Bronxi mese (1993) 79

A Bronx Tale
116' · amerikai · akció, dráma, krimi

A kilencéves Calogero New York olaszok lakta negyedében, Bronxban él a szüleivel. Apja, a buszvezető Lorenzo vasszigorra neveli őt, de egyúttal igyekszik a legtöbbet nyújtani neki és megóvni az utca kegyetlenségétől. A fiú szemtanúja lesz egy gyilkosságnak, de a rendőrök erőteljes ráhatása… [tovább]

angol
Magyar · Nincs

Képek 5

Szereposztás

Chazz PalminteriSonny LoSpecchio
Lillo BrancatoCalogero 17 éves korában
Robert De NiroLorenzo Anello
Francis CapraCalogero 9 éves korában
Taral HicksJane
Kathrine NarducciRosina
Joe PesciCarmine
Clem CasertaJimmy Whispers
Eddie MontanaroTrutymó Eddie
Frank PietrangolareK.O. Danny

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 22

Várólistára tette 39


Kiemelt értékelések

Gothic01 

Az ismertető alapján egyáltalán nem egy ilyen filmre számítottam, hiszen az arra enged következtetni, hogy Robert De Niro karaktere hősiesen hadat üzen a helyi maffia vezetőjének, aki teljesen megrontja, mindenféle alvilági mocsokságba keveri bele a fiát, és az apa bármire hajlandó, hogy kiszabadítsa gyermekét ennek a káros, manipuláló mentornak a karmai közül. Ezzel szemben, noha Lorenzo és Sonny között végig fennállt az ellentét, Lorenzo igyekezett sok-sok beszéddel eltávolítani a gengszter közeléből a fiát, azt sulykolni bele, hogy az az ember érdemel megbecsülést, aki minden nap keményen dolgozik az előre jutásért… lényegében mind a ketten ugyanazt akarták; a legjobbat Calogeronak.

Sonny konkrétan nem vitte bele semmiféle simlis ügybe, sőt, ő is azon dolgozott, hogy megakadályozza, hogy valami olyanba rángassák bele Calogerot az idióta haverjai, ami börtönnel vagy hullazsákkal végződhet. Mikor ilyen végkifejlet volt kilátásban, akkor ugyanúgy hezitálás nélkül fellépett, mint ahogy az apja tette volna érte. Lorenzo elveivel Sonny élete, Sonny foglalkozása, intézkedési módja merőben ellentétes volt, mivel ő az egyenes gerincű polgárok mintapéldánya, akinek sokkal fontosabb a becsület, a tiszta lelkiismeret, mint a pénz, nem is fogadna el olyan fizetséget, ami illegális ügyletből származik. De azt beláthatta volna hamarabb is, hogy annak ellenére, az életvitele számára elítélendő, Sonny nem tesz rosszat a fiával…

Mind a ketten tanítgatták a fiút, mind a ketten terelgették az útján, hozzájárultak ahhoz, hogy azzá váljon, aki lett. Sokszor merőben ellentétes tanácsokat adtak neki, mint azzal a bájos kis fekete csajjal kapcsolatban, viszont ilyenkor se az virágzott ki a végeredményből, hogy Calogero Sonny befolyásolása alatt állt. Meghallgatta mind a kettőjük alternatíváját, aztán kiválasztotta azt, amelyiket helyesebbnek érezte. És a példának felhozott szituációban speciel nagyon jól tette, hogy nem az apja javaslatát részesítette előnyben, akkor elszalasztotta volna, hogy megismerjen egy értékes embert, pusztán a bőrszíne miatt. Viszont Lorenzóval szemben se érdemes előzőlegesen rossz érzeteket táplálni, egy tradicionális mentalitású ürge, de nem az a vaskalapos zsarnok, mint amilyenek a hasonló karakterek szoktak lenni. Megadta a támogatást ugyanúgy a fiának, a közös jeleneteiknél érződött, mennyire szereti, hogy biztatja arra, merjen nagyot álmodni, mert nincsenek előtte határok. Csak más szemszögből tette ezeket, mint Sonny.

Így a Bronxi mese nem a szokásos véres, füstölgő pisztolycsöves maffia konfliktus feldolgozása, hanem egy gyönyörű megjelenítése annak az olasz mondás gyakorlati megvalósulásának, miszerint az élet annyira nehéz, hogy az embernek két apára is szüksége van a boldoguláshoz; egy vér szerintire és egy keresztapára. :)

Ui (1) : Ezzel a filmmel egyébként megint bizonyítást nyert, hogy „A nem vagyok rasszista, de…” kezdetű kijelentésekkel élők igenis azok. Tetszett, hogy ezt Calogero is kimondta, hogy ő pedig ezáltal azt bizonyította, erre a magatartásra hülye indok az, hogy „hát ebben nevelkedett, ő még azt látta, hogy alsóbbrendűek, nem valóak a fehérek közé”. Ő is egy erősen rasszista közegben nevelkedett. Mégse értette, miért akkora tragédia, ha átautóznak a negyedükön a feketék, ha ők is szórakoznak a folyosón, mint a többi diák. Mégis egy fekete lánnyal ismerkedett össze, miközben mindenfelől azt hallotta, hogy ez rossz meg elítélendő.

Ui (2) : Bár azt még mindig nem fogtam fel teljesen, ezzel az idétlen fellépéssel és bugyuta szöveggel hogyan szedte fel Jane-t. Valószínűleg érezte a lány, amit ő is bevallott, hogy azért hord csak össze ennyi marhaságot, mert ideges és zavarban van. XD

Rebarbara 

Ez volt az elsô film, amit legalább ötször láttam és még meg fogom nézni sokszor. Eszméletlenül jó filmnek tartom! Rengeteget lehet tanulni belôle.
Az amerikai olasz élet és figurái rendkívül jól sikerültek ebben a filmben. Egyszerûen imádom! :)

_Vica_ 

Igazi örökzöld számomra. Nem is tudom hány évesen láttam először, kb semmit nem értettem belőle. Aztán ahogy nőttem, egyre többet fogtam fel az egészből. Kérdezgettem anyámat, hogy miért bántak így a feketékkel? (még kisebb voltam) Már nem tudom mit válaszolt akkor, annyi rémlik, mintha azt mondta volna, hogy rég óta nem szerették őket a fehérek Amerikában.
Mindig máshogy látom ezt a filmet, életszakaszaimtól függ. Ez a film nagyon sok mindenről szól, a rasszizmusról, a csalódásról, a szeretetről, a családról barátokról, az akkori és a mai normákról. Megosztó. Nagyon szeretem ezt a filmet, még sokszor megfogom nézni! Nem utolsó sorban, Sonny kéztartása lehengerlő! :D 10/10

Corvus_CoRex 

Olyan életkoromban néztem meg először, mikor nagyon hatott rám. Nem is tudtam akkor még, hogy mennyire.
Ohh, Sonny~ :)
Örök kedvenc. :)

laracroft93

Egyedülálló gengsztermese, elvarázsolt a hangulata :) Valóban mese, mert átszövi a romantika, mégis gengszterfilm. Szeretem azokat a filmeket, amelyekben a főhős útját gyerekkorától végigkövethetjük. Erről a Volt egyszer egy Amerika jutott eszembe, abban is ez tetszett.


Népszerű idézetek

LukeSkywalker 

Calogero „C” Anello: Sonny és az apám azt mondták, ha nagy leszek, megértem. Végül is megértettem. Tanultam valamit a két embertől. Megtanultam szeretetet adni és kapni. És elfogadni az embereket olyannak, amilyenek. És megtanultam a legnagyobb bölcsességet: az életben a legszomorúbb az elpocsékolt tehetség.

Londonna 

Elárulok egy titkot: egy férfi három igazi nővel találkozhat életében.

LukeSkywalker 

Calogero „C” Anello: A gengsztereknek mániájuk a virág.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján