A Keresztapa (A Keresztapa 1.) (1972) 515

The Godfather
175' · amerikai · dráma, krimi 16 !

12 díj · 11 jelölés

A gengszterfilmek legnagyobbika, világhírű színészek és rendező munkája, minden idők egyik legnagyobb szabású maffiafilmje, a Keresztapa. A történet bemutatja azokat az embereket és azt a gépezetet, ami az olasz maffiában gyökerezve, a világ leghatalmasabb és legrettegettebb hatalmává vált az… [tovább]

angol

Képek 10

Szereposztás

Marlon BrandoDon Vito Corleone
Al PacinoMichael Corleone
James CaanSonny Corleone
Richard S. CastellanoClemenza
Diane KeatonKay Adams
Robert DuvallTom Hagen
Talia ShireConnie
Salvatore CorsittoBonasera
Al LettieriSollozzo
John CazaleFredo

További szereplők

Kedvencelte 205

Várólistára tette 295


Kiemelt értékelések

krlany 

Meg sem éreztem azt a majd három órát.
Nem hiszek a bosszúban, a vendettában, de az árulásban sem, a mások háta mögötti konspirációban.
Azt gondolom, hogy a maga furcsa módján ebben ott van az igazságszolgáltatás eszményképe.
A zenéje pedig… ódákat tudnék róla zengeni.
Nagy film.

4 hozzászólás
Chriss 

Első gondolatom: uhhh ez nagyon hosszú… és körülbelül ez volt a második és harmadik gondolatom is. Közben arra is sikerült rájönnöm, hogy nem az én műfajom. Klasszikus, húztam halasztottam, de végül rászántam magam némi unszolás után. Őszintén, egyáltalán nem estem hasra tőle. A történet lassan csordogált, én rettentően untam. A színészekkel nem volt gond, még a zene is elment, viszont ezt a sztorit bőven el lehetett volna mesélni max 100 percben. A kevesebb több lett volna, és akkor talán több csillaggal jutalmazom. Így számomra majdhogynem csak közepes.

2 hozzászólás
Kopaszkutya 

Filmtörténeti jelentőségű film. Coppola ezzel megalkotta a gengszterfilmet, mint műfajt. A legnagyobb erőssége a filmnek a karakterek ábrázolása. Rendkívül aprólékosan van kidolgozva az összes főszereplő. A film első fele az öreg Donról szól, ahogy megpróbálja törvényesíteni a családi vállalkozást. A második felétől viszont el kezd alapozni a második, szintén tíz csillagos filmnek, amiben már Michael a főszereplő.

Szeszj 

Még soha nem láttam ezt a filmet, persze sokat hallottam róla, mindenki dicséri, meg apu egyik kedvenc filmje. Szóval mindig is érdekelt, csak valamiért elmaradt, mindig volt más, meg el is felejtettem. De ma volt egy kis időm gondoltam megnézem ma.
Milyen jól tettem, ez egy remek, furfangos, érdekes és különleges film. Igaz hogy 3 órás volt, de én nem éreztem annak, végig fenntartotta az érdeklődésemet.
Engem nagyon is lényűgözőt, mind a színészi játék, mind a film hangulata és persze az egész gengszteres dolog. Mindig is érdekelt az olasz maffia felépítésese és itt nagyon jól be is mutatják.
Szóval szerintem egy zseniális film, amiben remek színészi játék van. Marlon Brando zseniális. Ahogy Al Pacino is.
Biztos hogy máskor is megnézem.

sipiarpi 

A FILM. Így nagy betűvel. Ha Coppola nem forgatott volna életében más filmet csak ezt, akkor is a legnagyobbak közt lenne a helye. Egy család, párdon, A család felbomlása és egy „mesehős”, a legkisebb fiú felemelkedésének története drámával, akcióval, árulással. Klasszikus képsorok, zseniális zenével.

Popovicsp87 

Inkább az a lassú lefolyású, hangulatot teremtő gengszterfilm, amire rá kell hangolódni, mert különben eléggé könnyen el lehet unni.
Jól mutatja be a környezetet, a színészek nagyon jól alakítanak és tényleg hangulatos darab.
A vége felé egy kicsit hosszúnak éreztem.

Lunemorte 

Borzasztóan túlértékeltnek érzem ezt a filmet…Al Pacino és Marlon Brando ugyan jól alakítanak, a többi színész nyomukba sem érhet. A zenék és a komor hangulat jók voltak, de a történet semmilyen, unalmas és néha már idegesített is. Elég lett volna ebből másfél óra is, talán akkor jobban pörögtek volna az események és nem tűnt volna fel az, hogy olykor fél óráig alig történik valami…

1 hozzászólás
Pandalány 

Micsoda film! Te jó ég!Ráadásul moziban láthattam életemben először. Hihetetlen, hogy egy mai modern mozi leadott egy 1972-es filmet!Örülök neki!Zseniális alakítások, izgalmas sztori, már akkor tudták, hogy mi kell a népnek. Na és a fiatal Al Pacino?!Miért nem láttam őt még fiatalon?Atyaég, de helyes :D Ő és Marlon Brando voltak a kedvenceim a filmben.

4 hozzászólás
Rahenys

Wow…egyszerűen, csak wow.
Zseniális film, nem éreztem 3 órának, szinte elrepült az idő.
Mindenki dicsérte, úgy éreztem nekem is meg kell néznem. A keresztapám említette először.
Mindig érdekesnek tartottam a maffiát,sokat olvastam róla a neten és ebben a filmben sem csalódtam. Nagyon tetszett, hogy ennyire védelmezik a családot, ahogy Don Vito is mondta: „Mert az a férfi, aki nem szán időt a családjára, sohasem lehet igazi férfi!”
Bekerült a kedvenceim közé, újra fogom nézni, már csak az időpont kérdéses.

3 hozzászólás
Osli75 

Ez egy zseniális alkotás. Nem is tudom miért nem néztem meg eddig. Mondjuk a hossza elrettentett, de így, hogy megnéztem, fel sem tűnt mennyi idő :D
Jócskán meghaladta a korát, nem igazán látszik, hogy 72-es film :O
Örülök, hogy megnéztem, és most meg fogom az egész trilógiát :D


Népszerű idézetek

Corvus_CoRex 

Don Corleone: A családodra szakítasz időt?
Johnny Fontane: Persze.
Don Corleone: Helyes! Mert az a férfi, aki nem szán időt a családjára, sohasem lehet igazi férfi!

Kopaszkutya 

– Egy napon, ami el sem jön talán soha, majd én is kérek tőled valami szívességet.

adrica 

Michael: Az én apám semmiben sem különbözik a többi hatalmasságtól. Senkitől, aki felelős más emberekért. Egy szenátortól, vagy elnöktől.
Kay: Ugyan, tudod, milyen naiv vagy, Michael?
Michael: Miért?
Kay: A szenátorok és elnökök nem öletnek meg senkit.
Michael: Aha. Melyikünk a naiv, Kay?

krlany 

Clemenza: Na, gyere ide Mike! Tanulj valamit! Lehet, hogy egyszer neked is húsz személyre kell főznöd. Nézz ide! Odateszel egy kis olajat, aztán a fokhagymát. Aztán utánadobod a paradicsomot meg a paradicsompürét, de kavarod, hogy ne álljon össze. Amikor rotyog, belevágod a kolbászt meg a húsgombócokat, pár csepp vörösbort, és egy kevés cukrot. Meg is van.

krlany 

Mike: Mi lehet belőle, mit gondolsz?
Clemenza: Nagy hajcihő! Lehet, hogy a családok mind összefognak ellenünk. Ez nem nagy ügy. Ilyesminek meg kell történnie minden 5, 6, 10 évben. Segít lecsapolni a rossz vért, és 10 éve volt az utolsó. Az elején kell megállítani őket, ahogy Hitlerrel is kellett volna Münchenben. Nem lett volna szabad hagyni, hogy kifejlődjön, de ezek csak maguknak akarták a bajt.

Zakuro 

Johnny Fontane: Keresztapa, nem tudom, mit tegyek. Nem tudom, mit tegyek…
Don Vito Corleone (dühösen): Viselkedj férfimódra! Mi az ördög lelt téged? Ez a Hollywood belőled is buzit csinált? Nekiállsz sírni, mint egy nő! (gúnyosan) Mit csináljak, mit csináljak?

brittta

Don Corleone: Nem áll a szád a keresztapára.

Zakuro 

Don Vito Corleone: Az én ajánlatomat nem fogja visszautasítani.

Bazil

Luca Brasi: Don Corleone, nagy megtiszteltetés, hogy engem is meghívtál a házadba a lányod esküvőjének napján. Remélem, hogy az első gyermekük fiúgyermeknek fog születni.


Folytatása

Összehasonlítás

A Keresztapa


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján