A Gyűrű Szövetsége (A Gyűrűk Ura 1.) (2001) 768

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
178' · amerikai, új-zélandi · akció, kaland, dráma, fantasy 12

19 díj · 30 jelölés

Frodó, az ifjú hobbit egy gyűrűt kap Bilbótól, amiről kiderül, hogy az Egy Gyűrű, mellyel a Sötétség Ura rabszolgasorba taszíthatja Középfölde népeit. Gandalf Völgyzugolyba küldi Frodót, ahol a tündék legbölcsebb vezetője, Elrond dönt a gyűrű sorsáról. Nincs más lehetőség, a gyűrűt el kell… [tovább]

angol

Képek 43

Szereposztás

Elijah WoodFrodó
Ian McKellenGandalf
Sean AstinSamu
Viggo MortensenAragorn
Orlando BloomLegolas
John Rhys-DaviesGimli
Billy BoydPippin
Sean BeanBoromir
Dominic MonaghanTrufa
Liv TylerArwen

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 408

Várólistára tette 103


Kiemelt értékelések

Sydney 

Sajnos a magyar premier idején nem láttam a moziban, túl későn jutott eszembe, és már nem kaptunk rá jegyet. Egy évre rá karácsonyra Anya megvette videókazin, szó szerint rongyosra néztük, és mindenhova vittem magammal, mindenhol A Gyűrű Szövetsége ment.

Továbbra is „A” film, ezen nincs mit ragozni, nincs mit szépíteni. Olyan sokszor láttam már, hogy a szereplőkkel együtt mormolom a szöveget, de akkor sem tudom megunni. 19 éve nem volt olyan film, ami A Gyűrűk Ura nyomába léphetne. Fantasztikus film(ek). A tét nem kevesebb, mint Középfölde sorsa, és a kilenc, kezdetben még csupán útitárs szövetségével olyan kaland kezdődik, amit sose senki nem fog elfelejteni…

3 hozzászólás
Charityy 

Hogy ezt én eddig miért nem néztem meg?! Azt hittem unalmas és sok lesz az a 3 óra, de nagyon gyorsan elröppent. A látvány csodás, a szereplők is szuperek és persze a történet is remek. Azt hiszem ez újranézős lesz.

NaNa_88 

Mindenestől imádom ezt a trilógiát. Annyiszor láttam, hogy már meg sem tudnám számolni. És ez a szám csak nőni fog. Elfogult is vagyok vele. Lényegében nincs olyan eleme, amit ne szeretnék benne. Számomra tökéletes. ^^

Nihilchan

Annyira csodálatos ez a film! Rengetegszer láttam, családi szinten is akkora kedvenc, hogy lazán idézgetünk belőle, sőt, az anno csontos öcsém beceneve Gollam volt… Gyönyörű a látvány és a zene, nagyon szeretem a karaktereket és én kicsit sem bánom, hogy hosszú és nagyrészt csak sétálgatnak meg utazgatnak. Remek a történet és engem Frodó is ritkán idegesít. Kifejezetten jó adaptációnak tartom és abszolút kötelező fantasy filmnek.

Valentine_Wiggin 

A könyvet negyedikes koromban olvastam, úgyhogy mondhatom, hogy gyerekkorom egy korszakát jelentette a Gyűrűk Ura iránti rajongás. A filmet is láttam, akkor is, és azóta is nagyon sokszor – szerintem bátran kijelenthetjük, hogy ez az adaptációk királya. Tökéletesen megőrzött hangulat és karakterek, észszerű változtatások (ez különösen ritka, de például Arwen karakterének szerintem még több teret is adott a film, mint a regény), csodálatos látvány és zene, egy megteremtett varázsvilág, ami beránt, és nem enged el. Egyike azoknak a filmeknek, amik bár hosszúak, és néhol lassúak, de egy pillanatig sem unatkozik rajtuk az ember, hanem végig fenntartja a figyelmet.
Azt csak úgy a végére jegyzem meg, hogy néha elfog az érzés, hogy teljesen egyedül vagyok a véleményemmel, hogy kimondottan kedvelem, és teljes mértékben megértem Frodót. Persze, maratoni mennyiségűt kínlódik, és ez csak romlik, ahogy haladunk előre a történetben, persze, egyedül két lépést nem tudna tenni, Samu mindig kell mellé, és persze, van, hogy simán hagyja, hogy manipulálják, de azzal a lelki és fizikai súllyal, ami rajta van, szerintem pont, hogy végtelenül reálisan viselkedik. Nem főHŐS, csak főszereplő, de szerintem pont, hogy egy izgalmas szemszöget mutat.

Juci

Kritikátlanul rajongok a teljes trilógiáért.
(Te jóságos ég, ez már 2001-es? :O)

1 hozzászólás
Törpillaa 

Már nem először láttam ezt a filmet, de nagyon tetszik. Izgalmas, nagyon jó szereplők a történet is nagyon jó, a zenék is. Imádtam Szürke Gandalft, Frodót, Samut, Aragornt is. De az első számú kedvencem Legolas Orlando Bloom által alakított tünde. Imádom a karakterét. :)

LoneWolf

27 éves fejjel, a bővített változatot megtekintve ismét megszerettem Középfölde világát. A rengeteg plusz jelenet részletesebbé, érzelmesebbé és helyenként humorosabbá tette az amúgysem gyenge első részt, (Nem túlzás azt mondani, hogy a Gyűrűk Ura a fantasy feldolgozások alapköve, amit minden ilyen műfajú darabnak követnie kellene.) miáltal kötelezőnek érzem a megtekintését mindazoknak, akik még csak az eredeti vágást látták. Hosszú ugyan, ez tény, de egy percét sem éreztem feleslegesnek, ezzel együtt pedig már csak ezt a verziót fogom innen újranézni.

Sister

Mesélőidő következik! Amikor a Gyűrű Szövetsége kijött a mozikba, kereken 9 éves voltam. Apukám rajongott a sorozatért, még a ’70-es években olvasta el, és ő roppant kíváncsi volt a filmekre is. Azt hiszem, engem két évvel később, 11 éves koromban kapott el a láz. Volt korábban egy próbálkozás, a mesével, de attól annyira féltem, hogy nem mertem végignézni. Azóta sem. :) Szóval, visszakanyarodva ahhoz a 11 éves kori emlékemhez, összegyűltünk a nappaliban és végignéztük mindhárom részt. Mondanom sem kell, azonnal szerelmes lettem a tájba, Aragornba és a zenébe. Nagyjából ilyen sorrendben. :) Mai szemmel nézve olykor feltűnik az erőteljes számítógépes hatás, de akkoriban szerintem úttörő volt ez a rész, minden tekintetben.

A zenéjét imádom, Howard Shore egyszerűen varázslatos dallamvilágot álmodott meg a GYU-filmeknek, de a színészeket is egytől egyig csak dicséret illeti. Új-Zéland még mindig szívet dobogtató, és az egész film tökéletesen hozza a Középföldei hangulatot. Egy részem örökre elraktározta ezt az élményt… Számomra a GYU az örök kedvenc sorozatok egyik oszlopos tagja.

phantomoftardis

Elég sokáig halogattam a Gyűrűk ura filmeket, mondván, hogy 1. hosszú 2. úgyis csak arról szól az egész, hogy sétálnak. Nos, tény és való, hogy a film nagy részében „csak” mennek, de mégis a helyszínek, amikbe közbe bele botlanak gyönyörűek, a szereplők, pedig mind egy szálig komplexek, s mindezek mellett még mondanivalója is van a filmnek. Tehát ez nem csak egy három órányi sétálásról szól, hanem Középfölde összetett, gyönyörűen kidolgozott (mind a mai napig nem tudom, hogy egy ember, hogy tud ennyire durván rétegelt világot kidolgozni), bár néha sötét világán és a barátság fontosságán van a hangsúly, ahol még a három óra is kevésnek tűnik.


Népszerű idézetek

woolfe

Gandalf: Egy mágus sosem késik, Zsákos Frodó. És korán se jön soha. Pontosan akkor érkezik, amikor akar.

bonnie9 

Pippin: Mi lesz a reggelivel?
Aragorn: Hisz ettél!
Pippin: Hát igen, egyszer. De mi lesz a második reggelivel?!

1 hozzászólás
Molli

Egy gyűrű mind fölött,
Egy gyűrű kegyetlen,
Egy gyűrű a sötétbe zár,
Mert bilincs az egyetlen.

Victorious 

Legolas: Lembas. Tünde kenyér. Egy apró falat kitölti egy felnőtt gyomrát.
Trufa: Hányat ettél meg?
Pippin: Négyet.

Banditaa

Gandalf: Mind így van ezzel, ki hasonló időket megél, de a döntés nem rajta áll. A mi dolgunk eldönteni, hogy mit kezdjünk az idővel, ami megadatik nekünk.

woolfe

Arwen: Inkább osztozok veled egy emberöltőnyi életen, semmint hogy egyedül nézzek szembe az eljövendő korokkal.

Victorious 

Trufa: Honnét tudjuk, hogy ez a Vándor tényleg Gandalf barátja?
Frodó: Ha az ellenséget szolgálná, csinosabb lenne…


Folytatása

Összehasonlítás

A Gyűrűk Ura


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján