ledönti a tornyot és az azt követő csatarész.
Ezek után újra előveszem a Gyűrűk urát is, hogy így nézzem végig a történetet.

Honey_Fly 

Értem én, hogy öt seregnek sokáig tart csatázni, de mondjuk nem bántam volna ha fele ennyi kaszab van és inkább valami sztori lett volna még. Bár nem olvastam a könyvet, nem tudom, hogy abban mi van. A látvány természetesen most is lenyűgöző, ennyi aprólékosan kidolgozott rusnya teremtményt nem nagyon látni más filmben. Az első másfél óráig azt gondoltam, hogy ez a rész lesz a legjobb a három közül, de aztán sajnos elkezdtem unatkozni. Kár, pedig ígéretes volt.

4 hozzászólás
Lunemorte 

Sajna elég unalmas volt ez a rész és jó se nagyon történik.


Népszerű idézetek

Nutellaღ

Ha többen becsülnék inkább az otthont az arany helyett, a világ sokkal derűsebb hely lenne.

1 hozzászólás
Marcsi 

– Ha ez a szerelem, nekem nem kell. Vedd el tőlem! Kérlek! Miért fáj ez ilyen nagyon?
– Mert igazi volt.

Nutellaღ

Itt ülsz ezekben a hatalmas termekben koronával a fejeden, és mégis kisebb vagy most, mint eddig bármikor.

ChöppMoly

Bilbó: – Ha valamelyikőtök Zsáklak felé járna… 4-kor van tea. Szívesen látlak benneteket. Még kopognotok sem kell.

Rekaboni

Bard: Mit akarsz, békét vagy háborút?
Thorin: Legyen háború!

Rekaboni

Gandalf: Ha nem tetszik a betörőm, ne tegyél kárt benne. Inkább szolgáltasd vissza nekem!

Kogoro 

Galadriel: Mithrandirért jöttem. És vele is fogok elmenni. Ha megpróbálsz megállítani, elpusztítalak.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján