Mechanikus narancs (1971) 132

A Clockwork Orange
136' · amerikai, angol · sci-fi, dráma, krimi 18

0 díj · 7 jelölés

Alex és bandája éjszakánként a város utcáit járja és terrorizálja. A megvadult fiatalok törnek, zúznak, rabolnak és gyilkolnak, mígnem a bandavezért a társai föl nem nyomják a zsaruknak. A börtönben Alex önként vállalkozik egy új átnevelési gyógymódra. A sajátos agymosás célja, hogy kiölje az… [tovább]

Képek 3

Szereposztás

Malcolm McDowellAlex
Patrick MageeFrank Alexander
Michael BatesBarnes
Warren ClarkeDim
Adrienne CorriMrs. Alexander
Clive FrancisLodger
Aubrey MorrisDeltoid
Margaret TyzackConspirator
Michael TarnPete
David ProwseJulian
Hirdetés

Kedvencelte 49

Várólistára tette 175


Kiemelt értékelések

Emilie

Huha… amikor felgördült előttem a végefőcím, nem tudtam felocsúdni az élményekből, amikkel találkoztam a játékidő alatt. Kubrick egy örök zseni, egy igazi rendező, aki oda mer nyúlni a témákért, és nem finomkodik a cenzúrával szemben. Kár, hogy mostanában a „bátor” rendezők csak az undorító kategóriát tudják megragadni a filmjeikkel. A legfélelmetesebb ebben a filmben az, hogy elképzelhető egy ilyen jövőkép, mint ez. Mindenkinek ajánlom, a könyvet méginkább.

Horváth_Evelyn 

Azért nem kap több csillagot, mert sokszor kicsit teátrális volt. A színészektől nem nagyon voltam elájulva. Malcolm McDowell nagyszerű munkát végzett, de a többiek furák voltak. Nagyon tetszett a jelmez. Borzasztóan szuper volt. És Kubrick előtt le a kalappal, nagyon egyben volt minden, a könyv hangulát egész jól visszaadta. Mondjuk Burgess regénye nem nyűgözött le, de azt elismerem, hogy zseniális. És a film méltő lett ehhez. A karakterekről hát… Én megkedveltem Alexet. És a könyv olvasásakor is ez volt. És tudom, hogy erkölcsileg borzasztó szereplő, de egyszerűen nem tudsz nem figyelni rá, és ebben is tökéletes volt McDowell. És hát mivel az ő fejében vagyunk, kialakul egyfajta kötődés, és így az a kellemetlen helyzet jön létre, hogy az öreg bácsit tartom negatív szereplőnek. Bár ez a másik, ami fantasztikus. Hogy itt valójában csak negatív szereplők vannak. De tényleg. Na, szóval Kubrick zseniálisan összerakta.

woolfe

Az a film, amit minden érettségizővel meg kellene nézetni (ha már az olvasásra nehéz rávenni őket, de filmélményként is legalább annyit nyújt). Az a film, ami tökéletesen kivitelezett. Kubrick egy zseni.

Mark 

Nehéz megszólalni, de igyekszem. Ez a történet sok szemszögből figyelhető meg akár erkölcsileg, társadalmilag. Bárhonnan közelítjük mindig egy tökéletes és bizarr jelenséget kapunk. Nem véletlenül szürreális minden a filmben. Feszegeti a határt jó és rossz között, a politikába és a tudományba kontárkodik. És ehhez jön Kubrick zseniális filmalkotói tudása, melytől az egyik legdurvább látványvilágot kapjuk, amit csak lehet.
Alig várom, hogy kézbe kaphassam a regényt

kkatja

Nem volt rossz, de a könyv nyelvezetét és hangulatát nem tudja visszaadni! :)

Honey_Fly 

Az erőszakot nem tudom elfogadni. Persze ez nem Kubrick sajátja, Burgess bá' háza táján kell szétnézni először. Félelmetesek ezek az átnevelő terápiás kezelések, még félelmetesebb, hogy a 'civilizált' briteknél (és még jó pár nemzetnél) ez bármilyen témában valóban szóba jöhetett. Az adaptáció nagyon jól sikerült, számomra egyenértékű a könyvvel.

Blissenobiarella 

A könyv és a film összehasonlíthatatlan, egészen más élményt nyújtanak.
De egyben nem különböznek: egyformán zseniálisak.

Dorki

Ez egyszerre annyira bizarr, és annyira zseniális.

fayakezdet

Sokáig halogattam ennek a filmnek a megnézését.. de azt mondom talán nem is baj. Szerintem ehhez a filmhez fel kell nőni. Talán pár éve még abszolút nem tetszett volna, de most úgy érzem eléggé megfogott.

Zajec_Sternenkind 

Hm… Egyedi alkotás, erkölcstépő és gondolatébresztő, de valahol az az érzésem, hogy semmi mást nem akar, csak megbotránkoztatni. Azt hiszem, éppen ezért a könyv erősebb lehet, a lelki ferdítések, dominanciaharcok, társadalomgúny és a belső, filmben láthatatlan finomságok az írott lapokon jobban átjönnek.
Nem mondom, hogy túl van értékelve, mert nem, de sajnos átcsúszott valami olyasféle trendbe, hogy nem illik erről a filmről rosszat mondani, mert zseniálisnak kell lennie. Olyan önellentmondás ez a film üzenetével. Érdekes.


Népszerű idézetek

woolfe

Bűzlik ez a világ, mert többé nincs benne se törvény, se rend. Mert hagyja, hogy a fiatal az öregre támadjon… mint ti is! Ebben a világban nincs már hely egy öreg ember számára. Miféle világ ez egyáltalán? Ember a Holdon?! Ember kering a Föld körül?! De a kutya se törődik azzal, hogy törvény és rend van-e itt lent a földön.

woolfe

Mi ütött belétek? Közel egy évszázada tanulmányozzuk a problémát, de nem jutottunk előbbre. Van szép otthonod. Szerető szüleid. Az eszeddel sincs baj. Lehet, hogy az ördög bújt beléd?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján