Született gyilkosok (1994) 160

Natural Born Killers
118' · amerikai · dráma, romantikus, krimi 18

Útszéli lerobbant kocsma, unott arcú pincérnőkkel, és a helyhez illő vendégekkel. Fiatal pár érkezik. A fiú falatozik, a lány a wurlitzert bűvöli táncával. Néhányan a vendégek közül hangos megjegyzésekkel kísérik az eseményeket. Nem sokáig. A fiatal pár pillanatok alatt lemészárolja közönségét.… [tovább]

angol

Képek 16

Szereposztás

Woody HarrelsonMickey Knox
Juliette LewisMallory Knox
Tom SizemoreDet. Jack Scagnetti
Robert Downey Jr.Wayne Gale
Tommy Lee JonesWarden Dwight McClusky
Rodney DangerfieldEd Wilson, Mallory's Dad
Jared HarrisLondon Boy
Pruitt Taylor VinceWarden Kavanaugh
Edie McClurgMallory anyja
Russell MeansÖreg indián

További szereplők

Kedvencelte 42

Várólistára tette 101


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Bár érteném, hogy mi alapján válogatok olykor filmeket – hiszen, ha pontosan tudnám, ez a film nem került volna el ilyen hosszú ideig. Hiába szeretem a rendezőjét, az összes szereplőjét és éa forgatóköynvíróját, hiába ajánlották már vagy százan, mégsem vitt rá a lélek. Biztosan van az emberben valami gát, amit nagyon nehéz megfejteni, ami miatt nem veszi rá magát teljesen egyértelműen jó filmekre.
Nagyon hosszan tudnám elemezni a filmet, de úgy döntöttem, hogy inkább az érzelmeimet osztom meg, amit közben éreztem, meg néhány olyan momentumot, amit én kiemelkedőnek tartok, és tartottam, míg néztem az előadást :).
– Woody Harrelson és Juliette Lewis olyan színészek, akiket legtöbbször komoly kihívást jelentő szerepekben lehet látni, s úgy gondolom, hgoy ez nem véletlen. Míg pl. Sharon Stone gyönyörű nő (és nem mellesleg imádom) és felkapott díva-celeb (volt) anno, addig Juliette Lewist olyan rendezők foglalkoztatták, akik részéről a filmezés komoly szellemi munka, valami olyan késztetés, amit én a magam részéről merek és akarok művészetnek nevezni. A színésznő – gyanítom – nem túl sokat küszködhet a szerepeivel, legyen az bármi – zsigerből tolja. Itt is elképesztő volt. Csakúgy, ahogy olykor bohókás szerepekben is kiemelkedően teljesítő társa. Jó volt, szerették egymást, baromi jól mutatnak együtt és rohadt jó lehetett nekik egymással dolgozni. (Lehet, hogy nézek majd werkfilmeket, riportokat, mert nagyon kíváncsi lennék, mit gondolnak egymásról IRL).
– RDJ-nek sikerült hitelesnek maradni a tenyérbemászó és rámenős sajtós szerepében, én utáltam nagyon, de itt tényleg összejött neki (is).
– TLJ pedig, lefogadom, hogy ezen szerep megformálása után kapta meg Kétarcot. (vagy az előbb volt?) Mindenesetre a két karakterben annyi párhuzamot találtam (még a magyar hangja is), hogy szinte össze lehetne olvasztani eggyé, nem tűnne fel. Tommy Lee Kétarc Jones :) – szerintem itt is remekelt. Hihetetlenül bírom a stílusát, itt is kapunk belőle egy jó adagot.
– A film tele van haraggal. Nem tudom, hogy Tarantino az íráson keresztül vezetheti le a fülgyülemlett emberundorát vagy esetleg máshol, mindenesetre úgy tűnik, hogy a temérdek hulla sosem fogja kielégíteni, mindig kell számára eggyel több. Ez a fajta határtalanság olyan lendületet ad a filmnek, mintha a néző felszállt volna egy végtelenített vasútra és tudja, hogy ennek sosem lesz vége, az viszont, egyre gyorsul, mintha lenne határozott célja. Ebben a tudatban szinte már-már az őrületig sikerül ismét fokozni a vérontást. Tipikus, azt kell mondjam. Én nagyon bírtam. :)))
– Tele van jelekkel, jelzésekkel, fricskákkal, utalásokkal, merő szarkazmus, gúny és ború az egész film. A legjobban azt tetszik benne, hogy ezt bármilyen hangulatban meg lehet nézni. Amennyiben mélázó, filozofikus kedvedben vagy, akkor az épp kavargó gondolataid kapcsán fog visszacsatolás betalálni, ha pedig vidám vagy, akkor termédek mellbevágó poén és gúny fog könnyekre késztetni.
– A rajzokkal operáló jelenetek és a színek variációja, melyet a megvilágítások során használtak, teljesen egyedi látványt nyújt. Láttam ugyan ilyesmit már azóta és talán korábban is, itt mégis számottevő és megjegyzett darabkákról van szó. Élvezet nézni.

Egy szó mint száz, ez a film simán tízpontos. Kevés olyan remeket lehet találni a piacon, ahol ennyire egyben vannak a dolgok, amit ennyi ésszel és egyben szívvel igyekeztek képre vinni. Ízléses, mocskos, véres, terhes, fájdalmas és fantasztikus látvány. Mi kell még egy filmhez?

8 hozzászólás
Ellen_Ripley

Mickey és Mellory története örökre kedvencem lett. A történet kiválóan van felépítve, a karaktereket remekül kibontották. Az események annyira sodornak magukkal, hogy észre sem veszed, hogy egy filmet nézel. S emellé társul még minden idők legjobb soundtrack-je. Ebben a filmben minden jó. Még a plakátja is (évekig a szobám falán volt, a videótékából könyörögtem el :))

MrsCumberbatch 

Szuper alapsztori. Szörnyű feldolgozás.
Nem óhajtok erről többet mondani.
Nem is tudok.

Sapadtribizli

Hogy miért ez az egyik kedvenc filmem?
Mert nagyon szeretem a szimbólumrendszerét, amivel operál.
Mert, azt hiszem, számomra avad szabadságot jelképezi a film. Vad, mert ez a féle szabadság már nem tartható kordában, és túlcsordul önmagán.
Mert ezt a féle őrült-szabadságot is csak egy másik ember szeretete/szerelme tudja igazán táplálni.
És mert nagyon illenek hozzá a jobbnál-jobb Leonard Cohen dalok.

3 hozzászólás
Ik4r0s

Keresem az állam, de nem találom. Ez a film szó szerint brutális. A zene remekül betalál, és azt hiszem, hogy a Nine Inch Nails – Something I Can Never Have örökre összeforr nálam a film végével. Nem is tudom, hogy mi mocskosabb. Mickey és Mallory ámokfutása, vagy Wayne közvetítése, hogy egy show-t és ezzel együtt sztárt csinált a két gyilkosból. Komolyan mondom sokkban vagyok. Woody Harrelson és Juliette Lewis eszméletlen páros, remekül működik köztük a kémia, és ők tényleg mindenben és mindenhova követik egymást. Én megadom a 10/10-et a filmnek.

dulkap 

Nagy kedvencem a film, de valamiért rég láttam már. Minap adta a tv és lecsaptam rá és nem csodálkoztam, hogy az egyik kedvencem. Hihetetlenül erős film, briliáns rendezői megoldásokkal, zseniális alakításokkal és nagyon mély társadalomkritikával. Itt még Stone bátrabban csinált filmet. Azért én megnéznék egy Tarantino féle változatot is.

LeaIris2001

Azta… Mindig is imádtam a Bonnie és Clyde jellegű sztorikat, ez pedig csak hab a tortán.
Képtelen vagyok jelenleg egy értelmes, összefüggő véleményt alkotni, de csak egyetlen dolog: Robertnek jól áll az a kis szőke a hajában… :3

M_Lloris

Mintha egy pszichopata fejébe látnánk bele. Hátborzongatóan hatnak az erőszakos jelenetek lassú zenei aláfestéssel. Na meg azok a színeffektusok! Imádtam. Egészen a legvégéig… de most komolyan, egy tömeggyilkos párosnak nem az a boldog vég, hogy lesz egy rakat gyerekük és együtt öregszenek meg. Mallory meg is mondta a filmben. Szembe kell menniük a golyózáporral és együtt szabadon meghalni. Ezt leszámítva király volt.

Asteraoth

Ez egy tényleg szélsőségesen erőszakos „filmkísérlet”, vagy pilot. Néhol feszengve röhögtem, hiszen a valódi médiára reflektál. A egész filmben az a legnagyobb baj, hogy milyen közel áll a valóságunkhoz. Ez egy üzenet nekem, hogy ugyan fogjunk már mindenhol vissza, ahol csak tudunk; és ne a Káin és Ábel szinten…a külső valóságunk képe biztosan tart a filmben vázolt kép felé (Ukrajna, Venezuela, USA [!] stb. Túl sokat tudok.), de belül mindig lesz egy emberi út, ez a mi választásaink kérdése.

„dráma, romantikus, krimi” +triller, és még egy 18 évesnek sem ajánlott. Kizárólag érett emberek nézzék ezt meg.

Traclon

Nekem valahogy nem esett le, hogy mit is kellene ezen a filmen annyira nagyon imádni…?


Népszerű idézetek

schummyka 

Mickey:
I realized my true calling in life.
Wayne Gale:
What's that?
Mickey:
Shit, man, I'm a natural born killer.

schummyka 

Wayne Gale:
Miért gyilkolás útján kell megtisztulni, miért?
Mallory Knox:
Mert ahányszor csak kézbe veszem a pisztolyom, mindig eszembe jut mire vagyok hivatott.
Wayne Gale:
Na és mire vagy hivatott, Mickey?
Mallory Knox:
Baszod. Én egy született gyilkos vagyok.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján