Moziban jártam! zóna

Kopaszkutya 
Moziban jártam!

Mára már szinte az egyetlen mozi Szlovákiában, ami magyar nyelvű filmeket vetít. Most segítségre van szükségük. Virtuális jegyek vásárlásával lehet támogatni őket.

Az eredeti facebook bejegyzés: https://www.facebook.com/kinotatramozikomarno/posts/268…

Két nappal előtte még ezt lehetett tudni a nyitásról: https://ma7.sk/film/punkosdi-gyermeknapi-ajandek-ujrain…

Inkabringa 
Moziban jártam!

Ha valakinek van kedve (Ma kipróbáltam és minden szuperül működött, nem szaggat, nem dobál le. 990 a jegy és ezzel támogatod a működésüket.) :

http://mozivilag.com/…

1 hozzászólás
Kevin_Krall
Moziban jártam!

Sziasztok!
Mivel a jelenlegi helyzetben nem tudunk hódolni a mozizás nyújtotta élményeknek, így szeretném megosztani veletek az egyik régebben írt esszémet a mozi és a televízió közös történelméről. Remélem, tetszeni fog nektek:)

A mozitól a televízióig és vissza

Gondoljunk csak bele egy rövid időre, hogy a befogadó közönség vajon milyen közegekben hódolhat a lehető legkellemesebb módon a filmművészetnek? Melyek a legfontosabb tényezők ahhoz, hogy a mozgóképes produkciók magukba szippantsanak minket? Vajon a televízió adta szabadosabb filmezés és műsorok, vagy maga a mozi nyújthat jobb szórakozást? S ha már felvetődtek ezek a kérdések: Mégis milyen nagyobb környezetekről és nézőközpontú elemekről beszélhetünk, ha a filmről van szó?
A filmművészet születése egyet jelent a mozival, és a születésük 1895-re vezethető vissza. A különböző anekdoták kiemelt szerepet tulajdonítanak annak, hogy a mozgókép ereje nagyban függött a környezetétől. Példaként szolgál erre, hogy az egyik első film, A vonat érkezése a szűk moziteremben a frászt hozta a nézőkre: Történetesen úgy hitték, hogy a szóban forgó vonat a pályaudvarra való érkezésekor átszáguld a vetítővásznon, és a nézősorokba fog gázolni; a nézők fejvesztve menekültek a székeken- ás egymáson át. Már ilyenkor látszott, hogy a filmnek szüksége van egy sajátos helyszínre, amely a hangulatával körbe fogja az embereket.
A kezdeti időszakokban nem voltak külön filmszínházak. Franciaországban kávéházakban és bárokban kapott elkülönítve helyet a vetítővászon. Hogy a némafilmek minél kelendőbbek legyenek, mindössze pár év elteltével már különböző csalogatásokat és fegyvereket vetettek be a tulajdonosok. Eleinte felbéreltek úgynevezett kikiáltókat, akik a mai kifejezéssel élve végig kommentálták a produkciókat, majd zongoristákat, a későbbiekben pedig komplett zenekarokat rendeltek a vetítésekre. Finom ecsetekkel igyekezték az igencsak gyúlékony celluloid szalagok képeit kifesteni, hogy a színekkel még különlegesebbé tegyék a varázst. Ekkoriban a film a saját maga erényeiért küzdött, a huszadik század elejéig egyszerű cirkuszi mutatványként tekintettek rá.
Egészen az 1950-es évekig a film viszont hatalmas utat járt be: Az egyszerű mutatvány a világ új csodája lett, az új művészeti ág. Filmiparok, filmsztárok jelentek meg, minden fontosabb eleme beépült a köztudatba és a popkultúrába. Amely viszont a legfontosabb: A televízió megszületéséig a film fogalma egybeolvadt a mozival. A mai napig hallhatunk arról, hogy sokan egymás szinonimájaként alkalmazzák. Hogyan is lehet ez? És milyen hatást tett erre az egészre a televízióipar?
Ha egyszerűsítünk: két globális közvetítési forma háborújáról van szó.
A húszas- és harmincas években a mozi még egyszerűen lekörözte a rádió nyújtotta szórakoztatást, azonban az új képszolgáltató – ráadásul otthoni – eszköz, a televízió már megjelenésekor riválisa volt az iparnak. Gazdasági tekintetben a filmcégek szerződéseket köttettek a régi filmjeikkel a televíziónál, így megcsappant az érdeklődés a nosztalgikus hangulatú mozikban. Szintén költséghatékonyabb és egyben kifizetődőbb volt, hogy tévéfilmeket gyártsanak, így produkciókat több részre feldarabolva, sokkalta nagyobb bevétellel tudták leadni. Ennek következtében elmondható, hogy ezek a darabok silányabbak és olcsóbbak is voltak, meglátszott rajtuk a gyors gyártási folyamat, szemben a mozitermekbe jutott filmekkel. Az otthoni film- és műsornézés, – akárcsak ma – egyet jelentett a családi, baráti vagy személyes kikapcsolódással, de semmiféleképpen nem a rendes film iránti érdeklődéssel vagy az az iránti szeretettel.
A mozikban jóval fontosabb darabok születtek, illetve technikai eszközök által kinyílt a szórakoztatási paletta. A Technicolor a virágkorát élte, és a verseny hatására egy teljesen új korszak köszöntött be, elsősorban a hollywoodi közegekben: A Cinemascope korszaka. Egyes cégek, mint például a Panavision kifejlesztette az Ultra-szériáját, így a hatalmas kameratípus képes volt 70- és 75mm-es nyersanyagra dolgozni az eredeti 35mm-es kópia helyett. A képarányt 2,35.1 -re duzzasztották fel, így létrejött az igazi szélesvászon. Külön kísérleteket folytattak a mozitermekkel is, ahol a vásznat megnyújtották, egyes esetekben szinte a moziterem másik felét is befoglalta, görbítetten (Cinerama, a mai ScreenX idézőjeles elődje). Mint ahogyan ezekből is látszik, csak a mozi tudja visszaadni az igazi film nyújtotta hangulatot, folyamatos törekvéseikkel pedig egyre inkább közel hoznak minket a látott cselekményhez. A televízió talán meghittebb pillanatokat tud hozni egy otthoni társaságba, viszont feleannyira sem érezzük át azt a hatást, mint amit egy külön erre a célra kifejlesztett termen belül lehetséges. Másfelől, ezekben az időkben az amerikai filmcégek több nagyobb szabású, meglehetősen nagy költségvetésű filmeket gyártottak le, éppen a silányabb tévéfilmek és sorozatok ellen. Az egyik legfontosabb példa erre a Ben Hur, vagy akár az animációs filmek közül a Susi és Tekergő.
Az ötvenes évek második felében létrehozták az előfizetéses televíziócsatornákat, amelyek sokkalta frissebb mozifilmekkel is szolgáltak, bár ezek több pénzbe is kerültek. A riválisok folytatta háború egyre inkább szétválasztotta a mozgóképes tereket: A televízióban több showműsor, vetélkedő és sorozat kapott helyet, amíg a film továbbra is a moziban talált leginkább magára. Habár az Emmy-díjátadót már 1949-ben megalapították, sokáig több műsor specifikus díjat osztottak ki, semmint tévéfilmeknek járót. Ezáltal az 1929 óta megalapított Oscar-díj nagyobb rivaldafényben tudta tartani a mozi éltetését. A VHS-korszak a nyolcvanas években kapott igazán szárnyra, egészen odáig az emberek nem jutottak igazi mozifilmekhez személyesebb módon.
Manapság a moziknak az internetes videótékák és maga az internet a fő riválisa. Sok filmfesztiválon ennek hatására nem tekintik igazi filmeknek például a Netflix által legyártott műveket. Azok a filmesek, akik régebb óta vannak benne a szakmában, úgy tartják; csak a moziban levetített mozgóképek tekinthetőek filmeknek. A verseny pedig a mai napig nem csillapodott: a 3D filmek tökéletesítésére a kétezres évek elejéig várni kellett, s ezeknek fokozása, a 4DX és az említett ScreenX is a reformálás és a nézőhívogatás elemei, amelyekkel a mozik valami pluszt adhatnak a film világához és ennek a művészetnek a szeretetéhez.
S mivel a mozi ennyi ideje már egyenértékű a filmmel, nyugodtan ki lehet mondani, hogy csak a moziterem van tele vízióval.

Kapcsolódó filmek: Susi és Tekergő (1955) · Ben Hur (1959) · A vonat érkezése (1896)

Susi és Tekergő (1955) Ben Hur (1959) A vonat érkezése (1896)

Kapcsolódó művészek: Louis Lumière · Auguste Lumière

Kopaszkutya 
Moziban jártam!

Nálunk már bezárták a mozit két hétre. Szerintetek lesz hatása az ebben az időben bemutatott filmek sikerére a koronavírus-járvány? Lehet, hogy mégis csak azok a stúdiók járnak majd jól, akik augusztusra rakták a már kész filmjük premierjét? (Csatolva néhány premier erre az időszakra)

Kapcsolódó filmek: Bloodshot (2020) · Emma. (2020) · Nyomorultak (2019) · Boszorkányház (2019) · Kémecském (2020) · Hang nélkül 2 (2020) · Az első áruló (2019) · Inkább lennék özvegy (2019) · A platform (2019) · Nyelés (2019) · Tess és én – Életem legfurcsább hete (2019) · A gokartkirály (2020) · Lassie hazatér (2020)

Bloodshot (2020) Emma. (2020) Nyomorultak (2019) Boszorkányház (2019) Kémecském (2020) Hang nélkül 2 (2020) Az első áruló (2019) Inkább lennék özvegy (2019) A platform (2019) Nyelés (2019) Tess és én – Életem legfurcsább hete (2019) A gokartkirály (2020) Lassie hazatér (2020)

4 hozzászólás
MrsCumberbatch 
Moziban jártam!

Oké, lehet ezzel magamat fogom leégetni nem ez lenne az első megszoktam, de ez esetben barátnőmet is rántom magammal mert ő se tudta XD

Szóval… Mindenkinek egyértelmű volt, hogy a Cinema City-ben majdnem 100 forinttal drágább, ha online veszed a jegyet? Mármint oké, nyilván nekem is feltűnt a kényelmi díj rész, de mit tudom én… Valahogy nem fogtam fel. Azt hittem, hogy ez valami újítás és mindenhol ott van… De úgy látszik nem.

Kényelmi díj = Ha túl kényelmes vagy ahhoz hogy sorba állj a jegyedért, akkor fizessél csak többet. :'))

Ennél már csak az a gázabb, hogy vannak olyan előadások, ahol nem lehet foglalni, szóval ha időben és jó helyen akarom nézni akkor fizessek érte többet? Szomorú.

2 hozzászólás
Near
Moziban jártam!

Rise of the Skywalker világpremier előtti, vetítés előtt kereken fél órával. Mozibüfé.

– Szia!
– Szia! Két Star Warsos fémvödröt kérnék.
– Oké.
– Lehetőleg két különbözőt. Nem tudom, kell-e ezt mondanom.
– De… csak egy fajta van. Nem?
– Kettőnek kell lennie. Egy narancssárga és egy kék.
– De…
– Ott van *mutatok az észlény mögé* a felső a narancs, az egyik, az alsó tucat a kék a másik.
– Ezt nem is tudtam.

Végül is, még jó, hogy ő dolgozik ott.
Az már csak ráadás, hogy nem tudta, mit kezdjen egy bankkártyával, ami nem paypass-os.

Kapcsolódó filmek: Csillagok háborúja IX. – Skywalker kora (2019)

Csillagok háborúja IX. – Skywalker kora (2019)

1 hozzászólás
Hirdetés
Angara
Moziban jártam!

Sziasztok!

Igazából nem tudom, hogy jó zónába írok-e. Pár hete néztem, hogy hol vetítik A világítótornyot és ki is néztem, hogy akkor majd a Művész Moziban nézem, erre szeretném megnézni az időpontokat és nincs sehol a film és más mozi oldalán is néztem és ott sem ír semmit. Máris lekerült volna a műsorról? Valaki tud esetleg erről valamit?

Kapcsolódó filmek: A világítótorony (2019)

A világítótorony (2019)

4 hozzászólás
PaulHackett
Moziban jártam!

Sziasztok!
Valaki tud erről valamit? Egyáltalán lesz ez nálunk vetítve? :)

https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó filmek: Házassági történet (2019)

Házassági történet (2019)

Kapcsolódó művészek: Adam Driver

crissy
Moziban jártam!

El is felejtettem írni a legutóbbi mozizós kalandomról. :)
Nagyváradon voltam a Cinema Palace-ben, ami nagyon pozitív csalódás volt számomra. Amellett, hogy a jegyek olcsóbbak, mint a Cinema City-ben, még voltak különböző akciók is a helyen. Nem tartottam észben az egészet, de a csütörtöki napokon kedvezményesek a jegyek, és mi pont csütörtökön voltunk ott. :) Ha nem lenne messzebb Nagyvárad Zilahtól (ahol én lakom), mint Kolozsvár, akkor tuti inkább ide járnék. Bár a pletykák szerint Zilahon is újítják a régi, kihalt mozit, illettve reggelente szoktam a környékén látni munkásokat (bár nem merem elhinni, hogy a mozin dolgoznak). Fingers crossed :)
Amúgy a Volt egyszer egy… Hollywood (2019) filmet néztük meg, ami érdekes, de nem az én világom. Na, alapból Tarantino filmei nem az én világom. De nem bántam meg, hogy ezt választottuk. Én a Yesterday (2019) filmet szerettem volna megnézni, de sajnos már nem vetítették, mire eljutottunk mi is moziba.

Kapcsolódó filmek: Volt egyszer egy… Hollywood (2019) · Yesterday (2019)

Volt egyszer egy… Hollywood (2019) Yesterday (2019)

Nocharity 
Moziban jártam!

Hali!
A napokban felmerült bennem a gondolat, hogy van-e még olyan elvetemült nőszemély rajtam kívül, akinek bérlete van lehetne a moziba, annyit jár oda? Tehát naprakész az újonnan megjelent filmekkel, arra is elmegy, ami kevésbé érdekli (pl. történetileg nem annyira, megvalósításilag viszont igen), és alapvetően a filmek iránti rajongásból jár moziba, nem a blockbusterek vagy a híres színészes produkciók miatt (megjegyzem, nem baj, ha valaki csak ilyenekre jár, ki mit engedhet meg magának, stb, inkább arra próbáltam utalni, hogy a kevésbé ismert filmeket/művészfilmeket is megnézi).
Szóóóval, van ilyen leányzó még rajtam kívül? Mert ha igen, szívesen venném, ha a levelezőtársam lenne, mivel a környezetem sajnos közel sem annyira mániákus, mint én :D

2 hozzászólás