Született gyilkosok (1994) 134

Natural Born Killers
118' · amerikai · dráma, romantikus, krimi 18

Útszéli lerobbant kocsma, unott arcú pincérnőkkel, és a helyhez illő vendégekkel. Fiatal pár érkezik. A fiú falatozik, a lány a wurlitzert bűvöli táncával. Néhányan a vendégek közül hangos megjegyzésekkel kísérik az eseményeket. Nem sokáig. A fiatal pár pillanatok alatt lemészárolja közönségét.… [tovább]

angol

Képek 3

Szereposztás

Woody HarrelsonMickey Knox
Juliette LewisMallory Knox
Tom SizemoreDet. Jack Scagnetti
Robert Downey Jr.Wayne Gale
Tommy Lee JonesWarden Dwight McClusky
Rodney DangerfieldEd Wilson, Mallory's Dad
Hirdetés

Kedvencelte 37

Várólistára tette 79


Kiemelt értékelések

Ellen_Ripley

Mickey és Mellory története örökre kedvencem lett. A történet kiválóan van felépítve, a karaktereket remekül kibontották. Az események annyira sodornak magukkal, hogy észre sem veszed, hogy egy filmet nézel. S emellé társul még minden idők legjobb soundtrack-je. Ebben a filmben minden jó. Még a plakátja is (évekig a szobám falán volt, a videótékából könyörögtem el :))

LukeSkywalker 

Remekmű vagy őrült káosz? Talán mindkettő. A média által mesterségesen generált hazugságvilágról készített örökérvényű mestermű? Meglehet. Bemutatásának idején olyan nehezen emészthető, az érzékszerveket olyannyira megviselő pokoljárásnak tűnt, amit joggal nevezhetünk megosztó műnek. Én személy szerint annak idején a moziból kijövet rendkívüli műnek tartottam. Ugyanakkor olyan beteges agyszüleménynek, amit bőven elég volt egyszer átélni. Mert ez inkább pszichedelikus élmény, mintsem hagyományos értelemben vett mozi. A zaklatott, hipergyors vágások (ha jól tudom, ebben van a világ legtöbb vágása), eszelős képi megoldások, a zene és kép őrületig fokozott tornádója könnyen maga alá gyűrheti a felkészületlen, vagy ennek befogadására nem képes nézőt. Én teljesen megértem azokat, akik számára ez a film élvezhetetlen iszonyat. Nem mondom, hogy nem az. Én azonban úgy érzem, Oliver Stone egyetemeset alkotott. Időnként a Twin Peaks-t juttatta eszembe a látszólagos értelmetlenség, az irányított téboly tekintetében. Stone azonban olyan vasmarokkal tartja a kezében a gyeplőt, ami nem engedi a totális elmebaj irányába szétesni az egyébként éppen abban hempergő társadalmat bemutató filmjét, ami elismerésre méltó.
A Bonnie és Clyde speedes változatát alakító két főszereplő nagyszerű, tökéletesen átadják magukat szerepüknek. Érdekes mód a forgatókönyvet Quentin Tarantino írta, és úgy érzem, a Tiszta románccal együtt a Natural Born Killers is egy olyan film, aminek utólag nagyon örülne, ha az ő neve szerepelne a rendező helyén. Mert lerí róla, hogy ebben benne van a keze, és mégsem az ő munkája, viszont egy más, nála is jobb rendező nyomta rá a saját bélyegét, ami nagy valószínűséggel (a bizonyíték ott a vásznon) a mű javára vált. Ki tudja, talán Tarantinónak meg kellett volna maradnia az írásnál és hagyni, hogy kiváló rendezők csinálják meg a könyveit, és akkor sokkal jobb filmek születtek volna…
A NBK olyan film, amit látni kell, de bőven elég csak egyszer. Vagy talán húszévente egyszer újra lehet nézni, ha addigra már csak egy érzéssé csillapodott a fejünkben. Az biztos, hogy soha nem lehet elfelejteni. És sokat lehet belőle tanulni a társadalmunkról. Okulni persze ebből sem okultunk, hiszen, mint minden profetikus mű esetében, az emberek magasról tesznek a figyelmeztetésre és száguldanak tovább a pusztulásba vezető országúton.

1 hozzászólás
Sapadtribizli

Hogy miért ez az egyik kedvenc filmem?
Mert nagyon szeretem a szimbólumrendszerét, amivel operál.
Mert, azt hiszem, számomra avad szabadságot jelképezi a film. Vad, mert ez a féle szabadság már nem tartható kordában, és túlcsordul önmagán.
Mert ezt a féle őrült-szabadságot is csak egy másik ember szeretete/szerelme tudja igazán táplálni.
És mert nagyon illenek hozzá a jobbnál-jobb Leonard Cohen dalok.

3 hozzászólás
Ik4r0s

Keresem az állam, de nem találom. Ez a film szó szerint brutális. A zene remekül betalál, és azt hiszem, hogy a Nine Inch Nails – Something I Can Never Have örökre összeforr nálam a film végével. Nem is tudom, hogy mi mocskosabb. Mickey és Mallory ámokfutása, vagy Wayne közvetítése, hogy egy show-t és ezzel együtt sztárt csinált a két gyilkosból. Komolyan mondom sokkban vagyok. Woody Harrelson és Juliette Lewis eszméletlen páros, remekül működik köztük a kémia, és ők tényleg mindenben és mindenhova követik egymást. Én megadom a 10/10-et a filmnek.

dulkap 

Nagy kedvencem a film, de valamiért rég láttam már. Minap adta a tv és lecsaptam rá és nem csodálkoztam, hogy az egyik kedvencem. Hihetetlenül erős film, briliáns rendezői megoldásokkal, zseniális alakításokkal és nagyon mély társadalomkritikával. Itt még Stone bátrabban csinált filmet. Azért én megnéznék egy Tarantino féle változatot is.

LeanneIrisPrice 

Azta… Mindig is imádtam a Bonnie és Clyde jellegű sztorikat, ez pedig csak hab a tortán.
Képtelen vagyok jelenleg egy értelmes, összefüggő véleményt alkotni, de csak egyetlen dolog: Robertnek jól áll az a kis szőke a hajában… :3

M_Lloris

Mintha egy pszichopata fejébe látnánk bele. Hátborzongatóan hatnak az erőszakos jelenetek lassú zenei aláfestéssel. Na meg azok a színeffektusok! Imádtam. Egészen a legvégéig… de most komolyan, egy tömeggyilkos párosnak nem az a boldog vég, hogy lesz egy rakat gyerekük és együtt öregszenek meg. Mallory meg is mondta a filmben. Szembe kell menniük a golyózáporral és együtt szabadon meghalni. Ezt leszámítva király volt.

Traclon

Nekem valahogy nem esett le, hogy mit is kellene ezen a filmen annyira nagyon imádni…?

Dániel_H 

Erőszakos, értelmetlen, véres csalódás volt.

Asteraoth

Ez egy tényleg szélsőségesen erőszakos „filmkísérlet”, vagy pilot. Néhol feszengve röhögtem, hiszen a valódi médiára reflektál. A egész filmben az a legnagyobb baj, hogy milyen közel áll a valóságunkhoz. Ez egy üzenet nekem, hogy ugyan fogjunk már mindenhol vissza, ahol csak tudunk; és ne a Káin és Ábel szinten…a külső valóságunk képe biztosan tart a filmben vázolt kép felé (Ukrajna, Venezuela, USA [!] stb. Túl sokat tudok.), de belül mindig lesz egy emberi út, ez a mi választásaink kérdése.

„dráma, romantikus, krimi” +triller, és még egy 18 évesnek sem ajánlott. Kizárólag érett emberek nézzék ezt meg.


Népszerű idézetek

schummyka 

Mickey:
I realized my true calling in life.
Wayne Gale:
What's that?
Mickey:
Shit, man, I'm a natural born killer.

schummyka 

Wayne Gale:
Miért gyilkolás útján kell megtisztulni, miért?
Mallory Knox:
Mert ahányszor csak kézbe veszem a pisztolyom, mindig eszembe jut mire vagyok hivatott.
Wayne Gale:
Na és mire vagy hivatott, Mickey?
Mallory Knox:
Baszod. Én egy született gyilkos vagyok.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján