Better Call Saul (2015–2022) 133

Inkább hívd Sault
47' · amerikai · dráma, sorozat, krimi 16 !
6 évad · 63 rész

9 díj · 44 jelölés

A Breaking Bad spin-off sorozata, melyben megtudhatjuk, hogyan vált Saul Goodmanből „sikeres” ügyvéd.

angol
magyar

Képek 31

Szereposztás

Bob OdenkirkJimmy McGill
Jonathan BanksMike Ehrmantraut
Rhea SeehornKim Wexler
Patrick FabianHoward Hamlin
Michael MandoNacho Varga
Michael McKeanChuck McGill
Keiko AgenaViola Goto
Steven OggSobchak
Mark MargolisHector Salamanca
Tony DaltonLalo Salamanca

További szereplők

Kedvencelte 75

Várólistára tette 136


Kiemelt értékelések

Röfipingvin 

2. évad után

„Ugye tudod, hogy most vallottál be egy bűncselekményt?”

Zseniális. Pedig unalmas és száraz is lehetne, elvégre a poros jogról szól, és amúgy is „csak” spinoff sorozata a Breaking Bad-nek. De nem! Ez annyira de annyira zseniálisan van összerakva és Bob Odenkirk annyira remekül hozza nekünk a simlis, de alapvetően jószándékú (?) Jimmy Mcgill-t, hogy nem lehet nem szeretni.

Mr_White 

Az első évadot néztem végig egyelőre.
Ugyanarra a sémára van felhúzva, mint a Breaking bad, de sebaj, mert működik. Mit működik, remek.

Na, közben megvolt a 4. évad is, egyelőre kitart a színvonal. Na jó, most lehetne vitatkozni azon, hogy egy ilyen föld alatti építkezést végre lehet-e hajtani ennyi emberrel, teljesen észrevétlenül (szerintem nem), de a dráma nagyon életszerű, vagy legalább is olyan, amilyennek egyesek az életet képzelik. ;) Most már csak ki kell bekkelni a következő évadig, ahol megszületik Saul Goodman.

Mesemondo 

A második évadot is végignézve megint megállapítom, hogy ez a sorozat kerekebb, pontosabb, jobban szerkesztett, és szerethetőbb, mint a Breaking Bad volt. Érzelmileg árnyalt, a karakterek sokoldalúak, a történet pedig egyszerre szórakoztató és szívszorító. Van róla elméletem, hogy miért nem akkora jelenség, mint a Breaking Bad spoiler, de néhány díjat nagyon megérdemelne.

dontpanic

Sok benne a lélek, ami jó, de még több benne a zenés montázs, amiknek köszönhetően hosszú, hosszú, feleslegesen és repetitív módon hosszú jelenetsorok alatt nézhetünk valamit, amit hatodannyi idő alatt is tökéletesen megértenénk, valami semleges és nem túl megkapó zenei kísérettel.
Ezeket nem értettem, már a Breaking Bad is hajlamos volt túlmutatni valamit, amit a néző már rég megértett, de itt, főleg az eddigi három szezon közepetáján ezt aztán csúcsra járatták. Kicsit olyan volt, mintha nem lett volna elég ötlet a megvalósításhoz, és ilyen alibizésekkel kellett volna kitölteni az időt.
A harmadik évad végére ezek hál'istennek kicsit megcsappannak.

Egyébként kellemes kis sorozat, bár átütőnek nem mondanám. A karakterek kedvelhetők, a készítők itt is sokat játszanak a moralitás, illetve a kedvelhetőség kérdésével.
Annak a kérdését feszegeti, hogy vajon az embernek sikerülhet-e kibújni a bőréből, létezik-e fejlődés a moralitás, jellem és mentális problémák szintjén.
Hát, azt tudjuk, Jimmy/Saul hova (nem) jut, így különösen érdekes figyelni és drukkolni neki mindenezek ellenére is.

Mike pedig az amerikai sorozatipar egyik legnagyobb ajándéka a nézők számára, néha már azt kívánom, bár az én nagypapám lenne és vigyázna rám a háttérből. :))

Laren_Dorr

Mestermű. Szerintem majd tanítani fogják ilyen filmes iskolákban.

Roboraptor 

A Better Call Saul hatodik évada mesterien és szívfacsaróan zárta le a sorozatot. Az évek során a szereplők a szívünkhöz nőttek, így egyelőre fájdalmas a búcsú, de megnyugvást jelenthet az, hogy valamennyi történetszálat lezárták az írók, vagy épp a Breaking Bad szereplőinek háttértörténetéhez adtak hozzá értékes momentumokat.

Az albuquerque-i szélhámos útja véget ért, és ha lenne egy időgépe és visszamehetne a kezdetekhez, hogy helyrehozza a botlásait, valószínűleg ugyanúgy végezné: egy minden hájjal megkent bűnözőként.

Az emberek alapvető természete nem változik: akármennyire is drukkoltunk Jimmynek, hogy tisztességes ügyvéd legyen, a benne élő Simlis Jimmy győzedelmeskedett a lelkéért folyó harcban.

Bővebben: https://www.roboraptor.hu/2022/08/29/better-call-saul-6…

Valcsa

Nagyon nehéz írnom erről a sorozatról, valószínűleg nem is fogom tudni jól összeszedni róla a gondolataimat, vagy jól megfogalmazni, mert nagyon nagy a kettősség bennem.
Egyrészt számomra óriási csalódás volt, mert az értékelések alapján, meg hogy a csapból is az folyt/folyik, hogy olyan (sőt, még jobb is!) mint a Breaking Bad, az alapján én sokkal-sokkal jobbra számítottam, ez így számomra inkább egy nagy átverés volt… :/ Saul sztorijának véletlenül sem sikerült felérnie Walter-ékéhez…

Pedig emlékszem, tök boldog voltam, mikor kiderült, hogy Walterék (és úgy eleve az alvilág) minden hájjal megkent ügyvédje, Saul Goodman is kap egy saját spin-offot, ő volt az egyik kedvenc karakterem a Breaking Bad-ből… :D Pláne, mikor nyilvánosságra hozták azt is, hogy vissza fognak hozni jó néhány ismert karaktert is a másik sorozatból (az megint más kérdés, hogy végül nagy részük semmi érdemleges szerepet nem kapott itt, pedig bőven lett volna bennük potenciál…), de ennek nagyon is működnie kellett volna nálam, hisz minden megvolt hozzá… Igen ám, de sajnos Saul spoiler története helyenként annyira lapos volt és unalmas, hogy kedvem lett volna átpörgetni ezeket a részeket… :/ Főleg, mikor a jogi blabla ment iszonyúan belemenve a részletekbe, egy-egy ügy kitárgyalásába, amiből én őszintén bevallva, volt, hogy nem is sokat értettem (pl. az öregek otthona ügyében… Számomra nem volt érthetően elmagyarázva, hogy itt mi történt, vagy mi a probléma pontosan…), és nem is érdekelt igazán, hogy mi lesz az ügyből, pláne mert mint később kiderült, gyakran ezek az ügyek az égvilágon SEMMIT nem tettek hozzá a fő cselekményszálhoz… Ilyen azért a Breaking Bad-ben egyáltalán nem volt, ott minden, de tényleg MINDEN okkal történt, vagy a történések vagy a személyiségfejlődések szempontjából… De nem voltak üresjáratok… spoiler
Másrészt, helyenként kifejezetten izgalmas volt a sorozat, egyedül emiatt néztem, pláne a kartell történései, a Salamanca család, vagy épp Nacho tortúrája… Vagy Mike és Jimmy kalandja a sivatagban, amit imádtam. *-* Ehhez képest, mikor visszaugrottunk Jimmy-ék ügyvédes „kalandjaihoz”, az többnyire rémesen unalmas volt… Kivéve, mikor épp azért történt valami, mert ez hozzájárult Jimmy személyiségének formálódásához (pl. a Chuck-kal kapcsolatos történések, akit egyébként eléggé utáltam…), mert az itt is érdekes volt, csak közel annyira sem volt érdekes, mint a másik sorozatban Walt-é vagy Jesse-é… (Szerintem Mike is elég keveset volt szerepeltetve, és akkor se kapott normális cselekményt… :/ Az ő karaktere se volt igazán kibontakoztatva, szerintem sokkal több volt benne, amit még ki lehetett volna hozni, ha egy normális forgatókönyvírót és rendezőt kap a sorozat, aki igazán szeretett volna a cselekményre is rámenni, nem pedig hogy azt nézzük fekete-fehérben, hogy Saul mosogat, vagy épp ücsörög valahol, és milyen „művészi” ez, meg milyen sok mindent bele lehet gondolni… :( Helyenként tényleg rémesen untam, túlnyújtottnak éreztem bizonyos jeleneteket, míg az igazán érdekes, izgalmas jelenetek meg ehhez képest villámgyorsan le lettek rendezve, és aránytalanul kevés is volt belőlük… -.-)

Szóval emiatt kifejezetten haragszom a sorozatra, sokkal-sokkal jobb is lehetett volna. :( Ha előbb készült volna el a Better Call Saul, akkor valószínűleg azt mondanám, hogy egész jó kis sorozat volt, újszerű dolgokkal, talán több csillagra is értékelném… – de nálam sajnos nem tudott kilépni a Breaking Bad árnyékából, ott ezeket a fogásokat már mind-mind elpuffogtatták, szóval még újszerűség sem volt benne, és sajnos túl magasra tette az a sorozat a lécet, színészi játék, karakterfejlődés és történet szempontjából is, amit Saul a saját sorozatával véletlenül sem tudott megugrani, sőt, inkább még a léc előtt csúnyán elhasalt, az ugrásig már el se jutott… :(
Viszont tagadhatatlanul így lett kerek egész ez a történet, hogy megtudhattuk, hogyan lett Jimmy-ből Saul Goodman, az alvilági ügyvéd, és a Breaking Bad eseményei után mi is lett végül vele, hogyan alakult a sorsa, szóval ebből a szempontból (meg persze a tényleg izgalmas, frappáns részek miatt) örülök, hogy elkészült ez a sorozat is.

Andaxin 

Megtaláltam a kedvenc sorozatom, és ehhez át kellett vergődnöm magam a BB-en (amiben az egyetlen fénypont számomra Jimmy/Saul volt, imádtam a dumáit, a ruháit, és hogy egy erkölcsi zsákutca volt a csóka, és sejtettem, hogy a köré írt sorozat jobban megtalál majd).
Elvétve van erőszak (a végén több), van jó pár már ismert karakter is. Akkor okoz az egész extra örömöt, ha a Breaking Bad már megvolt, bár tökéletesen érthető és élvezhető enélkül is, de az extra öröm a 'már ismert'ségért jár, hogy a BB-ben kedvencelt karakterek megint szembe jönnek.
Imádtam. A szívem egyik csücske Kim lett, a másik Jimmy.
Kezdetben hülyéztem a bátyjával való kapcsolata miatt, de ahogy egyre jobban hozták be a családi múltat, és egyre több betekintés történt Chuck árnyékos oldalába, úgy változott meg az érzésem.

kivimango

1. évad:
Ugyanazt a hangulatot hozza, mint a Breaking Bad. Igényes az egész sorozat. Feltűnnek benne a Breaking Bad mellékszereplői is, ami még érdekesebb élményt nyújt. Cselekmény szempontjából nagy csattanókkal nincs teletűzdelve, viszont szépen alakul a szál, minden apró új információ egyre jobban magyarázza a karaktert, Bob Odenkirk remek színész, és a szerep is tökéletesen illik hozzá.
Részletesebben: https://mizuvelem.blog.hu/2018/10/06/bettercallsaul

Orsolya_Tikászné_Gárdos

remélem folytatják, mert ez így nagyon nem fair! Csak klikkekgettem ,keresgéltem, hogy hol a következő rész.
Szeretem az ilyen kedves, jó szándékú, érzelmes csibészeket: Jimmy. és nem szeretem az önző, egoista, öntelt alakokat: Chuk. De a színészi alakítása remek.
Még arra is figyelnek, hogy a két testvér mimikája, grimaszai, manírjai egyformák legyenek.
A Breaking Badben nekem hank volt a kedvencem. kedves alkotók nem lehetne itt is szerepeltetni.!? Csak egy kicsit?!
Előre is köszi!


Népszerű idézetek

Mr_White 

Mi a különbség a kullancs és az ügyvéd között?
A kullancs a halálod után leszáll rólad.

2. évad 5. rész – Rebecca
Gabi

Saul: Na komolyan, mi van ezzel a hellyel? Mintha egy kis játéktűzhelyben élnénk. Nézzenek csak ki az ablakon! Mint egy lélektelen, radioaktív Georgia O'Keeffe-féle pokol-látomás, tekergőző korallkígyókkal és skorpiókkal… Látták a Sziklák szeme című filmet? Valójában dokumentumfilm.

1. évad 10. rész – Marco

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján