Vaják (2019–) 660

Snitt-díj-jelölt 2020

Geralt, a vaják, aki egy mutálódott szörnyvadász, a helyét keresi egy olyan világban, ahol az emberek gyakran gonoszabbak a szörnyeknél.

angol
magyar
angol

Képek 97

Szereposztás

Henry CavillRiviai Geralt
Freya AllanCirilla Fiona Elen Riannon
Anya ChalotraVengerbergi Yennefer
MyAnna BuringTissaia
Tom CantonFilavandrel
Eamon FarrenCahir
Joey BateyKökörcsin
Emma AppletonRenfri hercegnő
Björn Hlynur HaraldssonEist
Jodhi MayCalanthe királynő

További szereplők

Kapcsolódó zónák

Witcher/Vaják

40 tag · 16 karc · Utolsó karc: 2022. április 4., 19:16 · Bővebben


Kedvencelte 328

Várólistára tette 273


Kiemelt értékelések

lilla_csanyi

Az első évad alapján:
Előnyök:
1) A sorozat hűen követi a könyvet. (Az időben viszont meglehetősen össze-vissza ugrál, és fogalmam sincs, hogy ezt hogyan lehet lekövetni akkor, ha nem tudsz semmit a Witcherről. Gyanítom, hogy azért minimum nehézkes.)
2) A ríiviai Geralt szerepe azért valljuk be, elég hálás színészi feladat, és szerintem Henry Cavill jól teljesített. Én bármikor megmosnám a hátát. XD
3) Nagyon örültem, hogy a játékokkal ellentétben (az 1-et mondjuk nem ismerem, szóval lehet hogy tévedek) itt rendesen ráfeküdtek Yennefer előtörténetére, ami simán drámaibb lett, mint bárki másé, még akkor is ha szerencsétlen színésznőnek amúgy a sminkes helyettesének az unokahúgának az ötéves kislánya jutott mindig, amikor sminkelték.
4) Hálistennek kapunk bőven szörnyvadászós részt, nekem messze a legkedvencebb jeleneteim/részeim voltak.
5) Ciri nagyanyja elég érzékletesen lett bemutatva, illetve az arroganciájából egyértelműen következő bukása is.
6) Lehet fangirlködni a magyar helyszíneken.
7) Kökörcsinnek (Jaskier) nagyon jó színészt találtak, imádtam.

Hátrányok:
1) A táj sokszor kopár, én a Witcher világához sokkal inkább társítom a háborítatlan, buja erdőségeket, amikből elég keveset kapunk.
2) Kevés kiábrándítóbb dolog van annál, amikor kiderül, hogy a driádok valójában erdőlakó nők….de komolyan, basszus, ez egy másik faj, ne hippik legyenek már, a könyvben elég egyértelműen elkülönítették az emberektől már külsőleg is őket, még akkor is, ha emberszerű lények.
3) A CGI többnyire béna, az operatőri munka pedig egy nappal az új Star Wars megtekintése után bántóan egyszerű. (És nekem ne magyarázzák bele hogy az több pénzből készült, mert az utóbbi biztosan nem pénz, hanem tehetség kérdése)
4) Sajnos az a probléma, ami nekem a könyvben is zavaró volt, itt is fennáll: a random politikai erők és az ehhez tartozó mellékszereplők BAROMIRA nem érdekesek és nincsenek igazán mélységeik, úgyhogy nagyjából a pontlesz.rom hogy melyik akarja éppen melyiket megölni.
5) Nilfgaard, és a nilfgaardiak nézőpontja egy másodpercre sincs egyelőre kifejtve, ez persze még változhat, de emiatt nagyon egysíkú unalmas gonoszoknak látszanak jelenleg.
6) Nem tudom, ki tervezte a jelmezeket, de törjék el a kezét. Yennefernek mi a sz.r az a kötelekből álló csataruhácskája? A Nilfgaardiak miért néznek ki úgy, mintha kukászsákot húztak volna magukra? És úgy általában, miért néz ki Geralton kívül mindenki bénán a cuccában?
7) Triss Merigoldnak miért egy ilyen rusnya békafejű nőstény orkot találtak, és miért lett ennyire jelentéktelen szereplő? :(

Összességében szerintem rendben van, a hibái ellenére simán tudtam rajta fangirlködni. Nem váltja meg a világot, és tuti sokakat kiborít majd, de szerintme nézésre érdemes.

5 hozzászólás
Törpillaa 

Nem olvastam még a könyveket, de ez a sori tetszett, alig várom a következő évad részeket. :-D A szereplők, főleg Henry Cavill nekem nagyon bejött, és Yennefert alakító csaj is nagyon szimpi volt. Leginkább ők ketten lettek a kedveneim, na meg Kökörcsin néha nagyon vicces volt. XD Az eleje tök izgi volt, de néha picit összezavart a sztori, de azért nekem tetszett. A látvány is jó volt, meg a cselekmény is, bár nem volt túl pörgős. XD A verekedős részeket is bírtam, meg a Yenneferrel való párbeszédét, és amikor Geralt hasba vágta Kökörcsint az elején. XD A lovak viszont cukik voltak, főleg Keszeg. :-D Jöhet a második évad. :-D

Valentine_Wiggin 

Nem mondom, hogy az első találkozásom a Witcher világával, mert sok rajongó ismerősöm van, egy-két gameplay részletet is elkaptam már, de ahhoz képest, hogy mennyire beszippantottak az RPG-k, és egy időben milyen sok fantasy-t olvastam, valahogy elég szépen kikerültük egymást ezzel az univerzummal. Ahogy azonban az első részértékelésnél is írtam – nagyon régen vártam már egy igazi, jó fantasy sorozatot, ami nem a Trónok Harca féle sötétség és realizmus, vagy a Shannara féle nagyon alternatív felfogás, hanem egy klasszikus, tündés, varázslós történet, ahol ha vannak is morális játékok, de a főhős eldönti a történet elején, hogy ő jó, és tartja magát hozzá.
És a Witcher ezt az első pillanattól megadta. A látványvilág, a hangulat első osztályú, szinte azonnal elvarázsolódtam, és csodák csodája, még a magyar szinkron is szuper, a hangokat eltalálták, a betétdalokat szépen fordították, imádtam. Geralt karakterét szinte azonnal szimpatikusnak találtam, de ahogy haladtunk előre a történetben, abszolút a szívemhez nőtt. A cinizmusa szórakoztató, hiába tűnik elsőre érzéketlennek, van benne egyfajta lazaság, és nagyon szép jelenetek forrása volt, amikor kiállt akár a barátaiért, akár olyasvalakikért, akiket csak megszánt, vagy akikkel közösséget érzett. Tökéletes átmenetet képezett a tragikus múltú, csendes fantasy-főszereplő, és a klasszikus mesehős között. Henry Cavillnek is nagyon jól állt a szerep, alapvetően nem vagyok odáig a színészért (nem tartom sem különösebben jónak, sem különösebben rossznak), de ez láthatóan jutalomjáték volt neki.
Yennefert továbbra sem tudom igazán hová tenni… kedvelem, az biztos, és igazság szerint különösen a történet elején akkor is tudtam neki szurkolni, amikor épp nyilvánvaló volt, hogy manipulál és a céljai nem tiszták, mert nagyon rossz helyzetből indult, és ahogy ő is elmondta, joggal érezte, hogy jár neki az elégtétel. Később viszont már inkább azért szorítottam, hogy kezdjen el visszavergődni az erkölcsi létrán. Geralttal egyébként remek párost alkottak, mind a harcban, mind a nyugisabb jelenetekben működött köztük a kémia. Kökörcsinen nagyon jókat nevettem, az ő jelenlétében többször a Lovagregényt és a Merlint idézték számomra az epizódok. Ciriről nem tudok sokat mondani, de összességében vagány kislány, volt pár erős pillanata, és szeretném sokkal jobban megismerni. Triss aranyos, a mellékszereplők is szerethetőek, úgy általában be tudott rántani a világ.
Tehát ide a könyveket és a játékokat…

2 hozzászólás
LoneWolf 

1. évad:
Jó-jó, de a rengeteg ámuldozó kritika után valahogy többre számítottam. Igazából kissé a 90-es évek Herkules és Xéna sorozataira emlékeztet, felturbózva a Trónok Harcában bejáratot kismilliónyi elhalálozó szereplővel és feleslegesen sok meztelenkedéssel, melyek számomra sosem hiányoztak belőlük, ezzel pedig nem is javítanak az élményen. Az összekevert időbeli szálak is inkább csak rontottak az összképen, hisz semmi pluszt nem adtak hozzá az sztorihoz, míg a játékokból kiindulva pl. Ciri és Triss castingjával nem igazán voltam kibékülve. A pozitívumokra rátérve, eddig tetszik a világ fölépítése, a harcok is rendben vannak, illetve Henry tökéletes Geralt-nak bizonyult és Yennefer-t is megkedveltem, csakúgy, mint a bárdot. Ugyan alapból nem tartozik hozzá, de kiemelném, hogy magyar szinkron ezúttal a minőségi kategóriát képviseli, hisz még a bárd énekeit is gyönyörűen sikerült honosítani.
Összességében remekül szórakoztam rajta, minden hibája ellenére is, a folytatásban mégis többet várnék. Pl. picit fókuszáltabb fő szálat, normális péncélzatot a Nilfgaardiaknak, több szörnyvadászatot ("mellékküldetést") és persze castingolják Mark Hamill-t Vesemir-nek. Mindenesetre várom, hogy mit hoznak még ki ebből.

Megjegyzés így évekkel később:
Utólag visszagondolva, kb. semmit nem tudnék belőle fölidézni, szóval annyira nem lehetett nagy élmény, ráadásul a folytatásra sem tudtam már magam rávenni. Nem tudom, hogy ez miként lett nálam 7 csillag.

sfox33 

Jobb lett, mint amire számítottam az előzetes és a képek alapján és kellemesen csalódtam Cavill-ban is. Se az alapművet se a játékot nem ismerem így önálló műként tudom csak értékelni ami kifejezetten jóra sikeredet, attól eltekintve, hogy nagyon zavart az első pár részben a spoiler, mert néha azt se tudtam merre hány méter annyi infót bedobtak. A lassú lefolyású cselekmények se az én világom, és a főszereplő is kaphatott volna kicsit több összetett mondatott, de ettől eltekintve várom a 2. évadot, hogy merre gömbölyödik tovább a történet.

Nihilchan 

Nulla előismerettel ez egy elképesztően élvezhető első évad volt. Nagyon könnyen bele lehetett rázódni a cselekménybe és a karakterekbe, nem volt zavaró az időbeli váltakozás sem. Végig nagyon izgultam, néha jókat nevettem, örültem és bosszankodtam, tehát érzelmeket váltott ki belőlem a történet. Geralt nagyon a szívemhez nőtt, ahogy Ciri is. Yenneferrel nem tudok mit kezdeni jelenleg; nagyon tetszik a története, abszolút érdekel is a sorsa, közben meg az esetek többségében kegyetlenül irritál a nő. Az évadban megismert főbb szereplők közül Kökörcsin is kedvencem lett; nagyon megszerettem, mindig örültem, ha a képernyőn volt, pluszban irtóra fülbemászó a magyar szinkronja (meg a dal is kifejezetten jó lett!), de például az öcsém falra mászott tőle. Valószínűleg még csak most jön a sztori java, de bővelkedett az évad kiemelkedő jelenetekben. Az pedig kifejezetten tetszik, hogy valahogy olyan klasszikusan meseszerűnek tűnik, olyan igazi szörnyes-varázslós, nem túlkombinált sztorinak. Mindenesetre lényeg a lényeg, nem vártam semmit a sorozattól, hiszen tényleg nincsenek előismereteim (nem tudom, eddig biztos egy barlangban éltem), éppen ezért nem is tudom összehasonlítani semmivel, de engem nagyon magába szippantott és nagyon kíváncsi leszek a második évadra.

3 hozzászólás
Haspók 

Eleinte kicsit zavaros volt, főleg úgy, hogy a könyveket sem olvastam, de tetszett a világ, amit bemutatott és minden egyes résszel közelebb kerültem a szereplőkhöz és a történet kibontakozásához. Várom a következő évadot.

Netta88 

Ez előtt nem ismertem a Witcher világát, csak annyit tudtam az egészről, hogy van egy fehérhajú félig természetfeletti lény koma, aki mindenféle gonosz természetfeletti lényre vadászik. Szóval, mint adaptáció nem tudok róla véleményt alkotni, viszont pont emiatt is érzem azt, hogy nem kaptam eleget ettől a sorozattól. Nem tudtam meg pontosan, hogy mik azok a Witcherek, kik ők, hogyan születtek, stb. Néhány utalás volt róla, de korántsem éreztem elégnek. Úgy érzem a szörnykaszabolós jelenetek is lehettek volna többek, nekem ez a szál jobban tetszett, mint a szeretlek-nem szeretlek nyűglődés, meg a boszi szenvedései. Szóval igen, többet és még többet szerettem volna látni Geraltot és a munkásságát a képernyőn, és nem csak azért mert irtó helyes pasi, meg jól áll neki a bőrnaci x) Persze kell valami történet is bele, nem csak a szörnyek hentelése, de úgy érzem kicsit átbillent a súly mindenki más felé, és ez elvett a „Witcher”-ből. Emellett néha olyan érzésem volt, mintha epizodikus lett volna az egész sorozat, pedig nem volt az, viszont ezen az időben való visszaugrás sem segített. Ott kicsit elvesztettem a fonalat, és a 4. résztől azon kattogtam, hogy akkor Geralt jelenetei most melyik idősíkon is futnak, mire aztán végül összeállt a kép. Voltak érdekes karakterek és olyanok is, akik idegesítettek, és végig szurkoltam, hogy valaki nyírja már ki őket, de sajnos ebből egy főszereplő, így valószínűleg nem fog meghalni. Ő Ciri. Egyszerűen irritált a csaj. No meg a bárd is. Nem is értem, hogy Geralt miért nem hagyta meghalni…?! Egy dolog volt, ami tetszett vele kapcsolatban, mégpedig a dal, amit a vajákról írt. Yennefer eleinte érdekes volt, aztán csak pislogtam, amikor sajnáltatta magát, holott bár nem mindenben dönthetett, abban pont igen, hogy feladja az anyaság lehetőségét. Azt ő maga választotta, de képes volt azt hajtogatni, hogy ő semmiben nem dönthetett… Azt hiszem, az egyetlen karakter, akit igazán kedveltem az Geralt volt, akkor is őt kedveltem volna, ha nem egy helyes hapsi játsza.
A történetre visszatérve, amellett, hogy kicsit zavaros volt, és nem kaptam kellő információt, meg kevés természetfeletti lény volt (habár azok mind nagyon jól meg voltak alkotva) szerintem kicsit össze is lett csapva. Főleg az utolsó rész. El tudtam volna képzelni legalább még 2-3 részt, főleg ahhoz a lezáráshoz, amit kapott a sorozat. Mintha elvágták volna a részt. Csak néztünk anyuval, hogy ez a vége? Ez most komoly? És igen, ez komoly. Még ha lesz is folytatás, ezt akkor sem így kellett volna lezárni… Szóval sokminden nem tetszett, de mégis jó sorozat volt, és annak ellenére, hogy vonakodva kezdtem bele, eléggé lekötött, és úgy érzem, hogy vevő vagyok a következő évadra is.

Chriss 

Igazából semmi elvárásom nem volt a sorozattal kapcsolatban, mert a könyveket sem olvastam, így nem mondhatom hogy csalódtam, csak annyit, hogy nem tetszett. Számomra vontatott volt kicsit, túl véres és idegesített, ahogy az időben ugrálnak össze-vissza. Ez nem az én sorozatom. Viszont annak örültem, hogy egy-két ismerős helyszínt felfedeztem benne :) A karakterek eléggé sótlanok voltak, kivéve Yennefert, őt szerettem, és megmentette a kaszától a sorozatot :D Kíváncsi voltam, hogy alakul a sorsa. Ciri kimondottan idegesített, egyáltalán nem vitte előbbre a történetet. Henry Cavillt érdekes volt ebben a szerepben látni, de sajnos a kedvencem még így sem lett. A szövege tetszett, volt benne pár jó poén, és a párbeszédeket sem nevezném erőltetettnek, de ebben ki is fújt a pozitívum. Még nem döntöttem el, hogy megnézem-e a folytatást. Egyelőre ennyi elég volt ebből a sorozatból, úgy érzem.

2 hozzászólás
The_General 

Első évad után:
Nagyon féltem tőle, hogy ezt a sorozatot bizony el fogják barmolni, mert nagyon nehezen adaptálhatónak gondoltam, főleg azért, mert az első két könyv novelláskötet, és az utánuk következő regénysorozatnak fontos alapját képezik azok a novellák, és hát mindezt egy értelmesen összefüggő és élvezhető epizódokból álló sorozattá gyúrni, nem kis kihívás. Úgy gondolom, hogy ez elég jól sikerült, és nagyon élveztem az első évadot, igazán remekül sikerült megfogni a Witcher világának legjobb elemeit, a hangulatát és a sokszínűségét. Ezekért jár a piros pont, és ezért értékeltem magasra. Viszont nem tudok elmenni a hiba mellett, ami engem ugyan kevéssé zavart, hiszen olvastam a könyveket, de az időben ugrálás, a nem lineáris történetvezetés úgy, hogy ezt semmiféle módon nem jelezzük az átlag nézőnek, csak majd rájön 3-4 rész után, az szerintem nagyon rossz startégia volt, és félek, hogy ezzel sok nézőt veszítenek. Tudom, hogy utálják az emberek az évszámokat, de akkor is jobb lett volna megjelölni egy jelen évet, és ahhoz képest 10, 20, 50 vagy 100 évvel korábbi eseményeknél megjelölni, hogy ez most akkor van.
Továbbá kissé aggasztó volt, hogy egyrészről vagy ismert, de eddig igen keveset mutató színészeket (pl Henry Cavill) vagy teljesen ismeretleneket válogattak össze, és erősen kérdéses volt, hogy ez a szereplőgárda mire lesz képes, de ezen a téren ért a legnagyobb meglepetés, szerintem a szereplők nagyon klasszak voltak. Henry Cavillt muszáj külön megdícsérni, élete szerepe ez, alighanem. Tökéletes lett. De több nagyon klasszul teljesítő színész is volt szerintem. Oké, nem Emmy-díjas szint, de tökéletesen megfeleltek. Főleg MyAnna Buring (Tissaia), Anya Chalotra (Yennefer, igen, nem kell ríni, klassz volt), Adam Levy (Mousesack), Jodhi May (Calanthe) és Emma Appleton (Renfri) akiket ki szeretnék emelni. Minimálisan volt problémám a Boglárkává visszavedlett Kökörcsinnel (vagy Pitypang)*. Szerintem ebben a karakterben sokkal több van, és Joey Batey nem lesz rossz hosszú távon, ha rendesen megírják neki Jaskiert és annyira tenyérbemászó lesz, ahogy azt mi megérdemeljük. :) És végül elég komoly problémáim vannak Triss Merigolddal… Én a sorozat előtt igyekeztem megvédeni mindegyik színészt, már csak az „ártatlanság vélelme” miatt is, mondtam várjuk meg, hogy mit produkál (még Cavillről is így beszéltem, bár belülről mardosott a kétség). Sokan kikezdték (ismerőseim közül, és számos ismeretlentől is ezt olvastam a neten) Anya Chalotrát és Anna Shaffert, hogy nem elég szépek (nyilván szubjektív és kevéssé érdekes, de szerintem Anya Chalotra bizony gyönyörű), vagy túl kevéssé fehérek, de leginkább, hogy nem úgy néznek ki, mint a játékban. Ezzel alapból probléma, hogy pl Triss kinézete eléggé eltér a játékban a könyvben leírtakhoz képest, de engem ezek a dolgok kevéssé érdekelnek. Bár magam sem találom különösebben szépnek a színésznőt, de a problémám azzal volt, hogy nagyon szürke volt. És úgy gondolom, hogy ez nem elsősorban a színész hibája, egyszerűen gyengén volt megírva a karakter, pedig legalább a strigás epizódban lehetett volna jobban szerepeltetni.
Szóval összességében ez egy ígéretes kezdés volt, nagyon remélem, hogy a többségnek is tetszett (és tetszeni is fog még) annyira, hogy végigvigyék a történetet. Várom a folytatást, jár a pacsi a készítőknek. (Külön pacsi, amiért a törpéket nem a Gyűrűk Urából ismert perspektivikus trükkel oldották meg, hanem törpenövésű színészeket fogadtak fel. A Yarpen Zigrin-t alakító Jeremy Crawford nagyon jó választásnak tűnik)

* az eredeti lengyelben a bárdot „Jaskier”-nek hívják, mint a sorozatban is, ami „Boglárkát” jelent. A számítógépes játékok angol változatában ezt „Dandelion”-ra változtatták (amit a játék magyar szinkronja is megtartott), ami ugye „Pitypang”, gondolom túl lányosnak ítélték meg a „Buttercup”-ot. Mindezek után a könyvek magyar fordításában „Kökörcsin” lett, gondolom nem akarta a fordító sem a „Boglárkát”, sem a „Pitypangot”. :) Mindezek után szerintem klassz választás volt a sorozat készítőitől megtartani a lengyel eredetit, jól hangzik és úgyis mindegy, csak valami gaz legyen. :)


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Íme egy szerény bárd
Én a krónikás
Ríviai Geráltnak
írom e dalt

A Fehér Farkas küzd
a rút ördög fial
kinek seregnyi tünde
a patái közt rivall

Megtámadtak hát,
lesújtottak reám
széttörték lantom
és eltört a bordám

Az ördög döfködött,
a vaják odaszólt
"Most mit mekegsz öreg?
Nyalj egy kis sót!"

Jussát várja a vaják,
ki küzdött e népért,
ki küzdött e népért.
Jussát várja a vaják,
ki küzdött e népért.

Az ádáz bestia,
még többet vért akart
gyászt hozó szarva
a húsába mart,

de kardját felvette
ördögöt s tündét
jó messzire űzte
a diadalért

A világ peremén
sok kártevőt megölt
jó vaják barátunk,
hát éltessük őt

Ujjongj és dicsérd
a hős bajnok nevét
és fizess egy sörrel
a győzelemért

Jussát várja a vaják,
ki küzdött a népért
most kéri a bérét
Jussát várja a vaják
a kiontott vérért

Jussát várja a vaják,
ki küzdött e népért
most kéri a bérét

Jussát várja a vaják
a kiontott vérért
Jussát várja a vaják,
ki küzdött e népért
most kéri a bérét

Jussát várja a vaják
a kiontott vérért

Valentine_Wiggin 

Geralt: Ha választhatok két rossz között, inkább nem választok.

Liliána_Tanács 

Őr: Ho,ho,ho! A Belépési díjat!
Geralt: Belépési díj? Ez sürgős.
Őr: Nem én hozom a szabályokat. De a pénz minden ajtót megnyit.
*Geralt elővesz egy zsák pénzt, és fejbe vágja vele*
Geralt: És tényleg!

1. évad 5. rész – Vágyak útján
gabicu

Akiket összeköt a végzet, mindig megtalálják egymást.

Valentine_Wiggin 

Geralt (Yennefernek): Valahányszor veled vagyok, többet beszélek, mint máskor egy hónapban.

bonnie9 

Geralt: Nem is így történt. Hova lett a tiszteleted?
Kökörcsin: Azzal nem írok történelmet.

1. évad 2. rész – Négy márka
Valentine_Wiggin 

Geralt (Kökörcsinnek): Miért van az, hogy valahányszor valami szar a nyakamba szakad, te mindig ott vagy?

Valentine_Wiggin 

Kökörcsin: És aztán mi történt?
Férfi: Aztán meghalt.
Kökörcsin: Á, jól van.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján