A Gyűrű Szövetsége (A Gyűrűk Ura 1.) (2001) 754

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
178' · amerikai, új-zélandi · akció, kaland, dráma, fantasy 12

19 díj · 30 jelölés

Frodó, az ifjú hobbit egy gyűrűt kap Bilbótól, amiről kiderül, hogy az Egy Gyűrű, mellyel a Sötétség Ura rabszolgasorba taszíthatja Középfölde népeit. Gandalf Völgyzugolyba küldi Frodót, ahol a tündék legbölcsebb vezetője, Elrond dönt a gyűrű sorsáról. Nincs más lehetőség, a gyűrűt el kell… [tovább]

angol

Képek 43

Szereposztás

Elijah WoodFrodó
Ian McKellenGandalf
Sean AstinSamu
Viggo MortensenAragorn
Orlando BloomLegolas
John Rhys-DaviesGimli
Billy BoydPippin
Sean BeanBoromir
Dominic MonaghanTrufa
Liv TylerArwen

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 398

Várólistára tette 96


Kiemelt értékelések

Charityy 

Hogy ezt én eddig miért nem néztem meg?! Azt hittem unalmas és sok lesz az a 3 óra, de nagyon gyorsan elröppent. A látvány csodás, a szereplők is szuperek és persze a történet is remek. Azt hiszem ez újranézős lesz.

NaNa_88 

Mindenestől imádom ezt a trilógiát. Annyiszor láttam, hogy már meg sem tudnám számolni. És ez a szám csak nőni fog. Elfogult is vagyok vele. Lényegében nincs olyan eleme, amit ne szeretnék benne. Számomra tökéletes. ^^

Valentine_Wiggin 

A könyvet negyedikes koromban olvastam, úgyhogy mondhatom, hogy gyerekkorom egy korszakát jelentette a Gyűrűk Ura iránti rajongás. A filmet is láttam, akkor is, és azóta is nagyon sokszor – szerintem bátran kijelenthetjük, hogy ez az adaptációk királya. Tökéletesen megőrzött hangulat és karakterek, észszerű változtatások (ez különösen ritka, de például Arwen karakterének szerintem még több teret is adott a film, mint a regény), csodálatos látvány és zene, egy megteremtett varázsvilág, ami beránt, és nem enged el. Egyike azoknak a filmeknek, amik bár hosszúak, és néhol lassúak, de egy pillanatig sem unatkozik rajtuk az ember, hanem végig fenntartja a figyelmet.
Azt csak úgy a végére jegyzem meg, hogy néha elfog az érzés, hogy teljesen egyedül vagyok a véleményemmel, hogy kimondottan kedvelem, és teljes mértékben megértem Frodót. Persze, maratoni mennyiségűt kínlódik, és ez csak romlik, ahogy haladunk előre a történetben, persze, egyedül két lépést nem tudna tenni, Samu mindig kell mellé, és persze, van, hogy simán hagyja, hogy manipulálják, de azzal a lelki és fizikai súllyal, ami rajta van, szerintem pont, hogy végtelenül reálisan viselkedik. Nem főHŐS, csak főszereplő, de szerintem pont, hogy egy izgalmas szemszöget mutat.

Juci

Kritikátlanul rajongok a teljes trilógiáért.
(Te jóságos ég, ez már 2001-es? :O)

1 hozzászólás
Törpillaa 

Már nem először láttam ezt a filmet, de nagyon tetszik. Izgalmas, nagyon jó szereplők a történet is nagyon jó, a zenék is. Imádtam Szürke Gandalft, Frodót, Samut, Aragornt is. De az első számú kedvencem Legolas Orlando Bloom által alakított tünde. Imádom a karakterét. :)

LoneWolf

27 éves fejjel, a bővített változatot megtekintve ismét megszerettem Középfölde világát. A rengeteg plusz jelenet részletesebbé, érzelmesebbé és helyenként humorosabbá tette az amúgysem gyenge első részt, (Nem túlzás azt mondani, hogy a Gyűrűk Ura a fantasy feldolgozások alapköve, amit minden ilyen műfajú darabnak követnie kellene.) miáltal kötelezőnek érzem a megtekintését mindazoknak, akik még csak az eredeti vágást látták. Hosszú ugyan, ez tény, de egy percét sem éreztem feleslegesnek, ezzel együtt pedig már csak ezt a verziót fogom innen újranézni.

Sister

Mesélőidő következik! Amikor a Gyűrű Szövetsége kijött a mozikba, kereken 9 éves voltam. Apukám rajongott a sorozatért, még a ’70-es években olvasta el, és ő roppant kíváncsi volt a filmekre is. Azt hiszem, engem két évvel később, 11 éves koromban kapott el a láz. Volt korábban egy próbálkozás, a mesével, de attól annyira féltem, hogy nem mertem végignézni. Azóta sem. :) Szóval, visszakanyarodva ahhoz a 11 éves kori emlékemhez, összegyűltünk a nappaliban és végignéztük mindhárom részt. Mondanom sem kell, azonnal szerelmes lettem a tájba, Aragornba és a zenébe. Nagyjából ilyen sorrendben. :) Mai szemmel nézve olykor feltűnik az erőteljes számítógépes hatás, de akkoriban szerintem úttörő volt ez a rész, minden tekintetben.

A zenéjét imádom, Howard Shore egyszerűen varázslatos dallamvilágot álmodott meg a GYU-filmeknek, de a színészeket is egytől egyig csak dicséret illeti. Új-Zéland még mindig szívet dobogtató, és az egész film tökéletesen hozza a Középföldei hangulatot. Egy részem örökre elraktározta ezt az élményt… Számomra a GYU az örök kedvenc sorozatok egyik oszlopos tagja.

phantomoftardis

Elég sokáig halogattam a Gyűrűk ura filmeket, mondván, hogy 1. hosszú 2. úgyis csak arról szól az egész, hogy sétálnak. Nos, tény és való, hogy a film nagy részében „csak” mennek, de mégis a helyszínek, amikbe közbe bele botlanak gyönyörűek, a szereplők, pedig mind egy szálig komplexek, s mindezek mellett még mondanivalója is van a filmnek. Tehát ez nem csak egy három órányi sétálásról szól, hanem Középfölde összetett, gyönyörűen kidolgozott (mind a mai napig nem tudom, hogy egy ember, hogy tud ennyire durván rétegelt világot kidolgozni), bár néha sötét világán és a barátság fontosságán van a hangsúly, ahol még a három óra is kevésnek tűnik.

Mrs_Stark

Életem egyik meghatározó filmje. Azt hiszem pont a 13. születésnapomon láttam először, azóta pedig még egy tucatszor legalább. Tipikusan az a film, amit nem lehet megunni.
A három óra nagyon gyorsan eltelik, ha az ember nem tv-ben nézi főleg, ha a belemerülünk a történetbe. Arwen-t mindig is szerettem, viszont mára már kissé idegesítőnek találom, ahogy Frodót is. Az örök kedvenceim mindig is Gandalf, Legolas és Aragorn lesznek, ó és Gimlit se felejtsük ki.
Szerintem aki még nem látta a trilógiát, annak érdemes a Hobbittal kezdenie, hogy értelmet nyerjen néhány dolog.
Péládul mikor Bilbó mesél a gyerekeknek a kalandjairól. Vagy az, hogy hogyan került Bilbóhoz a Gyűrű. Legolas már tudja a Vándor, Aragorn nevét, ahogy Thranduil kérte tőle annak idején, Gimli pedig a már olyan jól ismert Gloin fia. Illetve láthatjuk Balin sírhelyét is.
„Sauront bízzátok csak rám.”- mondta 60 évvel ezelőtt Saruman, tehát az ő árulása sem egyik napról a másikra alakult ki.

Tiko

A kedvencem a trilógiából, rengetegszer láttam és még mindig fel tudok benne fedezni új dolgokat. Annak idején szájtátva bámultuk a gyönyörű tájakat, a zenét, a fantasztikus díszleteket és a csatákat. Később elolvastam a regényt is hozzá, így sokkal több mindent értettem meg a történetből, a szereplők motivációjáról. Szerintem a casting is hihetetlenül jó volt, remek kis csapat állt össze a nagy útra, nem nagyon tudnék olyan szereplőt mondani, akivel problémám volt színészi játék tekintetében. Azt hiszem ez a film igazi etalon lesz mindig is a fantasy műfajon belül.


Népszerű idézetek

woolfe

Gandalf: Egy mágus sosem késik, Zsákos Frodó. És korán se jön soha. Pontosan akkor érkezik, amikor akar.

bonnie9 

Pippin: Mi lesz a reggelivel?
Aragorn: Hisz ettél!
Pippin: Hát igen, egyszer. De mi lesz a második reggelivel?!

1 hozzászólás
Molli

Egy gyűrű mind fölött,
Egy gyűrű kegyetlen,
Egy gyűrű a sötétbe zár,
Mert bilincs az egyetlen.

Victorious

Legolas: Lembas. Tünde kenyér. Egy apró falat kitölti egy felnőtt gyomrát.
Trufa: Hányat ettél meg?
Pippin: Négyet.

Banditaa

Gandalf: Mind így van ezzel, ki hasonló időket megél, de a döntés nem rajta áll. A mi dolgunk eldönteni, hogy mit kezdjünk az idővel, ami megadatik nekünk.

woolfe

Arwen: Inkább osztozok veled egy emberöltőnyi életen, semmint hogy egyedül nézzek szembe az eljövendő korokkal.

Victorious

Trufa: Honnét tudjuk, hogy ez a Vándor tényleg Gandalf barátja?
Frodó: Ha az ellenséget szolgálná, csinosabb lenne…


Folytatása

Összehasonlítás

A Gyűrűk Ura


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján