Sárkányok háza (2022–) 290

4 díj · 2 jelölés · Snitt-díj-jelölt 2023

A sorozat a Targaryen család történetét meséli el 200 évvel a Trónok harca eseményei előtt.

angol · angol
angol · magyar

Képek 31

Szereposztás

Paddy ConsidineViserys Targaryen
Matt SmithDaemon Targaryen
Emma D'ArcyRhaenyra Targaryen
Olivia CookeAlicent Hightower
Steve ToussaintLord Corlys Velaryon
Rhys IfansOtto Hightower
Eve BestRhaenys Velaryon
Fabien FrankelSer Criston Cole
Milly Alcockfiatal Rhaenyra Targaryen
Emily Careyfiatal Alicent

További szereplők

Kedvencelte 90

Várólistára tette 195


Kiemelt értékelések

Ulla_

Nekem nagyon tetszett, végre újra eltudtam merülni ebben a csodás világban, nem is emlékeztem, hogy ennyire hiányzott volna! :D

Szeszj 

Izgalmas kaland volt még hogy ha nagyon bevezető volt az egész! Nekem tetszett, magával ragadott a világ, a történet, a szereplők és persze a sárkányok! Ki kell emelnem hogy szerintem nagyon jól néztek ki, igaz hogy nem mindegyikük volt valami gyönyörű, de mégis valami káprázatosak lettek, kedvencem Vhagar spoiler, Syrax és Caraxes akik szint úgy egy gyönyörű lények, de mindegyikük különleges!
Az első öt rész egyébként nekem jobban tetszett mint a másik fele a történetnek, valahogy nekem sokkal izgalmasabb volt és több szereplő volt szimpatikus, nem azt mondom hogy az utolsó 5 rész nem volt jó de sajnos voltak részek ahol unatkoztam rajta!
A szereplőkre nem lehet panasz, kicsit fura volt a sok váltás, persze érthető hogy miért volt de voltak szereplők akiket annyira nem tudtam megszokni sajnos!
Kedvencem egyébként Matt Smith, Paddy Considine, Milly Alcock és Eve Best lett! ^^
Kíváncsian várom a következő évadot, bár tudom hogy még nagyon messze lesz, de addig elolvasom a könyvet aztán lehet hogy megnézem még egyszer! :D
https://media0.giphy.com/media/0WHHnRNffwKTo4BvTb/giphy.gif…
https://i.redd.it/k8ji3c8i39d91.gif
spoiler
https://media3.giphy.com/media/KE0pvwKmeiAR7eAh4s/giphy.gif…

LoneWolf 

1. évad:
A Trónok Harca tömegeket megosztó utolsó szezonjai után joggal aggódtunk, hogy talán nem olyan jó ötlet újabb sorozatot indítani belőle, de szerencsére a készítők (G.R.R. Martin könyve ugyan az alap, de rengeteg változtatást eszközöltek ezen is.) az előd legjavának minőségét igyekeztek hozni az első évadban, így klasszikus, lassú, de annál feszültebb, véresebb, politikai és háborús intrikával teli, néhányak által csak „Sárkányos Dallas”-ként emlegetett sztorit kotyvasztottak nekünk, ami remekül bővítgeti tovább az általunk már viszonylag jól ismert világot anélkül, hogy komolyabb ellentmondásokba ütközne mindazzal, amit eddig láttunk. Ismerős, de mégis új és más, látványos és egyben izgalmas hatalmi játszma, érdekesen árnyalt karakterekkel, aminek talán az egyetlen gyengéje a sokakat kizökkentő 2-3 időugrás volt, melyek esetében az új színészek behozatala sem lett feltétlen nyerő választás. Mindezt leszámítva le a kalappal, hisz a Hatalom Gyűrűivel ellentétben ez nem okozott csalódást, és kíváncsian várom a folytatást.

Nihilchan 

1. évad: Érdekes történet, minőségi ábrázolás, megszokott hangulat. Azért a kezdetekben voltak problémáim, amik egy része végig fennmaradt, de a tíz epizód alatt azért eljutottam odáig, hogy legalább vannak karakterek, akiket kedvelek és vannak, akiket utálok. Ismerve, hogy mit fog feldolgozni a sorozat, kicsit soknak találom az első évad időbeli ugrásait, illetve akadtak szerintem unalmasabb epizódok is. A sárkányokkal kilóra meg lehet venni, velük kapcsolatban voltak szép vagy éppen durva, de mindenképpen látványos pillanatok. A színészgárda nekem teljesen oké, de alapvetően számomra Paddy Considine és Matt Smith vitte el a hátán az évadot. Élveztem, szerettem nézni és hetente követni, természetesen kíváncsian várom a továbbiakat, de őszintén, engem nem varázsolt el annyira, hogy tűkön ülve, tíz körmöm lerágva tépjem a hajam, amiért messze még a folytatás.

Valentine_Wiggin

Nagyon nehéz ügy ez a sorozat. Mert igazság szerint mikor elkezdtem nézni, élveztem. Trónok harca sequelnek kiváló, hozza a hangulatot, kellően monumentális, a színészek jók és értik a karaktereiket, az alapötlet izgalmas, a háttérzene hangulatos… tényleg látszik, hogy rengeteg munka van benne, és ezt nem lehet tőle elvitatni. Maga a cselekmény pörgős – egyébként nagyon hosszú idő telik el az első évadban, szóval nincs és nem is lehet üresjárat. Mindig történik valami, minden változik, így a sorozat odaragasztja a nézőt a képernyő elé, és nehezen enged el, simán darálható kategória.
Amiért mégis ennyire alacsony csillagozást adok neki, az az, hogy a Sárkányok Háza nagyon, nagyon Trónok Harcás, és nagyon Martinos… és ezt most nem a jó értelemben mondom. Az első és legfeltűnőbb, hogy rengeteg benne a felesleges, túlzásba vitt brutalitás, ahol látványosan nem a karakterfejlesztésre fókuszálunk, hanem csinálunk valamit azért, hogy a néző elszörnyedjen. Erre tipikus példa a rengeteg szülésjelenet (tényleg kb. minden epizódban szültünk legalább egyszer. Néha többször is). Aemma császármetszésének a legelső epizódban, nem az kéne, hogy a lényege legyen, hogy hogy vágnak bele a hasába, hanem az, hogy a férje hogy hozza meg a döntést, és milyen hatással van ez a lelkivilágára – mégis inkább a vért, a meztelenséget és a vágást mutatjuk, nem Paddy Considine mimikáját. spoiler Minden epizódban megvan az általában nem túl ízléses ágyjelenet, a szokásos gyilkosságok és kínzások, és ismételten: a legtöbb esetben nincs különösebb jelentőségük. Azért vannak ott, hogy legyen vér, legyen meg a Trónok Harca hangulat – márpedig a forgatókönyvírás első szabálya, hogy ha egy jelenet nem viszi előre a cselekményt és nem fejleszt karaktert, annak a jelenetnek olyan formában nincs értelme, és ki kell szanálni.
A karakterek koncepcionálisan nagyon jók. Daemon egy kifejezetten szürke, problémás személyiségű ember, aki viszont nagyon is kötődik a családjához, a bátyjához, a lányaihoz, Rhaenyrához, egyértelműen a sorozat egyik fénypontja. Alicent és Rhaenyra szembenállása, a háttérbe húzódó, manipulatív királynő, aki a maga csendes lázadásával és eszével próbál érvényesülni, és a makacsabb, keményebb, trónra ülni vágyó hercegnő egy izgalmas kontraszt. Aemond, a zaklatott, társai által bántalmazott gyerek, aki viszont végsősoron az egyik legkeményebb és legerősebb figurává válik szintén okkal kap ennyi figyelmet. Viserys pedig a tragikusan gyengekezű, de nem rosszindulatú király ugyancsak egy nagyon reális figura. Gyakorlatilag mindenkiben ott a potenciál, a probléma ismét a megvalósítással van. Egyrészt a sorozat nagyon rosszul mutatja be a hímsoviniszta társadalommal való küzdelmet – eltúlozza, már-már karikaturisztikussá teszi a westerosi nőelnyomást, és a csendes, okos lázadó Alicentet végletesen negatív figuraként festi le. Szegény nő akkor sem kontrollálja a helyzetét, mikor elvileg igen, azért sem adjuk meg neki a pontokat, amiket ő csinál. A fiúsabb, keményebb, uralkodni vágyó Rhaenyrát ellenben pozitív hősként ábrázolják, ami jó lenne, de a kép ott sem áll össze. Ragaszkodik a trónhoz, de semmit nem tesz le az asztalra. Nem jó politikus, nem igazán karizmatikus, folyamatosan fejjel megy a falnak, teljesen érzelemvezérelt, a szó legrosszabb értelmében. Tény, hogy van stílusa, Emma D'Arcy gyönyörű volt ebben a szerepben, a szarkazmusát szintén kedveltem, de egyszerűen semmi nem bizonyítja, hogy jó királynő lesz. A Criston Cole-lal való kapcsolata pedig számomra egy különösen fájdalmas, és nagyon problémás pont – nem azért, mert ilyen formában került bele, hanem mert soha nem hívják fel rá a figyelmet, hogy mi történt a két karakter között pontosan. spoiler Aegonban lenne potenciál, mikor beszélni kezd az érzéseiről, egész érdekessé válik, de pillanatokon belül megint utálatos, elkényeztetett herceg, akinek a fejébe szállt a hatalom, és akit utálnunk kell, hogy Rhaenyrát lássuk az igazi hősnek. Daemon végig izgalmas, végig érthető, Matt Smith pedig tényleg parádés a szerepben, a kémiája Rhaenyrával (vagy korábban Laenával), a sötétsége és a szeretete is teljesen jól átjön… de az utolsó részben, mintha csak a készítők rádöbbentek volna, hogy hoppá, mostanában túlságosan rendes ember és rendes férj volt, kapunk egy félelmetesen karakterhűtlen jelenetet, ami pont azt az alaptézist írja felül, hogy ez az ember problémás, de ragaszkodik a szeretteihez. Egyszerűen csak nem konzisztens a karakterábrázolás, és miközben morálisa szürkék akarunk lenni, valójában minden fekete fehér – csak van olyan aki egyik pillanatban teljesen fekete, másikban teljesen fehér.
A Vastrón „szurkálódása” szerintem az egyik legérdekesebb mágikus elem a történetben a sárkányokon túl, és pont ezért nagyon sajnálom, hogy ennek igazából soha nem volt rendes lore-ja… Viserys csúnya sebeket kap, kicsit úgy tűnik, a halálához is hozzájárult a dolog, de ugyanez a trón simán engedett egy szintén pocsék király Robert Baratheont nyugodtan uralkodni. Annyi potenciál van a fantasy-ban is, és annyira nem kerül kihasználásra…
Érdemes megnézni? Ha a Trónok Harca bejött, akkor esélyesen ez is be fog jönni, még egyszer hangsúlyozom: abszolút szórakoztató. Viszont nagyon sok elemet romantizál, vagy elbagatellizál, vagy egyszerűen csak… nem úgy mutat meg, ahogy az jó üzenetű lenne. Az pedig, hogy az egész sorozat amúgy mennyire igényes és látványos külcsínre, nagyon szépen elmaszkolja ezeket a részleteket. A koncepciót észben tartva nem tartom rossznak – de a megvalósítással nagyon súlyos bajok vannak.

barbikaunatkozik 

1. évad:

Igazából az első 5 résszel semmi gondom nem volt. Nagyon is passzolt a történethez, hogy ilyen gyorsan és lényegre törően haladtak előre, nem ragadtak le a könyves lábjegyzeteknél (Ráketető) túl hosszan. Viszont pont ez volt az, ami a sorozat második felét számomra ellaposította. Egyszerűen nem tudott érdekelni a legtöbb karakter sorsa. Akiket az elején megkedveltem, ugyan felnőttek/idősebbek illetve bölcsebbek lettek, és jók is a karaktereik, már akinek kibontakozott akármennyire is, nem pedig leírható annyival, hogy „büszkeségében sértett és ezért hisztizik”. Azért valljuk be őszintén, lehettek volna combosabb indokok is.

Ismerem a könyvet, olvastam és kb ugyan azt az élményt adta a sorozat is. Történelemkönyv jelleget, amire próbáltak kiegészítő ok-okozatot erőszakolni, csak nem feltétlenül kellett volna ennyire semmilyen módon. Lehettek volna fontosabb események jobban kibontva, nem csak a képernyőre ömlesztve, mert az benne van a regényben. Így is voltak eltérések szép számmal, amelyek vagy jól jöttek ki és jobban idomultak a felvázolt sztorihoz vagy pont ellenkezőleg.

A zene továbbra is hozza a GOT-tól megszokottat és néhány sötét vagy éppen nem megfelelően animált mozzanaton kívül a látványvilág is rendben volt. Látszott, hogy azt a sok milliót mire költötték. A kosztümök is gyönyörűek voltak. A színészi játék remek volt.

Minden esetre, várom a következő évadot! Két év múlva ugyan itt ugyanekkor(?)!

Roboraptor 

Egy biztos eddig: nem kell félni. A Trónok harca mint franchise úgy megy előre, hogy közben hátra lép. A tét ismét a Vastrón, ám egy sokkal szűkebb térben, mondaibb közegben. Így világa is baljóslatú, fojtogató. A megtépázott utolsó Trónok harca évadok után pont ez kellett a Sárkányok házától.

Bővebben: https://www.roboraptor.hu/2022/08/19/sarkanyok-haza-sor…
Teljes évadkritika: https://www.roboraptor.hu/2022/10/29/sarkanyok-haza-sor…

Emerson 

1. évad
Roppant csalódott vagyok, mert az idő nagy részében azon bosszankodtam, hogy mi a fészkes fenéért kell állandóan sötétben játszódnia a történetnek?! Ha éppen nappal volt, akkor bevonultak valami sötét helyre ahol épphogy csak pislákolt az ezernyi gyertya, vagy régiesre vették a figurát mert elvégre nem a XXI. században vagyunk ezért nyomtak valami homályfiltert, mert nyilván nem HD-ben létezett a világ régen. Alapból minden ködös és homályos volt…
Na ez volt az egyik bajom. A másik meg, hogy életem egyik legpocsékabb emlékeit hozta elő, amikor ültem az általános iskolai történelemórán és fogalmam sem volt miről hadovál a tanár, mert kimaradtak az előző fejezetek… A GoT-ban azt szerettem, hogy bár ott is töméntelen sok név és arc volt, szépen fel volt építve, hogy ki kicsoda. Lehet, hogy csak az évad végére jöttem rá, de legalább helyre tudtam rakni. Itt? Esélytelen! Ugrunk egyet az időben, azt se tudjuk pontosan mennyit, ha sikerül elcsípni egy párbeszédet akkor valahol mellékesen megemlíti valaki, hogy 7 esztendő, 10, vagy épp 2. És akkor jönnek az inkompetens castingosok, akik a férfiakat nem cserélik le, Otto Hightower semmit se változott 10-en 20-on nemtudomhányév alatt, de nem panaszkodhat Daemon se. Ja, meg a „kedvenc” Ser Criston. Egy vicc… nem is értem, Keanu Reeves miért nem kapott valamilyen szerepet. Ő legalább hiteles lett volna az időugrásokban.
Egyébként a történettel nem volt (?) bajom, jó lett volna, ha okosabban van adagolva. Nyilván sietni kell, mert erre nem lesz 8 évad, de így meg értelmetlennek látom ezt az esztelen kapkodást. Legutoljára a Vikings alatt éreztem azt, hogy ez meg mi a f… és kaszáltam is. Ennek azért még adok esélyt. De ha elfelejtem, hogy jövőre érkezik a 2. évad, akkor sem lesz hiányérzetem.
Ja, az intro-ra azért még kitérek. Értetlenségem csúcsa. Legalább valami másik zenét komponálhattak volna… és már bocsánat, Targaryenek vannak a középpontban, nem? Sárkányok, tűz, meg minden… és akkor – már bocsánat – de egy rettentően béna, menstruációs vérre hajazó sűrű trutty szaladgál végig a térképen. WTF?!

Kemiviki 

1. évad: Öszintén megvallva eléggé féltem ettől a sorozattól. Egyfelől a Trónok harca utolsó évadai okozta csalódás miatt, másfelől meg azért hogy nem tud majd kilépni az említett sorozat árnyékából. Szerencsére alaptalan volt a félelmem.
Érdekes történet. Jó karakterek, a gonoszok igazán utálhatók. De azért figyeltek arra hogy ne csak fekete fehér karakterekkel találkozzunk.
Szépek voltak a helyszínek, jók voltak a kellékek és a ruhák is fantasztikusak lettek. A sárkányok meg még mindig <3
A színészekre egy rossz szavam se lehet. Nagy kedvencem volt Paddy Considine , Matt Smith, Emma D'Arcy és Ewan Mitchell.
Nem meglepő módon a Feketéket támogatom, de a Zöld oldalról Aemond piszkálja a fantáziám.
De nem kapja meg a 10 csillagot az időugrások miatt. Azok valahogy nem sikerültek a legjobban, plusz az öregítés se volt valami szuperül megoldva.
Ui: A tököm tele azzal hogy majdnem minden cikk alatt van egy férfi aki azon picsog hogy voltak szülés jelenetek. Jééé most tudatosult bennük hogy így születnek a gyerekek és nem cukormázas happy mosolygós minden közben -.-
Én örülök hogy végre igen is megmutatták hogy mennyire veszélyes is a nőkre nézve a szülés. 4 szülést láttunk 4 különböző kimenetellel és szerintem az összes együtt nem volt 30 perc játékidő.
Persze azért nincs picsogás hogy félmeztelen nők ringatóznak a képernyőn perceken keresztül…

3 hozzászólás
Victorious 

1.évad
A sorozat előtt gyorsan elolvastam a könyvet és végeredményében többségében elégedett vagyok a sorozattal.
Remek a hangulat, a színészek nagy része szerintem jó választás volt és a Trónok harcához hasonlóan szuper a zene és látvány.
Sok embert zavarhat (és zavarja is), hogy lassabb a történet, mint amit a Got-ban megszokhattak, de szerintem bekellett mutatni a karaktereket és azt, hogy mi vezet a későbbi évadok nagy konfliktusához.
Két nagy bajom a sorozattal igazából:
1. az időugrások nem lettek a legjobban megoldva. Van aki rendesen öregedett, mások ugyanannyi idő alatt semmit vagy alig valamit.
2. már kifejtettem a részeknél, de nagyon érződik, hogy a sorozat írói kinek a pártján vannak: Rhaenyra. Így elég erősen igyekeznek őt és a csapatát a sokkal jobbnak beállítani, a másik csapatot pedig rosszabbnak. Így voltak azért nem tetsző változtatások. Bőven szürkébb mindkét csapat az eredeti műben, mint amit itt bemutattak.

Kíváncsian várom a 2.évadot, remélem nem kell sokat várni rá.


Népszerű idézetek

lszlvi

You cannot live your life in fear, or you will forsake the best parts of it.

1. évad 4. rész – A Keskeny-tenger királya
LooneyLuna23

Corlys: History does not remember blood. It remembers names.

1. évad 7. rész – Hullámtörő
barbymalik0112

The only thing that could tear down the House of the Dragon, was itself.

1. évad 1. rész – A Sárkány örökösei
barbymalik0112

We have always been meant to burn together.

1. évad 7. rész – Hullámtörő
Ódor_Endre 

– You do understand nothing will cause the babe to grow a cock if it does not already possess one?

1. évad 1. rész – A Sárkány örökösei
Ódor_Endre 

– Lady Rhea is your wife, a good and honorable lady of the Vale.
– In the Vale, men are said to fuck sheep instead of women. I can assure you, the sheep are prettier.

1. évad 1. rész – A Sárkány örökösei
Zakuro 

Viserys: Everyone say Targaryens are closer to gods than to men, but they say that because of our dragons. Without them, we're just like everyone else.

unveiling_scarlet 

Viserys: The crown cannot stand strong if the House of the Dragon remains divided.

1. évad 8. rész – A Hullámok ura
Mimiti

Laenor Velaryon: I should have been there.
Rhaenyra Targaryen: Those should be our house words.

1. évad 7. rész – Hullámtörő
Zakuro 

Aegon: We know father. Everyone knows. Just look at them.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján