A király beszéde (2010) 454

The King's Speech
118' · angol · dráma, történelmi, életrajzi 12

12 díj · 17 jelölés

A király beszéde egy férfi története, aki VI. György brit királyként, II. Erzsébet királynő apjaként vonult be a világtörténelembe. Miután bátyja lemondott, George azaz Bertie foglalta el trónt – igen kelletlenül. A király nem érezte méltónak magát élete legfontosabb szerepére, mert borzalmas… [tovább]

angol · magyar
magyar
magyar

Képek 143

Szereposztás

Colin FirthVI. György király
Helena Bonham CarterErzsébet királyné
Geoffrey RushLionel Logue
Guy PearceVIII. Edward király
Derek JacobiCosmo Lang érsek
Andrew HavillRobert Wood
Calum GittinsLaurie
Michael GambonV. György király
Timothy SpallWinston Churchill
Anthony AndrewsStanley Baldwin

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 148

Várólistára tette 203


Kiemelt értékelések

Sydney 

Fantasztikus film, remek alakítások!!
Amíg ilyen és ehhez hasonló filmek készülnek talán nincs veszve minden!

Nihilchan

Nagyszerű film! Egy továbbképzésen ajánlották, ahol a beszédhibások kommunikációjával is foglalkoztunk, de nem csupán „szakmai” szemmel érdekes ez az alkotás. Ugyan jó volt látni a különböző technikákat, amelyek segítségül szolgáltak, legjobban mégis az emberi dráma és küzdelem kiváló megragadása tetszett. Colin Firth csodálatosan alkotott és bár nincs semmi problémám a szinkronnal, mindenképpen érdemes megnézni a filmet eredeti hanggal. Geoffrey Rush is kiváló volt, igazán jól állt neki a szerepe. Nagyon tetszett a két férfi barátsága is. Bár nem kifejezetten könnyed, de nem is túl komplikált, nagyon érdekes és magával ragadó történet. Kedvenc.

The_General 

Régi adósságom volt ez a film, és nagyon sajnálom, hogy eddig vártam vele. Igazán remek film, szinte minden szempontból hibátlan. A színészi alakítások valami félelmetesen erősek. Geoffrey Rush mindenben tökéletes, róla kár is beszélni, zseni volt, H.B. Carter is igazán kitűnő, Colin Firth meg valami hihetetlenül nagyot játszott itt. Nehéz róla elhinni, hogy nem dadogós, minden egyes pillanatban természetes volt, le a kalappal előtte.
Timothy Spall meg mekkora Churchill alakítást hozott, te úr isten! Fantasztikus volt.
Szóval csak áradozni tudok róla, bár még nagyon friss az élmény, de hogy nem most néztem meg utoljára, az teljesen biztos.

Negative_Singularity 

Sokszor láttam már – sokszor nekifutottam értékelést írni, de szüntelen rájövök, hogy felesleges; a szavak nem adják át a hangulatot, sem az érzelmeket, amit ez a film feltép az emberben. Sok mindenről szól ez a történet. Felszín, és felszín alatt egyaránt mély gondolatok húzódnak.
Kötelező darab.

Emilie

Mióta 2010-ben megjelent a film, azóta várólistán volt, de valahogy az időbeosztásom mindig másképp gondolkodott; folyton eltaszított ettől a kis csodától, amit utólag nagyon bánok. Szerintem eredeti nyelven hozza vissza igazán a hangulatát, én mindenkinek így ajánlom. A történet egyszerű, egyenes, nem keres kiskapukat, nem kéri, hogy az egész játékidő alatt légy résen. (az utóbbi időben gyakoriak voltak nálam az ilyen filmek – főleg krimik – szóval kis felüdülésként szolgált számomra) Külön hab a tortán, hogy igazságon alapszik, az ilyet pedig nagyon szeretem. :)

Londonna 

Szerintem ezt a filmet már (majdnem) mindenki látta, nem is nagyon kell bemutatni senkinek. Colin Firth-nek Oscart hozott, s nem érdemtelenül. Szerintem vért izzadhatott ezzel a szereppel, különös tekintettel a beszédhibára, amit végig hoznia kellett. (Érdemes hát a filmet szinkron nélkül is megtekinteni – ha még valaki nem tette volna meg – értékelendő, hogy Colin Firth micsoda dolgokra képes!)
Azon meg sem lepődtem, hogy mennyire elegáns és jóvágású György lett belőle. Colin eleve arisztokratikus tartású és megjelenésű pasi, szóval ezen része a dolognak nem volt épp nehéz feladat. A beszédről már ejtettem pár gondolatot…
Egyik kedvenc jelenetem a filmben (a káromkodás mellett természetesen :)), amikor Jennifer Ehle, mint a beszédterapeuta felesége találkozik Colin Firth őfelségével és pukedlizik előtte. :) Akaratlanul is felidézi (bennem legalábbis) a Büszkeség és balítéletet, s egy kicsit furcsa a jelenet, ahogy Lizzy rácsodálkozik Mr. Darcyra, akit időközben királlyá koronáztak. :D
No de ennyit Mr. Darcyról, nem emlegetem fel, mert nekem Colin Firth mindig is Colin Firth volt és lesz is, nem skatulyáztam be ebbe a karakterbe. Sőt, kifejezetten örülök, ha ettől távol álló szerepben brillírozhat.
A király beszéde egyébként egy nagyszerű film, annak ellenére is, hogy vannak benne évszámi eltérések, amik nyilván szükségesek voltak ahhoz, hogy ki tudják hegyezni a történetet a beszédre és a háborúra. Igaz, hogy a film egy kissé olyan érzetet keltHET a nézőben, mintha senkit nem érdekelne a világháború, amibe Nagy-Britannia belépett, csak a beszéd… Holott nyilván nem erről van szó. A nép kapott egy erős kezű uralkodót, aki szól hozzájuk és akiben bízhatnak ezekben a nehéz időkben. Egy olyan uralkodót, aki nem hagyja őket a sz@rban úgy, mint az elődje, aki mindent feladott egy többszörösen elvált, amerikai nő kegyeiért.
Colin Firth tehát véleményem szerint hitelesen és szerethetően hozta Bertie figuráját, akinek megformálásáért jogosan járt már végre az az aranyszobrocska.

2 hozzászólás
viky0222

Colin Firth egyszerűen zseniális. Fantasztikusan alakított, egy élmény volt nézni. Maga a történet sem volt rossz, de tény, hogy a történelmi műfaj nem tartozik a kedvenceim közé. Ennek ellenére tetszett, jó volt a történet (bár időnként elkalandozott a figyelmem), igazából az egészet elég jól összerakták, megértem miért kapott Oscart. Nem lett kedvenc film, de megérte megnézni. És annak is örülök, hogy nem hat évvel ezelőtt vágtam neki, kellett az a hat év ahhoz, hogy igazán értékelni tudjam. :)

Dorka 

Ó, ez egy igazán szép film, néhol szórakoztató, szívetmelengető, bátorságot adó. Sajnos a második világháborút nem lehetett elkerülni a filmben, de amúgy itt inkább a spoiler a hangsúlyos.
Féltem ettől a filmtől, valahogy a történelmi jellege miatt azt gondoltam, súlyosabb film lesz, nehezebben emészthető, de nem az. De nem is limonádé. Ajánlom. Helena Bonham Carter először furcsa volt nekem a szerető feleség szerepében, de végül megszoktam. A lányok bűbájosak, meg úgy alapvetően a mellékszereplőket is kedveltem. A két főszereplő pedig szuper.

Faythe

Harmadszorra néztem meg a filmet, és még mindig tetszik. Tényleg igaz, hogy ezt eredeti hanggal + magyar felirattal érdemes megnézni, mert úgy tudja igazán visszaadni a hatást. Ajánlani tudom azoknak, akik szeretik a történelmi filmeket. :)

Lady_Hope

Imádom! Igazi élmény még nézni is, úgy értem hang nélkül, vagy csak hallgatni kép nélkül, a történet magával ragad, a rendezés csodás, a színészek játéka lenyűgöző, a színek és a hangulat ..! És nem mellesleg humora is van.
Ne csodálkozzon,senki ha csak szuperlatívuszokban tudok beszélni a filmről. Mint már mondtam, imádom.


Népszerű idézetek

Bohemian 

– A hosszabb szünetek hasznosak. Komolyságot adnak a nagy alkalmakkor.
– Akkor én vagyok a legkomolyabb király, aki valaha élt.

Londonna 

Kiss the book, sign the oath, and you're king. Easy.

Anda_ZP

Lionel: Azok ökrök…
Bertie: Mind lovagok!
Lionel: Akkor címeres ökrök.

Londonna 

Watching a clip of Hitler speaking

– Papa, what's he saying?
– I don't know but… he seems to be saying it rather well.

Londonna 

As Albert prepares to light a cigarette

– Well, please, don't do that.
– I'm sorry?
– I believe sucking smoke into your lungs will… will kill you.
– My physicians said it relaxes the… the… the throat.
– They're idiots.
– They've all been knighted.
– Makes it official, then. (sarcastic)

Londonna 

– David, I've been trying to see you.
– I've been terribly busy.
– Doing what?
– Kinging.

Londonna 

– You. You…?
– It's 'Your Majesty' the first time. After that, it's 'ma'am', as in 'ham'. Not 'ma'am', as in 'palm'.

Londonna 

– Will their Majesties be staying to dinner?
– We'd love to – such a treat – but, ah… alas, a… previous engagement. What a pity.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján