A Keresztapa (A Keresztapa 1.) (1972) 220

The Godfather
175' · amerikai · dráma, krimi 16

11 díj · 11 jelölés

A gengszterfilmek legnagyobbika, világhírű színészek és rendező munkája, minden idők egyik legnagyobb szabású maffiafilmje, a Keresztapa. A történet bemutatja azokat az embereket és azt a gépezetet, ami az olasz maffiában gyökerezve, a világ leghatalmasabb és legrettegettebb hatalmává vált az… [tovább]

angol

Képek 4

Szereposztás

Marlon BrandoDon Vito Corleone
Al PacinoMichael Corleone
James CaanSonny Corleone
Richard S. CastellanoClemenza
Diane KeatonKay Adams
Robert DuvallTom Hagen
Talia ShireConnie
Salvatore CorsittoBonasera
Al LettieriSollozzo
John CazaleFredo

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 95

Várólistára tette 156


Kiemelt értékelések

krlany 

Meg sem éreztem azt a majd három órát.
Nem hiszek a bosszúban, a vendettában, de az árulásban sem, a mások háta mögötti konspirációban.
Azt gondolom, hogy a maga furcsa módján ebben ott van az igazságszolgáltatás eszményképe.
A zenéje pedig… ódákat tudnék róla zengeni.
Nagy film.

5 hozzászólás
Kopaszkutya 

Filmtörténeti jelentőségű film. Coppola ezzel megalkotta a gengszterfilmet, mint műfajt. A legnagyobb erőssége a filmnek a karakterek ábrázolása. Rendkívül aprólékosan van kidolgozva az összes főszereplő. A film első fele az öreg Donról szól, ahogy megpróbálja törvényesíteni a családi vállalkozást. A második felétől viszont el kezd alapozni a második, szintén tíz csillagos filmnek, amiben már Michael a főszereplő.

Pandalány 

Micsoda film! Te jó ég!Ráadásul moziban láthattam életemben először. Hihetetlen, hogy egy mai modern mozi leadott egy 1972-es filmet!Örülök neki!Zseniális alakítások, izgalmas sztori, már akkor tudták, hogy mi kell a népnek. Na és a fiatal Al Pacino?!Miért nem láttam őt még fiatalon?Atyaég, de helyes :D Ő és Marlon Brando voltak a kedvenceim a filmben.

4 hozzászólás
sipiarpi 

A FILM. Így nagy betűvel. Ha Coppola nem forgatott volna életében más filmet csak ezt, akkor is a legnagyobbak közt lenne a helye. Egy család, párdon, A család felbomlása és egy „mesehős”, a legkisebb fiú felemelkedésének története drámával, akcióval, árulással. Klasszikus képsorok, zseniális zenével.

Osli75 

Ez egy zseniális alkotás. Nem is tudom miért nem néztem meg eddig. Mondjuk a hossza elrettentett, de így, hogy megnéztem, fel sem tűnt mennyi idő :D
Jócskán meghaladta a korát, nem igazán látszik, hogy 72-es film :O
Örülök, hogy megnéztem, és most meg fogom az egész trilógiát :D

sophie 

Ne is tudom megszámolni, hányszor láttam már, akár részben, akár egészben. Fogalmam sincs, hogy nem unom még.
Talán Marlon Brando. Ez a rész az, ahogy Marlon Brando néz. És az a keresztelő. Ja meg az a lagzi. És Luca Brasi is. Meg a consigliere. Hát igen! Az lenne a csoda, ha még nem tudnám kívülről.

piciszusz 

Sokszor nekiálltam már, de mindig abbahagytam, mert ez nem az én filmem. A felétől kezdett el igazából tetszeni, de nem szeretném többet újranézni.

sycrah 

Ez a film egy megunhatatlan, örök klasszikus, amit mindenkinek látnia kell legalább egyszer az életében. :) A zene fantasztikus, a színészek pedig elképesztőek. Al Pacino és Marlon Brando nem hiába nagy nevek Hollywoodban, igazi legendák.
Lehet baromira hosszú a film, de ha leülsz nézni észre sem veszed, annyira le tud kötni. :)

adrica 

No, kérem, újabb klasszikust pipáltam ki. :) Azt nem mondhatnám, hogy a kedvencem lesz, de érdekes, jó film, örülök, hogy megnéztem. Pláne olyan easter egg-ekkel, mint a fiatal Diane Keaton, és Szabó „magyarnépmesék” Gyula… ^.^

Kogoro 

Elég későn láttam először ezt a filmet, de elsőre az egyik nagy kedvencem lett. A Keresztapának köszönhetően szerettem meg a gengszterfilmeket, és Al Pacino munkásságát. Sokadik megtekintésre is képes fenntartani az izgalmat, egyáltalán nem laposodik el. Na és a zenéje is megér egy misét.


Népszerű idézetek

Kopaszkutya 

– Egy napon, ami el sem jön talán soha, majd én is kérek tőled valami szívességet.

Corvus_CoRex 

Don Corleone: A családodra szakítasz időt?
Johnny Fontane: Persze.
Don Corleone: Helyes! Mert az a férfi, aki nem szán időt a családjára, sohasem lehet igazi férfi!

krlany 

Clemenza: Na, gyere ide Mike! Tanulj valamit! Lehet, hogy egyszer neked is húsz személyre kell főznöd. Nézz ide! Odateszel egy kis olajat, aztán a fokhagymát. Aztán utánadobod a paradicsomot meg a paradicsompürét, de kavarod, hogy ne álljon össze. Amikor rotyog, belevágod a kolbászt meg a húsgombócokat, pár csepp vörösbort, és egy kevés cukrot. Meg is van.

adrica 

Michael: Az én apám semmiben sem különbözik a többi hatalmasságtól. Senkitől, aki felelős más emberekért. Egy szenátortól, vagy elnöktől.
Kay: Ugyan, tudod, milyen naiv vagy, Michael?
Michael: Miért?
Kay: A szenátorok és elnökök nem öletnek meg senkit.
Michael: Aha. Melyikünk a naiv, Kay?

Bazil

Luca Brasi: Don Corleone, nagy megtiszteltetés, hogy engem is meghívtál a házadba a lányod esküvőjének napján. Remélem, hogy az első gyermekük fiúgyermeknek fog születni.

krlany 

Mike: Mi lehet belőle, mit gondolsz?
Clemenza: Nagy hajcihő! Lehet, hogy a családok mind összefognak ellenünk. Ez nem nagy ügy. Ilyesminek meg kell történnie minden 5, 6, 10 évben. Segít lecsapolni a rossz vért, és 10 éve volt az utolsó. Az elején kell megállítani őket, ahogy Hitlerrel is kellett volna Münchenben. Nem lett volna szabad hagyni, hogy kifejlődjön, de ezek csak maguknak akarták a bajt.

brittta 

Don Corleone: Nem áll a szád a keresztapára.

Zakuro 

Johnny Fontane: Keresztapa, nem tudom, mit tegyek. Nem tudom, mit tegyek…
Don Vito Corleone (dühösen): Viselkedj férfimódra! Mi az ördög lelt téged? Ez a Hollywood belőled is buzit csinált? Nekiállsz sírni, mint egy nő! (gúnyosan) Mit csináljak, mit csináljak?

Kogoro 

Mért mentél a rendőrségre? Mért nem jöttél mindjárt hozzám?

1 hozzászólás

Folytatása

Összehasonlítás

A Keresztapa


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján